Συγκινητική μουσική εκδήλωση για τον Σταύρο Τσώλη στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στο κατάμεστο-πλατεία και εξώστη-Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου το Σαββατόβραδο στις 24 Φλεβάρη δόθηκε μια ανεπανάληπτα συγκινητική εκδήλωση στην μνήμη και προς τιμή του Αγρινιώτη τροβαδούρου Σταύρου Τσώλη που έφυγε πριν ένα χρόνο.

Τον τίμησαν σ’ αυτό το μουσικό μνημόσυνο οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συ χορωδοί του στον «Ορφέα» και πολλοί Αγρινιώτες λάτρεις της ποιοτικής μουσικής. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε στην με χαμηλωμένο φωτισμό αίθουσα με προβολή σε μεγάλη οθόνη φωτογραφιών από αλησμόνητες μουσικές δράσεις του αγαπητού σε όλους για πάνω από μισό αιώνα Σταύρου.

Η καταξιωμένη παρουσιάστρια των πολυήμερων καλοκαιρινών φεστιβάλ χορών και μουσικής, που συγκεντρώνουν χιλιάδες θεατών στο Αγρίνιο, κυρία Έβελυν Τριανταφύλλου, προλόγισε την όμορφη εκδήλωση που ακολούθησε με την απαγγελία του τραγουδιού του εκλιπόντος «Πως περάσανε τα χρόνια…» (ολόκληρο το τραγούδι στο τέλος του κειμένου).

Στο πάλκο παρατάχθηκαν κοντά-κοντά δέκα χορωδοί της «παλιάς φρουράς» του «Ορφέα» που τραγούδησαν αγαπημένα παλιά τραγούδια γεμάτα αγάπη και ειλικρινά συναισθήματα.

Η παρουσιάστρια κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του Αρχαιότερου Μουσικού Συλλόγου του Αγρινίου κύριο Θέμη Γαμβρούλη.

Τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος ξεκίνησε με στίχους του Σταύρου Τσώλη όπως: «Αγρινιώτες να ξυπνήσουν, παλιές στιγμές να ξαναζήσουν…» και «Πουν τα χρόνια κείνα Θεέ μου δεν τα ξέχασα ποτέ μου όλη νύχτα στο Βραχώρι τριγυρνούσαν κανταδόροι…» και ακόμα στερνά λόγια του καλού του φίλου Σταύρου «Θα είμαι πάντοτε κοντά σας. Θα σας κοιτάζω από ψηλά με της ψυχής τα δακρυσμένα μάτια…»

Ο κύριος Γαμβρούλης ευχαρίστησε από καρδιάς όλους όσους συμπαραστάθηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης τιμής και μνήμης στον αξέχαστο Σταύρο Τσώλη. (η πλήρης ομιλία του κυρίου Γαμβρούλη ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).





Η κυρία Έβελυν  πληροφόρησε τους ακροατές για το πρόγραμμα της εξαιρετικής βραδιάς «τιμής και μνήμης», που απαρτίζεται  από τέσσερις εξαιρετικές αλληλένδετες συνθέσεις.

Την αυλαία άνοιξε ο «Ορφέας» με πρώτο το Αργεντινέζικο τανγκό του οποίου ο  ρυθμός άρεσε στον αείμνηστο Σταύρο, το Jacinto Chiclana (Χασίντο Τσικλάνα) , του ευκατάστατου μόρτη, του κορυφαίου Αργεντίνου συγγραφέα Jorge L. Borges, (Χόρχε Λουίς  Μπόρχες) σε μουσική του ανατρεπτικού επαναστάτη του τάνγκο διάσημου Αργεντινο-ευρωπαίου συνθέτη Astor Piazzola (Άστορ Πιατσιόλα) και χορωδιακή επεξεργασία της σπουδαίας Αργεντίνας Μαέστρου  (Λιλιάνα Καντζιάνο). 












Δεύτερη η ανεπανάληπτη μπαλάντα του μεγάλου μας Μάμου Χατζηδάκη «Ανάγκη να σε πάρω εγώ», από τον κύκλο με την κιμωλία, το έργο του Γερμανού θεατράνθρωπου Bertolt Brecht (Μπέρτολτ Μπρέχτ) σε μετάφραση του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και χορωδιακή επεξεργασία του Γιώργου Κουρουπού κατά παραγγελία του τρίτου προγράμματος.

Τρίτο το τραγούδι των προσφύγων απ’ το λιμπρέτο της όπερας Ελευθέριος Βενιζέλος σε στίχους του Κερκυραίου ποιητή Σωτήρη Τριβιζά και μουσική του νέου και πολλά υποσχόμενου συνθέτη Δημήτρη Μαραμή.

Και έκλεισε το πρόγραμμά της,  η ορχήστρα του Ορφέα, με την μοναδική σύνθεση του Νίκου Γκάτσου «Μυρτιά»  σε μουσική του μεγάλου μας Μίκη, που έγραψε ο ποιητής γοητευμένος από τη σύζυγό του πανανθρώπινου συνθέτη Μυρτώ, όταν την πρωτογνώρισε.

Μαέστρος η κυρία Άννα Πανοπούλου και στο πιάνο η κυρία Αγγελική Δαλιάνη.

Με το τέλος του προγράμματος του Ορφέα η παρουσιάστρια-θεωρώντας ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή με παρόντα επί σκηνής όλα τα μέλη της χορωδίας του «Ορφέα»-διάβασε επιστολή του αείμνηστου τροβαδούρου τενόρου Σταύρου Τσώλη που απηύθυνε προς τους αγαπημένους ομότεχνούς του στον «Ορφέα» πριν 17 χρόνια.   Αναγνώσκοντάς την πρόσφερε σε όλους ζωντανά μια ανάμνηση που  δείχνει την αγάπη του Σταύρου για την χορωδία αλλά και την ευγένεια του χαρακτήρα του. (η αυτούσια επιστολή ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).




Η παρουσιάστρια μετά το άκουσμα του τραγουδιού που έγραψε και δώρισε στον «Ορφέα» ο Σταύρος, κάλεσε τα εγγόνια  του στο πάλκο τον Σταύρο Τσώλη του Ανδρέα και τον Λευτέρη Τσώλη του Αθανασίου στους οποίους ο Πρόεδρος Θέμης επέδωσε αναμνηστική πλακέτα. 

Ο Σταύρος και ο Λευτέρης ευχαρίστησαν με περισσή ευγένεια και μίλησαν για τον αλησμόνητο παππού τους.


Ακολούθησε η επίδοση πλακέτας στον κύριο Ανδρέα Τσώλη γιό του Σταύρου. Στην ομιλία του ευχαρίστησε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και αναφέρθηκε λεπτομερώς στο βιογραφικό του γονέα του και στον δεσμό του με την μουσική και με την πόλη του Αγρινίου.


 

Η παρουσιάστρια τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και όλης της οικογένειας στην εκδήλωση με τα παρακάτω λόγια:

«Κύριε Τσώλη, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των παρισταμένων, σας ευχαριστούμε εσάς, τα αδέλφια σας και τα παιδιά σας για τη θέληση, τη βούληση, την έμπνευση, να τιμήσετε το λατρευτό σας ξεχωριστό πατέρα Σταύρο με αυτή την μοναδική αξεπέραστη μυσταγωγική βραδιά της μέθεξης και των ηχοχρωμάτων όπως του άξιζε μαζί με τον ιστορικό Ορφέα της πόλης μας που τόσο αγάπησε, λάτρεψε ουσιαστικά και υπηρέτησε. Σας ευχαριστούμε για τον υπέροχο τρόπο που ιχνηλατήσατε  την προσωπικότητα του και αναδείξατε το μεγαλείο της ψυχής του, την δική σας αγάπη και τις μεγάλες ανθρώπινες παρακαταθήκες που κληρονόμησε πρώτα σε σας και κατ’ επέκταση σε όλους μας».

Ακολούθως τον παρακάλεσε να επιδώσει ανθοδέσμες στην Μαέστρο κυρία Άννα Πανοπούλου και την πιανίστα  κυρία Αγγελική Δαλιάνη. 

Η κυρία Έβελυν Τριανταφύλλου κάλεσε επί σκηνής την  γυναικεία χορωδία Belcantes του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών, την  εξαίρετη μαέστρο τους, καθηγήτρια μουσικής κυρία Έλενα Δρουκοπούλου και την πιανίστα Κυρία Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου. 

Πληροφόρησε το κοινό για τις επόμενες συνθέσεις που ακούστηκαν και ήταν οι παρακάτω:

Πρώτο το «Κοιμάσαι κόρη», παραδοσιακό σε επεξεργασία της νεαρής πολυτάλαντης παραδοσιακής μουσικοσυνθέτριας   Μάρθας Μαυροειδή.

Δεύτερο το «Ταγκό της Νεφέλης» πάνω στην εκδοχή της διάσημης Καναδής καλλιτέχνιδας Loreena Mc’ Kennitt σε επεξεργασία του πατρινού μουσικοσυνθέτη Λουκά Αδαμόπουλου.

Ακολούθησε το περίφημο «Que sera sera», (ότι είναι να γίνει θα γίνει) των James Livingstone και Ray Evans σε χορωδιακή επεξεργασία και  πάλι του Λουκά Αδαμόπουλου.

Επόμενο ένα ποτ-πουρί τεσσάρων παραδοσιακών κομματιών «Κάτω στη Ρόδο», «Αγάπη» παραδοσιακό Νικομήδειας,  «Κοντομπλεγμένη λεμονιά» παραδοσιακό Νισύρου, «45 Λεμονιές» παραδοσιακό Ιερισσού Χαλκιδικής, σε επεξεργασία του σπουδαίου σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη

Στη συνέχεια το ανυπέρβλητο ερωτικό νανούρισμα του Μάνου Λουίζου σε χορωδιακή επεξεργασία του Λουκά Αδαμόπουλου και στίχους του μοναδικού Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Το περίφημο παραδοσιακό Ροδίτικο «Το παραξύπνημα» (Ξύπνα νιε και νιόγαμπρε). Το τραγούδι που λεγόταν στο νιόπαντρο ζευγάρι την Τετάρτη το πρωί μετά το γάμο όπου μερικά παλικάρια -συγγενείς - πηγαίνανε στο σπίτι τ' αντρόγυνου για να τους ξυπνήσουν με τραγούδια- σε χορωδιακή επεξεργασία του Φίλιππου Τσαλαχούρη.

Ακολούθησε μία ολοκαίνουργια σύνθεση «Του πόθου περιστέρια» σε στίχους του μεγάλου Μεσολογγίτη ποιητή Κωστή Παλαμά από το ποίημα ο Σάτυρος  και μουσική του νεαρού Λαρισαίου καθηγητή μουσικής και πιανίστα Νικόλαου  Έξαρχου.

Και η χορωδία έκλεισε το πρόγραμμα της με το πασίγνωστο «Γιαρέμ Γιαρέμ» του Νίκου Γκάτσου, σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου και εναρμόνιση του πιανίστα της Ακαδημαϊκής Χορωδίας Αθηνών κυρίου Σάββα Ρακιντζάκη που πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε μαζί μας στο Μουσικό Γυμνάσιο Αγρινίου.  (το ιστορικό της χορωδίας στο τέλος του κειμένου).


Η παρουσιάστρια ευχαρίστησε την ανεκτίμητη κυρία Δρουκοπούλου λέγοντάς της ότι δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουν τα αισθήματα όλων και ότι η μέθεξη, η αρμονία έδωσαν μας έκαναν όλους  «να συλλαβίζουμε τα λόγια της ψυχής μας». 


Παρακάλεσε την κόρη του αείμνηστου τροβαδούρου κυρία Έλενα Τσώλη να επιδώσει τα αναμνηστικά και τα λουλούδια σε ελάχιστη ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφεραν στην εκδήλωση οι ανεκτίμητες κυρίες «Belcantes» και έκανε την ευχή να μακροημερεύσουν.



Ακολούθησε το «Vocal Φωνητικό σύνολο Πάτρας» με την μαέστρο Κατερίνα Πολυμενάκου και την Πιανίστα Μαρία Παστού, που καλωσόρισε η παρουσιάστρια με τα λόγια: «Υποδεχόμαστε το Vocal Φωνητικό σύνολο Πάτρας και το μόνο που έχω να πω ότι πράγματι οι δύο Πατρινές αρχόντισσες της μουσικής απόψε επέλεξαν για μας και για να τιμήσουν  το δικό μας άνθρωπο, τις πιο απαράμιλλες μουσικές συνθέσεις. (αναφέρθηκε στο ιστορικό της χορωδίας, ακολουθεί στο τέλος).

Το πρώτο τραγούδι που ακούστηκε από το «Φωνητικό Σύνολο Πάτρας Femmes Vocal» ήταν «Το φιλί» της Κεφαλλονίτισσας ποιήτριας Στεφανίας Καλού και του  Θεσσαλονικιού μαέστρου παιδαγωγού, μιας σπουδαίας προσωπικότητας της Ελληνικής λόγιας μουσικής, Άλκη Μπαλτά.

Ακολούθησε μια σειρά από αριστουργηματικές συνθέσεις ξεκινώντας από την «Όμορφη Μπελίσα» του Φρειδερίκου Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκη «Απ’ το Μεγάλο Ερωτικό» σε επεξεργασία του σπουδαίου συνθέτη Βασίλη Τενίδη που έφυγε από κοντά μας το 2017

«Θάλασσα Θαλασσάκι μου», παραδοσιακό Αιγαίου σε χορωδιακή προσαρμογή της μουσικοσυνθέτριας Μαριέλλης Σφακιανάκη.

«The sound of silence» του Paul Simon, του εμβληματικού Αμερικανού τραγουδοποιού, ενός εκ των δύο μελών του διάσημου Folk Rock  ντουέτου Simon and Garfunkel (Σάιμον  & Γκάρφανκελ).

«Blue moon», τραγούδι του 1934 αφιερωμένο στην υπέρλαμπρη μπλε πανσέληνο . Ένα τραγούδι με τεράστια επιτυχία και αμέτρητες ερμηνείες κορυφαίων ερμηνευτών ανάμεσά τους οι: Frank Sinatra, Elvis Prisley και Ella Fitzgerald.

«Dream a little dream», το περίφημο pop τραγούδι που η μουσική του γράφτηκε το 1931 από τους Wilbur Scwandt (Ουίμπουρ Σχουαντ )και  Fabian Andre άγνωστους σχετικά μουσικούς. Ήρθε όμως για να μείνει και να γίνει θρύλος ιδιαιτέρως στην Αμερική την περίοδο της οικονομικής ύφεσης.

«Η μπαλάντα του Ούρι» σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκη σε προσαρμογή του σπουδαίου Κρητικού Μαέστρου χορωδιών και μουσικοσυνθέτη Γιάννη Κιαγιαδάκη.

«Θυμήσου κι εσύ», σε στίχους της Έλλης Αμπραβανέλ, μουσική Λιάνα Ρουσιάνου και επεξεργασία της νεαρής χαρισματικής μαέστρου κόρης του κορυφαίου μαέστρου Χορωδιών Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Τέλος «Θα κλέψω τα τριαντάφυλλα», σε στίχους του Κώστα Πρετεντέρη, μουσική Μίμη Πλέσσα και Χορωδιακή προσαρμογή της μαέστρου της χορωδίας Κατερίνας Πολυμενάκου ακούστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 



Η παρουσιάστρια ευχαρίστησε την χορωδία της Πάτρας και κάλεσε στο πάλκο τον έτερο γιό του Σταύρου, τον κύριο Θανάση Τσώλη που απένειμε τιμητική πλακέτα και λουλούδια στις τρεις κυρίες. Από το βάθρο των ομιλητών ο κύριος Τσώλης φανερά συγκινημένος απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτή την εκδήλωση στην μνήμη του πατέρα του.   

Η κυρία Έβελυν-όπως πάντα πολύ σωστά πληροφορημένη-γνωρίζοντας παλιούς δεσμούς με τον «Ορφέα» της ιδρύτριας και σημερινής μαέστρου της χορωδίας «Vocal Φωνητικό σύνολο Πάτρας»  κυρίας Κατερίνας Πολυμενάκου, της ζήτησε αν ήθελε να «μοιραστεί» με τους καλεσμένους κάτι, κάποια ανάμνηση από το παρελθόν. Η Μαέστρος με χαρά της ανταποκρίθηκε και μίλησε για την εποχή που υπηρετούσε στην Αμφιλοχία ως εκπαιδευτικός πριν 25 χρόνια και συμμετείχε στον Αγρινιώτικο Μουσικό Σύλλογο «Ορφέα». Παλιές γλυκές μνήμες που ενώνουν τους φιλόμουσους και φιλότεχνους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και στην περίπτωσή μας την Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.

Όλες οι χορωδίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ευγενικής Κυρίας Τριανταφύλλου και είπαν από ένα επιπλέον τραγούδι πέρα από το πρόγραμμά τους.

Η παρουσιάστρια έκλεισε την εκδήλωση με τα λόγια: «Ευχαριστούμε πολύ που μας τιμήσατε απόψε. Σε αυτήν την συγκινητική καλλιτεχνική βραδιά που επιμελήθηκε ο Ορφέας, μια βραδιά μνήμης και τιμής στον συμπολίτη μας τον Αγρινιώτη τροβαδούρο Σταύρο Τσώλη».  

Το φιλόμουσο κοινό των Αγρινιωτών τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση και δεν παρέλειψε να χειροκροτήσει πολύ ζεστά κάθε μουσικό κομμάτι που ακούστηκε από όλες τις χορωδίες.

Παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου, ο κύριος Δημήτρης Τραπεζιώτης επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό & Πράσινο–Υπερκομματική Συνεργασία», η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κυρία Ευσταθία Τσακανίκα, ο πρώην Δήμαρχος, Νομάρχης και Βουλευτής κύριος Ιωάννης Βαϊνάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Τσιχριτζής, οι απόγονοι του τιμώμενου αλησμόνητου Σταύρου Τσώλη, και πολλοί εκπαιδευτικοί του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής. 
































---------------------Ο------------------

Το τραγούδι του Σταύρου Τσώλη «Πως περάσανε τα χρόνια…»

Πώς περάσανε τα χρόνια

που στα ξύλινα μπαλκόνια

συντροφιά με τις γαζίες

σκορπούσαν γύρω μελωδίες

στο σιγόντο και στο πρίμο

που παιζε το μαντολίνο

στις κιθάρας μας τις τρίλιες

σπάγαν των σπιτιών οι γρίλιες

 

Στου Σπανού τα γιοματάρια

ο μεζές τα κατοστάρια

κι ύστερα Μπαϊρακτάρη

που ο ύπνος να μας πάρει

στη γωνία του μπάρμπα Ανδρέα

ξενυχτούσε η παρέα

στου Κουκούλη τη ρετσίνα

τα περνούσαμε όλοι φίνα

Κι' απ του Ντινια την ταβέρνα

της παρέας μας το τέρμα

κανταδίτσες κατ΄απ΄αστρα

στη βραδιά την ξελογιάστρα

φίλοι πάρτε τις κιθάρες

 ξαναρχίσετε τις καντάδες

 Αγρινιώτες να ξυπνήσουν

παλιές στιγμές να ξαναζήσουν

 

Πουν τα χρόνια εκείνα Θεέ μου

δεν τα ξέχασα ποτέ μου

όλη νύχτα στο Βραχώρι

τριγυρνούσαν κανταδόροι

με κιθάρες και τραγούδια

 τρέλεναν τα κοπελούδια

στεναγμοί πίσω από τις γρίλιες

στης κιθάρας μας τις τρίλιες

 

Ομιλία Προέδρου «Ορφέα» κυρίου Θεμιστοκλή Γαμβρούλη

«Αγρινιώτες να ξυπνήσουν, παλιές στιγμές να ξαναζήσουν…» 

«Πουν τα χρόνια κείνα Θεέ μου δεν τα ξέχασα ποτέ μου όλη νύχτα στο Βραχώρι τριγυρνούσαν κανταδόροι…» (στοίχοι και μουσική Σταύρου Τσώλη).

Και σε άλλη στιγμή:  «Θα είμαι πάντοτε κοντά σας. Θα σας κοιτάζω από ψηλά με της ψυχής τα δακρυσμένα μάτια, γιατί σαν άνεμος θα φύγω ξανά για του ουρανού εκεί τα παλάτια».

«Κυρία Αντιδήμαρχε αγαπητοί συμπολίτες, εκλεκτοί προσκεκλημένοι συνοδοιπόροι στα μονοπάτια της αρμονίας της μέθεξης. Η μνήμη είναι χρέος και μάλιστα απαράγραπτο, όταν πρόκειται για χαρισματικούς ανθρώπους, όπως ο πολυφίλητος και αξέχαστος ομότεχνός μας Σταύρος Τσώλης. Κι απόψε, με έκδηλη συγκίνηση, ο Ανδρέας, η Λένα, ο Θανάσης, ο Λευτέρης, ο Σταύρος, η Σοφία τα αξιαγάπητα και ανεκτίμητα παιδιά και εγγόνια του, εξοφλούν με το παραπάνω το χρέος αυτό, διατηρώντας αμάραντο στη καρδιά τους, το άνθος της ευγνωμοσύνης γι’ αυτόν. Και αντλούν δύναμη από την αγάπη σας, από την δική σας πολυάριθμη παρουσία, από εσάς τους πολυπληθείς φίλους τους. Μαζί τους και ο Ιστορικός υπεραιωνόβιος «Ορφέας», στο προοίμιο των δράσεων της χρονιάς, που λάτρεψε και επί 60 χρόνια αδιατάρακτα, με ασίγαστο πάθος, μεράκι και δύναμη ψυχής υπηρέτησε. Με την ειλικρινή βαθιά επιθυμία και τον διακαή πόθο της οικογένειας πραγματώνεται η αποψινή εκδήλωση τιμής και μνήμης με την αμέριστη πρωτίστως και εξ ολοκλήρου υλική υποστήριξη αλλά και ηθική της συμπαράσταση. Οι ευχαριστίες είναι ολόθερμες και εγκάρδιες. Το πιο επάξιο μνημόσυνο. Την ημέρα της περυσινής Λαμπρής πέταξε για τους τόπους της αθανασίας και της λύτρωσης η πάναγνη ψυχή του Σταύρου. Συμπύκνωση και φανέρωση της όλης ζωής του. Ο καλλικέλαδος συ χορωδός, ο χαρισματικός κιθαρίστας, ο ενάρετος άνθρωπος με την εσωτερική λεπτότητα και καλοσύνη, την εκλεπτυσμένη ανύσταχτη  συνείδηση, ο ευαίσθητος μελοποιός και συνθέτης έφυγε από κοντά μας πλήρης ημερών.

Αυτοδίδακτος μουσικός, γνήσιος, αυθεντικός τροβαδούρος με ατεέίωτο ποικίλο ρεπερτόριο και αριστουργηματικές εκτελέσεις άφησε πίσω του έργο ανεκτίμητο, πολύτιμο και μοναδικό αλλά πρωτίστως την εγκάρδια, ειλικρινή, ατόφια, αδελφική ανιδιοτελή φιλία και αγάπη που απλόχερα μας χάρισε και μας περιέλαβε όλους, της οποίας δεν άφησε ίχνος αξόδευτης, ένας υπέροχος άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά υψηλών προσδοκιών και προδιαγραφών.

Όλη η ζωή του μια διαδικασία προσωπικής και καλλιτεχνικής εξέλιξης και ανέλιξης. Ένας Άγιος έρωτας στη μουσική, στο πολυφωνικό τραγούδι, στον τόπο που τον γέννησε και τον ανέθρεψε και πάλευε για το βαθύτερο κοινωνικό, πνευματικό και πολιτισμικό ανέβασμά του.

Ύμνησε όσο κανείς άλλος με πολύ συγκίνηση, ψυχικό παλμό, ύφος προσωπικό, μελίρρυτη φωνή-αξέχαστες μένουν οι χαβάγιες του-τα στενά του, τις ταβέρνες του, τα στέκια του, τους ανθρώπους του, τις ομορφιές του.

Έντυνε τους τόσο τρυφερούς στίχους του, όπως και αυτούς των Αγρινιωτών ποιητών κατά προτεραιότητα πάντα, με μουσικές πλούσιες σε χρωματισμούς, που ξυπνούν μνήμες, νοσταλγία, θύμησες, έρωτες. Βλάσταιναν απανωτά νεανικά όνειρα και γαλήνευαν τις ψυχές μας.

Υπήρξε αναντικατάστατο στέλεχος του κιθαριστικού συνόλου «Επιστροφή» που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στα μουσικά δρώμενα της πόλης τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια της «Αγρινιώτικης Αρμονίας» που έγραψε κι αυτή την δική της ιστορία στη πόλη αποδεικνύοντας περίτρανα το ανυπέρβλητο πάθος του και την αθεράπευτη έλξη του για τη μουσική και το τραγούδι.

Γι’ αυτό και εμείς απόψε για να ευοδώνεται σεμνά η δυνατότητα μετακένωσης τέτοιας ποιότητας ανθρώπων και να διατηρείται άσβεστη η μνήμη τους, με την μεγάθυμη αποδοχή της εξαίρετης οικογένειας του, προσκαλέσαμε και ανταποκρίθηκαν ευγενικά δυο κυρίες.

Δυο αρχόντισες με όλη την σημασία της λέξεως της χορωδιακής πράξης της Δυτικής Ελλάδος με τα σχήματά τους.

Την πολυαγαπημένη μας Μαέστρο κυρία Έλενα Δρουκοπούλου, επικεφαλής της Γυναικείας Χορωδίας της «Belcantes» του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών και την φίλτατη παλιά μας συ χορωδό και συνοδοιπόρο κυρία Κατερίνα Πολυμενάκου επικεφαλής του «Φωνητικού Συνόλου Vocal» Πατρών η οποία είχε την τύχη και το προνόμιο να γνωρίζει από κοντά τον αείμνηστο Σταύρο.

Οι δεσμοί μαζί τους είναι αρράγιστοι και βαθύρριζοι. Μαζί με την δική μας αγαπημένη Αχαϊά μαέστρο κυρία Άννα Πανοπούλου  θα συνθέσουν απόψε ένα φωτεινό πάζλ και θα μας οδηγήσουν σ’ ένα απόλυτα καθηλωτικό μυσταγωγικό ταξίδι των πολυφωνικών μυστικών και της αρμονίας όπως αξίζει για το Σταύρο.

Υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τ’ ανθισμένα γιασεμιά της ψυχής των. Τις ευχαριστούμε για την αγάπη για τις θυσίες τους και για το μόχθο που υποβλήθηκαν για να είναι απόψε μαζί μας σε αυτή την μοναδική βραδιά.

Απόψε η αρμονία και τα ηχοχρώματα γίνονται σύμβολα και μας μεταφέρουν. Ελάτε ανεκτίμητοι συνοδοιπόροι να  ενώσουμε τις φωνές μας και τις καρδιές μας, δυνατές, συνεκτικές να φθάσουν ως την γειτονιά των Αγγέλων όπου εναρμόνιος ήχος νυχθημερόν πάλλεται.

Εκεί όπου εμπεριέχεται απόλυτα συν ταιριασμένη και η φωνή του Σταύρου μας με το Γιάννη το Δημήτρη και τόσους, άδουσα, βοώσα και μελωδούσα το μεγαλείο του Δημιουργού.

Ένα από καρδιάς ευχαριστώ εκ μέρους της οικογένειας και του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ορφέα» για την αμέριστη συμπαράσταση από τις Κυρίες Νένα Ρουκίρη, Γεωργία Τζαμούρα, Βάσω Θεοδωροπούλου. Και τους κυρίους Γιώργο Χαραλάμπους, Γιάννη Γιαννακόπουλο, Παντελή Φλωρόπουλο, Νικόλαο Κανή, Μπάμπη Πασχέντη, Παναγιώτη Αυγέρη που μας «φωτίζει» και είναι στην επιμέλεια ήχου, Κώστα Λέτσα που βιντεοσκοπεί την εκδήλωση και Απόστολο Καρακώστα που φωτογραφίζει και όχι μόνο.

Ακόμα την κυρία ‘Εβελυν Τριανταφύλλου και την οικογένειά της με αισθήματα αφειδώλευτης έκφρασης ψυχόρμητης ευγνωμοσύνης και ατέρμονης υποχρέωσης όπως της αξίζει».

Επιστολή Σταύρου Τσώλη στον «Ορφέα» το καλοκαίρι του 2007

Φίλες και φίλοι συ χορωδοί,

Σας εύχομαι ολόψυχα καλό ταξίδι και καλά να περάσετε στην όμορφη Ελβετία.

Οικογενειακοί λόγοι δεν μου επιτρέπουν αυτή τη φορά να συνταξιδέψω μαζί σας για την όμορφη αυτή εκδήλωση για την οποία σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Θα είμαι όμως μαζί σας με αυτό το CD που το αφιερώνω σε όλους σας ελπίζοντας ότι θα σας αρέσει γιατί σας αγαπώ πολύ και θέλω να συμβάλω κατατί στην ομορφιά του ταξιδιού.

Ζωντανή μένει στη μνήμη μου το ταξίδι μας στην όμορφη Βόρεια Ιταλία για αυτό και συνέθεσα ένα τραγουδάκι που θα ακουστεί από το CD αυτό γιατί και οι αναμνήσεις έχουν λόγο στη ζωή μας.

Σας εύχομαι καλή επιστροφή

Με πολλή αγάπη

Σταύρος

(Μετά την ανάγνωση της επιστολής ακούστηκε η μουσική από το Σι-ντι του Σταύρου).

 

Ιστορικό της γυναικείας χορωδίας Belcantes του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα Εγλυκάδας Πατρών.

 

Ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2016. Έχει συμμετάσχει δύο φορές στο διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό της Interkultur, τα έτη 2017 και 2019, όπου βραβεύτηκε με χρυσό και ασημένιο μετάλλιο . Έχει πάρει μέρος στο 9ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης», στο φεστιβάλ «ARTIVA» στο Ναύπλιο και άλλα. Τον Μάϊο του 2021 πήρε μέρος στο φεστιβάλ «World Peace Choral Festival» (διαδικτυακά) στο οποίο συμμετείχαν 251 χορωδίες από 32 χώρες και διαγωνίστηκε στην Γυναικεία και Φολκλόρ κατηγορία, βραβεύτηκε πρώτη στην κατηγορία της και ήταν φιναλίστ για το Grand Prix. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, συμμετείχε σε μεγαλειώδη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Τον Ιούλιο του 2022 έλαβε μέρος στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιακής μουσικής στην Πρέβεζα διακρίθηκε με δύο αργυρά μετάλλια σε δύο κατηγορίες. Το Μάιο του 2023 συμμετείχε στο 12ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ και διαγωνισμό της χορωδίας Κοραή στη Θεσσαλονίκη και βραβεύτηκε με ειδικό βραβείο καλύτερης παρουσίασης musical, αργυρό μετάλλιο και χρηματικό έπαθλο. Το Δεκέμβριο του 2023 παρουσίασε σε πρεμιέρα το musical του συνθέτη Χάρη Πεγιάζη «τα Χριστούγεννα του τσιγκούνη». Τη χορωδία ίδρυσε και διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής κυρία Έλενα Δρακοπούλου.

 

Ιστορικό της Πατρινής χορωδίας «Vocal Φωνητικό σύνολο Πάτρας»

Δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 στην Πάτρα με τη μορφή μικτού συνόλου από την καθηγήτρια μουσικής Κυρία Κατερίνα Πολυμενάκου η οποία είναι και η σημερινή μαέστρος του. Σκοπός του η έντεχνη απόδοση jazz και μοντέρνων συνθέσεων. Στο ρεπερτόριό του επίσης περιλαμβάνονται τραγούδια Ελληνικά spirituals και παραδοσιακά. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το Μάρτιο του 2012 στο θέατρο «Λιθογραφείον» στην Πάτρα, σε μία βραδιά αφιερωμένη σε συνθέσεις ταγκό. Εκτός από κλειστές  εμφανίσεις στην Πάτρα, έχει συμμετάσχει σε συναυλίες σε Τρίπολη, Ναύπλιο, Άμφισσα, Πρέβεζα, Αίγιο, Κέρκυρα, Σπάρτη, Αρχαία Ολυμπία, Νάουσα. Τον Ιούνιο του 2016 συμμετείχε στο 8ο χορωδιακό φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης» (διαγνωστικό μέρος) στη Ναύπακτο όπου απέσπασε το δεύτερο βραβείο. Το Νοέμβριο του 2018 συμμετείχε στο tedx Πάτρας και το Μάιο του 2019 στο 9ο παγκόσμιο φεστιβάλ χορωδιών musical στην Θεσσαλονίκη. Τον Ιούνιο του 2022 διοργάνωσε τη μεγάλη επετειακή συναυλία «10 χρόνια vocal» με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυσή του με προσκεκλημένους σολίστ και τζαζ σύνολα. Τον Ιούλιο του 2023, έλαβε μέρος στον 27ο Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό Πρέβεζας, στην κατηγορία F με τζαζ ρεπερτόριο και απέσπασε ασημένιο μετάλλιο. Από τον Δεκέμβριο του 2017, αποτελεί καλλιτεχνικό σωματείο με χορωδιακά σύνολα παιδιών και ενηλίκων.

 

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των συντελεστών της εκδήλωσης.

 

Ο Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ» ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος Σύλλογος της πόλης. Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και πήρε την τελική μορφή της μικτής χορωδίας το 1954. Φημισμένοι μαέστροι, όπως ο Δενάρδος ο Κούτνας, ο Τζινιόλι διηύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Το 1974 τη χορωδία ανασύστησε ο αείμνηστος κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος και τη διηύθυνε μέχρι το 1990. Από το 1998 μέχρι το 2020 τη χορωδία διηύθυνε ο καταξιωμένος μαέστρος Βαλεντίν Στεφάνωφ. Ανεκτίμητη η ηθική και υλική υποστήριξη του επί σαράντα πέντε χρόνια αειμνήστου προέδρου Θανάση Ροντήρη. Σπουδαία η δράση των τελευταίων είκοσι χρόνων της χορωδίας. Πραγματοποίησε οκτώ ταξίδια και είκοσι πέντε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Εξήντα συναυλίες σε διάφορα μέρη της πατρίδας. Σαράντα πέντε συναυλίες στο Αγρίνιο, όπου διοργάνωσε και δεκαπέντε χορωδιακές συναντήσεις.  Επίσης απέσπασε τέσσερα βραβεία. Τέλος από το 2021 τη χορωδία διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής του Μουσικού Σχολείου κ. Άννα Πανοπούλου

 

Ο Θέμης Γαμβρούλης (Πρόεδρος Μουσικού Συλλόγου, Χορωδός), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αράχωβα Βοιωτίας. Εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Α.Α.Δ.Ε.). Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης του Αγρινίου. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική (ευρωπαϊκή και βυζαντινή) και κυρίως τη χορωδιακή τέχνη. Ιδρυτικό μέλος της Χορωδίας Καρπενησίου (1983). Επί σαράντα χρόνια υπηρετεί το χορωδιακό κίνημα της χώρας από τη θέση του χορωδού και ιδιαίτερα τριάντα πέντε χρόνια του Μ.Σ. “ΟΡΦΕΥΣ” Αγρινίου. Από το 1988 μέχρι σήμερα υπηρετεί το Σύλλογο από όλες τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2005 διαδέχθηκε στην Προεδρία του συλλόγου τον αείμνηστο, εμβληματικό επί σαράντα πέντε έτη Πρόεδρο του, Θανάση Ροντήρη. Η χορωδία του ιστορικού μουσικού συλλόγου πραγματοποίησε την τελευταία εικοσαετία οκτώ εξορμήσεις στο εξωτερικό, εκατό και πλέον εμφανίσεις στην Ελλάδα και δέκα πέντε χορωδιακές συναντήσεις στην πόλη του Αγρινίου με απόλυτη επιτυχία. Επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου.

 

Η Άννα Πανοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα όπου σπούδασε Πιάνο, Θεωρητικά και Μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει πάρει μαθήματα Διεύθυνσης Χορωδίας και Ερμηνείας Κλασικού και Σύγχρονου Τραγουδιού με τους Γ. Αδαμίδη, Αντ. Κοντογεωργίου, Κ. Κωνσταντάρα, Αλ. Παπούλια κ.α. Έχει πολύχρονη πείρα ως χορωδός και σολίστ σε χορωδίες και φωνητικά σύνολα. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1988 και διευθύνει τη χορωδία «ΑΛΘΑΙΑ» του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου από την ίδρυσή του, με την οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διακριθεί σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς (Πηγή: diagonismos.geagr.gr)

 

Η Έβελυν Τριανταφύλλου σπούδασε ξένες γλώσσες, (Αγγλικά & Ιταλικά), Διαπολιτιστική επικοινωνία και Πολιτικό Τουρισμό. Είναι ιδιοκτήτρια Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Διδάσκει την Αγγλική γλώσσα. Επί σειρά ετών παρουσιάστρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο, του 1ου TEDx Αγρινίου αλλά και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης.

Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.