Συμμετοχή σε έκθεση της Ιεράς Συνόδου Αγρινιωτών καλλιτεχνών
Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας, φωτογραφίες Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος
Την Τετάρτη 13 Δεκέμβρη στις 18:30 στην μεγάλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αθηνών «Μελίνα» (Σημ.1η στο τέλος του κειμένου), στο Θησείο έγιναν τα εγκαίνια της πρωτοποριακής εκθέσεως «Εικόνων Τέχνη 2023».
Η έκθεση με πίνακες εμπνευσμένους από τους βίους Αγίων από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη συνδιοργανώθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μέσω της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής της Ακαδημίας των Εκκλησιαστικών Τεχνών και του Δήμου Αθηναίων. (Σημ. 2η & 3η).
Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Βαρθολομαίος, (Σημ. 4η). Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης και ο Διάκονος του Μητροπολιτικού Ναού.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής πατέρας Θωμάς Συνοδινός στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Σεπτό Προκαθήμενο της Εκκλησίας Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον Δήμο Αθηναίων για την παραχώρηση της αίθουσας της έκθεσης και το απαραίτητο προσωπικό, τον επιμελητή της έκθεσης κ. Ευάγγελο Παππά, τον πρωτοπρεσβύτερο Σταμάτιο Σκλήρη (Σημ. 5η), τον καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Νικόλαο Γκιολέ, την κα. Αικατερίνη Καμηλάκη καθηγήτρια Πανεπιστημίου, τον κ. Σταύρο Μιχαλαργιά συντηρητή έργων τέχνης, τον κ. Ιωάννη Αντραβιδιώτη Ξυλογλύπτη, τον κ. Μιχαήλ Αγγελάκη Ζωγράφο, τον Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Εκκλησιαστικής Τέχνης αρχιμανδρίτη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αθηναγόρα Σουπουρτζή, τον κ. Ευάγγελο Παππά εικαστικό και καθηγητή τέχνης που έχει την ευθύνη του στησίματος της έκθεσης, όλους τους σεβαστούς πατέρες που παραβρίσκονταν στα εγκαίνια, όλους τους εικαστικούς που συμμετέχουν και τέλος όλους τους αγαπητούς αδελφούς που πήγαν για να θαυμάσουν τα εξαιρετικά έργα της έκθεσης. Μίλησε για την Μικρά Ασία και την θλιβερή επέτειο που γιορτάσαμε στα εκατό χρόνια από την καταστροφή. Την περιοχή που είναι τόπος τόσων Αγίων και χώρος που διαδραματίστηκαν τόσα ιστορικο-θρησκευτικά γεγονότα του Χριστιανισμού.
Στην έκθεση συμμετέχουν σύγχρονοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες, έργα των οποίων εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή που τελεί υπό την Προεδρία του Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου πατρός Θωμά Συνοδινού.
Από την Αιτωλοακαρνανία συμμετέχουν δύο Αγρινιώτες καταξιωμένοι στον καλλιτεχνικό χώρο εικαστικοί με έργα τους. Ο Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος με τον πίνακα του Αγίου Παΐσιου και ο Χαράλαμπος Κρέτσης με τον πίνακα του Αγίου Μάμου.
Αμφότερα τα έργα συγκέντρωσαν τα βλέμματα και την προσοχή πολλών επισκεπτών της έκθεσης στα εγκαίνια. (το σχετικό βίντεο που προβάλλεται στο you tube ξεκινά με τους πίνακες των Αγρινιωτών καλλιτεχνών).
Την πλήρη ομιλία του Προέδρου της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών Αιδεσιμολογιώτατου Πρωτοπρεσβύτερου πατέρα Θωμά Συνοδινού για την πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=CdTI9Zs9iWo
Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 30 Ιανουαρίου 2024 και οι ώρες λειτουργίας της είναι από Τρίτη έως Παρασκευή 11:00 – 19:00 και τα Σαββατοκύριακα από 10:00 έως 15:00.
Η ακριβής διεύθυνση του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα» είναι στην οδό Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης στο Θησείο.
Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου και ώρα 12:00, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη ξενάγηση από τον Επιμελητή της Εκθέσεως κ. Ευάγγελο Παππά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε ομάδες ενοριών, φορέων, συλλόγων και σχολικά ή πανεπιστημιακά τμήματα, κατόπιν προηγουμένης συνεννοήσεως.
Η τελετή των εγκαινίων μεταδίδεται διαδικτυακά από τον ιστότοπο ecclesiatv.gr
Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210-7272985 και 6945816860 (Γραμματεύς της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας των Εκκλησιαστικών Τεχνών, Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Σουπουρτζής).
Σημ. 1η Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» καταλαμβάνει 1.500 τ.μ. και στεγάζεται στο παλαιό πιλοποιείο του Ηλία Πουλόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1886 με την επωνυμία «Ελληνικόν Πιλοποιείον» και είναι το παλαιότερο πιλοποιείο της Αθήνας, ευρύτερα γνωστό ως “ΠΙΛ-ΠΟΥΛ”. Οι εγκαταστάσεις του στο βιομηχανικό πέτρινο κτήριο, με απλή και αυστηρή δομή που συντηρείται ως μνημείο, αφού θεωρείται ως αξιόλογο δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, αποτελεί σήμερα ένα σημαντικό σημείο πολιτισμικής αναφοράς. Το κέντρο διαθέτει δύο εκθεσιακούς χώρους για περιοδικές εκθέσεις. (Η έκθεση φιλοξενείτε σε αίθουσα με εμβαδό 380 τ.μ. και ύψους 5 μέτρων. Η οποία προορίζεται για εκθέσεις μεγάλης κλίμακας και εκθέματα μεγάλου μεγέθους).
Σημ. 2η Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώνει, διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, Έκθεση Εικαστικών Τεχνών, με θέμα: «Άγιοι της Μικρασίας και σκηνές του βίου τους».
Η Έκθεση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Αθηναίων και θα πραγματοποιηθεί στον πολιτιστικό χώρο ‘’ΜΕΛΙΝΑ’’ του Δήμου Αθηναίων επί της οδού Ηρακλειδών 61 στην Αθήνα.
Οι οργανωτές της Έκθεσης απευθύνονται σε κάθε εικαστικό καλλιτέχνη και τον καλούν να λάβει μέρος, με τους παρακάτω όρους:
1. Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί κατά τους μήνες Δεκέμβριο 2023 και Ιανουάριο 2024.
2. Το θέμα της Έκθεσης είναι: «Άγιοι της Μικρασίας και σκηνές του βίου τους» και θα περιλαμβάνει εκκλησιαστικά εικαστικά έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, διαφόρων τεχνών, σχετικά με Αγίους, οι οποίοι είτε γεννήθηκαν είτε κατάγονται είτε έδρασαν είτε μαρτύρησαν είτε ετελειώθησαν ειρηνικά στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια έως και σήμερα.
3. Γίνονται δεκτά έργα Παραδοσιακής Ορθόδοξης Τέχνης, αλλά και έργα που είναι ελεύθερη προσωπική δημιουργία του καλλιτέχνη.
4. Το είδος των έργων και οι τεχνικές (ζωγραφική, αγιογραφία, χαρακτική, ψηφιδωτό, υαλογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική, κέντημα κ.λπ.) είναι ελεύθερη επιλογή του καλλιτέχνη.
5. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι καλλιτέχνες. Κάθε καλλιτέχνης συμμετέχει με ένα έως και τρία έργα του. Τα προτεινόμενα για την Έκθεση έργα θα επιλεγούν από την Κριτική Επιτροπή της Έκθεσης, την οποία απαρτίζουν τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών.
6. Κάθε καλλιτέχνης που επιθυμεί να λάβει μέρος πρέπει να καταθέσει στην Ειδική Συνοδική Επιτροπή επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ιασίου 1 και Ιω. Γενναδίου 14, 115 21 Αθήνα, τηλ. 210-7272985 και 6945816860) φάκελο με την ένδειξη “Για την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών. Για την Έκθεση «Εικόνων Τέχνη 2023». Υπ’ όψιν Γραμματέως Αρχιμ. Αθηναγόρα Σουπουρτζή”, ο οποίος θα περιέχει τα εξής:
α) σύντομο βιογραφικό, στο οποίο θα αναγράφονται και στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνα, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο),
β) μία έως δύο ευκρινείς φωτογραφίες ενός έως τριών έργων του, με τα οποία επιθυμεί να λάβει μέρος στην Έκθεση (στις φωτογραφίες αναγράφονται: όνομα καλλιτέχνη, τίτλος, υλικό, διαστάσεις του έργου),
γ) τίτλο και σύντομη περιγραφή του έργου από τον καλλιτέχνη,
δ) σημείωμα, στο οποίο θα αναγράφει ο καλλιτέχνης τις διαστάσεις του έργου, δηλ. μήκος, πλάτος, ύψος και βάθος. Όσον αφορά έργα ζωγραφικής/αγιογραφίας ή κάθε έργο δισδιάστατης επιφάνειας ορίζεται ως ανώτατο δεκτό μέγεθος ύψος έως 120 cm και πλάτος έως 120 cm. Όσον αφορά γλυπτά, δεν τίθεται περιορισμός διαστάσεων.
Οι φάκελοι πρέπει να υποβληθούν προσωπικά ή με το ταχυδρομείο μέχρι την 30ή Ιουνίου 2023.
Σημ. 3η. «Ἔκθεσις “ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ 2023 Ἅγιοι τῆς Μικρᾶς Ἀσίας καί σκηνές τοῦ βίου τους”»
(8/12/2023).
Πρωτ. 6094
Ἀριθ. Διεκπ. 2761
Ἀθήνησι τῇ 7ῃ Δεκεμβρίου 2023
ΕΓΚΥΚΛΙΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρός
τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί
τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος
Διά τοῦ παρόντος γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, μερίμνῃ τῆς Εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῆς Ἀκαδημίας τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Τεχνῶν, συνδιοργανώνει μετά τοῦ Δήμου Ἀθηναίων ΟΠΑΝΔΑ Ἔκθεσιν εἰκαστικῶν ἔργων ὑπό τόν τίτλον “ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΕΧΝΗ 2023 Ἅγιοι τῆς Μικρᾶς Ἀσίας καί σκηνές τοῦ βίου τους”.
Ἡ Ἔκθεσις ἐντάσσεται εἰς τό πλαίσιον τῶν ἑορταστικῶν ἐκδηλώσεων τῆς Ἐκκλησίας ἡμῶν λόγῳ τῆς ἐπετείου τῆς Μικρασιατικῆς Καταστροφῆς καί τῆς συμπληρώσεως 100 ἐτῶν ἀπό τῆς Συνθήκης τῆς Λωζάννης καί τῆς Συμβάσεως Ἀνταλλαγῆς τῶν Πληθυσμῶν, ἐνῷ περιλαμβάνει ἔργα καλλιτεχνῶν ἀπό τήν Ἑλλάδα καί τό Ἐξωτερικόν, τά ὁποῖα ἐμπνέονται ἀπό τούς βίους τῶν Ἁγίων τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, τοῦ Πόντου καί τῆς Ἀνατολικῆς Θράκης.
Ἡ ἐν θέματι Ἔκθεσις θά ἐγκαινιασθῇ ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου τήν Τετάρτην 13ην Δεκεμβρίου ἐ.ἔ. καί ὥραν 6.30 μ.μ., εἰς τό Πολιτιστικόν Κέντρον «Μελίνα» (Ἡρακλειδῶν 66 & Θεσσαλονίκης, Θησεῖον), ὅπου θά φιλοξενῆται ἀπό 13ης Δεκεμβρίου 2023 ἕως καί 30ῆς Ἰανουαρίου 2024 καί θά λειτουργῇ ἀπό Τρίτης ἕως Παρασκευῆς 11:00 19:00 καί ἀπό Σαββάτου ἕως Κυριακῆς 10:00 15:00.
Ἐπίσης, τήν Κυριακήν 17ην Δεκεμβρίου καί ὥραν 12:00, θά πραγματοποιηθῇ ἡ ἐπίσημος ξενάγησις ὑπό τοῦ Ἐπιμελητοῦ τῆς Ἐκθέσεως κ. Εὐαγγέλου Παππᾶ, ἐνῷ δύνανται νά ξεναγηθοῦν ὁμάδες ἐνοριῶν, φορέων, συλλόγων καί σχολικά ἤ πανεπιστημιακά τμήματα, μετά προηγουμένην ἐπικοινωνίαν.
Κατόπιν τῶν ἀνωτέρω, παρακαλοῦμεν ὅπως, τῇ ὑμετέρᾳ ποιμαντικῇ εὐθύνῃ, ἐνεργήσητε ἀναλόγως πρός τόν σκοπόν τῆς προβολῆς τῆς σπουδαιότητος τῆς ἐν λόγῳ Ἐκθέσεως καί τῆς ἐνημερώσεως πάντων τῶν ἐνδιαφερομένων.
Διά πλείονας πληροφορίας δύνασθε νά ἀπευθύνησθε εἰς τά τηλέφωνα ἐπικοινωνίας 2107272985 καί 6945816860 (Γραμματεύς τῆς Εἰδικῆς Συνοδικῆς Ἐπιτροπῆς ἐπί τῆς Ἀκαδημίας τῶν Ἐκκλησιαστικῶν Τεχνῶν, Ἀρχιμανδρίτης π. Ἀθηναγόρας Σουπουρτζῆς).
Ἐντολῇ καί Ἐξουσιοδοτήσει τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς Ἀρχιμ. Ἰωάννης Καραμούζης
Σημ. 4η Η Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου είναι μια από τις Μητροπόλεις των λεγομένων «Νέων Χωρών». (36 Μητροπόλεις, πνευματικά ανήκουν στο πατριαρχείο Κωνσταντινοπόλεως). Ιστορική έδρα της Μητρόπολης ήταν η βυζαντινή μακεδονική πόλη Πολυανή έως και το 1918. Στην περιοχή έδρασαν σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Δαμασκηνός Στουδίτης και ο επίσκοπος Πολυανής Θεόκλητος Πολυειδής, μεγάλος διδάσκαλος του Γένους και λόγιος του Νεοελληνικού Διαφωτισμού. Σημερινή έδρα της είναι το Κιλκίς και αποτελείται από 120 ενορίες και 2 μονές, ενώ στην τοπική αγιολογία συγκαταλέγονται πολλοί άγιοι των οποίων η τιμή μεταφέρθηκε από Μικρασιάτες, Θρακιώτες και Μακεδόνες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Στην περιοχή προϋπήρξαν δύο επισκοπές κατά την πρωτοχριστιανική εποχή: η Επισκοπή Καλλίκου και η Επισκοπή Δοβήρου (2ος μ.Χ. αιώνας). Στην επισκοπή Δοβήρου έδρασαν οι άγιοι επίσκοποι Γερόντιος, Λουκιανός (συμμετείχε στη Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο) και Ευσέβιος (συμμετείχε στη Δ΄ Οικουμενική Σύνοδο).
Σημ. 5η Ο πατήρ Σταμάτης Σκλήρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1946. Σπούδασε Ιατρική (1971) και Θεολογία (1976) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Παρακολούθησε μαθήματα τέχνης και Ιστορίας της Τέχνης στο Παρίσι και στο Βελιγράδι. Έχει μελετήσει την τοιχογραφία της εποχής των Παλαιολόγων στα βυζαντινά μνημεία του 14ου αιώνα.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες θεωρίας και κριτικής της τέχνης σε διάφορα καλλιτεχνικά και θεολογικά περιοδικά.
Το 1979 χειροτονήθηκε ιερέας και από τότε υπηρετεί ως εφημέριος στην ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Βούλας, στην Αθήνα.
Το 1986 οργάνωσε Εργαστήριο Βυζαντινής Αγιογραφίας στο Ίδρυμα Γουλανδρή – Χορν. Δίνει διαλέξεις πάνω σε θέματα θεολογίας και αισθητικής της βυζαντινής εικόνας.
Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις (Γκαλερί «Ζυγός, 1991 και 1994, στην Αθήνα, Salon d’ Automne», 1992 και 1993, «Salon des artistes francais», 1993 στο Παρίσι).
Ως ζωγράφος έχει δημιουργήσει προσωπικό ύφος, το οποίο προέρχεται από σύνθεση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη τέχνη.
Α.Κ.Κ.