Έγιναν τα εγκαίνια της πρωτότυπης έκθεσης Κολάζ γραμματοσήμων Αγρινιώτη δημιουργού

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην παλιά Δημοτική Αγορά του Αγρινίου, στην ευρύχωρη αίθουσα της «γλυπτοθήκης», το βράδυ της Τετάρτης 4 Ιούνη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης πινάκων που δημιούργησε με γραμματόσημα, αντί για χρώματα, ο φιλοτελιστής Αθανάσιος Τσουράπης.

Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου Αγρινίου που διοργανώνονται αυτό τον μήνα για τον εορτασμό της επετείου της πρώτης απελευθέρωσης του Βραχωριού στις 11 Ιουνίου το 1821.

Ο συλλέκτης γραμματοσήμων με μεγάλη υπομονή επιλέγει και ταξινομεί χρωματικά και θεματικά, μέσα από χιλιάδες χρησιμοποιημένα γραμματόσημα,  τα «κατάλληλα» που μετά από επιμελή επικόλληση μετατρέπονται σε ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό μέσα από το οποίο προβάλουν οι συνθέσεις που με την πρωτοτυπία τους γίνονται εικόνες τοπίων, προσώπων και αντικειμένων.

Είναι μια καθαρά δημιουργική τεχνοτροπία, που ο Θανάσης την τελειοποίησε, κατασκευάζοντας δεκάδες πινάκων όλων των μεγεθών, που οι επισκέπτες στην έκθεση θαυμάζουν.

Κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν με τις πρωτοποριακές τους καλλιτεχνικές δημιουργίες, παρουσιάζοντας όμορφα και θαυμαστά έργα, βάζοντας το «λιθαράκι» τους στην τέχνη, στην προκειμένη περίπτωση το ταπεινό μικρό γραμματόσημο, που είναι το ίδιο ένα έργο τέχνης.

Κάποιος άλλος καλλιτέχνης στο κοντινό ή μακρινό παρελθόν, το έχει σχεδιάσει, χαράξει, εκθέσει στην κρίση καλλιτεχνικών επιτροπών και αφού «πέρασε» τις εξετάσεις, τυπώθηκε σε λίγα ή πολλά αντίτυπα, σφραγίστηκε και ταξίδεψε κολλημένο πάνω σε φάκελο μέσω των ταχυδρομείων στον κόσμο. (βλέπετε την «περιπέτεια» ενός φακέλου εδώ: https://www.agrinionews.gr/agrinio-teleftaia-synantisi-filoteliston-epomeni-meta-to-kalokairi/

Οι φιλοτελιστές των τελευταίων 150 και χρόνων, συλλέγουν και ταξινομούν σε πολλές και διαφορετικές ενότητες τα χρησιμοποιημένα γραμματόσημα, ανάλογα με το συλλεκτικό «πάθος» τους.

Πολλές τέτοιες συλλογές γίνονται μοναδικές και κάνουν υπερήφανους όσους ασχολήθηκαν με την κοπιαστική προσπάθεια να συγκεντρώσουν μια ολοκληρωμένη-σπάνια είναι ολοκληρωμένη-σειρά από γραμματόσημα που εικονίζουν για παράδειγμα αεροπλάνα, τρένα, καράβια, αυτοκίνητα, εξωτικά τοπία, πεταλούδες, πουλιά, έντομα και εκατοντάδες άλλες κατηγορίες.

Στην έκθεση του Θανάση υπάρχουν πολλά συλλεκτικά θέματα, και το πιο επίκαιρο λόγω των ημερών της επετείου της απελευθέρωσης της πόλης πριν δυο και αιώνες, είναι ο πίνακάς του με τους ήρωες του 1821!

Με κόπο κατάφερε και συγκέντρωσε τις «μινιατούρες» πορτραίτων που έχουν στο παρελθόν στολίσει σειρές επετειακές γραμματοσήμων.

Και έτσι σε έναν μικρό πίνακα στην έκθεση αυτή, το βλέμμα μας αντικρύζει όλους τους ήρωες που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδος.

Με πάνω από 50 γραμματόσημα περασμένων εποχών, τότε που η μία Δραχμή είχε αξία, ο συλλέκτης και καλλιτέχνης Θανάσης κάνει ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν και μας φέρνει κοντά στους Ήρωες, στις παλιές εγκαταλειμμένες στον χρόνο παραδοσιακές ενδυμασίες και στα γεγονότα της Επανάστασης. (πίνακας νούμερο 16). 

Ο κάθε πίνακάς του είναι μοναδικός και «χτυπάει» τις ευαίσθητες χορδές της καρδιάς του κάθε επισκέπτη, όπως συνέβη  και με μένα, όταν αντίκρυσα τον πίνακά του με την Γέφυρα της Βέργας, εκεί που γεννήθηκα πριν πολλές δεκαετίες… (πίνακας νούμερο 46).

Και αυτή πάλι είναι μια ενότητα πινάκων με κολάζ γραμματοσήμων, οι πετρόχτιστες γέφυρες του Νομού, της Τέμπλας εκεί ψηλά, (νούμερο 20) της γέφυρας στον κάμπο του Αγγελοκάστρου, (νούμερο 18), της άγνωστης γέφυρας σε βάλτο, (νούμερο 19). 



Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκαν πολλοί επισκέπτες και εκ μέρους του Δήμου χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, και εκ μέρους της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου ο Πρόεδρος της κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος.


Ο συλλέκτης και καλλιτέχνης κύριος Αθανάσιος Τσουράπης, καλωσόρισε τους επισκέπτες και στην σύντομη ομιλία του, τους πληροφόρησε για την τεχνική που ακολουθεί στην δημιουργία των πρωτότυπων πινάκων του με τα παρακάτω λόγια:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 11ης Ιουνίου 1821 για την απελευθέρωση του Αγρινίου, ο Δήμος φιλοξενεί την παρούσα έκθεση.

Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Μαρία Παπαγεωργίου, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης κ. Χρήστο Γαρουφαλή, τον Πρόεδρο της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου κ. Γιάννη Σκαρμούτσο και την κα. Ευσταθία Τσακανίκα Προϊσταμένη του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου.

Να ευχαριστήσω τέλος και όλους εσάς για την παρουσία σας.

Θα δείτε πίνακες που έχουν κατασκευαστεί με την τεχνική «κολάζ» γραμματοσήμων. Πίνακες με αγιογραφίες, ιστορικές στιγμές, τοπία, προσωπογραφίες, γέφυρες, θαλασσογραφίες, κτλ.

Τι είναι το κολάζ; Είναι η κατασκευή  πίνακα με επικόλληση μικρών κομματιών γραμματοσήμων στα ίδια χρώματα του πίνακα.

Δύσκολη εργασία που θέλει πολύ υπομονή, αφοσίωση και τέχνη στη λεπτομέρεια.

Η διαφορά με την ζωγραφική είναι ότι ο ζωγράφος μπορεί να κατασκευάσει όποιο χρώμα θέλει, ενώ στο κολάζ θα ψάξουμε να βρούμε το ήδη τυπωμένο χρώμα σε μικρά κομματάκια στα γραμματόσημα.

Εδώ δεν υπάρχει σκέτο πράσινο χρώμα για το δάσος, μπλέ για την θάλασσα ή σιέλ για τον ουρανό.

Η έκθεση είναι πρωτότυπη και πρώτος που ξεκίνησε το κολάζ ήταν ο αείμνηστος ηθοποιός Μίμης Φωτόπουλος.

Από έρευνα που διεξήγαγα, βρέθηκε ότι παρόμοια έκθεση έγινε στο Πολιτιστικό κέντρο «Παναιτώλιο» του Δήμου Νέας Ιωνίας Αττικής το έτος 2019.

Θα μπορούσε κάποιος να με κατηγορήσει ότι καταστρέφουμε τα γραμματόσημα.

Όχι, οι πίνακες είναι φτιαγμένοι κύρια από φθαρμένα και άνευ αξίας πλέον γραμματόσημα.

Έτσι τους δίνεται τώρα άλλη διάσταση. Λίγα είναι τα καινούργια, συνήθως σύγχρονα με φωτεινά χρώματα, τα οποία έχουν οι συλλέκτες σε πολλαπλάσιο αριθμό.

Έτσι διαμορφώνεται ένα εικαστικό έργο. Τέλος θα ήθελα, εάν είναι δυνατόν, να βρεθούν και νέοι μιμητές της τέχνης κολάζ γραμματοσήμων.

Σας ευχαριστώ πάλι όλους θερμά».  

Ο καλλιτέχνης ξενάγησε προσωπικά και ακούραστα τις επόμενες δυο ώρες-μέχρι τις 21:30-τους πολλούς επισκέπτες της έκθεσης και συνομίλησε μαζί τους για τα θέματα των πινάκων και για την ιδιαίτερη τεχνική που ακολούθησε στην κατασκευή τους.

Καθώς ο Θανάσης υπηρέτησε επί 35 χρόνια στον Δήμο Αγρινίου στην έκθεση έδωσαν το παρών δεκάδες συνάδελφοί του και οι πρώην προϊστάμενοί του Δήμαρχοι κύριοι Μοσχολιός και Βαϊνάς (ο κ. Ιωάννης Βαϊνάς διετέλεσε Δήμαρχος, Νομάρχης και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας), Αντιδήμαρχοι τωρινοί όπως η κυρίες Παπαγεωργίου, Μπόκα και Τασολάμπρου και ο Αντιδήμαρχος κύριος Φωτάκης. Ακόμα παραβρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Φ.Ε.Α. Ο Γενικός Γραμματέας της Γ.Ε.Α. Αντιπρόεδρος της Φ.Ε.Α. και  επίσης Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας κύριος Καρράς, πολλοί εκπαιδευτικοί και φυσικά φιλότεχνοι της πόλης του Αγρινίου και όχι μόνο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 22 Ιουνίου, και το ωράριό της είναι: Τρίτη έως Κυριακή από:  10:00 έως 13:00 και από 18:00 έως 21:00. Τις Δευτέρες και αργίες θα παραμένει κλειστή.






































Α.Κ.Κ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χωριά του Βάλτου πριν 500 χρόνια

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου