Παρουσιάστηκε στο Μπαμπαλιό το βιβλίο «Μαρτυρίες και Διηγήσεις»

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σε ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο, στον λόφο που στην κορυφή του είναι χτισμένη η παλιά αλλά πρόσφατα ανακαινισμένη εκκλησία της Παναγίας, στο Μπαμπαλιό του Δήμου Αμφιλοχίας, έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Ιουνίου η παρουσίαση ενός εξαιρετικού ιστορικού βιβλίου στηριγμένο στα γραπτά κείμενα του Πόντιου πρόσφυγα Ιερέα Θεόδωρου Χαρ. Θεοδωρίδη.

Οι απόγονοι του ηρωικού Παπα-Θόδωρου προχώρησαν στην έκδοση των μαρτυριών του που είχε καταγράψει σε δυο πολυσέλιδα τετράδια μέχρι τα βαθιά γεράματά του το 1978. Τα όποια έσοδα από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν στον Ναό της Παναγίας όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια μετά τον ξεριζωμό από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

Το βιβλίο στηρίζεται στα απομνημονεύματα του Πρεσβύτερου που τα επιμελήθηκαν η εγγονή του κυρία Σοφία Θεοδωρίδου-Βαρδουλάκη, η κυρία Άννα Ψάρρη-Σιαδήμα και ο κύριος Ιωάννης Βαρδουλάκης.

Την εκδήλωση της παρουσίασης συντόνισε και προλόγισε η κυρία Σοφία Θεοδωρίδου-Βαρδουλάκη. Καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους οι οποίοι στο σύνολό τους είχαν γνωρίσει τον αείμνηστο Παπα-Θόδωρο στην παιδική και εφηβική τους ηλικία.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κύριος Αθανάσιος Τορουνίδης ο οποίος στον χαιρετισμό που απηύθυνε είπε τα παρακάτω λόγια:

«Καλημέρα σε όλους, ευχαριστώ για την πρόσκληση. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας στην παρουσίαση του βιβλίου «Μαρτυρίες και Διηγήσεις» του Θεόδωρου Θεοδωρίδη. Του πατέρα Θεόδωρου, όπως τον γνωρίζαμε αρκετοί από εμάς εδώ στο Μπαμπαλιό.

Είναι μια σημαντική στιγμή για το χωριό μας γιατί μέσα σε αυτό το βιβλίο αποτυπώνεται η ζωή μιας εξαίσιας προσωπικότητας του τόπου μας.

Είχα την τύχη και την τιμή να γνωρίσω τον πάτερ Θεόδωρο στα παιδικά μου χρόνια. Τον θυμάμαι σαν παπαδοπαίδι που ήμουν στην εκκλησία του χωριού μας, όπου λειτουργούσε κάθε Κυριακή. Τον θυμάμαι…

Οι μαρτυρίες και τα στιγμιότυπα της ζωής του έχουν έναν παραδειγματικό ρόλο. Συμβολίζουν την περηφάνεια και τη δύναμη του Πόντου. Την αλήθεια της Γενοκτονίας και των ξεριζωμένων προγόνων μας που έπεσαν θύματα της χειρότερης κτηνωδίας που μπορεί να βάλει ανθρώπου νους.

Αλλά και τη δύναμη ψυχής του Ποντιακού Ελληνισμού που έμαθε να μην το βάζει ποτέ κάτω.

Όπως ο πάτερ Θεόδωρος που έχασε 6 από τα παιδιά του. Κι ερχόμενος εδώ στο Μπαμπαλιό με το ένα παιδί του, γέννησε ένα ακόμη γιό τον οποίο βάφτισε Νεόφυτο.

Μέσα από τις αφηγήσεις του δίνεται ένα φωτεινό παράδειγμα. Για τις αξίες και αρετές που οφείλουμε να κουβαλάμε και να μεταδίδουμε μέσα από τις πράξεις μας.

Και μέσα από τον Θρησκευτικό του βίο, βλέπεις κάθε του βήμα να τιμά το δίκιο και το σωστό.

Έδειξε την αγάπη του για τον συνάνθρωπο, και τη ασίγαστη δύναμη ψυχής των Ποντίων, τη συλλογική μας δύναμη.

Γιατί μέσα από τις αφηγήσεις και τα κομμάτια της συγγραφής αποτυπώνεται η ιστορία του Πόντου, η ιστορία του ξεριζωμού και η ιστορία του χωριού μας. Του Μπαμπαλιού, όπου όλοι μαζί εδώ συγκεντρώνουμε όλες τις μνήμες, την ιστορία και τις παραδόσεις μας».

Ο κύριος Τορουνίδης στην συνέχεια αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα που κυριολεκτικά χαράχτηκαν στο «πετσί» του Παπα-Θόδωρου με σημαντικότερο το γεγονός της μαστίγωσής του, με όχι όπως του Απόστολου Παύλου «τεσσαράκοντα παρά μία» βουρδουλιές, αλλά με πάνω από εκατό που υπέστη από τους αιμοσταγείς διώκτες του Ελληνισμού.

Και έκλεισε την ομιλία του με τα λόγια:

«Κλείνοντας θα σταθώ στη σημασία αυτής της έκδοσης και της εξαιρετικής δουλειάς που έχουν κάνει η Σοφία Θεοδωρίδου-Βαρδουλάκη κα η Άννα Ψάρρη-Σιαδήμα.

Σας ευχαριστούμε που φέρατε στο φως τις σημαντικές μαρτυρίες και τα βιώματα του Πατέρα Θεόδωρου».    

Η παρουσιάστρια του βιβλίου φιλόλογος κυρία Άννα Ψάρρη-Σιαδήμα μίλησε για την μορφή του Παπά-Θόδωρου και την ηρωική του πορεία στα ματωμένα χώματα του Πόντου και της Μικράς Ασίας και για το δημιουργικό του έργο στον τόπο που εγκαταστάθηκε τελικά στο Μπαμπαλιό Βάλτου.  (επιλεγμένα τμήματα της ομιλίας της φιλολόγου κυρίας Ψάρρη ακολουθούν στο τέλος του κειμένου).  

Ενδιάμεσα της εισήγησης της κυρίας Ψάρρη, η κυρία Τασούλα Γεωργιάδου διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο που συγκίνησαν πολύ την ίδια αλλά και το ακροατήριο μέσα και έξω από την εκκλησία.

Αποσπάσματα διάβασε και ο κ. Θοδωρής Θεοδωρίδης, ενώ με την λύρα του έπαιξε μουσικά κομμάτια. 

Ο τρισέγγονος του Παπά-Θόδωρου Ιωάννης Ε. Βαρδουλάκης διάβασε ποίημα από το βιβλίο και χειροκροτήθηκε από όλους!