Επίσκεψη μελών της Αρχαιολογικής Εταιρείας στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η έκθεση με τίτλο «ο Τόπος του Φωτός» στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου άνοιξε την 1η Δεκεμβρίου του 2023 και η λειτουργία της έχει παραταθεί μέχρι και της 12ης Μαΐου λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος και της υψηλής  επισκεψιμότηταςν του κοινού!

Δεκάδες σχολεία, οργανώσεις, σύλλογοι και χιλιάδες επισκέπτες την περιηγήθηκαν στους τέσσερες μήνες της λειτουργείας της.

Κι αυτό γιατί είναι μία μοναδική ευκαιρία για κάθε φιλότεχνο να δει συγκεντρωμένα σε μία έκθεση 45 σπάνιους πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από 42 καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες. 

Οι πίνακες αυτοί είναι επιλεγμένοι από την Συλλογή Έργων Τέχνης της Ελληνικής Βουλής και εκτίθενται-έξω από αυτήν-για πρώτη φορά στην Δημοτική Πινακοθήκη του Αγρινίου που φέτος συμπληρώνει τα δέκα χρόνια λειτουργείας της.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κύριος Χρήστος Γαρουφαλής υποδέχεται τις προγραμματισμένες ομάδες επισκεπτών και τις ξεναγεί στις αίθουσες της.

Έτσι και την Πέμπτη 21 Μαρτίου υποδέχθηκε την Αντιπρόεδρο της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κυρία Μαίρη Τσιχριτζή και τα πλέον των είκοσι μελών της Εταιρείας.

Η ξενάγησή του είναι η πιο πλήρης που θα μπορούσε να γίνει σε απαιτητικούς γνώστες της τέχνης, όπως αυτή η ομάδα, καθότι ο ίδιος είναι ένας καταξιωμένος εικαστικός και μάλιστα ένα από τα έργα του που βρίσκεται στην Βουλή, «ξανάρθε» στον τόπο του και είναι ανάμεσα στα 45 της έκθεσης!

Μίλησε στα μέλη της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.  για τα δέκα χρόνια της Δημοτικής Πινακοθήκης και θύμισε τα «διαμάντια» που πέρασαν από τις αίθουσές της. Συνέχισε με την τωρινή έκθεση των έργων τέχνης που γενναιόδωρα παραχώρησε η Βουλή της Ελλάδας για να εκτεθούν στην πόλη μας.

Πληροφόρησε τους επισκέπτες ότι υπάρχει πλήρης κατατόπιση για τα εκθέματα καθώς σε κάθε αίθουσα υπάρχουν κείμενα με όλες τις πληροφορίες για τα έργα.

Ακόμα  μπορούν να κατατοπιστούν πλήρως μελετώντας τα φυλλάδια που τους προμήθευσαν στην είσοδο οι κυρίες της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Ο κύριος Γαρουφαλής ξενάγησε τα μέλη της Εταιρείας  από πίνακα σε πίνακα και μίλησε για τα έργα και τους δημιουργούς τους.

Οι ενότητες των θεμάτων, με την σειρά που εκτίθενται, είναι τόσο καλά μελετημένες που κατατοπίζουν πλήρως για την εξέλιξη των τεχνοτροπιών της ζωγραφικής, στην απαθανάτιση των φωτεινών Ελληνικών τοπίων.

Η αρχή γίνεται από το πρώτο μισό του 20 αιώνα, τις απαρχές του μοντερνισμού με έργα του Κώστα Παρθένη, Νίκου Λύτρα, Απόστολου Γεραλή, Σοφίας Λασκαρίδου.

Στην επόμενη περίοδο του μεσοπολέμου με έργα του Κώστα Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Πολύκρειτου Ρέγκου, Δημήτρη Γαλάνη.

Ακολουθούν μεταπολεμικές  μεταμοντερνικές εκδοχές της τέχνης με πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη, Κώστα Μαλάμου, Σπύρου Βασιλείου, Σωτήρη Σορογκά και του κυρίου Χρήστου Γαρουφαλή.

 Άλλη ενότητα αποτελούν έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Αστεριάδη, Χρύσας Βέργη, Μανώλη Χάρου, Δάφνης Αγγελίδου και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Η Ελληνική τοπιογραφία πρωτίστως του φυσικού περιβάλλοντος και ακολούθως κτηρίων αποτελούν δημοφιλή θέματα των καλλιτεχνών.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θαύμασαν τους πίνακες που γίνονται για πρώτη φορά προσιτοί στο φιλότεχνο κοινό της πόλης. Και είναι η πρώτη φορά που έχουν την «φωτεινή ενότητα» καθώς για να συμπληρωθεί η συλλογή, τα έργα συγκεντρώθηκαν από διαφορετικούς χώρους. Καθώς είναι αναρτημένα σε διάφορα γραφεία πολιτικών και σε διάφορες αίθουσες μέσα στην Ελληνική Βουλή.

Όλοι οι επισκέπτες αποχωρώντας μετά από μιας ώρας περιήγησης στην Πινακοθήκη, συνεχάρησαν τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για την άψογη παρουσίαση των πολύτιμων εκθεμάτων της συλλογής «Τόπος του Φωτός». 

Να θυμίσουμε τις ώρες επισκέψεων που είναι Τρίτη έως Σάββατο από 10:00-13:00 & 18:00-20:30 Τις Κυριακές από 10:00-13:00 Δευτέρες και αργίες η πινακοθήκη παραμένει κλειστή.

Και να προσθέσω ότι στην Πινακοθήκη διατίθεται προς πώληση μια σπάνια συλλεκτική έκδοση-εκδόθηκαν μόνο 1000 αντίτυπα. Το βιβλίο-λεύκωμα έγινε ειδικά για την έκθεση «ο Τόπος του Φωτός» και περιέχει 57 ολοσέλιδες έγχρωμες φωτογραφίες των έργων και κάποιες σε δισέλιδο. Και ακόμα κείμενα και πλούσια βιβλιογραφία άνω των 90 συγγραφέων,  καλλιτεχνών και μουσείων.   































 

Α.Κ.Κ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.