2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου

 2ο Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Παρασκευή βράδυ στον χειμερινό κινηματογράφου «Άνεσις» στο κέντρο του Αγρινίου ξεκίνησε σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία το δεύτερο μουσικό φεστιβάλ χορωδιών Αγρινίου.

Η τριήμερη αυτή μουσική εκδήλωση – για δεύτερη χρονιά και κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες της εποχής μας – διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία της Κυρίας Χρυσούλας Τασολάμπρου, προέδρου του Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Αγία Σκέπη» και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υπουργείου Τουρισμού, με συν διοργανωτές  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου, και με την υποστήριξη του Δήμου Θέρμου και το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.

Κλιμάκιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην είσοδο του «Άνεσις» θερμομετρούσε τους εισερχόμενους και υπηρεσία σεκιούριτι έλεγχε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού των εισερχομένων.

Την άψογη παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο καταξιωμένος επί 60 συναπτά χρόνια στον χώρο, καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής του κλασικού θεάτρου και του καλλιτεχνικού αθλητισμού Αλέξης Κωστάλας.

Προσφώνηση στην εκδήλωση έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης.

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Νικόλαος Κοροβόσης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος προγραμματισμού κ. Βασίλης Φωτάκης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλ/νίας και πολιτευτής κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας, η κα. Έλενα Παπαγιάννη εκπρόσωπος της «Φλόγας», Η Βοηθός Περιφερειάρχη κα. Αμαλία Βούλγαρη  πολλοί κάτοικοι της πόλεως αλλά και επισκέπτες από άλλες περιοχές.

Οι χορωδίες παρουσίασαν τα προγράμματά τους, συνήθως αποτελούμενα από 4 έως 9 τραγούδια.

Συμμετείχαν την Πρώτη ημέρα 9 χορωδίες. 1) «Χορωδία Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου η Αγία Σκέπη» Αγρινίου. 2) Το φωνητικό σύνολο «Αναίρεση» Ηγουμενίτσας. 3) Χορωδία Συλλόγου Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Θεσσαλονίκης. 4) Χορωδία Γυναικών Αγίου Νικολάου Αγρινίου και η Χορωδία «Συλλόγου Γυναικών η Αγία Αγάθη Σταμνάς Μεσολογγίου». 5) Χορωδία «Μαϊστράλι του Κέντρου Λόγου, Τέχνης κι Επιστήμης Αμφιλοχίας Δίοδος» Αμφιλοχίας. 6) Νεανική Χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής «Εμμέλεια» Αγρινίου. 7) «Χορωδία Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών Ακαρνανικό Φως» Ξηρομέρου. 8) Φωνητικό και Οργανικό σύνολο «Hooponopono» Θεσσαλονίκης. Και 9) Χορωδία Φαιάκων Κέρκυρας.

Παράλληλλα με τις εκδηλώσεις στο Άνεσις, θα δωθεί συναυλία από την Χορωδία «Hooponopono” της Θεσσαλονίκης το Σάββατο στην κεντρική Πλατεία του Θέρμου.  Και την Κυριακή πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Μεσολόγγι η Χορωδία του Ακαδημαϊκού Μουσικού Συνδέσμου Θεσσαλονικέων θα ψάλει την Θεία Λειτουργία.

Την χορωδία της «Αγίας Σκέπης» και «Χορωδία Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών Ακαρνανικό Φως» Ξηρομέρου, διεύθυνε η κ. Χρυσούλα Τασολάμπρου. Των Καλυβίων & Σταμνάς ο κ. Νικόλαος Στρατόπουλος. Το φωνητικό σύνολο «Αναίρεση» Ηγουμενίτσας διεύθυνε η μαέστρος κα. Χρύσα Σιδηροπούλου. Την Χορωδία Συλλόγου Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Θεσσαλονίκης η μαέστρος κα. Γεωργία Ηρακλή. Την Χορωδία «Μαϊστράλι του Κέντρου Λόγου, Τέχνης κι Επιστήμης Αμφιλοχίας Δίοδος» Αμφιλοχίας η μαέστρος κ. Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου. Την Νεανική Χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής Μουσικής «Εμμέλεια» Αγρινίου η κα. Χριστίνα Τσουραπούλη. Το Φωνητικό και Οργανικό σύνολο «Hooponopono» Θεσσαλονίκης η μαέστρος κα. Νίκη Σερενίδου. Και την Χορωδία Φαιάκων Κέρκυρας ο μαέστρος κ. Σπύρος Μπόχαλης. Την χορωδία συνόδευε η Κερκυραϊκή Μαντολινάτα με τέσσερες καλλιτέχνες.

Βραβεύσεις στους προέδρους των Χορωδιών έκαναν ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας, η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κα. Παπαγεωργίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κέρκυρας και Διαποντίων νήσων κα. Χρυσούλα Γκίνη-Τόμπρου η οποία και παρέδωσε ειδικό αναμνηστικό του Δήμου που η Δήμαρχος κα. Μερόπη Υδραίου έστειλε στον συνάδελφό της Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου. Η κυρία Τόμπρου συμμετείχε σαν μέλος της χορωδίας «Φαιάκων Κέρκυρας».

Για κλείσιμο της βραδιάς ο κύριος Κωστάλας κάλεσε την Κερκυραϊκή χορωδία επί σκηνής και όσα άλλα μέλη χορωδιών παρακολουθούσαν εντός της αίθουσας, ακόμα και τους πολίτες θεατές να τραγουδήσουν όλοι μαζί «Της Δικαιοσύνης» του Μίκη Θεοδωράκη. Ήταν ένα θαυμάσιο αποκορύφωμα μιας υπέροχης βραδιάς!

Όλες τις εκτελέσεις των χορωδιών και τις βραβεύσεις καταχειροκρότησε το ενθουσιασμένο κοινό και στο τέλος πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν στον χώρο για να συγχαρούν όλους τους παράγοντες αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης.

Η χορωδία της Κέρκυρας και μέλη άλλων χορωδιών περπάτησαν μέχρι την κεντρική πλατεία Αγρινίου την πλατεία Δημοκρατίας και έκαναν μία όμορφη καντάδα μέσα στο κέντρο της πόλης. Έκαναν πρώτη στάση στο Δημαρχείο και δεύτερη στο κέντρο της πλατείας όπου βρίσκεται το θαυμάσιο μωσαϊκό-σύμβολο της πόλης-που απεικονίζει τον Ηρακλή να παλεύει με τον Θεό Αχελώο. Οι γλυκές μελωδίες των καλλιτεχνών σκέπασαν τους συνήθεις θορύβους της πόλης και οι τελευταίοι νυχτερινοί περιπατητές αναρωτιούνταν για την ευχάριστη αυτή έκπληξη. Όλοι σχολίαζαν ότι οι Κερκυραίοι και γενικά οι Επτανήσιοι έχουν μουσικές καταβολές.

Η συνέχεια θα δωθεί το Σάββατο βράδυ στην δεύτερη ημέρα όπου θα συμμετέχουν οι παρακάτω 9 χορωδίες. 1) Χορωδία «Λιγεια» Γρεβενών. 2) Πολυφωνική Χορωδία Αιγιαλίας, Αίγιο. 3) Φωνητικό Σύνολο «Ηχώ» Ωδείου Άμφισσας. 4) Χορωδία «Έκφραση» Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ψαχνών, Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων. 5) Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Καβαλλουρίου Κέρκυρας. 6) Χορωδία «Αντάμωμα» Αθήνας. 7) Μικτή Χορωδία Πύργου. 8) Ακαδημαϊκός Μουσικός Σύνδεσμος Θεσσαλονικέων. Και 9) Χορωδία «Η Φανερωμένη» Ζακύνθου.

Η αθρόα προσέλευση του κοινού στο πρώτο και το τωρινό δεύτερο φεστιβάλ χορωδιών απαιτεί την επόμενη χρονιά η διοργάνωση να δοθεί σε μεγαλύτερο και ανοιχτό χώρο. Ώστε να μην απογοητευτούν οι εκατοντάδες πολίτες που θα θέλουν να παρακολουθήσουν αυτόν τον δίχρονο νέο θεσμό που «ριζώνει» στην Αιτωλοακαρνανία.

 Απόστολος Κων. Καρακώστας




























































































 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»