Χορωδιακό Φεστιβάλ στα 60 χρόνια της Χορωδίας της Εμπορικής Τράπεζας

 

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Φωτογραφίες Γιάννης Παπαγεωργίου & Χρήστος Θετάκης

 Στα 60 χρόνια της η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας διοργάνωσε μεγαλειώδη εκδήλωση  στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής 5 Νοέμβρη 2023.

Στην κατάμεστη αίθουσα του «Παρνασσού», στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Καρύτση 8), το μουσικόφιλο κοινό απαρτιζόμενο από Αθηναίους, Πατρινούς, Αγρινιώτες και όχι μόνο, απόλαυσε  πραγματικά  αυτή την εξαιρετική ποιοτική βραδιά. Ήταν μια πανδαισία μελωδιών που περιείχε πολύ αγαπημένα τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών.  Μεταξύ των Αγρινιωτών παραβρέθηκε και ο νέος Επίσκοπος Ταλαντίου Επιφάνιος.

Συμμετείχαν τέσσερες  χορωδίες, την χορωδιακή βραδιά  άνοιξε η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας. Ερμήνευσαν τα τραγούδια “Die Nacht”, Down by the riverside”, “Quizas, quizas, quizas”, «Η Μάνα του Αλέξανδρου», “Evviva beviam”, “Freunde, das Leben ist lebenswert!”, “Miserere dun alma”,  και «Οι ψαράδες». Διηύθυνε ο Σταύρος Μπερής και στο πιάνο η Κατερίνα Καραμπάτσα.   

Την σκυτάλη πήρε ο «Ορφέας Αγρινίου» που ερμήνευσε τα τραγούδια “Ave Verum Corpus”, «Ανάγκη να σε πάρω εγώ», «Όταν ανθίζουν Πασχαλιές», «Απρίλης», «Μυρτιά», «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι» (Αιγαίου) και «Το τραγούδι των προσφύγων». Διηύθυνε η Άννα Πανοπούλου και συνόδευε στο πιάνο η Αγγελική Δαλιάνη.

Τρίτη ήταν η «Χορωδία Δήμου Αγίας Παρασκευής». Τα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν «Οι γερανοί», “Ave Maria”, «Τα ήσυχα βράδια», «Με την Ελλάδα καραβοκύρη», «Χαλασιά», «Η Αυγούλα που νάναι», «Έβαλε ο Θεός σημάδι». Διεύθυνση-Διδασκαλία ο Χρήστος Κουτσονίκας και στο πιάνο ο Δημήτρης Χρυσανθακόπουλος.

Τέταρτη και τελευταία χορωδία που εκτέλεσε το πρόγραμμά της ήταν η «Μικτή Χορωδία της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας». Ερμήνευσαν τα τραγούδια «Σ’αγαπώ γιατί ‘σαι ωραία», «Απάνω σ’ αψηλό βουνό» (Προποντίδας), “Hear me, Redeemer”, “Ave Maria”, Με το λύχνο του άστρου», «Ομορφη Πόλη», “Goodnight sweetheart”. Την διεύθυνση είχε ο Σταύρος Σολωμός και στο πιάνο συνόδευε η Λούση Χριστοδούλου.

Ακούστηκαν συνθέσεις πολλών ξένων διάσημων συνθετών όπως Franz Schubert, Ozvaldo Ferres, Giuseppe Verdi, Franz Lehar, Mozart, Yan Frenkel, Antonin Dvorak, Henry Mollicone, G. Caccini, Vladimir Vavilov, P.M. Liebergen, Calvin Karter και Hames Hudson.

Ελλήνων συνθετών όπως Γιάννης Μαρκόπουλος, Γιώργος Γεωργιάδης, Μ. Χατζιδάκης, Στ. Κουγιουμτζής, Μ. Θεοδωράκης, Δ. Μαραμής, Λάκης Παπαδόπουλος, Χαρ. Μιχαηλίδης, Σπ. Ξύνδας, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Γκάτσος, Γιάννης Κωνσταντινίδης, και άλλοι.

Να σημειωθεί ότι ο «Ορφέας» ταξίδεψε στην Αθήνα και επέστρεψε αυθημερόν. Αν και δεν είχε χρόνο για πρόβα φθάνοντας, είχε εξαιρετική απόδοση στο πρόγραμμά του και είναι άξιοι συγχαρητηρίων όλοι οι συμμετέχοντες χορωδοί.

Ακολουθούν περιληπτικά τα βιογραφικά των τεσσάρων Χορωδιών που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, καθώς και του προέδρου του Μουσικού Συλλόγου «Ορφέας» και της κυρίας Άννας Πανοπούλου.

Η χορωδία της Εμπορικής ιδρύθηκε το 1964 με την πρωτοβουλία φιλόμουσων υπαλλήλων με μαέστρο τον Θρασύβουλο Κάββουρα. Το 1965 η χορωδία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Εξωτερικό στο Arezzo της Ιταλίας. Έκτοτε έχει δώσει συναυλίες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το 1993 ανέλαβε ο μαέστρος Σταύρος Μπερής. Όταν έκλεισε η Εμπορική, τα μέλη της χορωδίας το 2014 ίδρυσαν τον «Σύλλογο Φίλων της Χορωδιακής Μουσικής». Έχει διεθνείς διακρίσεις και έχει δώσει πάνω από 1200 συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της Ελλάδας. Έχει στο ρεπερτόριό της έργα Βυζαντινής εποχής μέχρι συνχρόνων Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Ο Μουσικός Σύλλογος «Ορφέας» Αγρινίου ιδρύθηκε το 1894 και είναι ο αρχαιότερος Σύλλογος της πόλης. Η πρώτη ανδρική χορωδία συγκροτήθηκε το 1936 και πήρε την τελική μορφή της μικτής χορωδίας το 1954. Φημισμένοι μαέστροι, όπως ο Δενάρδος ο Κούτνας, ο Τζινιόλι διηύθυναν τη χορωδία επί σειρά ετών. Το 1974 την χορωδία ανασύστησε ο αείμνηστος κορυφαίος συμπολίτης μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος και τη διηύθυνε μέχρι το 1990. Από το 1998 μέχρι το 2020 την χορωδία διηύθυνε ο καταξιωμένος μαέστρος Βαλεντίν Στεφάνωφ. Ανεκτίμητη η ηθική και υλική υποστήριξη του επί σαράντα πέντε χρόνια αειμνήστου προέδρου Θανάση Ροντήρη. Σπουδαία η δράση των τελευταίων είκοσι χρόνων της χορωδίας. Πραγματοποίησε οκτώ ταξίδια και είκοσι πέντε εμφανίσεις στο εξωτερικό. Εξήντα συναυλίες σε διάφορα μέρη της πατρίδας. Σαράντα πέντε συναυλίες στο Αγρίνιο, όπου διοργάνωσε και δεκαπέντε χορωδιακές συναντήσεις.  Επίσης απέσπασε τέσσερα βραβεία. Τέλος από το 2021 την χορωδία διευθύνει η καθηγήτρια μουσικής του Μουσικού Σχολείου κ. Άννα Πανοπούλου.

Η Χορωδία Δήμου Αγίας Παρασκευής ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1999. Έχει εμφανιστεί με εξαιρετική επιτυχία σε περισσότερες από 400 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Κορυφαίες-σταθμοί-της πορείας της χορωδίας ήταν η συμμετοχή της στο διεθνές φεστιβάλ D.G. Kiriac στην Ρουμανία και στον διεθνή διαγωνισμό και φεστιβάλ χορωδιών “Antonio Vivaldi” στην Βουλγαρία αποσπώντας το 1ο και το 2ο βραβείο. Η χορωδία συμμετείχε στις ιστορικές συναυλίες «Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη» και «Νύχτα μαγικιά», ακόμα στο Παναθηναϊκό στάδιο «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη».  Η επιδίωξη και φιλοδοξία της χορωδίας είναι η ποιοτική της συμμετοχή στο χορωδιακό γίγνεσθαι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει ο μαέστρος Χρήστος Κουτσονίκας.

Η Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας  ιδρύθηκε το 1983 από το σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή, Μο ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΛΩΜΟ και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές. Στα 40 χρόνια της δραστηριότητας της, η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ με τα τμήματα της, έδωσε πάνω από 2500 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας παράλληλα, στα πλέον έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής της χώρας μας αλλά και της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, π. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΒΕΛΓΙΟΥ, ΟΥΑΛΙΑΣ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΙΑΠΩΝΙΑΣ. Έχει βραβευτεί σε 84 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς με κορύφωση την ανάδειξη της, ως καλύτερη Ελληνική χορωδία, κατακτήσασα το GRAND PRIX των Ελληνικών χορωδιών στο διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το 1994. Επίσης έχει βραβευτεί με δεκάδες χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια. Καλλιτεχνικός Διευθυντής ο Σταύρος Σολωμός.  

Θέμης Γαμβρούλης (Πρόεδρος Μουσικού Συλλόγου, Χορωδός) Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αράχωβα Βοιωτίας. Εργάζεται στο Υπουργείο Οικονομικών (Α.Α.Δ.Ε.). Μέλος Διοικητικών Συμβουλίων πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της πόλης του Αγρινίου. Από τα παιδικά του χρόνια ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την μουσική (ευρωπαϊκή και βυζαντινή) και κυρίως τη χορωδιακή τέχνη. Ιδρυτικό μέλος της Χορωδίας Καρπενησίου (1983). Επί σαράντα χρόνια υπηρετεί το χορωδιακό κίνημα της χώρας από τη θέση του χορωδού και ιδιαίτερα τριάντα πέντε χρόνια του Μ.Σ. “ΟΡΦΕΥΣ” Αγρινίου. Από το 1988 μέχρι σήμερα υπηρετεί το Σύλλογο από όλες τις θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2005 διαδέχθηκε στην Προεδρία του συλλόγου τον αείμνηστο, εμβληματικό επί σαράντα πέντε έτη Πρόεδρο του, Θανάση Ροντήρη. Η χορωδία του ιστορικού μουσικού συλλόγου πραγματοποίησε την τελευταία εικοσαετία οκτώ εξορμήσεις στο εξωτερικό, εκατό και πλέον εμφανίσεις στην Ελλάδα και δέκα πέντε χορωδιακές συναντήσεις στην πόλη του Αγρινίου με απόλυτη επιτυχία. Επί σειρά ετών είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλαρμονικής του Δήμου Αγρινίου.

Άννα Πανοπούλου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα όπου σπούδασε Πιάνο, Θεωρητικά και Μονωδία στο Ελληνικό Ωδείο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει πάρει μαθήματα Διεύθυνσης Χορωδίας και Ερμηνείας Κλασικού και Σύγχρονου Τραγουδιού με τους Γ. Αδαμίδη, Αντ. Κοντογεωργίου, Κ. Κωνσταντάρα, Αλ. Παπούλια κ.α. Έχει πολύχρονη πείρα ως χορωδός και σολίστ σε χορωδίες και φωνητικά σύνολα. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση από το 1988 και διευθύνει τη χορωδία «ΑΛΘΑΙΑ» του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου από την ίδρυσή του, με την οποία έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει διακριθεί σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς (Πηγή: diagonismos.geagr.gr)

Α.Κ.Κ.








Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”