«Το μεροκάματο του τρόμου» για οδηγούς στον δρόμο από Αγρίνιο προς Ορεινό Βάλτο.

 

«Το μεροκάματο του τρόμου» για οδηγούς στον δρόμο από Αγρίνιο προς Ορεινό Βάλτο.

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας 

 

Οι πρώτες βροχές του Δεκέμβρη ήταν αρκετές για να ξεπλύνουν την λεπτο-πισσο-στρωμένη επιφάνεια του δρόμου πριν και μετά το Μπαμπαλιό. Ο δρόμος που διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες αυτοκίνητα όλων των τύπων, μετατράπηκε σε βομβαρδισμένο τοπίο μέσα σε λίγο χρόνο. Την μοναδική αυτή διαδρομή προς Αγρίνιο την χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των πάνω από 15 ορεινών χωριών του δήμου Αμφιλοχίας, συν τα χωριά των Δήμων Αγράφων, Αργιθέας και του ορεινού τμήματος του νομού Άρτας. Οι διάσπαρτες στο οδόστρωμα λακκούβες έχουν καταστρέψει λάστιχα και ζάντες πολλών αυτοκινήτων. Όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί είναι αναγκασμένοι να κάνουν ελιγμούς για να τις αποφύγουν όσο μπορούν. Σε πολλά σημεία τα αυτοκίνητα κινούνται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται. 

 



Τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήθηκε και το γνωστό σε όλους ρήγμα στο οδόστρωμα δυο χιλιόμετρα πριν το Μπαμπαλιό. Από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας άμεση ήταν η ανταπόκριση. Δόθηκαν πρόχειρες λύσεις και δεν χρειάστηκε να κοπεί η κυκλοφορία. Ειδοποιήθηκε το «Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών» και ο Διευθυντής του κ. Νικολάου επικεφαλής κλιμακίου εμπειρογνωμόνων επισκέφθηκε δύο φορές την περιοχή.  




 Πρόσφατα έγιναν δυο γεωτρήσεις σε βάθος είκοσι μέτρων. Τα δείγματα 

θα εξεταστούν από γεωλόγους και θα γίνει η μελέτη για την ασφαλή στήριξη του οδοστρώματος, σε ένα περίπου μήκος εκατό μέτρων. Έχουν από την περιφέρεια εγκριθεί τα χρήματα, γύρω στα 2,2 εκατομμύρια Ευρώ. Κάποια στιγμή θα ξεκινήσει το έργο αυτό. Τι θα γίνει όμως με το «γερασμένο» υπόλοιπο οδικό δίκτυο; Μήπως γίνει κι εδώ ότι με την γέφυρα της Τετάρνας; Που ενώ κατασκευάστηκε η τελειότερη γέφυρα της εποχής της, έμεινε για αρκετά χρόνια ανεκμετάλλευτη, γιατί δεν υπήρχαν δρόμοι που να οδηγούν σ’ αυτή;  Όταν ολοκληρωθεί και η κατασκευή της νέας γέφυρας της Τέμπλας και δοθεί λύση  στο κομμάτι δρόμου στον Εμπεσό, η κίνηση βαρειών φορτηγών θα αυξηθεί, σε έναν δρόμο που χρειάζεται ανανέωση.



Ας ευχηθούμε να μην έχομε βαρύ χειμώνα και να «κυλήσουμε» ομαλά μέχρι την άνοιξη, χωρίς πολλές ζημιές στα διερχόμενα αυτοκίνητα που για το 99,9% των οδηγών είναι εργαλεία για τις καθημερινές τους αναγκαίες μετακινήσεις. 




 


Σημείωση: «Το μεροκάματο του τρόμου» είναι ο τίτλος μυθιστορήματος του Γάλλου Ζώρζ Αρνό που έγραψε το 1949-1950. Γυρίστηκε ταινία το 1953 με Γαλλικό τίτλο: “Le salaire de la peur”. (Aγγλικός τίτλος: “The wages of Fear”). Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι οδηγοί των δυο φορτηγών αυτοκινήτων που μεταφέρουν την νιτρογλυκερίνη πρέπει να οδηγούν με σταθερή και σχετικά μεγάλη ταχύτητα, στους αυλακωμένους από τις τροπικές βροχές δρόμους σε χώρα της Κεντρο-Λατινικής Αμερικής. Ώστε τα αυτοκίνητα να «πετούν» κυριολεκτικά πάνω από τις λακκούβες, γιατί αν πέσουν μέσα, το απότομο τράνταγμα θα προκαλέσει την άμεση έκρηξη του επικίνδυνου φορτίου…

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

  

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.