Με επιτυχία έγιναν οι Σκοπευτικοί Αγώνες στο Αγρίνιο
Με επιτυχία έγιναν οι Σκοπευτικοί Αγώνες στο Αγρίνιο
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Ο Αιτωλοακαρνανικός Σκοπευτικός όμιλος «Σκοπευτής» με έδρα το Αγρίνιο, διοργάνωσε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 σκοπευτικούς αγώνες IPSC (Σημ.1), στον οποίο συμμετείχαν αθλητές από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Αθήνα.
Υπήρξαν 6, στάδια που διαμορφώθηκαν καταλλήλως-με πολύ δουλειά-πρόσφατα, το 5ο & 6ο χρησιμοποιήθηκαν στους αγώνες για πρώτη φορά.
Σε κάθε στάδιο υπήρχαν ενδεικτικές και προειδοποιητικές πινακίδες για τις αποστάσεις που έπρεπε να τηρούνται και άλλες πληροφορίες, όπως η απαραίτητη χρήση προστατευτικών γυαλιών και ωτοασπίδων.
Οι σκοπευτές συγκεντρώθηκαν στον χώρο από το πρωί στις 09:00 και οι τελευταίοι αποχώρησαν μετά τις βραβεύσεις μετά τις 15:00 το απόγευμα.
Ο Πρόεδρος του «Σκοπευτή» Βασίλης Κωσταρέλος έδωσε ξεκάθαρες οδηγίες σε όλους τους αθλούμενους και όλα κύλισαν σαν ρολόι από την αρχή έως το τέλος.
Ακόμα κατατόπισε πλήρως για τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα και απάντησε σε ποικίλες ερωτήσεις όσων επισκέφθηκαν για πρώτη φορά τον χώρο.
Και ήταν πολλοί αυτοί που με την παρουσία τους τίμησαν τους αγώνες, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Νικόλαος Κατσακιώρης, ο διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας Ταξίαρχος κύριος Δημήτριος Γαλαζούλας, ο κύριος Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγρινίου, ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Νεάπολης κύριοι Στέφανος Πεταρούδας και Γεώργιος Χαϊδής και ο εκπαιδευτής αυτοάμυνας-οπλοτεχνικής της αστυνομίας κύριος Νικόλαος Μπανιάς.
Οι μόνιμα «εθελοντές» ψήστες Παναγιώτης και Απόστολος από το πρωί άναψαν σε προστατευόμενο χώρο, την «οικογενειακή» ψησταριά και μετά τις ένδεκα η ατμόσφαιρα ευωδίασε από τα ψητά σουβλάκια και λουκάνικα. Όλα καθώς και τα νερά και αναψυκτικά ήταν προσφορά του συλλόγου για τα μέλη και τους επισκέπτες.
Με άψογη εποπτεία διεξήχθησαν οι αγώνες, οι επόπτες χρονομέτρησαν τους αθλητές, από την ώρα που τους έδιναν ηχητικό σήμα έναρξης, μέχρι να ολοκληρώσουν την σκοποβολή, χρησιμοποιώντας τα καθορισμένα στον αριθμό φυσίγγια.
Επικράτησε άριστο επίπεδο καλής συνεργασίας μεταξύ των οργανωτών, των εκπαιδευτών, των κριτών και των αθλητών-ανδρών και γυναικών-που συμμετείχαν στα διάφορα στάδια των αγώνων.
Πριν επιστρέψει ο διαγωνιζόμενος στην αφετηρία/γραμματεία, βεβαιωνότανε ότι το όπλο του ήταν άδειο, με βγαλμένο τον γεμιστήρα και φυσικά με έλεγχο της θαλάμης.
Κάθε σκοπευτής έφθανε στην προκαθορισμένη θέση βολής πάντα με άδειο όπλο, γέμιζε όταν λάβαινε το παράγγελμα και ξεκινούσε όταν έπαιρνε το ΟΚ από τον συντονιστή της βολής. Μαζί του έφερε μόνο τα καθορισμένα για την περίπτωση του εκάστοτε επιπέδου πυρομαχικά.
Μετά από κάθε συμμετοχή, οι επόπτες επιθεωρούσαν τους στόχους και σημείωναν τις επιτυχημένες βολές αναλόγως, στο κέντρο με «Α» έξω από αυτό με «Β» και στα περιθώρια με «C». Συγχρόνως με ειδικά αυτοκόλλητα «επούλωναν» τα τρυπημένα χαρτόνια, ετοιμάζοντάς τα για τον επόμενο σκοπευτή.
Η βράβευση έγινε αφού συγκεντρώθηκαν όλα τα αποτελέσματα και τα βραβεία στους νικητές επέδωσαν ο κύριος Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, ο κύριος Βασίλειος Ανδριόπουλος εκπαιδευτής και κριτής αγώνων, ο κύριος Στέφανος Πεταρούδας Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νεάπολης, (όπου βρίσκεται και το σκοπευτήριο), ο κύριος Γεώργιος Χαϊδής Αντιπρόεδρος Νεάπολης, και ο κύριος Νικόλαος Μπανιάς εκπαιδευτής της Αστυνομίας.
Στην Κατηγορία Production, πρώτος με το χρυσό μετάλλιο ανέβηκε στο βάθρο των νικητών ο Αριστομένης Γούναρης του συλλόγου «Σκοπευτής» Αγρινίου, δεύτερος ο Χρήστος Γομοστιώτης του Συλλόγου «ΕΣΑΚ»-Πάτρας και τρίτος ο Σπύρος Δήμος επίσης του «Σκοπευτή» Αγρινίου.
Στην κατηγορία Production senior οι αθλητές του «Σκοπευτή» Αγρινίου κατέλαβαν και τις τρείς θέσεις, το χρυσό μετάλλιο ο Δημήτρης Σιαπλαούρας, το ασημένιο 0 Κωνσταντίνος Παπαδιώτης, και το χάλκινο ο Βασίλης Κωσταρέλλος.
Στην κατηγορία Production Optics πρώτος ο Δημήτρης Κανδύλης του Συλλόγου «Budo» Ιωαννίνων, δεύτερος ο Αλέξανδρος Ζεγκίνογλου του Συλλόγου «ΕΣΑΚ» Πάτρας και τρίτος ο Κωνσταντίνος Αργύρης του «Budo» Ιωαννίνων.
Στην κατηγορία Standard πρώτος με το χρυσό μετάλλιο ο Παναγιώτης Καράμπελας του «ΑΟΡ» Πειραιά, δεύτερος ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος του «ΣΑΣ» Ναυπάκτου και τρίτος ο Σωτήρης Κορκολής του «ΑΣΚΟ» Ηλείας.
Στην κατηγορία Standard senior πρώτος ο Κωνσταντίνος Καρακάσης του «ΕΣΑΚ» Πάτρας, δεύτερος ο Λάμπρος Αδάμης του «ΣΑΣ» Ναυπάκτου και τρίτος ο Βασίλης Ανδριόπουλος του «ΣΑΣ» Πατρών.
Στην κατηγορία Open, πρώτος ο Γεράσιμος Φραγκισκάτος του «Σ.Σ.Αχαιών» της Αχαΐας, δεύτερος ο Γεώργιος Κομπολίτης του «ΕΣΑΚ» Πάτρας και τρίτος ο Στέργιος Κοτρώτσιος του «ΑΣΟ,Λιάπης» της Αθήνας.
Από τις γυναίκες, στην κατηγορία Standard Ladies πρώτη με το χρυσό μετάλλιο η Ελένη Ανδριοπούλου του «ΣΑΣ» Πατρών και στην κατηγορία Production Ladies η αθλήτρια του «Σκοπευτή» Αγρινίου με επίσης χρυσό μετάλλιο Ευτυχία Κατσιάδα.
Φυσικά στην απονομή επάθλων προηγήθηκαν οι κυρίες.
Ο Πρόεδρος του «Σκοπευτή» κύριος Βασίλειος Κωσταρέλλος συνεχάρη τους νικητές, όλους τους συμμετέχοντες σκοπευτές και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του χωρίς προβλήματα αγώνα.
Ενημέρωσε όλους τους αθλητές για το πρόγραμμα των αμέσως επόμενων αγώνων. Και αυτό το πρόγραμμα είναι το πιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον διοργανωτή σύλλογο «Σκοπευτή», αλλά για όλη την Ελλάδα!
Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε τον μεγάλο Πανελλήνιο αγώνα σκοποβολής με τυφέκια στα 500 μέτρα-για πρώτη φορά στην Ελλάδα-που θα διεξαχθεί στις 12 Ιανουαρίου 2025 στο Στρατιωτικό Σκοπευτήριο στην Αγριλιά Μεσολογγίου, (καιρού επιτρέποντος).
Στην χώρα μας ο «Σκοπευτής» κάνει την «πρωτιά» διοργάνωσης αγώνα σκοποβολής τυφεκίου μεγάλης απόστασης! Και εργάζεται καιρό για να προγραμματίσει αυτή την κορυφαία αθλητική εκδήλωση.
Ο αγώνας αυτός είναι υψηλών προδιαγραφών και μπορούμε να πούμε ότι είναι κορυφαίος και με πολλές απαιτήσεις, μια εξαιρετική πρόκληση στην σκοπευτική δεινότητα των αθλητών σκοποβολής μεγάλων αποστάσεων.
Ήδη έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον πολλοί Σκοπευτικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα.
Θα συμμετέχουν αθλητές του Ολυμπιακού αθλήματος της σκοποβολής από πολλά αντίστοιχα σωματεία όλης της χώρας. Τα 500 μέτρα δεν είναι «παίξε-γέλασε»…Απαιτεί μεγάλη σκοπευτική ικανότητα, καθαρό μυαλό, συγκέντρωση, ψυχική ηρεμία και πάνω απ’ όλα υψηλό αθλητικό φρόνημα, από όποιον παίρνει την σημαντική απόφαση της συμμετοχής, στον Πανελλήνιο αυτό διαγωνισμό σκοποβολής.
Να θυμίσουμε εδώ ότι ανάλογος αγώνας-αλλά στα 400 μέτρα, οργανώθηκε και διεξήχθη από τον «Σκοπευτή», πριν ένα χρόνο στο ίδιο σκοπευτήριο (Μεσολογγίου). Διαβάστε σχετικά εδώ: https://www.agrinionews.gr/agrilia-mesologgioy-skopovoli-sta-200-300-400-metra/
Και ας μην ξεχνάμε και τον μεγάλο Αιτωλοακαρνάνα νικητή στην σκοποβολή, των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας στις 28 Μαρτίου το 1896, με στρατιωτικό όπλο στα 200 μέτρα, τον Παντελή Καρασεβδά. Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια από τον θάνατό του στο Αγρίνιο (1946). (Σημ. 2η).
-----------------------ο------------------------
Σημ. 1η Αγωνίσματα IPSC (Πρακτική Σκοποβολή).
Τα αγωνίσματα της σκοποβολής IPSC διεξάγονται με πιστόλια και περίστροφα διαμετρήματος 9 mm και πάνω, τουφέκια ραβδωτά αλλά και λειόκανα τουφέκια με διαμέτρημα τουλάχιστον 20GA.
Η Σκοποβολή IPSC είναι ένα σχετικά νέο, αλλά συναρπαστικό, είδος σκοποβολής .
Στα αγωνίσματα αυτά ο σκοπευτής δοκιμάζεται σε μία σειρά από σκοπευτικά προβλήματα, τα Στάδια, που αποτελούνται από ένα σύνολο στόχων, χάρτινων και μεταλλικών, μοιρασμένα μέσα στο χώρο, που βάλει ο σκοπευτής σε διάφορες θέσεις και αποστάσεις.
Οι αγώνες της IPSC περιλαμβάνουν διάφορες κατηγορίες και υποκατηγορίες στα τελικά αποτελέσματα, οι οποίες χρησιμοποιούνται, σαν μέθοδοι αναγνώρισης διαφορετικών τεχνικών, εξοπλισμού, φύλου και ηλικίας.
H Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνει ετησίως περισσότερους από 200 αγώνες.
Στην Ελλάδα πάνω από 90 αθλητικά Σωματεία και πάνω από 2000 αθλητές ασχολούνται με την σκοποβολή IPSC.
Σημ. 2η Ο Πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης, στην σκοποβολή με πολεμικό όπλο στα 200 μέτρα, στους Ολυμπιακούς αγώνες που αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα, ήταν ο Αιτωλοακαρνάνας Παντελής Καρασεβδάς. (28 Μαρτίου 1896)
Δεν τον ξέρουν πολλοί, γιατί επισκιάστηκε η νίκη του από τον Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μια ημέρα αργότερα. (29 Μαρτίου 1896). (οι ημερομηνίες είναι με το παλιό-Ιουλιανό-ημερολόγιο).
Πολλοί δεν ξέρουν ότι ο χρυσός πρώτος Ολυμπιονίκης Καρασεβδάς μετά από μια τρικυμιώδη ζωή και μάχες που γέμισαν το κορμί του με μολύβι, πέθανε στο Αγρίνιο πριν 80 περίπου χρόνια.
Στην ζωή του πολέμησε σε όλα τα επίπεδα, πολεμικά, κοινωνικά και πολιτικά.
Έλαβε μέρος στα πολεμικά μέτωπα της Κρητικής Επανάστασης και του Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Γνώρισε τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής. Συναναστράφηκε με σημαντικές προσωπικότητες όπως τον Βενιζέλο. Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα των Φιλελευθέρων.
Στον Βαλκανικό πόλεμο του 1912 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια, από απλός Δεκανέας έφθασε στον βαθμό του Υποστρατήγου, όλες του οι προαγωγές έγιναν στα πεδία των μαχών επ’ ανδραγαθία.
Συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ευχάριστα και δυσάρεστα. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου δυο φορές, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων.
Ήταν αντίπαλος στις δικτατορίες του μεσοπολέμου, που του στέρησαν μέχρι και την σύνταξή του. Αντιστασιακός στην κατοχή. Εθνοσύμβουλος στις Κορυσχάδες, σαν ένας από τους 22 προ-Μεταξικούς αριστερούς βουλευτές.
Το 1945 δημοσίευσε την πολιτική του παρακαταθήκη με τίτλο: «Σκέψεις για την ανασυγκρότηση του κράτους και για το πρόγραμμα του Φιλελεύθερου, Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».
Δυστυχώς παραμερίστηκε από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και έφθασε στον θάνατό του ξεχασμένος από όλους, εδώ στο Αγρίνιο στις 14 Μάρτη 1946. Πέθανε φτωχός και φορώντας στο χέρι του το βραχιόλι με τις σφαίρες που «έφαγε» στους πολέμους. Η κηδεία του έγινε στον Αστακό.
Εκεί τιμήθηκε πρόσφατα με προτομή που φιλοτεχνήθηκε από Αγρινιώτη γλύπτη. Μήπως θα πρέπει να στηθεί και στο Αγρίνιο ένας ανδριάντας, ας πούμε κάπου στην Αγία Τριάδα, εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας που εκτελέστηκαν και οι 120 δυο χρόνια πριν τον θάνατό του;
Όταν στηθεί ο ανδριάντας και γίνουν τα αποκαλυπτήρια είναι σίγουρο ότι θα έρθουν στο Αγρίνιο πολλοί Ολυμπιονίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σε παρόμοια αποκαλυπτήρια ανδριάντα στον Μαραθώνα πήγαν 12 πρώην Ολυμπιονίκες! Και η εκδήλωση προβλήθηκε από όλα τα κανάλια και το CNN στην Αμερική και άλλες χώρες.
Ακόμα η πόλη του Αγρινίου σε αναγνώριση του θα μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες προς τιμή του. Σκοπευτικούς όλων των κατηγοριών και αποστάσεων με κυριότερο τον αγώνα βολών στα 200 μέτρα.
Και το έπαθλο στους νικητές θα μπορούσε να είναι μια μινιατούρα από ορείχαλκο του Ολυμπιονίκη και του όπλου του, αντίγραφο αυτής που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο Μαρούσι.
Η ζωή και οι αγώνες του Παντελή Καρασεβδά καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο που έγραψαν δυο καταξιωμένοι ιστορικοί συγγραφείς, ο κ. Κωστής Τσιακανίκας και o κ. Νικόλαος Χούτας.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Παντελής Καρασεβδάς (1876-1946) Τρεις ζωές» και παρουσιάστηκε και στο Αγρίνιο στις 4 Μαρτίου 2023.
Πιστεύω ότι αγώνες προς τιμή του ξεχασμένου Ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά-κάπου εκεί στο τέλος Μαρτίου-θα ήταν το έναυσμα των καλοκαιρινών δρώμενων στην περιοχή του Αγρινίου!
Α.Κ.Κ.