Αναλύοντας την τέχνη με ψυχολογική προσέγγιση-Δημοτική Αγορά Αγρινίου

Κυριακή μεσημέρι 15 Οκτώβρη ψυχολογική προσέγγιση των εικαστικών έργων στην Δημοτική Αγορά!

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 11:00 π.μ. σύμφωνα με το πρόγραμμα της έκθεσης των 55, πολλοί καλλιτέχνες και επισκέπτες περιηγήθηκαν ακολουθώντας την Ψυχολόγο κυρία Πόπη Τσουφλίδου στις αντικρυστές αίθουσες Γλυπτοθήκης και πινακοθήκης. Η κυρία Τσουφλίδου συνοδευόμενη από τον κύριο Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο-μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής-πήγε από πίνακα σε πίνακα, αριστερόστροφα ή όπως αλλιώς λέμε, αντίθετα από τους δείχτες του ρολογιού, και μίλησε για αυτούς. Προσέγγισε ψυχολογικά τον κάθε εκτεθειμένο πίνακα και ανέλυσε, μέσα από την επιστήμη της, έννοιες-ιδέες-συναισθήματα-προτροπές-τάσεις-διδάγματα φανερά αλλά και κρυφά-που απορρέουν από το κάθε έργο. 





«Ζωγράφισε» και σχημάτισε με λέξεις τα «πορτραίτα» των πινάκων και γλυπτών. Η ψυχολογική προσέγγιση που έκανε, για κάθε χρώμα που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος, για κάθε εικόνα και κάθε πινελιά στους πίνακες, μετέφεραν πρωτόγνωρα συναισθήματα σε όλους μας που την ακούγαμε με προσοχή, κυριολεκτικά κρεμασμένοι από τα χείλη της. Ακόμα και οι ίδιοι οι δημιουργοί των εξαιρετικών έργων της έκθεσης, έμειναν έκπληκτοι ακούγοντάς την να περιγράφει νοήματα και διαστάσεις που δεν είχαν σκεφθεί.

Πέρασαν δυο ώρες βαδίζοντας από πίνακα σε πίνακα και κανείς δεν «βαρυγκώμησε», αντιθέτως όλοι θα θέλαμε να συνεχιζόταν η ψυχολογική ανάλυση που με τόση ευφράδεια γινόταν από την γνωστή στο Αγρίνιο επιστήμονα.  

Η κυρία Τσουφλίδου ενδιάμεσα των προσεγγίσεων που έκανε, παρέθετε και πετυχημένα παραδείγματα, άλλα γνωστά και άλλα όχι.

Ένα από αυτά με αφορμή έναν πίνακα, ήταν ένας μύθος του Αισώπου. Αυτός του αετού που έφαγε έναν λαγό και που ένα ταπεινό σκαθάρι τον εκδικήθηκε, καταστρέφοντας τα αυγά-απογόνους-του αετού.

Μετά την ολοκλήρωση της δίωρης «βόλτας» πολλοί καλλιτέχνες εκτιμώντας την ψυχολογική προσέγγιση στα έργα τους, παρακάλεσαν την κυρία Τσουφλίδου να «ξαναδεί» με την «ματιά της» πού βλέπει πέρα από τον καμβά, κάποια από τα έργα τους.

Η Ψυχολόγος δεν τους χάλασε το χατίρι και τα λόγια της είναι σίγουρο ότι προσθέσανε περισσότερες καλλιτεχνικές  πτυχές, σε επόμενα έργα των εικαστικών, που θα τα απολαύσουμε τα επόμενα χρόνια!

Όπως πάντα σε παρόμοιες εκδηλώσεις τον ήχο συντόνισε εξαιρετικά ο τεχνικός κύριος Παναγιώτης Αυγέρης.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή 22 του Οκτώβρη κλείνει η έκθεση.  Στις 07:30 το βράδυ θα γίνει η απονομή των αναμνηστικών.

Τα ωράρια που η έκθεση είναι ανοιχτή σε μικρούς και μεγάλους φίλους της τέχνης είναι από Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. Και από τις 18:00 έως τις 21:00 μ.μ.

Την  Κυριακή από τις 11:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ.       






















   
    

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”