Κυριακή βράδυ 25 Αυγούστου στο Αγρίνιο το grand finale του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών του 2024

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το βράδυ της Κυριακής 25 Αυγούστου έκλεισε το Διεθνές φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο.  Ένα φινάλε όμορφο, αισιόδοξο και «υποσχόμενο» ότι του χρόνου που θα διεξαχθεί το 20ο κατά σειρά, θα είναι το καλύτερο και λαμπρότερο όλων των εποχών για το Αγρίνιο και την Ελλάδα!

Παρέλασαν τα συγκροτήματα των εννιά χορών που συμμετείχαν με μπροστάρη το Χορευτικό Τμήμα του Δήμου Αγρινίου.

Ο «αχός» από τις «κουμπουριές» των φουστανελοφόρων χορευτών ακούστηκε στην πλατεία, όταν κατηφόριζαν την Παπαστράτου  προαναγγέλλοντας έτσι την άφιξή τους!










Αμέσως πίσω τους ακολούθησαν τα χορευτικά των άλλων χορών, που μετά τον χαιρετισμό τους από την παρουσιάστρια κυρία Έβελυν Ανδ. Τριανταφύλλου παρατάχθηκαν οι σημαιοφόροι τους και οι παραστάτες τους στην μεγάλη εξέδρα.





 

Η παρουσιάστρια καλωσόρισε τους Αγρινιώτες στην γεμάτη πλατεία, τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, τον Δήμαρχο Ξηρομέρου κύριο Γιάννη Τριανταφυλλάκη, τον Δημοτικό Σύμβουλο και Υπεύθυνο Πολιτισμού του Δήμου Πάτρας κύριο Χρήστο Γιαννόπουλο, τους Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο Τ.Κ. Αγρινίου, τους επισκέπτες από άλλους Δήμους και περιοχές λέγοντας :

«Κυρίες και κύριοι, ξανά καλώς ήρθατε στο μεγαλύτερο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών της Ελλάδας που γίνεται στον Δήμο Αγρινίου!

Για 19η  χρονιά δίνουμε ραντεβού για  την τελετή λήξης  την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου του 2024!

Για να καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η παράδοση,  η UNESCO έχει καθιερώσει την 22η ημέρα του του Αυγούστου ως την  Παγκόσμια Ημέρα Φολκλόρ.  Η ημέρα αυτή αποτελεί μια ευκαιρία για τους πολιτιστικούς οργανισμούς, τα φολκλορικά συγκροτήματα και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο να μοιραστούν και να γιορτάσουν τις παραδόσεις τους, ενισχύοντας τη συνείδηση για τη σημασία της πολιτιστικής πολυμορφίας και της διαφύλαξης των παραδόσεων για τις επόμενες γενιές.

Έτσι και ο Δήμος Αγρινίου με το Δ.Φ.Π.Χ.   τιμά και αναδεικνύει  την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των λαών μέσω της παραδοσιακής μουσικής, του χορού, των εθίμων και των λαϊκών παραδόσεων.

 Φέτος εστιάσαμε στην δια δραστική ταυτότητα του Φεστιβάλ γι’ αυτό και είχαμε διάφορες δια δραστικές δράσεις».  

Η εκδήλωση προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς στην προσπάθεια να «χωρέσουν» τόσα πολλά δρώμενα και να ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα!














Χόρεψαν τα γκρουπ της Λιθουανίας, Ιταλίας, Αγρινίου, Αρμενίας, Εκουαδόρ, Σερβίας, Ιρλανδίας και της Χαβάης.

Το γκρουπ της Λιθουανίας «επιβράβευσε» την σωστή απάντηση που έδωσε μία κοπέλα από το κοινό σε μια εγκυκλοπαιδική ερώτηση με ένα δωράκι από την χώρα του βορρά. Η απάντηση αυτή την φορά στην ερώτηση δόθηκε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ που ο συνεργάτης της παρουσιάστριας Γιώργος παρακολουθούσε και την ενημέρωνε σχετικά.

(Η παρουσιάστρια, ενδιάμεσα των χορών, υπενθύμιζε στους θεατές ότι μπορούν να στέλνουν τα μηνύματά τους και τα σχόλιά τους μέσω όλων των σύγχρονων γνωστών τρόπων).

Σύγχρονες διαδικασίες, της με ραγδαία εξέλιξη τεχνολογικής μας εποχής! 

Oι χορευτές της Χαβάης κάλεσαν στην εξέδρα όλους τους μικρούς που παρακολουθούσαν γοητευμένοι την εκδήλωση.

Χόρεψαν μαζί με πάνω από 40 κορίτσια και αγόρια σε εξωτικούς ρυθμούς της χώρας τους και πρόσφεραν ένα ανεπανάληπτα χαρούμενο θέαμα!













Οι χοροί συνεχίστηκαν με τους χορευτές της Λετονίας, ξανά το Εκουαδόρ, της Νέας Ζηλανδίας και έκλεισαν με συρτάκι που χόρεψε το Χορευτικό Τμήμα του Αγρινίου.

Ολοκληρώνοντας τον χορό τους που ενθουσίασε το κοινό, κατέβηκαν από την σκηνή και χόρεψαν στο κέντρο της πλατείας. Τον χορό τον «έσερνε» ο  Φάνης Τσιάμης που περνώντας μπροστά από τον Δήμαρχο τον «τράβηξε» στον χορό! Γρήγορα προστέθηκαν δεκάδες άλλοι από τους θεατές αλλά και από τους ξένους κεφάτους χορευτές που σχημάτισαν τρεις «σπείρες» χορευτών! 





Αν εκείνη την στιγμή πετούσε κάποιο drone θα έβγαζε την καλύτερη φωτογραφία, γιατί καμία επίγεια μηχανή, ούτε και με τον πιο ευρυγώνιο φακό δεν θα μπορούσε να φωτογραφίσει τον χορό στην πλατεία Δημοκρατίας!

Όταν κάποια στιγμή, στα πρώτα λεπτά της επόμενης ημέρας, έφθασε το τέλος της εκδήλωσης, η κυρία Έβελυν κάλεσε στην εξέδρα τον Δήμαρχο για να κηρύξει το φινάλε του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ.

 






Ο Δήμαρχος πλαισιωμένος από όλα τα συγκροτήματα και τους άοκνους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, όπως τον Μπάμπη και Φάνη Τσιάμη εξήρε την συμβολή όλων των εθελοντών, των Δημοτικών υπαλλήλων και γενικά όλων όσων με τον ένα ή άλλο τρόπο, άλλος πολύ άλλος λιγότερο, συμβάλλανε στην προετοιμασία και διεξαγωγή του καλοκαιρινού φεστιβάλ στο Αγρίνιο.

Μεταξύ των άλλων είπε και τα παρακάτω λόγια:

« Συγχαρητήρια σε όλους, θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω όλα τα γκρουπ, που πραγματικά ήταν εξαιρετικά και μας εντυπωσίασαν! Και βέβαια να ευχαριστήσω και όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν γι’ αυτό! Δεν ξέρω από που να ξεκινήσω! Ευχαριστώ κατ’ αρχάς όλους τους εθελοντές, χωρίς εθελοντισμό δεν γίνεται τίποτα, πάρα πολλοί άνθρωποι δούλεψαν γι’ αυτόν τον σκοπό και τους ευχαριστούμε από την καρδιά μας! Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην διεύθυνση Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου, που όλο αυτό το χρονικό διάστημα εργάστηκαν και βέβαια τον Μπάμπη και τον Φάνη, που πρέπει να έρθουν τώρα επάνω! Ακόμα την Έβελυν που όλα αυτά τα χρόνια δίνει ζωή στην εκδήλωση. Και φυσικά σε όλους εσάς που με την παρουσία σας συμμετέχετε στην γιορτή αυτή που στέλνει μήνυμα αγάπης και ειρήνης σε όλο τον Κόσμο! Και του χρόνου στην 20η διοργάνωση θα είναι ακόμα πιο καλά!»

Ακολούθως ο Δήμαρχος πρόσφερε ανθοδέσμες στην εξαιρετική Έβελυν και στον Φάνη Τσιάμη.





 

Και ενώ τα πυροτεχνήματα όλων των ειδών έκαναν την νύχτα μέρα σχίζοντας και γεμίζοντας τον ουρανό με εκατομμύρια αστεράκια, ο Δήμαρχος κήρυξε το τέλος των εκδηλώσεων του φετινού φεστιβάλ!

(Ακολουθούν οι πρόλογοι για το κοινό της παρουσιάστριας για τα χορευτικά συγκροτήματα, που περιέχουν πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες).

---------------------ο-------------------

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Απόψε πρώτο θα κάνει την αρχή το συγκρότημα sietuva το οποίο θα μας ταξιδέψει στις ρίζες και την ψυχή της λιθουανικής παράδοσης, παρουσιάζοντάς μας δύο από τους πιο αυθεντικούς και σημαντικούς χορούς της χώρας.

Ο πρώτος χορός που θα απολαύσουμε είναι ο "Džūkų polka", ένας χορός με βαθιές ρίζες στην παράδοση της Λιθουανίας, που θεωρείται ο αρχαιότερος αυθεντικός λιθουανικός λαϊκός χορός. Πρόκειται για έναν θησαυρό της πολιτιστικής κληρονομιάς, που έχει επιβιώσει μέσα στους αιώνες, διατηρώντας αναλλοίωτο το πνεύμα και τις παραδόσεις του λιθουανικού λαού. Ο "Džūkų polka" δεν είναι απλώς ένας χορός, αλλά μια ζωντανή μαρτυρία της ιστορίας και της κουλτούρας της Λιθουανίας, που μας μεταφέρει στο παρελθόν και μας επιτρέπει να αισθανθούμε την αυθεντική της ψυχή.

Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουμε το "Laiminguo Laimintuo", έναν χορό που όπως μας ανέφερε το συγκρότημα ενσάρκωσε τη χαρά και την ενέργεια του λιθουανικού λαού, αποτελώντας την κορύφωση του φετινού φεστιβάλ τραγουδιού και χορού στη Λιθουανία. Αυτός ο χορός συνδυάζει την παράδοση με τον σύγχρονο πολιτισμό, αποδεικνύοντας πως η τέχνη του χορού μπορεί να είναι διαχρονική αλλά και δυναμική ταυτόχρονα.

Το Λιθουανικό συγκρότημα για όσους παρακολουθήσατε την έναρξη ήταν αυτό που έδωσε ένα αναμνηστικό δώρο στον πρώτο που έδωσε την σωστή απάντηση. Δεν μας αφήνει παραπονεμένους και σήμερα όμως αυτή την φορά η απαντήσει  θα δοθεί στα social media. Όποιος απαντήσει πρώτος:

Ποια χρονιά ιδρύθηκε το συγκρότημα, Sietuva, για να σας βοηθήσουν  μας δώσανε αυτήν τη πληροφορία: είναι η ίδια χρονιά που ο Γεώργιος Ρουμπάνης κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης στην Αυστραλία!

Και τώρα κυρίες και κύριοι, με αυτή την τελευταία παρουσίαση, θα αποχαιρετήσουμε το συγκρότημα της Λιθουανίας από το φεστιβάλ μας με ένα αίσθημα ευγνωμοσύνης και χαράς καθώς θα πρέπει να φύγουν για να προλάβουν την πτήση τους. Είμαστε βέβαιοι ότι η καλοσύνη και η ευρηματικότητα αυτού του συγκροτήματος θα μείνει για πάντα χαραγμένη στις καρδιές μας. Thank you so much for your kindness and ingenuity. Have a safe trip back home!

ΙΤΑΛΙΑ

Όσοι παρακολουθείτε πιστά το φεστιβάλ όλα αυτά τα 19 χρόνια, σίγουρα θυμάστε ότι έχουμε ξανά  απολαύσει Ταραντέλα, έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς χορούς της ιταλικής και κυρίως της Νότιας Ιταλικής παράδοσης. Αλλά ξέρατε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη ανάλογα  με την  περιοχή. Κάθε εκδοχή της Ταραντέλας έχει τη δική της μουσική και χορευτική παράδοση, που αντικατοπτρίζει την τοπική κουλτούρα της περιοχής από την οποία προέρχεται.

Για την ακρίβεια η Ταραντέλα γεννήθηκε τον 19ο αιώνα στο Βασίλειο των δύο Σικελιών και εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο γνωστούς ιταλικούς χορούς στον κόσμο, φτάνοντας να γίνει δημοφιλής ακόμα και πέρα από τα σύνορα της Ιταλίας. Όπως είπαμε υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ Ταραντέλας, ανάλογα με την περιοχή προέλευσης, και παραδοσιακά εκτελούνταν από αγρότες σε συγκεκριμένες περιόδους του χρόνου για να γιορτάσουν την άφθονη σοδειά τους.

Στη Σικελία, υπάρχουν τρεις μοναδικές εκδοχές της Ταραντέλας που ξεχωρίζουν, και είμαστε πραγματικά τυχεροί που το συγκρότημά μας είναι από τη Σικελία και μάλιστα όπως μας είπαν από μια περιοχή κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη, Ιμέρα με την πολύ σημαντική ιστορική μάχη και έχει επιλέξει να μας παρουσιάσει τα καλύτερα από αυτά απόψε:

1.        Cardinale: Αυτή η εκδοχή της Ταραντέλας χαρακτηρίζεται από τον ζωηρό της ρυθμό και την έντονη ενέργεια. Εκφράζει τη χαρά και την ελευθερία της ψυχής, με κινήσεις που αναδεικνύουν τη ζωντάνια και τη δυναμικότητα των χορευτών.

2.        Vecchia: Η Vecchia είναι μια πιο αργή και στοχαστική εκδοχή της Ταραντέλας, η οποία συμβολίζει τη σοφία και τη διαχρονικότητα. Οι κινήσεις της είναι πιο ήρεμες και μελετημένες, δίνοντας έμφαση στην παράδοση και την κληρονομιά της Σικελίας.

3.        Aragonese: Η Aragonese, με τον επιβλητικό της χαρακτήρα, προσδίδει μια αίσθηση μεγαλείου και περηφάνιας. Αυτή η εκδοχή της Ταραντέλας είναι πιο αυστηρή και εντυπωσιακή, αντικατοπτρίζοντας την ιστορία και την ισχύ των Αραγωνέζων, που επηρέασαν τη Σικελία.

Αυτές οι τρεις εκδοχές προσφέρουν μια ποικιλία εκφράσεων μέσα από τον χορό, συνδυάζοντας τη χαρά, τη σοφία και το μεγαλείο, και αποκαλύπτουν τον πλούτο της σικελικής κουλτούρας.

ΑΡΜΕΝΙΑ

συγκρότημα έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους φορείς της αρμενικής χορευτικής παράδοσης, αλλά και διεθνών χορευτικών στυλ. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, το Artsap Dance Ensemble έχει κερδίσει την αναγνώριση τόσο στην Αρμενία όσο και στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ στη Γεωργία και τη Βουλγαρία, και κορυφώνοντας την πορεία του με μια μεγαλοπρεπή εκδήλωση στο Ερεβάν.

Σήμερα, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τρεις από τους πιο χαρακτηριστικούς αρμενικούς χορούς:

1.        Chinares: Ένας χορός που συνδυάζει τη δύναμη και την παράδοση, εκφράζοντας την αρμενική ψυχή και τα πάθη του λαού.

2.        Shalaxo: Ένας δυναμικός χορός που συχνά εκτελείται σε γιορτές και γάμους, γεμάτος ζωντάνια και χρώμα.

3.        Shushiki: Ένας χορός που φέρει την ευαισθησία και την κομψότητα της αρμενικής κουλτούρας, αποτυπώνοντας τις λεπτές αποχρώσεις των συναισθημάτων.

Το Artsap Dance Ensemble έχει ένα μήνυμα προς όλους μας θέλει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς όλους τους εργαζομένους και διοργανωτές της πόλης του Αγρινίου για την οργάνωση και την πρόσκληση σε αυτό το όμορφο φεστιβάλ.

Ας υποδεχτούμε λοιπόν με ένα θερμό χειροκρότημα τους χορευτές από την Αρμενία και ας απολαύσουμε την αυθεντική μαγεία της αρμενικής παράδοσης!

ΕΚΟΥΑΔΟΡ  (Μέρος Α)

Σας έλεγα στην έναρξη πόσο όμορφο και τιμητικό είναι αυτό που κάνει το επόμενο συγκρότημα, το Εκουαδόρ καθώς θέλουν να μας προσφέρουν μια πλούσια και πολυδιάστατη εμπειρία, παρουσιάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από την παράδοσή τους, με ποικιλία χορών και κοστουμιών. Για αυτόν τον λόγο, η εμφάνισή τους θα χωριστεί σε δύο μέρη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν κοστούμια και να μας παρουσιάσουν κάτι εντελώς διαφορετικό στη δεύτερη τους εμφάνιση.

Στην πρώτη αυτή εμφάνιση, θα ταξιδέψουμε στην πόλη NATABUELA, που βρίσκεται στην επαρχία IMBABURA στην ορεινή περιοχή της Σιέρας του Εκουαδόρ. Η NATABUELA αποτελείται από 17 κοινότητες και βρίσκεται κοντά στο ηφαίστειο IMBABURA, το οποίο υψώνεται στα 4.640 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα νότια του ηφαιστείου βρίσκεται η λίμνη SAN PABLO, που προσθέτει στην ομορφιά αυτής της περιοχής.

Η επαρχία IMBABURA, που βρίσκεται στα βόρεια του Εκουαδόρ, χαρακτηρίζεται από το ψυχρό της κλίμα, αν και σε ορισμένα σημεία η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 17°C. Οι ιθαγενείς κοινότητες της περιοχής διατηρούν τα ημι-ζεστά ενδύματα, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους το φαρδύ καπέλο, που τους διακρίνει από άλλες κοινότητες του Εκουαδόρ.

Η οικονομία της περιοχής βασίζεται στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τις ξυλοτεχνίες και την κατασκευή κεντημένων ενδυμάτων. Παρόλο που η αρχική τους γλώσσα είναι η KICHWA, σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι μιλούν μόνο Ισπανικά.

Οι κάτοικοι της NATABUELA διατηρούν τις παραδοσιακές ενδυμασίες τους, τις συλλογικές εργασίες, τις ιατρικές πρακτικές που συνδέονται με τη φύση, καθώς και τη μουσική και τον χορό τους. Οι γιορτές τους είναι ιδιαίτερα χαρούμενες και συνδέονται συνήθως με θρησκευτικά θέματα του Καθολικισμού.

Ας απολαύσουμε λοιπόν έναν από τους πιο ζωντανούς και παραδοσιακούς χορούς της περιοχής NATABUELA, που θα μας μεταφέρει την ενέργεια και το κέφι αυτής της μοναδικής κοινότητας.

Εκουαδόρ Μέρος Β

Μετά την πρώτη τους εντυπωσιακή εμφάνιση, το συγκρότημα από το Εκουαδόρ επιστρέφει για να μας ταξιδέψει αυτή τη φορά στην επαρχία COTOPAXI, στην ορεινή περιοχή της Σιέρας. Η επαρχία αυτή είναι γνωστή για το ηφαίστειο COTOPAXI, ένα από τα υψηλότερα ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, που υψώνεται στα 5.897 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το COTOPAXI βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Εκουαδόρ, QUITO.

Το ηφαίστειο COTOPAXI έχει εκραγεί 87 φορές, δημιουργώντας πολυάριθμες κοιλάδες γύρω από το ηφαίστειο μέσω λάχαρς (ροές λάσπης). Παρά το γεγονός ότι στις 21 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησε μια νέα διαδικασία έκρηξης, αυτή ευτυχώς περιορίστηκε σε σποραδικές εκπομπές στάχτης και δονήσεις.

Οι κοινότητες που ζουν γύρω από το COTOPAXI είναι γνωστές για τις πολύχρωμες χειροτεχνίες τους και τις ζωγραφιές των τοπίων των Άνδεων. Οι πίνακές τους, φτιαγμένοι σε δέρμα προβάτου με σμάλτο, απεικονίζουν την ιστορία, τις γιορτές, τη δουλειά στα χωράφια και τους θρύλους ενός λαού που οι παραδόσεις του χρονολογούνται από την προ-Ισπανική εποχή. Οι γυναίκες της περιοχής είναι ιδιαίτερα αφοσιωμένες στην παραγωγή νημάτων με το χέρι, και είναι συνηθισμένο να τις βλέπει κανείς στους δρόμους της κοινότητας να κουβαλούν δέσμες από μαλλί προβάτου, το οποίο μετατρέπουν σε νήμα με την κίνηση των δακτύλων τους, με έναν πραγματικά αξιοθαύμαστο τρόπο.

Μια από τις κύριες γιορτές τους είναι το φεστιβάλ των Τριών Μάγων, που συνδέεται με τη θρησκεία του Καθολικισμού και γιορτάζεται κάθε 6η Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου η κοινότητα καταλαμβάνει το κεντρικό πάρκο με χαρούμενους χορούς.

Στη δεύτερη αυτή εμφάνιση, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε έναν από αυτούς τους χορούς, που αντικατοπτρίζει τη ζωντάνια και την παράδοση της περιοχής COTOPAXI. Ας απολαύσουμε λοιπόν αυτή την πλούσια και δυναμική χορευτική έκφραση από τις Άνδεις του Εκουαδόρ!

ΣΕΡΒΙΑ

Απόψε, θα έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε έναν μοναδικό χορό που αναδεικνύει τις παραδόσεις της νότιας Σερβίας, γεμάτο με ενέργεια, χρώμα και συμβολισμό.

Το Abrasevic Dance Ensemble από τη Σερβία, ένα από τα πιο ιστορικά και φημισμένα φολκλορικά συγκροτήματα, με ρίζες που φτάνουν στο 1905 και με πάνω από έναν αιώνα εμπειρίας, θα μας παρουσιάσουν ένα χορό που απεικονίζει ένα έθιμο που προέρχεται από τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς. Όπως μας  ανέφερε η υπεύθυνη του συγκροτήματος Dragana Gahic(Γκάγιτς). Σε αυτή την παράδοση, μια ομάδα ανδρών, γνωστή ως “Sirovari”, επισκέπτεται τα σπίτια της περιοχής, φέρνοντας καλή τύχη. Μάλιστα, ένας από τους άντρες μεταμφιέζεται σε γυναίκα, ως μέρος της παράστασης. Αυτή η παράδοση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τη γονιμότητα της γης, την προστασία από ασθένειες και την ευημερία του τόπου.

Οι χοροί αυτής της περιοχής της Σερβίας είναι ιδιαίτερα δυναμικοί και γρήγοροι, με τα κοστούμια να είναι πλούσια σε χρώματα, αντανακλώντας τη ζωντάνια και την ποικιλία της τοπικής κουλτούρας.

Ας απολαύσουμε αυτή την τελευταία παράσταση της βραδιάς και ας αφήσουμε την ενέργεια και τη μαγεία της σερβικής παράδοσης να μας ταξιδέψει. Ένα θερμό χειροκρότημα για το Abrasevic Dance Ensemble!

 Το συγκρότημα μας έχει προσφέρει πολύ όμορφες στιγμές. Στην τελετή έναρξης είδαμε μία από τις παραλλαγές  του  χορού kolo, ο οποίος είναι προστατευμένος από την UNESCO. Ενώ στο πρωινό workshop της Παρασκευής μας ξεσήκωσαν με το κέφι την ενέργειά τους τις μουσικές τους όπως μπορεί να ζήσατε ή να είδατε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αν δεν το κάνατε μέχρι τώρα ίσως είναι καιρός να το κάνετε!

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Σειρά έχει η Ιρλανδία και το Trim The Velvet Irish Dance Group που μας έρχεται από τη Βόρεια Ιρλανδία! Την Παρασκευή το απόγευμα, ζήσαμε ιδιαίτερες στιγμές με το ιρλανδικό συγκρότημα, ξεκινώντας το επιτυχημένο σεμινάριο χορών στο πλαίσιο της δια δραστικής ταυτότητας του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Αγρινίου. Συμμετέχοντες όλων των ηλικιών, γεμάτοι χαρά και ενθουσιασμό, συγκεντρώθηκαν στην παλιά δημοτική αγορά και διασκέδασαν μαθαίνοντας τα βήματα της ιρλανδικής μουσικής.

Η έκπληξη ήρθε όταν το ιρλανδικό συγκρότημα ως ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για την πρόσκληση και την φιλοξενία διοργάνωσε ένα απρόσμενο flash mob στην πλατεία, γεμίζοντάς την με ρυθμό και ζωντάνια, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους περαστικούς. Στο τέλος της ημέρας, το συγκρότημα απολάμβανε την ελληνική φιλοξενία σε μια απλή αλλά ζεστή κίνηση που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα.

Τώρα, σειρά έχει η επίσημη εμφάνιση του συγκροτήματος στη σκηνή, που όπως μας είπαν θα αποτελείται από με μια επιλογή με παραδοσιακούς ιρλανδικούς χορούς (reels & jigs), γεμάτους ενέργεια και κέλτικη μαγεία,  καθίστε και απολαύστε τη μουσική "Ceilidh"!

ΧΑΒΑΗ

Το συγκρότημα Hawaiian Pacific Magic επιστρέφει στη σκηνή για να μας χαρίσει μια αξέχαστη εμπειρία, γεμάτη ρυθμό, χρώμα και ζωντάνια.

Σήμερα το βράδυ, θα σας ταξιδέψουν μέσα από μια σειρά από δυναμικούς και εντυπωσιακούς χορούς, που αποτυπώνουν τη ζωντάνια και την πλούσια παράδοση των Πολυνησιακών νησιών.

Το πρόγραμμά μας ξεκινάει με τον Otea, έναν αρχαίο Ταϊτινό τελετουργικό χορό. Οι γρήγοροι ρυθμοί των πολυνησιακών τυμπάνων συνοδεύουν αυτόν τον χορό, ο οποίος παραδοσιακά εκτελείται στις γιορτές των Πολυνησιακών νησιών, κατά τις οποίες οι νησιώτες ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αναβιώνοντας τους εορτασμούς της Ημέρας της Βαστίλης παρουσία των αρχηγών των νησιών.

Στη συνέχεια, θα παρακολουθήσουμε το Ua Vetera Te Rai, ένα τραγούδι από την Ταϊτή, το οποίο αφηγείται την ιστορία της Θεάς του Ηφαιστείου, της Πελέ, που είναι γνωστή για την πυρακτωμένη της ενέργεια.

Ο επόμενος χορός, ο Fishing Otea, φέρνει μια συναρπαστική και διασκεδαστική πτυχή της ζωής στα Πολυνησιακά νησιά, όπου οι ψαράδες επιδεικνύουν τις ικανότητές τους με κινήσεις που μιμούνται το ψάρεμα.

Μετά από αυτή τη δυναμική εισαγωγή, θα απολαύσουμε το Hawaiian Wedding Song, έναν τρυφερό χορό που εκτελείται σε γάμους στη Χαβάη. Ο χορός αυτός αποπνέει την αγάπη και την ευγένεια που συνοδεύουν τη γαμήλια τελετή, ενώ η νύφη, γνωστή ως Wahine, χορεύει παρουσία της οικογένειας, των προγόνων, των φίλων και των καλεσμένων.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης, θα ακούσουμε τον ήχο του 'ukulele, του πιο γνωστού Χαβανέζικου οργάνου, που υιοθετήθηκε από τον Βασιλιά David Kalakaua και έγινε αναπόσπαστο μέρος των βασιλικών εκδηλώσεων και της χαβανέζικης μουσικής. Το Ipu, το παραδοσιακό κολοκύθι, που χρησιμοποιείται τόσο για την αποθήκευση τροφίμων όσο και για την παραγωγή ήχου, θα προσθέσει μια αυθεντική νότα στον χορό και το τραγούδι.

Ακούστε τον δυνατό και ξεχωριστό ήχο του To'ere, που προέρχεται από ένα κούφιο κούτσουρο και δίνει έναν μοναδικό τόνο στη μουσική. Και φυσικά, το Pū, το κοχύλι της Χαβάης, που με τον ήχο του ανακοίνωνε την έναρξη του νέου χρόνου στη Χαβάη ή τιμούσε σημαντικούς επισκέπτες και μέλη της βασιλείας.

Στους χορούς που θα παρακολουθήσετε απόψε, θα σας πρότεινα να προσέξετε τα χέρια των χορευτών καθώς αφηγούνται ιστορίες για τη φύση, για το φεγγάρι για τα αστέρια αλλά και για την καθημερινή ζωή στα χωριά της Χαβάης. Τα ισχία θα δείτε πως κινούνται αρμονικά με τη μουσική και τα τύμπανα, μιμούμενα τους ρυθμούς της φύσης, όπως τα κύματα της θάλασσας και τα δέντρα που λικνίζονται στον άνεμο.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε αυτή την υπέροχη ομάδα, η οποία έρχεται με μια αποστολή: να διαδώσει το πνεύμα του Aloha - την αγάπη, την ειρήνη και την αρμονία. Το Aloha, περισσότερο από έναν απλό χαιρετισμό, είναι μια αρχαία φιλοσοφία των Χαβανέζων που εκφράζει βαθιά σεβασμό και αγάπη για τους άλλους. Στην παραδοσιακή Χαβανέζικη κουλτούρα, το Aloha ήταν ο κώδικας ηθικής που καθοδηγούσε την κοινωνική ζωή και τις σχέσεις, μια υπενθύμιση ότι η ζωή είναι γεμάτη με νόημα όταν την ζούμε με καλοσύνη, αλληλεγγύη και σεβασμό προς τη φύση και τους γύρω μας.

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς  παρακολουθήσατε τα πρωινά σεμινάρια όπου και μας τόνισαν το ρυθμό την αρμονία και την χάρη. Νομίζω και στα social υπήρχε μεγάλη αποδοχή είδε πολύς κόσμος το πόσο ωραίο κλίμα υπήρχε και αν δεν απατούμε έχουμε μηνύματα να το επαναλάβουμε?

Ας απολαύσουμε αυτό το μοναδικό θέαμα και ας αφήσουμε τη μαγεία της Χαβάης να μας συνεπάρει!

Αφού ολοκληρωθεί ο τελευταίος χορός, οι χορευτές θα κατεβούν από τη σκηνή και θα κινηθούν προς το κοινό. Σε αυτό το σημείο ανακοινώνω  ότι οι χορευτές μας θα προσκαλέσουν τώρα ένα μέλος του κοινού να τους ακολουθήσει στη σκηνή για να μάθουν μια χορευτική κίνηση.

Παρακαλώ  δεχθείτε την πρόσκλησή τους να σας διδάξουν! Πέντε χορευτές κάθε φορά θα καθοδηγούν τα μέλη του κοινού, και στη συνέχεια, οι μουσικοί θα παίξουν τα τύμπανα, ώστε οι νέοι "χορευτές" να επιδείξουν το ταλέντο τους στη σκηνή. Σε αυτό το σημείο, φυσικό είναι το κοινό να  καταχειροκροτάει ενθαρρύνοντας  τους συμμετέχοντες στη σκηνή.

ΛΕΤΟΝΙΑ

Αγαπητοί φίλοι και φίλες, μετά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στην έναρξη, είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε ακόμα μια φορά τους χορούς από τη Λετονία, παρουσιάζοντας τη ζωντάνια και την παράδοση αυτού του υπέροχου λαού.

Οι χοροί που θα δείτε απόψε από το το συγκρότημα Vizbulite (Βίζμπουλίτε) είναι γεμάτοι χαρά, ζωντάνια και παιχνιδιάρικη διάθεση. Αυτοί οι χοροί δεν είναι απλώς διασκεδαστικοί, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό μέρος της Λετονικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Μέσα από αυτούς, οι χορευτές συνδέονται με την ιστορία τους και τις παραδόσεις τους.

Συνήθως, οι χορευτές φορούν διαφορετικά κοστούμια ανάλογα με την περιοχή από την οποία προέρχεται ο κάθε χορός. Ωστόσο, απόψε, για να μας χαρίσουν όσο το δυνατόν περισσότερη μουσική και χορό, αποφάσισαν να μην αλλάξουν κοστούμια κατά τη διάρκεια της παράστασης, καθώς απαιτεί πολύ χρόνο η αλλαγή.

Οι χοροί της Λετονίας συχνά αφηγούνται ιστορίες για τις σχέσεις μεταξύ αγοριών και κοριτσιών, αναδεικνύοντας την αγάπη, το φλερτ και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις που έχουν καθορίσει τις κοινότητες μέσα στους αιώνες.

Ας τους υποδεχτούμε ξανά με ένα θερμό χειροκρότημα και ας αφεθούμε στη χαρά και την ομορφιά της Λετονικής παράδοσης!

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Στο πρόγραμμα που μου έδωσε το συγκρότημα από τη Νέα Ζηλανδία διάβασα ότι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια σειρά από παραδοσιακά τραγούδια και χορούς των Μαορί, που αποτυπώνουν τη βαθιά σύνδεση αυτού του αρχαίου λαού με την ιστορία και τον πολιτισμό τους.

Η παράσταση θα ξεκινήσει με ένα χορωδιακό κομμάτι από την ομάδα. Μέσα από αυτό, οι Μαορί αποδίδουν τιμές στον δημιουργό τους ή στους προγόνους που έχουν φύγει, το Waerea, είναι ένα τραγούδι που μιλάει για τον καθαρισμό του δρόμου προς τη φώτιση, προετοιμάζοντας πνευματικά την κοινότητα.

Ακολουθεί το E mihi ana, ένα τραγούδι καλωσορίσματος που αναγνωρίζει τα επτά κύρια κανό (waka) που έφτασαν στην Νέα Ζηλανδία, τονίζοντας τις ναυτικές ικανότητες των προγόνων τους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τα αστέρια για να προηγηθούνε στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 Το Pō atarau είναι ένα τραγούδι αποχαιρετισμού προς τους Μαορί στρατιώτες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που τραγουδιέται στη μελωδία του “Now is the hour”, προσφέροντας μια συγκινητική αναγνώριση της θυσίας τους.

Θα ακολουθήσει ένα χορευτικό όπου θα χρησιμοποιηθεί ένα μακρύ ραβδί, το Tīrākau, που εκτελείται από άνδρες και γυναίκες, παρουσιάζοντας μια μέθοδο εκπαίδευσης στον χειρισμό όπλων, με στροφές και χορευτικές κινήσεις σε ρυθμό. Στο πλαίσιο αυτού, το Taku tīrākau e είναι ένα τραγούδι που μιλάει για την κίνηση του Tī Rākau και δημιουργεί μοτίβα αστεριών, συνδέοντας έτσι το χορό με το σύμπαν.

Ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια είναι το Pōkarekare ana, ένα τραγούδι αγάπης που γράφτηκε στην αρχή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και αφηγείται την ιστορία δύο ερωτευμένων που ανταλλάσσουν γράμματα με την ελπίδα να επανενωθούν κάποια μέρα.

Στην παράσταση περιλαμβάνεται επίσης το Poi, ένα παραδοσιακό εργαλείο που αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους άνδρες για να δυναμώσουν τα χέρια και τους καρπούς τους για τον χειρισμό όπλων. Σήμερα, οι γυναίκες έχουν πάρει το Poi και το χρησιμοποιούν σε παραστάσεις, αναδεικνύοντας την ομορφιά, το στυλ και τη χάρη τους.

Επιπλέον, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ένα κομμάτι που συνέθεσε ο Hirini Melbourne, το οποίο μιλάει για την αναζήτηση παρηγοριάς στην πατρίδα και στους φυσικούς πόρους όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι και φορτωμένοι με προβλήματα.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει ο Haka, ο φημισμένος πολεμικός χορός των Μαορί, γνωστός παγκοσμίως από την εθνική ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας, τους All Blacks. Απόψε, θα έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε το Paikea, έναν πολεμικό χορό που τιμά έναν πρόγονο από την Ανατολική Ακτή της Νέας Ζηλανδίας, και το Ko te iwi māori – Ka mate, έναν χορό που βοηθάει στην προετοιμασία των πολεμιστών για τις μάχες και αφηγείται την ιστορία ενός προγόνου που κατάφερε να ξεφύγει από τον θάνατο με τη βοήθεια μιας γυναίκας.

Ας υποδεχτούμε με ένα θερμό χειροκρότημα τους χορευτές από τη Νέα Ζηλανδία και ας απολαύσουμε αυτή την εντυπωσιακή παράσταση που φέρνει κοντά μας την πλούσια παράδοση των Μαορί!

------------------ο-----------------

Ήταν το αποκορύφωμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που έγινε θεσμός για την πόλη του Αγρινίου τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα ξένα γκρουπ που ήρθαν στην χώρα μας από μακρινές πατρίδες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και η ανάμνησή τους θα μας συνοδεύει μέχρι το επόμενο φεστιβάλ!

Και φέτος γενική ήταν η παραδοχή ότι ήταν το καλύτερο που έγινε ποτέ! Οι ποικιλία των χωρών που συμμετείχαν κάλυπτε σχεδόν όλον τον κόσμο!

Τέλος να ευχαριστήσουμε θερμά τον τεχνικό του ήχου κ. Βασίλη Καπελλάκη και τους συνεργάτες του που με εξαιρετική επιμέλεια και μαεστρία επιμελήθηκαν τον ήχο.

Και φυσικά το team Διασωστών όπου ο επικεφαλής «Εκαβίτης» διασώστης Βασίλειος Καραμάνης βρίσκονταν στον χώρο της πλατείας, από πριν έως μετά την εκδήλωση, έτοιμοι να προσφέρουν τις σωστικές τους υπηρεσίες σε πολίτες ή σε χορευτές και συνοδούς τους. 

Ήταν μια υπέροχη βραδιά και προσδοκούμε στην επανάληψή της, σε ένα χρόνο!

Α.Κ.Κ.

 

 

 

 

 

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”