Με συγκίνηση έγινε η κηδεία της Μαίρης Χρυσικοπούλου στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Μια συννεφιασμένη Δευτέρα, το μεσημέρι της 15 Ιανουαρίου, στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου,  έγινε η κηδεία της γνωστής στους πάντες Μαίρης Χρυσικοπούλου.

Όλοι ήταν εκεί, οι αγαπημένοι της συγγενείς και φίλοι για να την συνοδέψουν στο τελευταίο της ταξίδι. Οι συνεργάτες της στους συλλόγους που συμμετείχε ενεργά μέχρι του τέλους της. Ο Δήμαρχος της πόλεως του Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου που πρόσφατα επιβράβευσε την Κυρία Μαίρη για την προσφορά της σαν ιδρύτριας και πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας για πάνω από τέσσερες δεκαετίες. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Ζώης. Πολλοί Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Όλοι οι παλιοί Αγρινιώτες τίμησαν την εκλιπούσα με την παρουσία τους στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.    

Ο Αιδεσιμώτατος πατέρας Κωνσταντίνος Καντάνης με το πέρας της νεκρώσιμης ακολουθίας, το Αιωνία η μνήμη και το Δι’ ευχών, αναφέρθηκε στην εκδημούσα που την γνώριζε όλη του την ζωή μιας και ήταν μαθητής της από μικρός. Μίλησε για την πιστή Χριστιανή Μαίρη, ενορίτισσα του Αγίου Δημητρίου, που πάντα τηρούσε τις Θρησκευτικές της υποχρεώσεις και πάντα βοηθούσε στο φιλανθρωπικό έργο της ενορίας.

Διάβασε την ανακοίνωση του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου, που του παρέδωσε η Γραμματέας του Συλλόγου κυρία Κική Ιωακειμίδου και αναφέρεται  στην προσφορά χρηματικού ποσού στο Ίδρυμα «Παναγία Ελεούσα», στην μνήμη της Μαίρης Χρυσικοπούλου που ήταν από τα ιδρυτικά του μέλη.

Ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου «Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου» κύριος Χρήστος Κ. Πριόβολος διάβασε το Ψήφισμα των τριών Συλλόγων που δραστηριοποιούνταν η Μαίρη Χρυσικοπούλου. Το κείμενο έχει ως εξής:

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των τριών Συλλόγων: «Λαογραφικό Μουσείο Αγρινίου», «Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών Αιτωλοακαρνανίας» και «Φίλοι Λαογραφικού Μουσείου», με την είδηση της εκδημίας της Μαίρης Χρυσικοπούλου, Προέδρου και Ιδρύτριας των τριών Συλλόγων, ύστερα από πρόσκληση του Αντιπροέδρου κ. Χρήστου Πριόβολου, συνήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση και εξέδωσαν το ακόλουθο Ψήφισμα: 1ο Να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. 2ο Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους των Συλλόγων. 3ο Να εκφωνηθεί επικήδιος λόγος από τα μέλη των Συλλόγων Ιωάννη Νεραντζή και Χρυσούλα Σπυρέλη. 4ο Να δημοσιευτεί το παρόν στον τοπικό τύπο». Το Ψήφισμα υπογράφουν για τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων οι Πρόεδροι κυρίες Δέσποινα Γεωργιοπούλου-Αναγνωστοπούλου, Νίκη Παρτσάλη και ο Αντιπρόεδρος κύριος Χρήστος Κ. Πριόβολος.

Ακολούθησαν ομιλίες από τους παρακάτω κυρίους και κυρίες.

Του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κυρίου  Κωνσταντίνου Ζώη, του Πανεπιστημιακού καθηγητή και ιστορικού συγγραφέα  Δρ. Ιωάννη Νεραντζή, της επίσης καθηγήτριας Πανεπιστημίου και συγγραφέως Δρ. Χρυσούλας Σπυρέλη, της Προέδρου του «Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Κωσταντίνος Χατζόπουλος» συμβολαιογράφου κυρίας Βασιλικής Μαραγιάννη, της κυρίας Κωνσταντίας Ζαφείρη Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος» και του Προέδρου του Μουσικού Συλλόγου Αγρινίου «Ορφέας» κυρίου Θέμη Γαμβρούλη.

Οι πλήρεις ομιλίες για την εκλιπούσα Μαίρη ακολουθούν, καθώς σε κάθε μία από αυτές περιέχονται στοιχεία για την ζωή και το έργο της προσφοράς της στον τόπο που γεννήθηκε και αγάπησε.

Ομιλία Προέδρου Δ.Σ. Δήμου Αγρινίου κ. Κωνσταντίνου Ζώη.

«Στους καιρούς μας ο θάνατος έχει εκπέσει σε κοινό φυσικό γεγονός. Δεν είναι πλέον δοκιμασία ψυχής. Είναι αφανισμός, δεν είναι απώλεια. Ωστόσο, μόνο ως κίνδυνος απώλειας εξαίρει την ζωή και την κάνει περιπαθές αγώνισμα. Και η ζωή, ως πλατωνική μελέτη θανάτου, αυγάζεται από το υπερούσιον εκείνο λυτρωτικό φως, που υπόσχεται την ευαγγελική νίκη του κόσμου. Οι μοίρες που ύφαιναν τον ιστό της ζωής της Μαίρης Χρυσικοπούλου φαίνεται πως κουράστηκαν. Μια ζωή που την χαρακτήριζε ο δυναμισμός και η αδιάλειπτη προσπάθεια, έγραψε την τελευταία σελίδα με την ανατολή της 13ης Ιανουαρίου 2024. Το ηφαίστειο της ζωτικότητος, της δραστηριότητος και της δημιουργίας έσβησε. Η κυρία του Αγρινίου, η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου έφυγε από κοντά μας. Η εμβριθής σιωπή ίσως ταιριάζει καλύτερα μπροστά στο οξυδερκές βλέμμα που βασίλεψε. Μελετούμε όμως τον θάνατο της εγκαρδίου φίλης, της αγωνίστριας της ζωής, του δραστηρίου και ανησύχου πνεύματος. Και είναι τόσο κοντά μας, τόσο αυτή, όσο και ο θάνατος.

Η Μαίρη Χρυσικοπούλου εγεννήθη στο Αγρίνιο. Μεγάλωσε σε ένα πολύ γόνιμο περιβάλλον με πλούσια γλώσσα και παράδοση. Δραστήρια και πρωτοπόρος υπήρξε και στον επαγγελματικό της βίο, ιδρύουσα εκπαιδευτήρια ξένων γλωσσών εν Αγρινίω και αλλαχού, μάλιστα δε υπήρξε η πρώτη, η οποία συνέλαβε την ιδέα της ανάπτυξης του τουρισμού στον νομό Αιτωλοακαρνανίας διά της ανεγέρσεως της ξενοδοχειακής της μονάδος στην Κάτω Βασιλική. Πέραν όμως των επαγγελματικών ενασχολήσεών της, ανέπτυξε πολύπλευρον πολιτιστική και κοινωνική δράση. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του φιλολογικού και λογοτεχνικού ομίλου «Κωσταντίνος Χατζόπουλος» που ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το 1959, ίδρυσε το Λαογραφικό – Ιστορικό – Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας, του οποίου υπήρξε πρόεδρος επί σειρά ετών, ενώ το έτος 1975 εξελέγη Δημοτική Σύμβουλος Αγρινίου αποτελώντας την πρώτη γυναίκα, που έφερε την ιδιότητα αυτή στον Δήμο Αγρινίου. Υπήρξε πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής ισότητος των δύο φύλων με πολλές δημοσιεύσεις άρθρων της περί του εν λόγω πρωτοπόρου θέματος σε εφημερίδες και περιοδικά και δράσεις διά την ανάδειξη του ιστορικού ρόλου της γυναίκας στον τόπο μας. Πνεύμα ανήσυχο, η κυρία Μαίρη, από την εφηβική της ηλικία, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την ποίηση, το διήγημα, με την κριτική λογοτεχνημάτων και με το θέατρο. Εξέδωσε βιβλία, όπως, «Γυναικείες Μορφές της Αιτωλοακαρνανίας», «Το κτήμα» θεατρικό έργο του 2003 και ποιήματα της παιδικής, εφηβικής και νεανικής ηλικίας το 2007. Μάλιστα, δε, διά την πολυσχιδή δράση της βραβεύθηκε εκ πολλών φορέων, αλλά και υπό του Δήμου Αγρινίου, ο οποίος την τίμησε, όπως της άρμοζε διά το πολύπλευρο έργο της που είχε πάντοτε γνώμονα και πυξίδα την ανάδειξη του τόπου και που θα αποτελεί φάρο φωτεινό και παράδειγμα ζωής για όλους μας.

Κυρία Μαίρη, υπήρξες ολοκληρωμένη κυριολεκτικώς πνευματική μορφή. Η προσωπικότητά σου και η αξία σου ως πνευματικού ανθρώπου έγινε και ήτο ιδιαίτερα αισθητή και αντιληπτή στην κοινωνία της πόλης μας και ολοκλήρου του νομού Αιτωλοακαρνανίας από τις δογματικά θεμελιωμένες και τις άριστα διατυπωμένες απόψεις σου γύρω από τον πολιτισμό και την ιστορία. Χαρακτήρας προσηνής στους συνανθρώπους σου και ειδικά στους νέους, ευγενής, αγαπητή, άμεμπτη, άφησες έντονα τα ίχνη σου από το πέρασμά σου στην κοινωνία. Ανεδείχθης καλή καγαθή, ακεραία επιστήμων και άνθρωπος. Μπροστά στη σορό σου όμως δεν εκτιμούμε μόνο την προσφορά, προσμετρούμε και την απώλεια και αλίμονο αυτή είναι τεράστια, τόσο διά τους οικείους σου, όσο και δι’ ημάς όλους. Τον είπαν πανδαμάτορα τον χρόνο, παρά ταύτα όμως, δεν είναι δυνατόν ποτέ η ολοκληρωμένη προσωπικότητά σου να διαβρωθεί και να λησμονηθεί. Θα γίνει σκεύος κεραμέως που θα υπόσχεται την διαιώνιση.

Η Μαίρη Χρυσικοπούλου, η κυρία Μαίρη του Αγρινίου, όπως όλοι την αποκαλούσαμε θα μείνει αλησμόνητη. Μαζί με τον ποιητή ας προσευχηθούμε κι εμείς εις την μνήμη της.

«Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφον και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριον της γενέθλιας γης που θα την σκεπάζει. Ας την δροσίζει πάντοτε με τ’ αργυρά της δάκρυα η ροδόπεπλος κόρη. Και αυτού ας ξεφυτρώνουν αιώνια τ’ άνθη.».

Αιωνία σου η μνήμη Αγαπημένη και Σεβαστή μας Αρχόντισσα του Αγρινίου.

Θα είσαι πάντα ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό, μα πρωτίστως στην καρδιά μας.

Καλό σου ταξίδι».      

Ομιλία Δρ. Ιωάννη Νεραντζή

«Εκδήμησεν εις Ουρανούς η πολυτάλαντος Μαίρη Χρυσικοπούλου.

Αλλαγή γειτονιάς: από τη γειτονιά τού Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου στη γειτονιά τών Αγγέλων η δημότις δήμου Αγρινίου, Μαίρη Χρυσικοπούλου, Κόρη Πολυτάλαντη.

 Πόσες γειτονιές την καλωσόριζαν τη Μαίρη Χρυσικοπούλου καταγράφεται σε κάθε υπέρθυρο τής θύρας που διάβαινε για να επιτελέσει έργον, σε κάθε γειτονιά δημιουργίας έργων τών χειρών της και τού πνεύματός της, στον βίο και την πολιτεία της, η αγρινιώτισσα καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας, Μαίρη Χρυσικοπούλου!!!.:

Πρώτη γειτονιά ζωής, το Χρυσικοπουλαίϊκο πετρόχτιστο, το πατρικό της στην γειτονιά τής Πλατείας Χατζοπούλου. Στους τοίχους του η Μαίρη Χρυσικοπούλου, σε κάθε απεικόνιση, έχει σελίδες τής αυτοβιογραφίας της συνδεδεμένες με το όραμά της να κάνει επισκέψιμο το πατρικό της, να βλέπεις πώς μεταμόρφωσε ένα Σπίτι σε Λαογραφικό Μουσείο.

 Έτερη γειτονιά ζωής: το Φροντιστήριο Γαλλικής Γλώσσας Μαίρης Χρυσικοπούλου. Γενεαί μαθητών και μαθητριών πέρασαν τη πύλη του, στη ίδια γειτονία, στην Πλατεία Χατζοπούλου.

 Ναι, το Αγρίνιο έχει και πολιτική γειτονιά: Το Δημαρχείο. Πρώτη Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, στην πρώτη μεταπολιτευτική δημαρχία, η Μαίρη Χρυσικοπούλου.

Στην ίδια δημοτική γειτονιά, έγινε στο Αγρίνιο και το πρώτο Λαογραφικό Συνέδριο, από τη Μαίρη Χρυσικοπούλου οργανωμένο, με Πρακτικά εκδομένα με τη δική φροντίδα και χορηγία.

Πάμε στη γειτονιά τού Χατζοπουλαίϊκου;;;, τού αγρινιώτη τρισμεγίστου λογοτέχνου, Κώστα Χατζόπουλου;;;. Εκεί να αναγνώσουμε τα Απομνημονεύματα τής Σάννυ Χαίγκμαν-Χατζοπούλου, συζύγου τού Κώστα Χατζόπουλου. Ναι, με την φροντίδα και την επιμέλεια Μαίρης Χρυσικοπούλου εκδόθηκαν Μνήμες τής ζωής τής Σάννυ Χαίγκμαν-Χατζοπούλου. Μνήμη καί τής Μαίρης Χρυσικοπούλου.

Πάμε Μουσείο Λαογραφικό;;; Ένα υπάρχει σε γειτονιά στο Αγρίνιο. Η Μαίρη Χρυσικοπούλου το ίδρυσε. Μόνο στη προσωρινή στέγασή του το πρόλαβε. Δήμαρχε Αγρινίου, χρέος σου και δική σου η απόφαση μόνιμης στέγασης Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου στο μέγα κτήριον Καπναποθηκών Αδελφών Παπαστράτου, νυν Δημοτική περιουσία. Η σκιά τής ιδρύτριας θα το σκέπει, η σκιά τής Μαίρης Χρυσικοπούλου.

 Τελευταία οιμωγή ας ανακράξωμεν στην τελευταία κατοικία, στην τελευταία γειτονιά Αγρινίου, στη γειτονιά τών Αγγέλων.

Χαιρετισμόν Μνήμης Αιωνίας να αναπέμψωμεν εις Ουρανούς, που τώρα φτερουγίζει η ψυχή τής Μαίρης Χρυσικοπούλου… ΧΑΙΡΕ…».

Ομιλία Δρ. Χρυσούλας Σπυρέλη

«Σεβαστή και αγαπημένη μας κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου

Σήμερα εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου της ενορίας σου  ήρθαμε δίπλα σου για τον τελευταίο αποχαιρετισμό. Η Μαίρη, η δική μας, η καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας, με την ευρύτατη μόρφωση, την κοινωνική ευαισθησία και τους ανοιχτούς ορίζοντες σκέψης αναχώρησε για την Ουράνια πολιτεία. Μια προσωπικότητα και πνευματική φυσιογνωμία σπάνια για την εποχή μας.

Μια ευγενική μορφή η οποία πρωτίστως είχε όραμα στη ζωή της. Όραμα για την πόλη μας. Αντιλαμβανόταν ότι ο κόσμος αλλάζει ταχύτατα και συμπαρασύρει εύκολα τη μνήμη της καθημερινότητας. Και για έναν ευρύτερο προβληματισμό, πίστευε ότι οι νεότεροι οφείλουν να γνωρίζουν πόσο πολύ αξίζει να διασώζεται η πολιτιστική κληρονομιά με οποιονδήποτε τρόπο.

...Εν προκειμένω ο γυναικείος κόπος του παρελθόντος (κιλίμια, υφαντά, εργόχειρα, έπιπλα παλαιά, μικροαντικείμενα κ.λπ.) και όχι μόνο, αναδεικνύεται στο Μουσείο που ίδρυσε και ονόμασε «Λαογραφικό - Ιστορικό - Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας» προσμένοντας να στεγαστούν, σε έναν ολοδικό τους χώρο, όλα τα εκθέματα που μέχρι τώρα με τόση στοργή διαφύλαξε.

Το σημαντικότερο όλων είναι το εξής: θαύμαζε και πίστευε στην αξία και τη δύναμη της γυναίκας και φρόντιζε με κάθε τρόπο να την αναδείξει, πάντοτε με το συλλογικό της πρόσωπο. Ήταν ο Παναιτωλοακαρνανικός Σύλλογος Γυναικών. Μέσα από αυτόν έδωσε χώρο για ευκαιρίες πολιτιστικές και ψυχαγωγικές (όπως ημερίδες, συνέδρια, εκθέσεις, εκδρομές, γιορτές, ποιητικές βραδιές και συζητήσεις).

Σταθερή έγνοια της ήταν τα χαρακτηριστικά τοπόσημα του Αγρινίου (πλατεία Χατζόπουλου, Καπναποθήκες, Πάρκο). Κι έκανε τα πάντα για το καλύτερο. Άοκνη και μετά τη συνταξιοδότησή της έτρεχε καθημερινά και αγωνιζόταν διότι ονειρευόταν μια καλύτερη πόλη με διάσταση πολιτιστική.

Το συγγραφικό της έργο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι «Γυναικείες Μορφές Αιτωλοακαρνανίας» το 2000 απέσπασαν ευμενέστατες κριτικές. Αξιοσημείωτο βεβαίως είναι και το τελευταίο της βιβλίο. Το 2010 επιμελήθηκε και υπομνημάτισε τα απομνημονεύματα της Σάννυ Χαίγκμαν, δηλαδή της φιλανδέζας συζύγου του Αγρινιώτη Ποιητή Κώστα Χατζόπουλου. Με την πολυχρόνια, πολύμοχθη και συστηματική έρευνα της, έφερε στην επιφάνεια εντελώς νέα και άγνωστα ως τότε στοιχεία, πλούσιο βιβλιογραφικό και φωτογραφικό υλικό, τα οποία φωτίζουν, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, το έργο και τη σημαντική προσφορά του Χατζόπουλου στα Ελληνικά γράμματα. Ένα μεγάλο αριθμό αντιτύπων έχει κρατήσει στο «Λαογραφικό - Ιστορικό - Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας» για να «υπάρχουν», έλεγε για τους νέους που ενδιαφέρονται αλλά και για τους επισκέπτες  που έρχονται να γνωρίσουν την πόλη μας.

Σεβαστή και αγαπημένη μας κυρία Μαίρη, Θα έρχεσαι στη μνήμη μας ... με την εφηβική εκείνη διάθεση απέναντι στη ζωή, πάντα περιποιημένη, αεικίνητη και δραστήρια. Παρούσα στα επιστημονικά συνέδρια, στις βιβλιοπαρουσιάσεις, στις θεατρικές παραστάσεις, στα φεστιβάλ κινηματογράφου, σε όλα γενικά τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Θα μας καλωσορίζει η μορφή σου και στην ιστορική Πλατεία Χατζοπούλου, εκεί που οργάνωνες τις Λαϊκές γιορτές της γειτονιάς σου για να διασκεδάζει και να συναντιέται ο κόσμος.

Και την ημέρα της ποίησης, Εσύ, θα μας προσκαλείς κάθε χρόνο να συνεχίζουμε συνομιλώντας με στίχους αγαπημένους.

Σου οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Θερμά συλλυπητήρια στα ανίψια σου Ελένη και Γιάννη και σε όλους  τους οικείους σου.

Αναπαυμένη να είναι η ψυχούλα σου και Αιωνία η Μνήμη σου»

Ομιλία Προέδρου Συλλόγου Κ. Χατζόπουλος κυρίας Βασιλικής Μαραγιάννη

«Με πολύ σεβασμό υποκλινόμαστε σήμερα στη σεπτή σορό της Μαίρης ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ. Της δικής μας Μαίρης, που πολυδιαβασμένη και πολυμορφωμενη  τίμησε εν ζωή την πόλη μας με την αγάπη της στα γράμματα, τον πολιτισμό  και την παράδοση με σεβασμό και αξιοπρέπεια σε κάθε πρόσωπο.

Τα πεζά λόγια είναι λίγα και φτωχά για  να περιγράψουν τη ΛΑΜΠΡΗ της διαδρομή και την προσφορά της.

Με την παιδεία και τη βαθειά της γνώση, αγωνίστηκε να αναδειχτεί η τοπική ιστορία και η λαογραφική παράδοση του τόπου μας , να κοινωνικοποιηθούν οι γυναίκες της πόλης μας  σε μια εποχή που αυτό δεν ήταν ούτε αυτονόητο, ούτε δεδομένο όπως είναι σήμερα .

Έκανε μεγάλους αγώνες και τεράστιες προσπάθειες να αναδειχθεί ο τοπικός μας ποιητής Κώστας Χατζόπουλος, υπήρξε από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του λογοτεχνικού μας Ομίλου και ενεργό μέλος μας, που με ενδιαφέρον πάντα  παρακολουθούσε την εξέλιξη και τις εκδηλώσεις του, ενώ   μέχρι  την τελευταία της πνοή, δεν σταμάτησε τις προσπάθειες για την ίδρυση λαογραφικού μουσείου στη πόλη μας

Η Μαίρη  αφήνει για πάντα ανεξίτηλο το στίγμα της στην πόλη μας 

Την αποχαιρετούμε με μια στροφή από ένα ποίημα του Γκοτφριντ Μπεν. (Σημ. 1)                 

Δες τ' αστέρια, τα νύχια της νύχτας

Δες τα αστέρια, τα νύχια της νύχτας,  

δες τα πέλαγα, τον ουρανό,

ποιο τραγούδι, ποιος ύμνος  ποιμένων

τάχει φέρει να δύσουν εδώ,

μα η φωνή σε καλεί πιά ,κι εσένα,

έχει ο κύκλος σου πια εξαντληθεί.

Τα βουβά σκαλοπάτια κατέβα

Προς του αγγέλου της νύχτας τη γή.  

Αιωνία η ΜΝΗΜΗ της …»

Ομιλία του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. κυρίας Κωνσταντίας Ζαφείρη.

«Σήμερα ημέρα Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024, μετά την αναγγελία της εκδημίας της Μαίρης Χρυσικοπούλου, συνήλθε εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Σταμάτης εξήρε την προσωπικότητα της Μαίρης Χρυσικοπούλου,  καθηγήτριας Ξένων Γλωσσών, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας μας,  πρώτης γυναίκας Δημοτικής Συμβούλου και πρώτης σε αριθμό ψήφων στο μεταπολιτευτικό Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, ιδρύτριας του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών και του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου. Η Μαίρη Χρυσικοπούλου με ψυχή πρωτοστάτησε στους αγώνες της τοπικής και ελληνικής κοινωνίας για τη γυναίκα, το παιδί, τον λαϊκό πολιτισμό, το Αγρίνιο, διοργανώνοντας πλήθος επιστημονικών, κοινωνικών, λαογραφικών, φιλολογικών εκδηλώσεων και το μεγάλο συνέδριο για τη λαογραφία στην Αιτωλοακαρνανία, συμμετέχοντας σε ημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια και καταθέτοντας πάντοτε προτάσεις, συνεργαζόμενη με καταξιωμένους επιστήμονες. Υπήρξε μια ενεργή και ιδιαίτερα δραστήρια γυναίκα και πολίτης, με όραμα και διεκδικήσεις, με ενθουσιασμό και πάθος για την πόλη και την ανάδειξή της, για τον πολιτισμό και την ανάπτυξη. Μία Κυρία με εθελοντισμό, μαχητικότητα και ευγένεια, με αρχοντιά και πολιτισμό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Εταιρείας μας συμμετέχοντας με σεβασμό στο πένθος της πόλης για την απώλειά της αποφάσισε ομόφωνα:

1. Να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία που θα τελεστεί στις 15 Ιανουαρίου 2024  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

2. Να εκφράσει τα συλλυπητήριά του στους οικείους της και στα Διοικητικά Συμβούλια του Παναιτωλοακαρνανικού Συλλόγου Γυναικών, του Λαογραφικού Μουσείου και του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου.

3. Να συνδράμει για τη μόνιμη στέγη και λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου.

4. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τοπικό τύπο».

Υπογράφουν ο Πρόεδρος Αρχαιολόγος κύριος Γεώργιος Σταμάτης και η Γενική Γραμματέας κυρία Νατάσα Σκιαδά.

Ομιλία του κυρίου Θέμη Γαμβρούλη προέδρου του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας»

«…Εγώ γαρ ήδη σπένδομαι και ο καιρός της εμής αναλύσεως εφέστηκε. Τον αγώνα τον καλόν ηγώνισμαι, τον δρόμον τετέλεκα, την πίστην τετήρηκα, λοιπόν απόκειταί μοι ο της δικαιοσύνης στέφανος, ον αποδώσει Κύριος εν εκείνη την ημέρα, ο δίκαιος κριτής…»

Με αυτή τη μεγαλειώδη απολογητική φράση του Αποστόλου των Εθνών, που σου ταιριάζει και σου αξίζει απόλυτα, Κυρία Μαίρη, υποκλινόμασθε σήμερα με ασύνορη ευγνωμοσύνη στη σεπτή σορό σου και σε αποχαιρετούμε. Οι φίλοι σου απ’ τον «Ορφέα¨και όλα τα δίκτυα της κοινωνίας των Ενεργών Πολιτών του Αγρινίου.

Εσένα, τον άνθρωπο με το τόσο εσωτερικό φως και την δύναμη. Την χαρισματική, τολμηρή, θαρραλέα, ασυμβίβαστη, εξέχουσα Προσωπικότητα της πόλης. Το παράδειγμα της θυσιαστικής προσφοράς, της αξιοσύνης, της αρχοντιάς. Της αρχοντιάς όπως την ορίζει ο Κων/νος Τσάτσος-όχι συνώνυμη με την αριστοκρατικότητα και τον πλούτο, αλλά μιάς σύνθεσης ευγένειας, ήθους, ευπρέπειας, σεβασμού στις πανανθρώπινες αξίες, αυτοπεποίθησης, αυτοθυσίας, μεγαλοψυχίας και προσφοράς στον πολιτισμό, τα γράμματα και το κοινωνικό σύνολο της πόλης, που σε γέννησε και σε ανέθρεψε.

Σε ευχαριστούμε για όσα μας πρόσφερες, για όσα μας δίδαξες. Ότι αγάπησες και δημιούργησες θα το στηρίζουμε ακατάπαυστα, ώστε η μνήμη σου να παραμένει άσβεστη.

Μακάριο, ολοφώτεινο Παράδεισο Αρχόντισσα του Αγρινίου.

 Σημ. 1-- Γκότφριντ Μπεν (1886 - 1956) Γερμανός γιατρός (δερματολόγος-αφροδισιολόγος) και ποιητής, από τους κορυφαίους γερμανόφωνους ποιητές του 20ου αιώνα. Θεωρείται ηγετική φυσιογνωμία του εξπρεσιονιστικού κινήματος, ενώ προξένησε μεγάλο σκάνδαλο με την πρώτη ποιητική συλλογή του, το 1912, το «Νεκροτομείο». Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Βερολίνο, πόλη που σημάδεψε τόσο τον ίδιο, όσο και το έργο του.

Πηγή: https://www.sansimera.gr/anthology/817

 






































Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”