«Ελλάδα, ο τόπος του Φωτός» Έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το βράδυ της Παρασκευής 1ης Δεκέμβρη έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «ο τόπος του φωτός» στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου. Συνολικά παρουσιάστηκαν στο κοινό του Αγρινίου  45 πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από 42 καλλιτέχνες. Είναι όλα επίλεκτα έργα από την Συλλογή Έργων Τέχνης της Ελληνικής Βουλής. 






Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κύριος Χρήστος Γαρουφαλής καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους στην τελετή των εγκαινίων, τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, τον Αντιπεριφερειάρχη κύριο Λάμπρο Δημητρογιάννη, την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο κυρία Αμαλία Βούλγαρη, την  Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, τον Αντιδήμαρχο της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών κύριο Κωνσταντίνο Ζώη, τον Αντιδήμαρχο Έργων κύριο Ευθύμιο Γρίβα, τον Αντιδήμαρχο της Διεύθυνσης Οικονομικών κύριο Βασίλειο Φωτάκη, τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας Πρωτοπρεσβύτερο π. Λεωνίδα, τον πρώην Δήμαρχο-Νομάρχη και Βουλευτή κύριο Γιάννη Βαϊνά, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κύριο Παναγιώτη Τσιχριτζή,τον Πρόεδρο της Γ.Ε.Α. κύριο Ανδρέα Μπρέσιακα, τον κύριο Νικόλαο Κορδόση της «Διεξόδου» Μεσολογγίου, εκπροσώπους φορέων και Προέδρους συλλόγων, τους νέο-εκλεγέντες Δημοτικούς Συμβούλους, τις κυρίες και κυρίους φιλότεχνους της πόλης που πάντα δίνουν το παρόν στα θέματα Πολιτισμού. Μίλησε για τα δέκα χρόνια της Δημοτικής Πινακοθήκης και θύμισε τα «διαμάντια» που πέρασαν από τις αίθουσές της στα δέκα χρόνια που συμπλήρωσε φέτος. Συνέχισε με την τωρινή έκθεση των έργων τέχνης που γενναιόδωρα παραχώρησε η Βουλή της Ελλάδας για να εκτεθούν στην πόλη μας. Ευχαρίστησε όσους εργάστηκαν για την έκθεση και έδωσε τον λόγο στον Δήμαρχο. (ο πλήρης λόγος του κυρίου Γαρουφαλή ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).




Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου πήρε τον λόγο και χαιρέτησε όλους που τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια της εκθέσεως. Μεταξύ των άλλων μίλησε για την ξεχωριστή χαρά που νοιώθει καλωσορίζοντας στο Αγρίνιο την συλλογή των έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων. Συνέχισε για την Δημοτική Πινακοθήκη που συνεχίζει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο την πορεία της δέκα χρόνια. Σήμερα υποδεχόμαστε τον «Τόπο του Φωτός» στο παρθενικό του ταξίδι και είμαστε εδώ για να θαυμάσουμε τους θησαυρούς της Ελληνικής ζωγραφικής. Το Ελληνικό φως είναι όπως όλοι λένε, κάτι που δεν μπορείς να το φανταστείς πριν το νοιώσεις. Συνέχισε για τα μοναδικά Ελληνικά τοπία που εικονίζουν οι μοναδικοί αυτοί πίνακες 42 καταξιωμένων καλλιτεχνών. Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε στο Αγρίνιο και την ευρύτερη περιοχή την πλούσια αυτή κληρονομιά στην Δημοτική μας πινακοθήκη.


Ο Δήμαρχος Αγρινίου μετά την σύντομη ομιλία του γύρισε προς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης και τον παρότρυνε «να συνεχίσει την περιγραφή της έκθεσης». 

Εκείνος ανταποκρίθηκε πληροφορώντας τους πολλούς επισκέπτες ότι στην παρούσα έκθεση υπάρχει πλήρης πληροφοριακή κατατόπιση για τα εκθέματα που φιλοξενούνται. Στην κάθε αίθουσα υπάρχουν κείμενα με όλες τις πληροφορίες για τα έργα. Οι επισκέπτες μπορούν να κατατοπιστούν πλήρως μελετώντας τα φυλλάδια που τους προμήθευσαν στην είσοδο οι κυρίες της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Προχώρησε ο κύριος Γαρουφαλής ξεναγώντας  από πίνακα σε πίνακα τους επισκέπτες. Μίλησε για τα έργα και τους δημιουργούς τους.

Οι ενότητες των θεμάτων είναι τόσο καλά μελετημένες που κατατοπίζουν πλήρως για την εξέλιξη των τεχνοτροπιών της ζωγραφικής στην απαθανάτιση των φωτεινών Ελληνικών τοπίων.

Η αρχή γίνεται από το πρώτο μισό του 20 αιώνα, τις απαρχές του μοντερνισμού με έργα του Κώστα Παρθένη, Νίκου Λύτρα, Απόστολου Γεραλή, Σοφίας Λασκαρίδου.

Στην επόμενη περίοδο του μεσοπολέμου με έργα του Κώστα Μαλέα, Σπύρου Παπαλουκά, Πολύκρειτου Ρέγκου, Δημήτρη Γαλάνη.

Ακολουθούν μεταπολεμικές  μεταμοντερνικές εκδοχές της τέχνης με πίνακες του Γιάννη Τσαρούχη, Κώστα Μαλάμου, Σπύρου Βασιλείου, Σωτήρη Σορογκά και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της πινακοθήκης κυρίου Χρήστου Γαρουφαλή.

 Άλλη ενότητα αποτελούν έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Αστεριάδη, Χρύσας Βέργη, Μανώλη Χάρου, Δάφνης Αγγελίδου και πολλών άλλων καλλιτεχνών.

Η Ελληνική τοπιογραφία πρωτίστως του φυσικού περιβάλλοντος και ακολούθως κτηρίων αποτελούν δημοφιλή θέματα των καλλιτεχνών.

Οι επισκέπτες της έκθεσης θαύμασαν τους πίνακες που γίνονται για πρώτη φορά προσιτοί στο φιλότεχνο κοινό της πόλης. Και είναι η πρώτη φορά που έχουν την «φωτεινή ενότητα» καθώς για να συμπληρωθεί η συλλογή, τα έργα συγκεντρώθηκαν από διαφορετικούς χώρους. Καθώς είναι αναρτημένα σε διάφορα γραφεία πολιτικών και σε διάφορες αίθουσες μέσα στην Ελληνική Βουλή.

Θα τα έχουμε στο Αγρίνιο μέχρι τις αρχές Μάρτη του 2024, υπάρχει αρκετός χρόνος για να γίνουν ομαδικές επισκέψεις και ξεναγήσεις  σχολείων από την Αιτωλοακαρνανία αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. Καθώς η μοναδική αυτή συλλογή των 45 πινάκων, έγινε με μεγάλη προσοχή και είναι θεματικά ταιριαστοί, πράγμα που δεν το συναντά κανείς σε μία πινακοθήκη.

Όλοι οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και φεύγοντας συνεχάρησαν τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή για την άψογη παρουσίαση των πολύτιμων εκθεμάτων της συλλογής «Τόπος του Φωτός». 

Να θυμίσουμε τις ώρες επισκέψεων που είναι Τρίτη έως Σάββατο από 10:00-13:00 & 18:00-20:30 Τις Κυριακές από 10:00-13:00 Δευτέρες και αργίες η πινακοθήκη παραμένει κλειστή.     

Ακολουθεί η ομιλία-χαιρετισμός του Δημάρχου Αγρινίου.

Με ξεχωριστή χαρά καλωσορίζουμε στο Αγρίνιο τη Συλλογή Έργων Τέχνης Της Βουλής των Ελλήνων.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου σφραγίζει με τον πλέον εμβληματικό τρόπο την επέτειο δέκα χρόνων πορείας της στο φως.

 

Υποδεχόμαστε  τον “Τόπο του Φωτός” στο παρθενικό του ταξίδι  και είμαστε έτοιμοι να θαυμάσουμε θησαυρούς της Μοντέρνας Ελληνικής Ζωγραφικής. 

 

Το ελληνικό φως είναι, όπως όλοι λένε, κάτι που δεν μπορείς να το φανταστείς πριν το βιώσεις. Με παλέτα λοιπόν  από το ελληνικό φως, 42 δημιουργοί, γεννούν αρμονία και αποθεώνουν το ελληνικό τοπίο.

Είναι αυτό το τοπίο που έχει καθορίσει τη φυσιογνωμία και το μεγαλείο της φυλής μας. Και είναι αυτό που προοπτικά γίνεται φως των ανθρώπων.  

Φίλες και φίλοι, 

Η έκθεση αυτή αποτελεί κορυφαία στιγμή για τον πολιτισμό της πόλης μας.

Η Βουλή των Ελλήνων  στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της “συναντά” το κοινό του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.

Αποδεχόμαστε την  “ψήφο εμπιστοσύνης”  και είμαστε υπερήφανοι για την καλλιτεχνική κληρονομιά  και την πλούσια διαδρομή της Δημοτικής Πινακοθήκης μας.

Ακολουθεί η ομιλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου.

 2013 – 2023…  Δέκα χρόνια ποτισμένα τέχνη!

Θυμίζω: Ατομικές εκθέσεις Π. Τέτση, Δ. Κοκκινίδη, Θόδωρου, Γ. Ψυχοπαίδη, Χ. Μποκόρου, Γ. Κόρδη, Γ. Μόραλη, που έγιναν πυξίδα κι οδοδείκτες αυτής της πορείας. Παράλληλα, συλλογές ΜΙΕΤ, Σωτ. Φέλιου, Γ. Βογιατζόγλου, “Μνήμη Κ. Χατζόπουλου”, “Καπναποθήκες Παπαστράτου”, “Μ. Αναγνωστάκης – το θέμα είναι τώρα τι λες;”, “Σήκω ψυχή μου…” με το Ίδρυμα της Βουλής…

Στη συνέχεια ήρθαν και άλλοι δημιουργοί και συλλέκτες που μας εμπιστεύθηκαν και, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μας, προσέφεραν έργα τους εμπλουτίζοντας τη μόνιμη συλλογή μας.  

Και φτάσαμε στο σήμερα. «Ο Τόπος του Φωτός» είναι μια έκθεση που οργάνωσε γενναιόδωρα η Βουλή των Ελλήνων, αλλά, δυστυχώς, ανειλημμένες υποχρεώσεις του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, δεν κατέστησαν δυνατά τα από κοινού εγκαίνια. 

Κάτι το οποίο, όπως έχουμε συνεννοηθεί με τον κ. δήμαρχο, θα οργανωθεί επί τούτου εν ευ θέτω χρόνω ως ειδική εκδήλωση, ώστε να δεξιωθούμε και να ευχαριστήσουμε όλη την ηγεσία της Βουλής και την διοικητική ιεραρχία της, για τη συμβολή τους στο σημερινό αποτέλεσμα. Γιατί με αυτή την έκθεση η Βουλή των Ελλήνων αναγνωρίζει έμπρακτα τη συμβολή της Δ.Π.Α. στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, γεγονός που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Και με χαρά και τιμή, υιοθετούμε τη δήλωση του Προέδρου κ. Τασούλα στο συλλεκτικό λεύκωμα της έκθεσης, ότι «Κάθε γωνιά της Ελλάδας μπορεί και αξίζει να μετατρέπεται σε τόπο φωτεινό και δημιουργικό, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό». Ότι δηλαδή προσπαθούμε να κάνουμε σε τούτον εδώ τον χώρο, 10 χρόνια τώρα, καθιστώντας τον κοιτίδα πολιτισμού και φιλόξενη εστία τέχνης με πανελλήνια απήχηση…

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλω στον δρ Θοδωρή Κουτσογιάννη, Έφορο της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, ο οποίος με τους εκλεκτούς συνεργάτες του επιμελήθηκε μια επιστημονικά τεκμηριωμένη και υψηλής αισθητικής έκθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως έργα όπως του Παρθένη, Μαλέα, Παπαλουκά, Βυζάντιου, Τσαρούχη, Γ. Μανουσάκη, Μιγάδη, Γκίκα, Γουναρόπουλου, Βασιλείου, Πρέκα, Μαλάμου, Κοκκινίδη, Σόρογκα και οι άλλοι σημαντικοί σύγχρονοι δημιουργοί, είναι πολύ δύσκολο να τα απολαύσει κανείς, ακόμη και αν επισκεφθεί το κτίριο της Βουλής, γιατί κάποια εξ αυτών είναι διάσπαρτα σε γραφεία του προεδρείου της Βουλής ή αρχηγών κομμάτων, που συγκεντρώθηκαν ειδικά γι αυτή την έκθεση. Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει ξεχωριστή αυτή την έκθεση.

Ολοκληρώνοντας λοιπόν ιδανικά τα 10 χρόνια λειτουργίας της ΔΠΑ σας καλωσορίζουμε σήμερα σε μια έκθεση σταθμό, που μετουσιώνει τον χώρο αυτό σε “Τόπο του φωτός”!

Δυστυχώς δεν έχουμε απόψε στα χέρια μας τη συλλεκτική έκδοση. Μια επιμελημένη έκδοση της Βουλής η οποία στις 140 σελ. της περιλαμβάνει το σύνολο των έργων της έκθεσης, τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής, του Γενικού Γραμματέα, του δημάρχου Αγρινίου καθώς και ένα εξαιρετικό κείμενο του δρ Θ. Κουτσογιάννη. Από αύριο όμως θα μπορείτε να την προμηθευτείτε στο πωλητήριο ως μια όμορφη πρόταση δώρου για τις γιορτές που έρχονται. Έτσι κι αλλιώς αυτή την έκθεση είναι αδύνατον να την απολαύσεις μόνο με μια επίσκεψη… 

Τέλος, οφείλω ξεχωριστές ευχαριστίες στον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου για την πολύπλευρη στήριξη, συνθήκη απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για την ως τώρα επιτυχημένη πορεία της ΔΠΑ.

Από μένα ευχές σε όλους, για Καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένο νέο έτος.








 










Α.Κ.Κ.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”