Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αγρινίου
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Στο Αγρίνιο την Πέμπτη το βράδυ της 6ης Μαρτίου έγινε η πρεμιέρα του Λαϊκού Πανεπιστημίου. Το ξεκίνησαν με ζήλο άνθρωποι που ενδιαφέρονται να κάνουν προσιτή και να επεκτείνουν την Πανεπιστημιακή γνώση σε πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας της πόλης.
Χωρίς αυτό να περιορίζει ή να κατηγοριοποιεί όσους θα θελήσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμά του. Στην διακήρυξή του το επανεμφανιζόμενο μετά από απουσία 13 ετών Λαϊκό Πανεπιστήμιο απευθύνεται σε ενήλικες, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γενικά σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμπλουτίσει και επεκτείνει τις γνώσεις του λίγο παραπέρα.
Θυμάμαι πολύ πιο παλιά από το πρώτο ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, στην δεκαετία του 60, που η Ελληνική Περιηγητική Λέσχη διοργάνωνε διαλέξεις στην αίθουσα της «Φαντασίας», συνήθως Κυριακές βράδυ. Μαζεύονταν και τις παρακολουθούσαν 200 άτομα, που τότε αποτελούσαν την «αφρόκρεμα» του πνεύματος της περιοχής.
Οι μαθητές δεν «χωρούσαμε» μέσα και παρακολουθούσαμε, ότι έπιανε το αυτί μας, από το πεζοδρόμιο και καθώς τότε δεν υπήρχαν πολλά αυτοκίνητα, ο δρόμος ήταν ήσυχος. Κάπου-κάπου έβγαινε κανένας «μεγάλος» για να καπνίσει και μας διηγούνταν τι έλεγε ο ομιλητής.
Θυμάμαι κάπου εκεί το 65; ή να ήταν το 66; που μίλησε ένας νέο-αφιχθείς γιατρός στην πόλη για τον Δαρβίνο και «τάραξε τα νερά»...
Το «ατόπημα» δεν έμεινε αναπάντητο, την επόμενη Κυριακή «επιστρατεύθηκε» ο αγαπημένος όλων μας ιεροκήρυκας και «αποστόμωσε» με θρησκευτικά επιχειρήματα τον προηγούμενο ομιλητή…
Τώρα που η γνώση είναι πλέον πολύ περισσότερη από «τότε», το σύνολο των πολιτών έχει λάβει την απαραίτητη βασική εκπαίδευση και σε μεγάλο ποσοστό και την ανώτερη.
Κατ’ επέκταση οι ομιλητές που έχουν προσφερθεί για να δώσουν τις διαλέξεις στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, έχουν πολλές «περγαμηνές» και δεν έχουν παρωπίδες όπως ήταν σύνηθες πριν χρόνια.
Και αυτό έγινε φανερό με το ξεκίνημα των διαλέξεων, που οι οργανωτές προσκάλεσαν έναν ιερωμένο πολυδιαβασμένο Πανεπιστημιακό, για πρώτο ομιλητή.
Έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει και κατέχει όσο λίγοι την σημερινή πνευματική, κοινωνική, πολιτιστική κατάσταση της κοινωνίας της Ελλάδας και ακόμα πιο πέρα, χωρών όπου αναπτύχθηκαν οι μεγάλες ιδέες των τελευταίων αιώνων.
Και μίλησε ο πατέρας Νικόλαος Λουδοβίκος ζωντανά στην γεμάτη αίθουσα του κτηρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος σε ένα κοινό που κρεμόταν από τα χείλη του.
Είπε τα πράγματα με το όνομά τους και κράτησαν όλοι την αναπνοή τους για να μην χάσουν λέξη.
Η ομιλία του δεν ήταν «ξύλινη», ήταν ζωντανή και αυθόρμητη, κοιτούσε όλη την ώρα στα μάτια όσους βρίσκονταν στην αίθουσα.
Πράγμα που δεν συμβαίνει με άλλους ομιλητές, που είναι συνεχώς σκυμμένοι στα γραπτά τους και δεν διατηρούν επαφή με τους ακροατές, οι οποίοι σταδιακά χάνουν το όποιο ενδιαφέρον είχαν στην αρχή…
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο ξεκίνησε ευοίωνα και ο πατέρας Νικόλαος έθεσε πολύ ψηλά τον πήχη.
Ευχόμαστε «εμείς» οι περίπου τριακόσιοι, που εκδηλώσαμε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το πρόγραμμα μέχρι τέλους, να είναι και τα επόμενα θέματα τόσο ενδιαφέροντα, όσο η πολύπλευρη φιλοσοφική προσέγγιση της «Έννοιας του ανθρωπισμού σήμερα».
Συγχαρητήρια αξίζουν οι «πρωτομάστορες» του αναγεννημένου λαϊκού πανεπιστημίου, διευθυντές του 4ου & 6ου Γ.Ε.Λ. Αγρινίου Δρ. Παναγιώτης Κοντονάσιος και Δρ. Ηλίας (Λίνος) Υφαντής, που είχαν την πρωτοβουλία αυτή και πήραν στους ώμους τους την βαριά ευθύνη της διοργάνωσης του κύκλου των υψηλών στάνταρ ομιλιών.
Καλή επιτυχία σε όλους, διοργανωτές, ομιλητές και συμμετέχοντες μικρούς και μεγάλους.
Επόμενη διάλεξη θα δοθεί στον ίδιο χώρο στις 26 του Μαρτίου ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:00
Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Αγρινιώτης γνωστός γλύπτης Βασίλης Παπασάϊκας.
Α.Κ.Κ.