Χατζόπουλος-Έκθεση-Αγρίνιο-100 χρόνια.

 

Άνοιξε στο κοινό η έκθεση για τον Κώστα Χατζόπουλο, στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Σήμερα Τρίτη 25η Μάη στις δέκα το πρωί άνοιξε στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου η έκθεση «Μνήμη Κώστα Χατζόπουλου». Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021. Λόγω της πανδημίας η έκθεση λειτουργούσε μόνο διαδικτυακά (και συνεχίζει) με εικονική περιήγηση στον σύνδεσμο:  http://www.dipinag.gr/pinak…/portfolio/kwstas-xatzopoulos/

 

O Αιτωλοακαρνάνας  Κώστας Χατζόπουλος γεννήθηκε στις 11 Μάη με το παλιό ημερολόγιο (24 με το νέο) το 1868, σαράντα επτά χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 που γιορτάζομε φέτος τα 200 χρόνια, στο Αγρίνιο. Πρωτότοκος γιός του Γιάννη Χατζόπουλου από το Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου και της Θεοφάνης υιοθετημένης κόρης των αγωνιστών του 21 Σταϊκαίων, είχε ακόμα άλλα έξι αδέλφια. Μεγάλωσε στο αρχοντικό του παππού του Σωτήρη Στάϊκου και της ανύπανδρης αδελφής του Ελένης. Σχολαρχείο στο Αγρίνιο και γυμνάσιο στο Μεσολόγγι. Στα δεκαέξι του φοιτητής της Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Άρχισε να γράφει ποιήματα με το ψευδώνυμο Πέτρος Βασιλικός. Στα 23 του ήταν δικηγόρος στο Αγρίνιο. Μετά τρία χρόνια έφυγε για την Αθήνα όπου συναναστράφηκε με ανθρώπους των γραμμάτων. Στον πόλεμο του 1897 υπηρέτησε σαν αξιωματικός. Η αξία του στους κύκλους των λογοτεχνών είχε αρχίσει να αναγνωρίζεται και ο Κωστής Παλαμάς αφιέρωσε ποίημά του στον στρατευμένο Αγρινιώτη Χατζόπουλο. Το 1898-99 εκδόθηκε το πρωτοποριακό περιοδικό «Η Τέχνη» στην δημοτική γλώσσα και ήταν υπεύθυνος της έκδοσης και της διεύθυνσης. Στις αρχές του 1900 ταξίδεψε στην Ευρώπη. Εμπλούτισε τις πολιτιστικές του γνώσεις και τις γνωριμίες του. Ενδιαφέρθηκε για την Ευρωπαϊκή φιλολογία και λογοτεχνία. Στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης στην Γερμανία γνώρισε την Φινλανδέζα  Σάννυ Χαίγκμαν ζωγράφο και φοιτήτρια. Παντρεύτηκαν στην Φινλανδία Προτεσταντικά και Ορθόδοξα στο Αγρίνιο. Απέκτησαν μια κόρη την Σέντα-Ελένη. Έμειναν στο Αγρίνιο, στην Αθήνα και στο Μόναχο της Γερμανίας. Με την κήρυξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ξαναγύρισαν στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 1920 ταξιδεύοντας από Κέρκυρα προς το Πρίντεζι άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στο καράβι… Η ζωή του ήταν σύντομη, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το  έργο του, αλλά η λαμπερή πνευματική ακτινοβολία του δεν έσβησε στα εκατό χρόνια που πέρασαν. Έναν αιώνα μετά τον πρόωρο θάνατό του η ποίησή του συγκινεί τους Έλληνες. Το Αγρίνιο, οι Αγρινιώτες όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες τιμούν με περηφάνια τον άξιο λογοτέχνη και ποιητή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.   

  

Χάρις στην έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου οι επισκέπτες μπορούν να αντικρύσουν από κοντά τα σπάνια βιβλία, τους πίνακες αλλά και προσωπικά αντικείμενα του Αγρινιώτη ποιητή. Η συλλογή είναι η  πληρέστερη για τον Κ. Χατζόπουλο και μοναδική Πανελληνίως. Η συγκέντρωση τόσων πολλών  εκθεμάτων είναι εντυπωσιακή και όλοι οι επισκέπτες θα αντικρύσουν μοναδικά ντοκουμέντα μιας άλλης εποχής.  

 

Για πρώτη φορά μετά από 60 περίπου χρόνια εκθέτετε σε δημόσια θέα η εξαιρετική μαρμάρινη προτομή που φιλοτέχνησε ο αείμνηστος Θερμιώτης γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος το 1956. Να θυμίσουμε ότι στα αποκαλυπτήρια τότε στην πλατεία Παναγοπούλου παραβρέθηκε και η κόρη του ποιητή κα. Σέντα-Ελένη Χατζοπούλου με τον σύζυγό της και φυσικά σύσσωμος ο πνευματικός κόσμος-και όχι μόνο-του Αγρινίου.     

 

Άλλα εκθέματα είναι οι συλλεκτικές εκδόσεις που ευγενώς παραχωρήθηκαν από την βιβλιοθήκη  Ανδρέα Τσιχριτζή, από τους κυρίους  Βασίλειος Σολωμός, Χρήστος Μαγκλίνης, Χαράλαμπος Κουθούρης, και τις κυρίες Μαίρη Χρυσικοπούλου και Βαρβάρα Μικέλλη. Επίσης  εκθέτονται σπάνια έγγραφα από το ΕΛΙΑ-Αρχείο Κ. Χατζόπουλου και προσωπικά αντικείμενα που παραχώρησαν οι απόγονοι της οικογενείας του, κυρίες Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, Αλεξάνδρα Λαχανά και Μαργαρίτα Παπαστάμου-Μπέλλια.