Στο Αγρίνιο η γιορτή της ποίησης είχε λυπημένη απόχρωση

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ένα τέταρτο του αιώνα συμπληρώνει φέτος η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου, ημέρα που ο ήλιος «κροσσάρει» τον Ισημερινό προς τα «πάνω» και σηματοδοτεί την Εαρινή ισημερία.

Ξεκινώντας με Ελληνική πρωτοβουλία λίγα χρόνια πριν, ο εορτασμός της ποίησης καθιερώθηκε διεθνώς το 1999.

Στο Αγρίνιο τα προηγούμενα χρόνια, οι τρείς σύλλογοι δραστήριων πολιτών, ο «Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών», το  «Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας» και ο Σύλλογος «Οι Φίλοι του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας» με μπροστάρη την Μαίρη Χρυσικοπούλου γιόρταζαν πότε στο Λαογραφικό Μουσείο, πότε σε άλλους φιλόξενους χώρους την γιορτή της ποίησης.

Φέτος με λυπημένες τις καρδιές τους οι Αγρινιώτες ποιητές και φίλοι της ποίησης αφιέρωσαν την γιορτή αυτή στην μνήμη της αλησμόνητης κυρίας του Αγρινίου Μαίρης Χρυσικοπούλου.

 

Και την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ενισχυμένοι οι τρείς σύλλογοι με την καθοριστικής σημασίας συμμετοχή στην διοργάνωση, συντονισμό και απαγγελία της ομάδας υποκριτικής θεάτρου & κινηματογράφου «Οι Μονόλογοι της Λήδας» διοργάνωσαν μία σπουδαία πολιτιστική εκδήλωση.

Πέρασαν δυο μήνες μετά την εκδημία της αγαπημένης όλων Μαίρης και η επιτυχία της ποιητικής βραδιάς με την μεγάλη προσέλευση-όπως και επί των ημερών της-χάρισε την χαρά στους συμμετέχοντες Αγρινιώτες.

Η οργάνωση σε κεντρική καφετέρια της πόλης ήταν άψογη από κάθε άποψη. Οι δύο παρουσιαστές, η κυρία Σταυρούλα Μέρκου και ο κύριος Γεώργιος Λουριδάς με νεανική όρεξη, γνώση και εμπειρία  εργάστηκαν άοκνα πέραν των δυόμιση ωρών για την διεκπεραίωση της εκδήλωσης.

Οι συμμετοχές ήταν πολλές, συνολικά 35  ομιλητές,  ποιητές και λάτρεις της ποίησης μίλησαν για την πρόσφατη απώλεια της Μαίρης, για την ποίηση γενικότερα και απάγγειλαν ποιήματά τους ή διάβασαν ποιήματα αγαπημένων τους ποιητών Ελλήνων και ξένων.

Μετά τις απαγγελίες των ποιημάτων, παρουσιάστηκε ένα ποιητικό απόσπασμα από το δρώμενο «Γυναίκες των Μύθων» της θεατρικής  ομάδας «Μονόλογοι της Λήδας». Έλαβαν μέρος οι καλλιτέχνιδες κυρίες Γεωργία Καποπούλου, Λίλιαν Παπαδημητρίου, Χρυσούλα Σπυρέλη, Κωνσταντία Σκανδάλου-Κορδολαίμη και Φρόσω Τσάμη.

(πλήρης κατάλογος των συμμετασχόντων στην εκδήλωση ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).

Όλοι όσοι γνωρίζανε την Μαίρη, πέρα από την λύπη τους που κυριαρχούσε στα συναισθήματά τους, ένοιωσαν και μια ψυχική αίσθηση, ότι αν η μεγάλη απούσα έβλεπε την εκδήλωση από μια γωνιά, θα ήταν σίγουρα ικανοποιημένη για την παρουσία και την συνέχιση του θεσμού που τήρησαν οι φίλοι της.

Οι φίλοι της, παλιοί αλλά και νέοι, είναι σίγουρο ότι θα την θυμούνται και θα την τιμούν με λίγα λόγια αγάπης, σε κάθε εκδήλωση της πόλης.

Ας είναι Αιωνία η μνήμη της.

Ακολουθεί κατάλογος των ποιητών και ομιλητών στην γιορτή της ποίησης:

Μαίρη Τσιχριτζή, Αντιπρόεδρος της της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Οι μαθήτριες του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, Ντιάνα Πάγια, Μαρία Κουτρουμάνου και Μαρία Παπαϊωάννου.

Κατερίνα Λιβιτσάνου

Λίλιαν Παπαδημητρίου

Πόπη Ντόβα Μπαζάκα

Βιβή Μέρκου

Ευτυχία Πατσιαλού

Κωνσταντίνος Νάκος

Κωνσταντία Σκανδάλου-Κορδολαίμη

Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου

Βασίλης Κομπορόζος

Οι μαθήτριες: Μέρκου Σπυριδούλα, Σαγώνα Λίλιαν , Μυγδάκη Αγάπη

Κωνσταντίνα Κουτσονίκα.

Σπυριδούλα Παπαϊωάννου

Σταύρος Σταυρίδης

Δημήτρης Εμμανουήλ

Αντρέας Μουντούρης

Ολυμπία Κανιώτη

Ελένη Μαρσέλλου

Φώτης Τριανταφυλλόπουλος

Θέμης Γαμβρούλης

Ανδριάνα Καγιά

Γεωργία Καποπούλου

Χλόη Χατζηγεωργίου

Έλενα Τριανταφυλλίδη

Φρόσω Κιτσάκη

Βασίλης Γιαννακάς

Σταυρούλα Μέρκου

Την εκδήλωση συντόνισαν  η Γενική Γραμματέας του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών και ποιήτρια κυρία Σταυρούλα Μέρκου και ο Σκηνοθέτης, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Κινηματογράφου Α.Π.Θ., επικεφαλής της ομάδας «Μονόλογοι της Λήδας» κύριος Γιώργος Λουριδάς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και την χαιρέτισε η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κυρία  Αμαλία Βούλγαρη.

 



























































Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…