Ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας» στην εκδήλωση «Παραμύθι από ζάχαρη»

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σαββατόβραδο 23 Δεκέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγρινίου, (Παλιά Δημοτική Αγορά) ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας» με όλα του τα μέλη παρουσίασε μια εξαιρετική χορωδιακή Χριστουγεννιάτικη συναυλία.

Η συναυλία του «Ορφέα» ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων με το όνομα «Παραμύθι από Ζάχαρη» του Δήμου Αγρινίου που ξεκίνησαν το Σάββατο στις 9 Δεκέμβρη και θα διαρκέσουν μέχρι την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου του 2024. 

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε η δημοφιλής καθηγήτρια ξένων γλωσσών κυρία Έβελυν Ανδρέα Τριανταφύλλου, πασίγνωστη στο κοινό της πόλης από την συμβολή της στα Πολιτιστικά δρώμενα, ειδικά στις πολυήμερες παρουσιάσεις των καλοκαιρινών διεθνών Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, και όχι μόνο.

Μαέστρος η κυρία Άννα Πανοπούλου, στο πιάνο η κυρία Αγγελική Δαλιάνη και στο φλάουτο η κυρία Πόπη Αργυροπούλου.

Η παρουσιάστρια κυρία Τριανταφύλλου μέχρι να ετοιμαστεί η πολυμελής χορωδία του «Ορφέα» καλωσόρισε τους φιλόμουσους Αγρινιώτες που καθισμένοι και όρθιοι κατέκλυσαν την μεγάλη αίθουσα της γλυπτοθήκης. Μίλησε για την μεγάλη γιορτή των Χριστουγέννων που πλησιάζουν, για την εκδήλωση του Δήμου «Παραμύθι από Ζάχαρη» και για το ιστορικό του Μουσικού Συλλόγου του «Ορφέα» που είναι ο αρχαιότερος σύλλογος στο Αγρίνιο.

Και ανάγγειλε το άνοιγμα της Μουσικής βραδιάς που ξεκίνησε με τα δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα κάλαντα του Ηνωμένου Βασιλείου «Joy to the world» (Χαίρε η Γη) σε στίχους του Άγγλου Υμνογράφου Άιζακ Γουάτς βασισμένους στον 98ο ψαλμό από τη Βίβλο και μουσική διασκευή του κορυφαίου Αμερικανού Συνθέτη εκκλησιαστικής μουσικής Λόουελ Μέισον. Ο οποίος πιστεύεται ότι δανείστηκε για το κομμάτι αυτό στοιχεία από τον Μεσσία του George Frederick Handel του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη της ύστερης περιόδου της μπαρόκ μουσικής που διακρίθηκε κυρίως για τα ορατόριά του. Ο συνθέτης που δόξασε τον Θεό και εξιστόρησε τη ζωή Του σε Αγγλία και Γερμανία.

Η παρουσιάστρια θύμισε στους καλεσμένους το υπέροχο  ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη - Νύχτα Χριστουγεννιάτικη

Την άγια νύχτα τη Χριστουγεννιάτικη

λυγούν τα πόδια

και προσκυνούν γονατιστά τη φάτνη τους

τ’ άδολα βόδια.

 

Κι' ὁ ζευγολάτης ξάγρυπνος θωρώντας τα

σταυροκοπιέται

και λέει με πίστη απ' της ψυχής τ’ αποβάθρα,

Χριστός γεννιέται!

Οι χορωδοί του «Ορφέα» συνέχισαν με τον χαιρετισμό προς την Παναγία.  Ave Maria-Χαίρε Μαρία σε μια μοναδική, υπέροχη εκδοχή του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη, τραγουδιστή, οργανοπαίχτη, δασκάλου και θεωρητικού της μουσικής Τζούλιο Κατσίνι με συνοδεία φλάουτου από την κυρία Πόπη Αργυροπούλου και πιάνου από την κυρία Αγγελική Δαλιάνη.

Ακολούθησε το «Carol of the bells», ένα από τα πιο αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που έρχεται από την Ουκρανία! Οι στίχοι στην αγγλική του εκδοχή μιλούν για τον ήχο των καμπανών που φέρνουν σ’ όλο  τον κόσμο το χαρμόσυνο μήνυμα ότι ήρθε ο Χριστός  στην γη.  Έχει μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και έχουν γίνει εκατοντάδες διασκευές. Η μουσική του είναι στηριγμένη σε παραδοσιακά κάλαντα της Ουκρανίας. Πάνω εκεί ο Ουκρανός συνθέτης Μικόλα Λεοντόβιτς πάτησε και έγραψε για χορωδία το τραγούδι με τον τίτλο shchedryj'(στσέντρικ) που σημαίνει άφθονος, γενναιόδωρος το οποίο και παραδοσιακά τραγουδιέται στην Ουκρανία στις 13 Ιανουαρίου.



Ξανά η παρουσιάστρια πρόταξε το ελεγειακό ποίημα του μεγάλου Αγρινιώτη ποιητή Κωσταντίνου Χαντζόπουλου, του γνησιότερου εκπροσώπου του συμβολισμού στον Ελλαδικό χώρο «Χριστούγεννα του Χωριού».

 Μες την αχνόφεγγη βραδιά

πέφτει ψιλό ψιλό το χιόνι

γύρω στην έρμη λαγκαδιά

στρώνοντας κάτασπρο σεντόνι

 

Ούτε πουλιού γροικάς λαλιά

ουτ΄ ένα βέλασμα προβάτου

λες κι απλωμένη σιγαλιά

είναι κει ολόγυρα θανάτου.

Ακολούθησε το πασίγνωστο παραδοσιακό τραγούδι «Χιόνια στο καμπαναριό» σε χορωδιακή επεξεργασία του ανυπέρβλητου μουσικοδιδασκάλου χορωδιών Τάσου Παππά με το τραγούδι που βίωσαν και βιώνουν ευφρόσυνα Χριστούγεννα γενιές και γενιές Συνελλήνων. 



Επόμενο, πέμπτο κατά σειρά τραγούδι, το «We Wish you a Merry Christmas», ένα από τα πιο γνωστά Αγγλικά Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα κάλαντα την καταγωγή των οποίων όμως δυστυχώς δεν γνωρίζουμε. Πιθανολογείται ωστόσο γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα. «We wish you a Merry Christmas» λοιπόν σε εναρμόνιση του σπουδαίου Άγγλου μαέστρου και συνθέτη χορωδιακής μουσικής John Rutter αγαπημένου της μαέστρου μας.

Και τελευταίο τραγούδι της όμορφης βραδιάς το «War is Over» με το οποίο έκλεισε το πρόγραμμα της χορωδίας του Αγρινίου, το θρυλικό τραγούδι που έχει τον τίτλο «Happy Christmas», Ευτυχισμένα Χριστούγεννα, το οποίο όμως έμεινε στην ιστορία ως «War is Over», ο πόλεμος τελείωσε,  γιατί εκτός από ένα πολύ όμορφο Χριστουγεννιάτικο τραγούδι είναι κυρίως ένα αντιπολεμικό τραγούδι διαμαρτυρίας. Γράφτηκε από τον  John Lennon και την Yoko Ono το 1971.

Εδώ η κυρία Έβελυν έκανε κατανοητό το μήνυμα του τραγουδιού πληροφορώντας το ακροατήριο για τις ρίζες του τραγουδιού που ξεκινούν το 1969. Τότε Ο John Lennon και η Yoko Ono γνωστοί υπέρμαχοι του ειρηνικού ακτιβισμού διαθέτοντας ένα πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό, τύπωσαν γιγαντοαφίσες και γέμισαν τους κεντρικούς δρόμους  12 μεγάλων πόλεων που έγραφαν: «Ο Πόλεμος Τελείωσε» (War is Over). Η φράση αυτή έφερνε σύγχυση καθώς ο Πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν ήδη σε εξέλιξη. Όλα όμως έβγαζαν νόημα όταν κοιτούσες πιο προσεκτικά  πιο κάτω στις αφίσες όπου με πιο μικρά γράμματα έγραφε «if you want it»,  Εάν το θες!

Το μήνυμα απευθυνόταν σε όλους όσους  αδιαφορούσαν, που έκλειναν τα μάτια, ή ανησυχούσαν αλλά δεν έκαναν τίποτα για τον πόλεμο που συνεχιζόταν. Πιο επίκαιρο από ποτέ λοιπόν το μήνυμα του τραγουδιού που ως γροθιά στο στομάχι οι στίχοι του μας φέρνουν προ των ευθυνών μας. Λοιπόν είναι Χριστούγεννα και τι έχεις κάνει; Άλλη μία χρονιά πέρασε και μια καινούρια μόλις ξεκινά.

Όλοι οι καλεσμένοι στην αίθουσα, μικροί και μεγάλοι, χειροκρότησαν τους χορωδούς, την μαέστρο, την πιανίστρια, την υπέροχη φλαουτίστρια και την ανυπέρβλητη παρουσιάστρια που όλοι τους συγκέντρωναν τα βλέμματα και τα φλάς.

Σαν επίλογο της εξαιρετικής βραδιάς, η κυρία Τριανταφύλλου έκλεισε το μουσικό πρόγραμμα ευχαριστώντας όλους όσους είχαν την ευγενική διάθεση και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα, και ένα νέο έτος με υγεία, δύναμη, δημιουργία, συν αντίληψη, κοινωνική συνοχή, ευημερία, αγάπη, ευδοκία, χαρές και πάνω από όλα με ειρήνη και χωρίς τις δυστυχίες που φέρνουν οι πόλεμοι.

Ο κύριος Θέμης Γαμβρούλης Πρόεδρος του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας», ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην εκδήλωση και ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα, ευτυχισμένο και υγειές τον νέο χρόνο».

Την εξαιρετική ηχητική κάλυψη επιμελήθηκαν οι τεχνικοί της «Audio & Lighting», Απόστολος Σπυριλιώτης.

Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των συντελεστών της εκδήλωσης.

Ο Μουσικός Σύλλογος «ΟΡΦΕΑΣ» ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος Σύλλογος της πόλης. Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και πήρε την τελική μορφή της μικτής χορωδίας το 1954. Φημισμένοι μαέστροι, όπως ο Δενάρδος ο Κούτνας, ο Τζινιόλι διηύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Το 1974 τη χορωδία ανασύστησε ο αείμνηστος κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος και τη διηύθυνε μέχρι το 1990. Από το 1998 μέχρι το 2020 τη χορωδία διηύθυνε ο καταξιωμένος μαέστρος Βαλεντίν Στεφάνωφ. Ανεκτίμητη η ηθική και υλική υποστήριξη του επί σαράντα πέντε χρόνια αειμνήστου προέδρου Θανάση Ροντήρη. Σπουδαία η δράση των τελευταίων είκοσι χρόνων της χορωδίας. Πραγματοποίησε οκτώ ταξίδια και είκοσι πέντε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Εξήντα συναυλίες σε διάφορα μέρη της πατρίδας. Σαράντα πέντε συναυλίες στο Αγρίνιο, όπου διοργάνωσε και δεκαπέντε χορωδιακές συναντήσεις.  Επίσης απέσπασε τέσσερα βραβεία. Τέλος από το 2021 τη χορωδία διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής του Μουσικού Σχολείου κ. Άννα Πανοπούλου.

Ο Θέμης Γαμβρούλης (Πρόεδρος Μουσικού Συλλόγου, Χορωδός), γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αράχωβα Βοιωτίας. Εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Α.Α.Δ.Ε.). Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης του Αγρινίου. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική (ευρωπαϊκή και βυζαντινή) και κυρίως τη χορωδιακή τέχνη. Ιδρυτικό μέλος της Χορωδίας Καρπενησίου (1983). Επί σαράντα χρόνια υπηρετεί το χορωδιακό κίνημα της χώρας από τη θέση του χορωδού και ιδιαίτερα τριάντα πέντε χρόνια του Μ.Σ. “ΟΡΦΕΥΣ” Αγρινίου. Από το 1988 μέχρι σήμερα υπηρετεί το Σύλλογο από όλες τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2005 διαδέχθηκε στην Προεδρία του συλλόγου τον αείμνηστο, εμβληματικό επί σαράντα πέντε έτη Πρόεδρο του, Θανάση Ροντήρη. Η χορωδία του ιστορικού μουσικού συλλόγου πραγματοποίησε την τελευταία εικοσαετία οκτώ εξορμήσεις στο εξωτερικό, εκατό και πλέον εμφανίσεις στην Ελλάδα και δέκα πέντε χορωδιακές συναντήσεις στην πόλη του Αγρινίου με απόλυτη επιτυχία. Επί σειρά ετών μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου.

Η Άννα Πανοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα όπου σπούδασε Πιάνο, Θεωρητικά και Μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει πάρει μαθήματα Διεύθυνσης Χορωδίας και Ερμηνείας Κλασικού και Σύγχρονου Τραγουδιού με τους Γ. Αδαμίδη, Αντ. Κοντογεωργίου, Κ. Κωνσταντάρα, Αλ. Παπούλια κ.α. Έχει πολύχρονη πείρα ως χορωδός και σολίστ σε χορωδίες και φωνητικά σύνολα. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1988 και διευθύνει τη χορωδία «ΑΛΘΑΙΑ» του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου από την ίδρυσή του, με την οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διακριθεί σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς (Πηγή: diagonismos.geagr.gr)

Η Έβελυν Τριανταφύλλου σπούδασε ξένες γλώσσες, (Αγγλικά & Ιταλικά), Διαπολιτιστική επικοινωνία και Πολιτικό Τουρισμό. Είναι ιδιοκτήτρια Κέντρων Ξένων Γλωσσών. Διδάσκει την Αγγλική γλώσσα. Επί σειρά ετών παρουσιάστρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο, του 1ου TEDx Αγρινίου αλλά και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης.

Α.Κ.Κ.

 
























 

 

 

 

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”