Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

 

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου, τιμήθηκε η μνήμη της Συνάξεως των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων με λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου. Χοροστάτησε ο εφημέριος της κοινότητας Αιδεσιμότατος πατέρας Κοσμάς Τσιτσιβός.

Από το 1954 η 8η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως γιορτή της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με προστάτη Άγιο τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Με αφορμή την γιορτή αυτή η Κοινότητα της Μεγάλης Χώρας τιμά την μνήμη των πεσόντων πιλότων  Κωνσταντίνου Αλεξανδράκη και Κωνσταντίνου Καραθάνου.

Οι ήρωες πιλότοι έχασαν την ζωή τους υπηρετώντας τα ύψιστα ιδανικά της Ελλάδας, Πατρίδα-Θρησκεία και Οικογένεια. Και είναι φυσικό γεγονός η Πατρίδα, η Εκκλησία, οι Οικογένειες και όλοι οι χωριανοί  να διατηρούν άσβηστη την μνήμη της Θυσίας τους.

Γι’ αυτό κάθε χρόνο τελείτε Θεία Λειτουργία και ταπεινό μνημόσυνο για τα νεαρά παιδιά που θυσιάστηκαν όχι σε κάποιο τυχαίο γεγονός, αλλά στο καθήκον, υπερασπιζόμενα την ακεραιότητα της πατρίδας μας.

Έτσι και φέτος στον Ιερό Ναό του Αποστόλου Παύλου ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γρηγόρης Χασιώτης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Δημήτριος Νταβαρίνος, μέλη του Συλλόγου, οι μαθητές του δημοτικού και Νηπιαγωγείων με τους Δασκάλους τους και κάτοικοι της κοινότητας, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία.

Ο Διευθυντής τού Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας κ. Γεώργιος Πιτταροκοίλης, πριν το τέλος της θείας Λειτουργίας, στην ομιλία του για τον εορτασμό της θυσίας των Πιλότων, αναφέρθηκε με τρόπο γλαφυρό στην Θρησκευτική εορτή των Αρχαγγέλων και εν συνεχεία μίλησε για την τεράστια προσφορά τής πολεμικής μας αεροπορίας, όχι μόνο σε καιρό πολέμου, αλλά και σε καιρό ειρήνης , όπου ως φύλακας και συμπαραστάτης μας προσφέρει  αίσθημα ασφάλειας αλλά και βοήθειας σε έκτακτες ανάγκες...

Εν συνεχεία με λόγια καρδιάς που συγκίνησαν το εκκλησίασμα αναφέρθηκε στα "δικά μας παιδιά", τους δικούς μας πιλότους, οι οποίοι μας έκαναν και μας κάνουν υπερήφανους, αφού έπεσαν στο Ιερό καθήκον, εκτελώντας διατεταγμένη υπηρεσία υψηλού κινδύνου και συνέχισε  ξετυλίγοντας το χρονικό των γεγονότων...

Εν συνεχεία τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και στο τέλος έψαλλαν μικροί μεγάλοι, όλοι  μαζί, (εικόνα πού εκφράζει την ενότητα των Ελλήνων), τον Εθνικό Ύμνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μαθητές επισκέφθηκαν τίς προτομές των πιλότων, οι οποίες κοσμούν τις δύο πλατείες του χωριού και εναπόθεσαν κλάδους Δάφνης, εκφράζοντας  τιμή  στην μνήμη τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι υπάρχουν Έλληνες πού θυσιάζονται για τα ιδανικά τής πατρίδος μας και θα πρέπει να αποτελούν τα γνήσια πρότυπα της νεολαίας και όλων μας...

Ακολουθούν τα βιογραφικά των 2 πιλότων.

Ο Κωνσταντίνος Καραθάνος γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1969. Από την σχολή Ικάρων αποφοίτησε στις 31 Μαΐου 1991 με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού. Τοποθετήθηκε σε διάφορες βάσεις όπου τελειοποίησε την εκπαίδευσή του. Συμπλήρωσε κοντά 2 χιλιάδες ώρες πτήσεως, υπηρέτησε σαν αρχηγός μοίρας αεροσκαφών, εκπαιδευτής και δοκιμαστής αεροσκαφών.

Στις 15 Ιουνίου 2004, ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή υπεραυξημένου κινδύνου, το αεροσκάφος F–4E  κατέπεσε και συνετρίβη στην ορεινή περιοχή Κελάρια Παρνασσού. O επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος έχασε τη ζωή του, καθώς και ο συγκυβερνήτης Εμμανουήλ Σεβαστάκης. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης γεννήθηκε την 7η Νοεμβρίου 1969. Αποφοίτησε από την σχολή Ικάρων τον Ιούνιο του 1993 με τον βαθμό του Ιπτάμενου Ανθυποσμηναγού. Το 1993 απέκτησε το πτυχίο εκπαιδευτή εδάφους. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F–4E, του οποίου ήταν κυβερνήτης, κατέπεσε στην Αντίκυρα Βοιωτίας στις 18 Μαΐου 2000. Μαζί του σκοτώθηκε και ο συγκυβερνήτης, υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης. Προσπάθησε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να αποτρέψει την πτώση του αεροσκάφους σε κατοικημένο μέρος.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι υπερήφανη για τους δύο αεροπόρους της. Υπερήφανοι μπορούν  να είναι και οι δικοί τους άνθρωποι για την συνέπεια στο καθήκον και το ήθος τους.

Αιωνία η μνήμη τους!

 Α.Κ.Κ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.