Εσπερινός, λειτάνευση εικόνας και Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Παύλου Μεγάλης Χώρας

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Παρασκευή το βράδυ 27 Ιούνη,  παραμονή της εορτής του Αποστόλου των Εθνών, όπως γίνεται κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, έγινε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθησε  Λιτάνευση της Εικόνας του.



Με τον εφημέριο της τοπικής κοινότητας Αιδεσιμότατο Κοσμά Τσιτσιβό συλλειτούργησαν οι ιερωμένοι: Πανοσιολογιότατοι  Αρχιμανδρίτες Αναστάσιος Σπυρόπουλος και Βασίλειος Αγγελάκης, οι ιερείς πατέρες  Κωνσταντίνος Μπρέσιακας, Λάμπρος Τηλιγάδας, Ιωάννης Λουκάς, Δημήτριος Πατσιαλός, Χρυσοβαλάντης Παπασπύρος, Νεκτάριος Κομζέλας, Νικόλαος Αποστολόπουλος και ο γηραιός Λευίτης ιερέας πατέρας Κωνσταντίνος Σαράκης.


Στον Εσπερινό παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου οι Αντιδήμαρχοι κ. Βασίλης Φωτάκης και οι κυρίες Χρυσούλα Τασολάμπρου και Γεωργία Μπόκα, καθώς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, κ. Νικόλαος Σακαρέλος και κα. Αικατερίνη Κουτσουπιά. Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγάλης Χώρας Γρηγόρης Χασιώτης, τοπικοί κοινοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Ελαιοφύτου κ. Κωνσταντίνος Μαλής, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας και Αστυνομικός Διευθυντής του Σταθμού Αστυνομίας Αγίου Βλασίου κ. Δημήτριος Νταβαρίνος καθώς και τα μέλη του συμβουλίου του συλλόγου. Παραβρέθηκαν και ο πρώην Δήμαρχος Νεάπολης κ. Παναγιώτης Τσιαμάκης, ο πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Νεάπολης κ. Ιωάννης Καλαντζής και ο πρώην Πρόεδρος Τ.Κ. Μεγάλης Χώρας κ. Γεώργιος Μέρκος.






Την εικόνα του Αγίου Παύλου στην λιτάνευση κρατούσαν ντυμένοι με την Ελληνική Εθνική ενδυμασία  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παλαιόκαστρο» κύριος Δημήτριος Κουτρουμάνος και τρία ακόμα μέλη, ενώ προηγούνταν της πομπής μαθήτριες με την σημαία του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας και η πολυμελής φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου. Ακολουθούσαν οι ιερωμένοι, οι επίσημοι και εκατοντάδες πιστών ενοριτών, αλλά και κατοίκων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.

Στον ειδικά διαμορφωμένο για την εκδήλωση χώρο, περίπου 500 μέτρα από τον Ιερό Ναό, ο Αρχιμανδρίτης Βασίλειος Αγγελάκης απευθύνθηκε στους πιστούς μεταφέροντας τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού ο οποίος εκπροσωπούσε την Ιερά Σύνοδο σε εκδήλωση στην Κορινθία.






Ο Πατέρας Βασίλειος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον βίο του Αγίου Παύλου και στο έργο του για την διάδοση της Χριστιανικής Πίστης, έργο το οποίο τον κατέταξε σαν κορυφαίο των Αποστόλων.

Επιστρέφοντας την Εικόνα στον Ιερό Ναό, οι πιστοί παρακολούθησαν την αρτοκλασία στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Μοιράστηκαν στους πιστούς τυλιγμένα κομμάτια άρτου και γλυκά από εθελόντριες κυρίες.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους χορευτές του «Παλιόκαστρου» με τον Πρόεδρο Δημήτρη Κουτρομάνο να σέρνει τον χορό.

















Την επομένη ημέρα, Σάββατο29 Ιούνη, έγινε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούν τος του Πανοσιολογιότατου πατέρα Λαυρέντιου Καρανάσιου με συλλειτουργούς τον πατέρα Δημήτριο Κονδύλη και τον εφημέριου του Ιερού Ναού πατέρα Κοσμά Τσιτσιβό.

Ο Πατέρας Λαυρέντιος στον πανηγυρικό της ημέρας, μίλησε από στήθους για τον Άγιο Παύλο, ενώ δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει ορισμένες  συμπεριφορές συνανθρώπων μας που δεν συνάδουν με τα θρησκευτικά ιδεώδη, όπως τα διδάσκει η Χριστιανική πίστη… 

Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν η «Ζαπαντιώτισα» Αντιδήμαρχος κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου και ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Μαρνέζος.

 




Τους ιεροψάλτες κυρίους Λεωνίδα Γαρουφαλή και Ιωάννη Κατσαούνη πλαισίωσε στα ιερά αναλόγια χορεία μαθητευόμενων. Οι ποιοτική τους  απόδοση της Βυζαντινής ψαλμωδίας συμβάλει στην ένθερμη συμμετοχή των εκκλησιαζόμενων πιστών.

Πολλοί εργάστηκαν για την επιτυχή θρησκευτική εκδήλωση για τον Άγιο Παύλο. Ο Αιδεσιμότατος πατέρας Κοσμάς Τσιτσιβός ευχαριστεί όλους όσους συνέδραμαν σε αυτό τον σκοπό όπως:

Τους δραστήριους Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους κυρίους  Κώστα Ντάϊκο, Αθανάσιο Σκεπετάρη, Θεόδωρο Αυγέρη, Νίκο Μπλαχούρα και κυρία Όλγα Ζαραβέλη. Τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γρηγόρη Χασιώτη που πάντα διοργανώνει τις εκδηλώσεις, θρησκευτικές και Εθνικές. Τον. Κ. Νικόλαο Κουτσομπίνα Αντιπρόσωπο του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής. Τον Μαέστρο της Φιλαρμονικής Αγρινίου κ. Βασίλη Κονίδα που επί 15 χρόνια είναι πάντα με την Φιλαρμονική του Δήμου στις εκδηλώσεις της Μεγάλης Χώρας. Τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Παλαιόκαστρο» που με τους χορευτές και χορεύτριες του συλλόγου δίνουν ζωντάνια και γεμίζουν Εθνική περηφάνεια όλους τους παραβρισκόμενους. Την οικογένεια Κωνσταντίνου Αθανασίου Τσιαμάκη που πρόσφεραν τους στολισμούς των Ιερών Εικόνων του Αγίου. Τις εθελόντριες κυρίες της Ενορίας που πρόσφεραν τα νόστιμα γλυκίσματα, τους καφέδες-όπως τον πίνει ο καθένας-κρύα νερά και αναψυκτικά μετά την Θεία Λειτουργία.

Και τέλος ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της Τροχαίας Αγρινίου Αστυνόμο Α’ κ. Αλέξη Αντωνίου και τους αστυνομικούς που βοήθησαν διευκολύνοντας την κυκλοφορία γύρω από τον Ιερό Ναό, καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, ειδικά κατά την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου στον κεντρικό δρόμο. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Προέδρου Γρηγόρη Χασιώτη και του Δήμου Αγρινίου.

 ---------------ο----------------

Ακολουθεί κείμενο του κυρίου Λάμπρου Σκόντζου, Θεολόγου καθηγητού, για τον Άγιο Παύλο, με πλήθος πληροφοριών για τον βίο του και το έργο του.

  ΠΑΥΛΟΣ: Ο ΜΕΓΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΚΟΝΤΖΟΥ Θεολόγου – Καθηγητού

      Ο μέγας Απόστολος των Εθνών Παύλος δεν ανήκε στη χορεία των δώδεκα Αποστόλων. Δε γνώρισε τον Κύριο όσο ζούσε στη γη, αλλά αποκαλύφτηκε κατόπιν σε αυτόν και κλήθηκε να γίνει απόστολός Του, όντας αυτός πολέμιος της Εκκλησίας.

      Γεννήθηκε γύρω στο 15 μ. Χ. στην Ταρσό της Κιλικίας από Ιουδαίους γονείς. Ονομαζόταν Σαούλ, έχοντας και το ρωμαϊκό όνομα Παύλος. Οι εύποροι γονείς του έδωσαν υψηλή παιδεία. Επίσης το αξιόλογο ελληνιστικό πνευματικό κλίμα της Ταρσού επέδρασαν θετικά στην διαμόρφωση της προσωπικότητάς του. Ανήκε δε στην αίρεση των Φαρισαίων.

     Γύρω στο 34 μ. Χ. βρέθηκε στην Ιερουσαλήμ να σπουδάζει κοντά στον ονομαστό νομοδιδάσκαλο Γαμαλιήλ. Ο νεαρός φαρισαίος Παύλος έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για τη διάσωση της θρησκείας του. Τον συναντούμε συμμέτοχο στον λιθοβολισμό του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου και λίγο αργότερα φανατισμένο διώκτη των Χριστιανών. Παρασυρμένος από τον υπέρμετρο ζήλου του και το μίσος του κατά των πιστών του Ιησού, ζήτησε από τον αρχιερέα να τεθεί επικεφαλής αποσπάσματος, που θα βάδιζε προς τη Δαμασκό, για να συλλάβει  τους εκεί Ιουδαίους που είχαν γίνει Χριστιανοί και να τους σύρει δεμένους στην Ιερουσαλήμ.

       Όμως καθ’ οδόν είδε ένα εκτυφλωτικό φως, το οποίο τον τύφλωσε. Ταυτόχρονα άκουσε μια φωνή να του λέγει: «Σαούλ, Σαούλ, τι με διώκεις;». Ο τρομοκρατημένος Παύλος ρώτησε: «ποιος είσαι Κύριε;» και απάντησε: «Εγώ είμαι ο Ιησούς τον οποίο εσύ διώκεις» (Παρξ.9,4-6). Το συγκλονιστικό αυτό γεγονός συντάραξε τον Παύλο, μετανόησε και αφού μπήκε στην πόλη συναντήθηκε με τον επί κεφαλής της Εκκλησίας Ανανία, ο οποίος τον θεράπευσε θαυματουργικά από την τύφλωση, τον κατήχησε και τον βάπτισε.

      Από τότε ο Παύλος έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία της Εκκλησίας. Ύστερα από μια επιμελή προετοιμασία ανέλαβε να εκχριστιανίσει τους εθνικούς, δηλαδή τους μη Ιουδαίους. Μετά την απόσυρσή του στην έρημο της Αραβίας και με συνοδεία του Βαρνάβα και του Μάρκου, ξεκίνησε το 48 μ. Χ. για την πρώτη αποστολική περιοδεία του. Πρώτος σταθμός τους ήταν η Σαλαμίνα και ύστερα η Πάφος της Κύπρου, όπου κήρυξαν και ίδρυσαν εκκλησίες. Κατόπιν διάβηκαν στην Μικρά Ασία και περιόδευσαν στις πόλεις Πέργη της Παμφυλίας, στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στο Ικόνιο, τα Λύστρα, την Δέρβη και αλλού. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που συνάντησαν και τις διώξεις που υπέστησαν, το κήρυγμά τους σημείωσε επιτυχία. Σε όλες τις πόλεις ίδρυσαν τοπικές εκκλησίες. Μέσω της Αττάλειας επέστρεψαν στην Αντιόχεια.

      Στη συνέχεια έλαβε μέρος στην Σύνοδο της Ιερουσαλήμ (48 μ. Χ.), η οποία έλυσε σοβαρά θέματα ιεραποστολής. Σε αυτή ο Παύλος έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Κατόρθωσε να πείσει ότι η αποστολή του Ιουδαϊσμού τελείωσε και πως η χάρη του Θεού έρχεται σε κάθε άνθρωπο, που συντάσσεται με το Χριστό. Πως ο αναγκαστικός νόμος της Παλαιάς Διαθήκης παραχώρησε τη θέση του στην ελευθερία της χάρητος του Θεού.  

     Ύστερα με συνεργάτη του τον Σίλα αναχώρησε για την δεύτερη αποστολική περιοδεία του.   Μέσω της Συρίας και Κιλικίας περιόδευσε τις πόλεις της Ασίας Δέρβη και Λύστρα. Εκεί συνάντησαν τον ευσεβή νέο Τιμόθεο, το οποίο πήραν και μαζί τους. Διάβηκαν την Φρυγία, την Γαλατία, έφτασαν στην Μυσία και ακολούθως στην Τρωάδα. Κατόπιν οράματος πέρασαν στην Μακεδονία και ίδρυσαν εκκλησίες στους Φιλίππους, την Θεσσαλονίκη, την Βέροια, την Αθήνα και την Κόρινθο, στην οποία έμειναν περίπου ενάμισι χρόνο στο σπίτι του Ακύλα και της Πρισκίλας. Με το τέλος και της δεύτερης περιοδείας ο Παύλος έφτασε στην Έφεσο και από εκεί μέσω Καισάρειας στην Ιερουσαλήμ. Κατόπιν επέστρεψε στην Αντιόχεια. 

       Σύντομα πραγματοποίησε την Τρίτη αποστολική περιοδεία του. Επισκέφτηκε την Γαλατία, την Φρυγία και κατέληξε στην Έφεσο, όπου έμεινε τρία χρόνια διδάσκοντας και στηρίζοντας τους πιστούς. Μετά ήλθε στην Τρωάδα, πέρασε ξανά στους Φιλίππους, στην Θεσσαλονίκη, στην Βέροια, ίσως στην Ήπειρο και τερμάτισε στην Κόρινθο, όπου έμεινε τρεις μήνες.

        Μέσω Τρωάδος, Μιλήτου και Καισάρειας έφτασε και πάλι στην Ιερουσαλήμ. Εκεί συνελήφθη ως ταραχοποιός και οδηγήθηκε σε δίκη. Ως ρωμαίος πολίτης, απαίτησε να δικαστεί στο αυτοκρατορικό δικαστήριο της Ρώμης. Γι’ αυτό αναχώρησε δέσμιος ακτοπλοϊκώς για την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας. Κοντά στη νήσο Μελίτη ναυάγησε το πλοίο και βγήκαν στην ξηρά όπου κήρυξε και ίδρυσε και εκεί εκκλησία. Τελικά έφθασε στη Ρώμη, όπου ύστερα από δύο χρόνια σχετικού περιορισμού δικάστηκε και αθωώθηκε.

       Από την Ρώμη έπλευσε στην Κρήτη, όπου αφήκε επίσκοπο τον συνεργάτη του Τίτο, ανέβηκε στην Κόρινθο, στην Μακεδονία και επισκέφτηκε πιθανότατα την Νικόπολη της Ηπείρου το Φθινόπωρο του 66 μ. Χ., όπου και παραχείμασε. Μετά πέρασε και πάλι στην Ασία, όπου αφήκε τον Τιμόθεο, αφού τον κατέστησε επίσκοπο στην Έφεσο. Η τέταρτη και τελευταία περιοδεία του μεγάλου αποστόλου τερματίστηκε στην Ισπανία. Κατόπιν κατάκοπος και τσακισμένος από τις κακουχίες κατέληξε στην Ρώμη. Οι διωγμοί κατά των Χριστιανών, που είχε κηρύξει ο Νέρων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο Παύλος κατέστη ο κύριος στόχος των ειδωλολατρών. Έτσι γύρω στο 67 μ. Χ. συνελήφθη και αποκεφαλίσθηκε, σφραγίζοντας έτσι το τιτάνιο ιεραποστολικό του έργο με το μαρτύριό του.

       Ο μεγάλος αυτός Απόστολος μας άφησε και δεκατέσσερις επιστολές, οι οποίες κατέχουν σπουδαία θέση στον Κανόνα της Καινής Διαθήκης. Αυτές είναι: 1) Η προς Ρωμαίους, 2) προς Κορινθίους Α΄, 3) προς Κορινθίους Β΄ 4) προς Γαλάτας, 5) προς Εφεσίους, 6) προς Φιλιππησίους, 7) προς Κολασσαείς, 8) προς Θεσσαλονικείς Α΄, 9) προς Θεσσαλονικείς Β΄,10) προς Τιμόθεον Α΄,11) προς Τιμόθεον Β΄,12) προς Τίτον, 13) προς Φιλήμονα και 14) προς Εβραίους.  

      Η σεπτή του μνήμη εορτάζεται ομού με του άλλου κορυφαίου αποστόλου Πέτρου στις 29 Ιουνίου.

(Ο συγχωριανός και φίλος μου καθηγητής κ. Λάμπρος Σκόντζος μου έστειλε το κείμενό του με το δικαίωμα της δημοσίευσης).

Α.Κ.Κ.

 


















Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”