Το άστεγο Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας.

Το μακρινό 1959, πριν 65 χρόνια, ιδρύθηκε στο Αγρίνιο ο Φιλολογικός & Λογοτεχνικός Όμιλος «Κώστας Χατζόπουλος». Ένα από τα ιδρυτικά μέλη ήταν η καθηγήτρια ξένων γλωσσών Μαίρη Χρυσικοπούλου.

Από τότε δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε όποια πρωτοβουλία πάρθηκε στην πόλη για θέματα πολιτισμού και διατήρησης της παράδοσης του τόπου, μέσα από εκδηλώσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις, αρθρογραφία και συγγραφή βιβλίων.

Κορυφαία δημιουργία της η ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου το 1977. Που φιλοξενεί πλούσια συλλογή μοναδικών και σπάνιων εκθεμάτων. Αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες, από το 1821 και μετά.






 Ο διακαής της πόθος και όραμα ήταν μέχρι την τελευταία της αναπνοή (έφυγε απ’ την ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2024), να βρεθεί μόνιμη στέγη για αυτή την μοναδική συλλογή.

Η Πρόεδρος του Μουσείου επί σαράντα και χρόνια, ακαταπόνητη και βραβευμένη από τον Δήμο Αγρινίου Μαίρη Χρυσικοπούλου, αγωνιούσε πάντα για την τύχη του Λαογραφικού Μουσείου και είχε εναποθέσει τις ελπίδες της για την διάσωσή του στον Δήμο Αγρινίου.




Στην τελευταία του στέγη, στην οδό Κέντρου 20, στο κέντρο της πόλης,  ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα μένουν ελεύθερα από τα χιλιάδες εκθέματα που κατακλύζουν τον χώρο.

Στις Εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων υπήρχε σοβαρό πρόβλημα χώρου, ειδικά τα χρόνια της πανδημίας.

Πολλοί Αγρινιώτες που έχουν στην κατοχή τους, από τους προγόνους τους αντικείμενα άλλων εποχών, ενδιαφέρονται  να γίνουν δωρητές στο Μουσείο. Επιθυμούν με αυτή την προσφορά τους να διασφαλίσουν την διατήρησή των αγαπημένων τους συλλεκτικών αντικειμένων και να γίνουν αυτά προσιτά στην θέα και την μελέτη τους από τις τωρινές, αλλά πολύ περισσότερο από τις μελλοντικές γενιές.

Τα πλούσια σε ποικιλία ανεκτίμητα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου, ήδη τις περασμένες δεκαετίες έχουν μελετηθεί από ιστορικούς ερευνητές, συγγραφείς, ποιητές, συλλέκτες και φοιτητές που τους βοηθήθηκαν τα μέγιστα στην εκπόνηση ποικίλων Πανεπιστημιακών εργασιών τους.





Το  μεγάλο όραμα της αείμνηστης Προέδρου Μαίρης και των φίλων και συνδρομητών του Λαογραφικού Μουσείου, ήταν πάντα και είναι, η στέγασή του σε ένα ευρύχωρο δικό του χώρο. Έτσι θα αξιοποιηθούν πλήρως τα διαχρονικά πλούσια εκθέματά του και θα γίνει πόλος έλξης επισκεπτών από όλη την Ελλάδα ακόμα και το εξωτερικό.

Τα εκθέματά του που έχουν ιστορία δυο αιώνων, μόνο έτσι θα αξιοποιηθούν και θα συμβάλουν στην ανοδική πολιτιστική πορεία της πόλεως του Αγρινίου και εν γένει της Αιτωλοακαρνανίας.



Όλοι ευχόμαστε γρήγορα να ξεκινήσουν οι απαραίτητες εργασίες στις αποθήκες καπνού Παπαπέτρου. Και να στεγαστούν στον άπλετο χώρο τους τα «διαμάντια» της περιοχής μας όπως αυτό του Λαογραφικού Μουσείου αλλά και άλλα, που ελλείψει εκθεσιακού χώρου, ελάχιστοι Αγρινιώτες τα γνωρίζουν.

Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”