Έκθεση Αντώνη Ναστούλη στο Αγρίνιο. Αγωνιστές για την απελευθέρωση της πόλης.

 

Άνοιξε η έκθεση του Αντώνη Ναστούλη  « …νιώθω για σε Πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό» στο Αγρίνιο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

 

Τετάρτη βράδυ 2 Ιούνη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης του Αγρινιώτη ζωγράφου και γλύπτη Αντώνη Ναστούλη με τίτλο:  « …νιώθω για σε Πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό».

 

Την έκθεση συνδιοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας επί της οδού Αναστασιάδη, στην πλατεία Δημοκρατίας.

 

 Ο καλλιτέχνης φιλοτέχνησε τα πορτραίτα των Αιτωλοακαρνάνων αγωνιστών του 1821 που πρωταγωνίστησαν και έφεραν την πολυπόθητη ελευθερία στον τόπο. Στο βλέμμα των Ηρώων ο Αντώνης αποτύπωσε την  αποφασιστικότητά τους να παλέψουν μέχρι της τελευταίας σταγόνας του αίματός τους στον άνισο αγώνα με τα στίφη των πολυάριθμων κατακτητών. Η απόφασή τους αυτή να θυσιάσουν τα πάντα, την ζωή τους καθώς και των οικογενειών τους, δεν ήταν καθόλου εύκολη. Αυτοί καλύτερα από τον καθένα γνώριζαν την υπεροπλία του εχθρού. Στο ξεκίνημα το 1821 ήταν μοναχοί τους, αυτοί και τα γιαταγάνια τους, και δεν υπολόγιζαν σε εφεδρείες και βοήθειες από πουθενά. Χάρις στην πρωτοβουλία και αυτοθυσία τους μπαίνοντας μπροστάρηδες ακολουθήθηκαν από τις χιλιάδες άοπλους προγόνους μας και έκαναν το θαύμα που ακούστηκε στα πολιτισμένα κράτη και ξεσήκωσε το κύμα του Φιλελληνισμού που σημαντικά βοήθησε την Επανάσταση.