Εκδήλωση Αιτωλοακαρνάνων στην Αθήνα για τα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου.

 

Κείμενο και φωτογραφίες (αρχείου) Απόστολος Κων. Καρακώστας

Πολλοί Αιτωλοακαρνάνες επιστήμονες, νομικοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και ποιητές παρέμειναν μετά τις σπουδές τους στην πρωτεύουσα. Έπειτα η Αθήνα πάντα ήταν «κοντά» και μπορούσαν όταν είχαν χρόνο να «κατέβουν» προς τα «κάτω».

Νοσταλγώντας τον τόπο καταγωγής τους ίδρυσαν πολιτιστικούς συλλόγους με έδρα την Αθήνα και θέματα δραστηριοτήτων «Αιτωλοακαρνανικά». 

Γνωρίζουν την αξεπέραστη ομορφιά του νομού μας, με τις παραλίες, τα ποτάμια, τις λίμνες και τα βουνά και δεν χάνουν την ευκαιρία να μιλήσουν στις συναθροίσεις τους για τον τόπο καταγωγής τους και τους συγγενείς τους που έμειναν στον τόπο.

Ένας παλιός σύλλογος που ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1987 είναι και ο Πολιτιστικός Επιστημονικός Σύνδεσμος Αιτωλοακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός». Έχει έδρα στην Αθήνα και εκατοντάδες ενεργά μέλη.

Τωρινός πρόεδρος του συλλόγου είναι ο Κωστής Τσιάκαλος από την Σπολάϊτα Αγρινίου. (Σημ. 1η

Ο Σύλλογος διοργάνωσε μία συγκινητική εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα πενήντα χρόνια από την αιματοβαμμένη εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 60 οι νέοι που τελείωναν τα εξατάξια γυμνάσια των επαρχιών έφευγαν για σπουδές στην πρωτεύουσα. Πολλοί Αιτωλοακαρνάνες φοιτητές είχαν ενεργή συμμετοχή σε αντιστασιακές εκδηλώσεις κατά της χούντας, μικρές ή μεγαλύτερες.

Πολλοί έλαβαν μέρος στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, μέσα και έξω από αυτό. Στην υπόλοιπη ζωή τους όλοι έχουν να διηγηθούν μια ιστορία. Συνήθως μικρή ιστορία. Είναι όμως και πολλοί που έχουν «μεγάλη ιστορία» να πουν, αλλά δεν είναι στον χαρακτήρα τους να αυτοπροβάλλονται σαν αντιστασιακοί.

Ο Σύλλογος «Κοσμάς ο Αιτωλός» αποφάσισε να φέρει στην επιφάνεια και να βραβεύσει κάποιες ηρωικές ατομικές ιστορίες που κάποιοι άνθρωποι έζησαν εκείνες τις μέρες του αγώνα. Γιατί ήταν αγώνας πραγματικός και κανείς δεν ήξερε τι διαστάσεις θα μπορούσε να λάβει. Όλοι όσοι συμμετείχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο δεν μπορούσαν να ξέρουν την εξέλιξη, δεν μπορούσαν να ξέρουν τι θα τους συμβεί την επόμενη στιγμή. Αυτοί που ήταν κρεμασμένοι στα κάγκελα δεν μπορούσαν να ξέρουν αν θα τους θερίσει ένα πολυβόλο. Αυτός που στεκόταν πάνω στην κολώνα δεν μπορούσε να ξέρει αν το άρμα θα γκρέμιζε την κολώνα πολτοποιώντας τον ή θα γκρέμιζε την πύλη περνώντας πάνω από τα σώματα συμφοιτητών του.

Κάποιες τέτοιες περιπτώσεις ήρθαν στην επιφάνεια μετά από 50 χρόνια στην εκδήλωση που διοργάνωσαν στις 18 Νοέμβρη, πριν λίγες μέρες, ο Σύλλογος και το Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου.

Βράβευσαν αφανείς ήρωες, αγωνιστές του έπους του Πολυτεχνείου που άφησε το στίγμα του στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδος. Βραβεύοντάς τους έκαναν γνωστή την προσφορά τους, το μικρό τους λιθαράκι, για την Ελευθερία και την Δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο. 

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν ποιήματα και αφηγήματα από τους ίδιους  τους ποιητές και συγγραφείς, φοιτητές τότε που έζησαν από κοντά τα  γεγονότα της «Νομικής και του Πολυτεχνείου».

Δόθηκαν βραβεία Ανδρείας πενήντα χρόνια μετά στον Δήμο Μπαμπάτσικο που ήταν 17 χρονών και κτυπήθηκε από σφαίρα στο πεζοδρόμιο έξω από το Πολυτεχνείο. Το τραύμα ήταν διαμπερές. Ο Κωστής Τσιάκαλος τον κουβάλησε στα χέρια του σε κοντινή κλινική. Ο επικεφαλής γιατρός τους έδιωχνε. Επενέβη μία νοσηλεύτρια και μαζί με τον Τσιάκαλο κάνανε στην άκρη τον γιατρό και βάλανε τον Δήμο σε φορείο και τον πήγαν στο χειρουργείο.  

Βραβεύτηκε ο Χρήστος Τσιρώνης από την Σπολάϊτα Αγρινίου. Αντιστασιακός στην χούντα βασανίστηκε απάνθρωπα και οι βουρδουλιές του μαύρισαν την πλάτη αφήνοντας τα σημάδια τους για όλη του την ζωή. Στο ειδικό δικαστήριο που δίκαζε την χούντα των Συνταγματαρχών, ο δικηγόρος τους αμφισβήτησε τους βασανισμούς που υπέστη ο Χρήστος Τσιρώνης. Εκείνος  με την σύμφωνη γνώμη και παρότρυνση του Προέδρου του δικαστηρίου, έβγαλε σακάκι και πουκάμισο και όλοι δάκρυσαν, βλέποντας τις αυλακιές που χάραξε στην πλάτη του το μαστίγιο στο υπόγειο του ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Βραβεύτηκε ο Μπάμπης Τσελέπης που φυλακίστηκε τυχαία «για το δίχως τίποτε» και …ξεχάστηκε στη φυλακή και τα επτά χρόνια της δικτατορίας!

Βραβεύτηκε ο τότε φοιτητής Ηλίας Συρράκος που στάθηκε όρθιος στην πύλη του Πολυτεχνείου, πάνω στην κολώνα μέχρι που την γκρέμισε το άρμα.

Βραβεύτηκε ο Γιάννης Βλάχος που ήταν πρωτοετής και αριστούχος φοιτητής. Κουβάλησε στην πλάτη του και την απομάκρυνε από το Πολυτεχνείο μικρή τραυματισμένη μαθήτρια, μέχρι τα Εξάρχεια στην οδό Μαυρομιχάλη.

Και τέλος βραβεύτηκε μετά θάνατο ο φιλόλογος καθηγητής Δημήτρης Γρίβας για την ηρωική του αντίσταση σε τρεις αστυνομικούς κολλητά στο Πολυτεχνείο στην οδό Στουρνάρη. Δεν πτοήθηκε που ο ένας ακούμπησε το πιστόλι του στον κρόταφό του ενώ οι άλλοι δυό πυροβολούσαν στον αέρα με τα όπλα τους.  Ο Δημήτρης Γρίβας τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου. Τέσσερα χρόνια ερχόταν με τα πόδια από την Σπολάϊτα στο Αγρίνιο.   

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αργιθεατών Θεοδόσης Μακρυγιάννης, δικηγόρος & συγγραφέας, ο Λάμπρος Μακρυγιάννης, δικηγόρος & λογοτέχνης, η διευθύντρια του εκδοτικού οίκου «Χάρη Πάτση» κα. Ελένη Πάτση, ο πρώην διευθυντής του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης και πολλοί άλλοι Αγρινιώτες και κάτοικοι της περιοχής Χαλανδρίου.

 Τα βραβεία τα επέδωσαν στους  παρόντες και συγγενείς απόντων οι: ο κ. Πάνος Σόμπολος δημοσιογράφος και συγγραφέας τρεις φορές πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο Δρ. Στέφανος Κούτρας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών σωματίων,  ο κ. Δήμος Παπακωνσταντίνου  πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Πεντέλης,  ο κ. Κωστής Τσιάκαλος  πρόεδρος του Πολιτιστικού Επιστημονικού Συνδέσμου Αιτωλοακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός», ο κ. Δημ. Μωραίτης Αντιπρόεδρος του «Κοσμάς ο Αιτωλός» και η κα. Αθ. Κατσιγιάννη του  ιδίου Συνδέσμου.

Το βραβείο για τον Χρήστο Τσιρώνη το παρέλαβαν οι γιοί του και για την Δημήτρη Γρίβα η αδελφή του Αθανασία.

 Ποιήματα διάβασαν ο Κωστής Τσιάκαλος, ο δικηγόρος και ποιητής Μενέλαος Παπαδημητρίου, ο ποιητής Αλέξανδρος Κυδωνάκης και η ποιήτρια Αθ. Κατσιγιάννη. Ο Κωστής Τσιάκαλος διάβασε από το πρόσφατα εκδομένο  βιβλίο του το αφήγημά του «Η αντίσταση του Δημήτρη Γρίβα».

Σημ 1η Ο Κωστής Τσιάκαλος γεννήθηκε στην Σπολάϊτα Αγρινίου όπου τελείωσε το Δημοτικό σχολείο. Συνέχισε στο εξατάξιο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αρρένων στο Αγρίνιο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα. Είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος-αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Εξπρές», ποιητής και συγγραφέας. Στην «Εξπρές» ξεκίνησε εργαζόμενος από φοιτητής στα κεντρικά της γραφεία που στεγάζονταν στην Πλατεία Καρύτση αρ. 6, δίπλα στον «Παρνασσό». Στις αίθουσες του  οποίου βραβεύτηκε δύο φορές σαν ποιητής. Το μακρινό 1974 για 5 ποιήματά του. Τα ποιήματα ήταν: «Υπέρκοσμη ψαλμωδία», «Πηγή», «Άρνηση», «Τι ζητάτε κύριε;» και «Προσανάμματα για καταλύτρα πυρκαγιά».   

40 χρόνια αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 2014, σε ειδική τελετή στον «Παρνασσό», ο διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ρωσικής Πρεσβείας, κ. Πέτρος Κούπρικοφ, απένειμε στον Κωστή το Ρωσσικό Βραβείο Ποίησης, στα πλαίσια των πολιτιστικών σχέσεων Ρωσίας-Ελλάδας. Ο Κωστής Τσιάκαλος έχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές και διηγήματα. Βιβλία του βρίσκονται στο στάδιο της έκδοσης.  Πρόσφατα συντόνισε την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση στον «Παρνασσό» της παρουσίασης της Μουσικής Έκδοσης «Συμφωνική Ορθόδοξη Λειτουργία» (Missa Graeca),  που συνέγραψε ο Αγρινιώτης Μουσικοσυνθέτης Δημήτριος Παπαποστόλου. (1943-2019).



Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”