Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης-Παλιό Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου

 

Λειτουργία στην σπηλιά του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη

Κείμενο και φωτογραφίες: Απόστολος Κων/νου Καρακώστας


Σήμερα Σάββατο 15 Μάη, όπως κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως καιρικών καταστάσεων που επικρατούν και χαρακτηρίζουν την περιοχή, έγινε η Θεία Λειτουργία στην σπηλιά της Καλάνας που μόνασε ο Άγιος Ανδρέας ο επονομαζόμενος Ερημίτης. 

 

Χοροστάτησαν οι Χαλκιοπουλίτες ιερείς Νικόλαος Ριζογιάννης εφημέριος στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Παλαιό Χαλκιόπουλο και ο Γεώργιος Τηγάνης εφημέριος του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αμφιλοχίας.


Οι καιρικές προβλέψεις έλεγαν βροχή για σήμερα και βγήκαν…σωστές! Η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στον Νομό μας, σε συνδυασμό με τον καιρό, απέτρεψε πολλούς προσκυνητές που θα ήθελαν  να έρθουν στον Άγιο, όπως συνήθιζαν τα προηγούμενα χρόνια. Οι λίγοι προσκυνητές που πήραν τον ανήφορο, έχοντας προηγούμενες εμπειρίες και λαβαίνοντας σοβαρά τις προβλέψεις ήρθαν εξοπλισμένοι με ομπρέλες και αδιάβροχα.

 

Η βροχή και η πρωινή ομίχλη που σκέπαζε το τοπίο, έκοβε την θέα της κοιλάδας του Αχελώου και των απέναντι χωριών και βουνών της Ευρυτανίας. Αλλά και πάλι η διαδρομή από την Αγραπιδούλα ως την σπηλιά παραμένει φανταστική!


Ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών  πρόσφερε στους πιστούς κατά την επιστροφή τους από την λειτουργία στο σπήλαιο, σφραγισμένα γλυκά, λουκούμια και εμφιαλωμένα νερά. Όλα προσφορές των φιλόξενων Χαλκιοπουλιτών. Από την παραμονή χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Φώτης Ε. Νέστωρας μαζί με τον Γραμματέα κ. Νίκο Ι. Προύντζο και άλλα μέλη, φρόντισαν τον χώρο που κάθε χρόνο τέτοια μέρα φιλοξενεί εκατοντάδες επισκέπτες.  

 

Όλοι σήμερα έκαναν την ευχή του χρόνου να γίνει η εκδήλωση όπως τα προηγούμενα χρόνια κι ακόμα πιο καλά, και πάνω απ’ όλα η πανδημία να είναι παρελθόν!

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 


 

 

 

Απόστολος Κων/νου Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.