Την Μακρυνεία επισκέφθηκαν Γεωλόγοι της ΕΑΓΜΕ, Μηχανικοί της Περιφέρειας και ο Δήμαρχος Αγρινίου

 

Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου ομάδα Μηχανικών και Γεωλόγων επιθεώρησε περιοχές της Μακρυνείας, του Δήμου Αγρινίου, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο της περιοχής, και συγκεκριμένα στο Άνω Κεράσοβο και στην Μακρυνού.

 

Στην πολυμελή ομάδα συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών ο διευθυντής της υπηρεσίας κ. Νικόλαος Νικολάου.  Από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης  κ. Θανάσης Μαυρομμάτης συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδά του Μηχανικό κα. Βιβή Λαγού και τους Προϊσταμένους τεχνικών υπηρεσιών ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας μηχανικούς κ. Παναγιώτη Κιτσοπάνο και κ. Νικόλαο Μασίκα.  Από τον Δήμο Αγρινίου παραβρέθηκε ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και ο Αντιδήμαρχος κ. Μίμης Σκορδόπουλος.

 

Μετά τις βροχοπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου, το Επαρχιακό οδικό δίκτυο από το Άνω Κεράσοβο έως την Μακρυνού παρουσίασε σε πολλά σημεία ρήγματα και καθίζηση του οδοστρώματος. Ακόμη έχουν γίνει κατολισθήσεις σε παραπλήσιους δασικούς και αγροτικούς δρόμους και δυσχεραίνεται η πρόσβαση δεκάδων κτηνοτρόφων και ο εφοδιασμός-με απαραίτητες ετούτη την εποχή ζωοτροφές-στις μονάδες τους. Η καταστροφή της οδικής πρόσβασης που ενώνει το Κλήμα και την Καρίτσα δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και με τα ρήγματα στο Άνω Κεράσοβο έχει αποκοπεί τελείως o δρόμος προς Μεολόγγι και Ευηνοχώρι.

 

 

 

Οι κάτοικοι στο Άνω Κεράσοβο, που η ζωή τους έχει τόσο πολύ δυσκολέψει μέσα στο καταχείμωνο, προσδοκούν βοήθεια από τους κρατικούς και δημοτικούς φορείς. Ο Δήμος Αγρινίου ανέθεσα άμεσα σε ιδιώτη ιδιοκτήτη χωματουργικού μηχανήματος, που είναι κάτοικος στο  χωριό, να δώσει άμεσες λύσεις με προσωρινές προσβάσεις, ώστε να αποκατασταθεί ο εφοδιασμός των κτηνοτροφικών μονάδων και γενικότερα η μετακίνηση των κατοίκων προς Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

 

Ο κ. Νικολάου κατέγραψε  τις ζημίες στην περιοχή και σύντομα θα παραδώσει την έκθεσή του στους αρμόδιους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Καιρού επιτρέποντος θα αποκατασταθούν οι ζημιές και η ομαλότητα στην περιοχή. Μέχρι τότε απαιτείται προσοχή στη οδήγηση  και αποφυγή των μετακινήσεων όταν βρέχει ή σε περίπτωση ομίχλης γιατί κανείς δεν ξέρει τι νέες λακούβες-παγίδες μπορεί να παρουσιαστούν στον δρόμο…

 

Τις τελευταίες δυο εβδομάδες στην Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο είχαμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Γεωλόγοι του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. επιθεώρησαν και κατέγραψαν ζημιές σε πολλά σημεία κυρίως δρόμων.

 

Ο κ. Νικόλαος Νικολάου σήμερα συνοδευόμενος από την επιστημονική συνεργάτιδά  του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Μαυρομμάτη Μηχανικό κα. Βιβή Λαγού και τον επίσης συνεργάτη κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο περιοδεύει και επιθεωρεί κατεστραμμένα σημεία του οδικού δικτύου ορεινής Ναυπακτίας στην κοινότητα Ποκίστα Πυλίνης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία δήλωσε ότι ο δρόμος καταστράφηκε από κατολίσθηση και έχει αποκοπεί τελείως… (φωτογραφίες). 


(Η Ποκίστα χωριό της ορεινής Ναυπακτίας, Αιτωλ/νίας. Υψόμετρο 900 μέτρα. Κάτοικοι 60. Δημοτική Ενότητα Πυλλήνης του Δήμου Ναυπακτίας.)

 

 

 

Κατόπιν εισήγησης της Ε.Α.Γ.Μ.Ε. σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες προσωρινής λύσης στον Δήμο Αμφιλοχίας σε δύο σημεία, στο Μπαμπαλιό και στην Φλωριάδα στον Ορεινό Βάλτο.

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.