Η νέα σεζόν ξεκίνησε για τον «Σκοπευτή» στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου έγινε στον χώρο του σκοπευτηρίου Αγρινίου, η έναρξη της νέας σκοπευτικής περιόδου. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ο Σκοπευτικός Σύλλογος «Σκοπευτής» και τα μέλη του, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη πυρκαγιών, ανέστειλαν προπονήσεις και αγώνες τις «κόκκινες» για την περιοχή ημέρες.

Προστάτευσαν εθελοντικά τους χώρους των εγκαταστάσεων, είχαν συνεχή φύλαξη, ενώ με μηχανήματα επιμελήθηκαν τον καθαρισμό των πεδίων από ξερά χόρτα και κλαδιά.

 

Και μπαίνοντας το φθινόπωρο, με κανονικές θερμοκρασίες και με την περιοχή Αιτωλοακαρνανίας στο «μπλε» πλέον χρώμα, ξεκίνησαν δυναμικά με συνάθροιση των μελών και έναρξη των προπονήσεων.

 Ο Πρόεδρος Βασίλης Κωσταρέλλος  και  η Γραμματέας του συλλόγου κυρία Νάντια μίλησαν στα μέλη και εξήγησαν τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα. Ειδικά στα νέα μέλη έδωσαν οδηγίες για την συμπλήρωση αιτήσεων και απαραίτητες ιατρικές και νομικές πιστοποιήσεις που απαιτούνται για την εγγραφή τους στον σύλλογο. 

Ο μόνιμα «εθελοντής» ψήστης Παναγιώτης και ο Απόστολος απολείτουργα-ήταν Κυριακή πρωί-άναψαν σε προστατευόμενο χώρο, την «οικογενειακή» ψησταριά  και μετά τις ένδεκα η ατμόσφαιρα ευωδίασε από τα ψητά σουβλάκια και λουκάνικα. Όλα καθώς και τα κρύα νερά και αναψυκτικά ήταν προσφορά του συλλόγου για τα μέλη και τους επισκέπτες.





Παραβρέθηκαν μέλη με τις οικογένειές τους και νέοι υποψήφιοι σκοπευτές. Την έναρξη της σεζόν τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Παναγιώτης Μαυρομάτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος και ο Αξιωματικός Ασφαλείας των βάσεων της Αεροπορίας στην περιοχή του Αγρινίου Σμηναγός κύριος Κωνσταντίνος Σδούκος. 

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τους κυρίους Μαυρομάτη και Κιτσοπάνο για την συμπαράστασή τους στον σύλλογο και την εν γένει φροντίδα τους για το περιβάλλον στην περιοχή των χώρων προπόνησης και διεξαγωγής αγώνων. Ο Σμήναρχος κύριος Σδούκος συνομίλησε με τον Πρόεδρο για θέματα ασφαλείας, που τηρήθηκαν αυστηρά κατά την διάρκεια της κρίσιμης θερινής περιόδου, αλλά και για τα μέτρα προστασίας και καθαριότητας.

Η προπόνηση μετά την «προθέρμανση» με τα νόστιμα σουβλάκια διεξήχθη κανονικά, σε δύο πεδία, απομακρυσμένα και σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. 

















 Όλοι οι χώροι είναι άνετοι, με το πάρκινγκ να έχει χωρητικότητα πλέον των 200 αυτοκινήτων. Οι δρόμοι είναι περιποιημένοι  και καθαροί από χορτάρια και σκουπίδια.    

Παραδίπλα υπάρχει και μεγαλύτερο πεδίο βολής με δυνατότητα προπόνησης και αγώνων στα 200 μέτρα.

Και αυτό το πεδίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με μεγάλο όφελος για την πόλη του Αγρινίου. Θα μπορούσε να φιλοξενήσει μια Πανελλήνια και όχι μόνο, κορυφαία ετήσια αθλητική εκδήλωση. Μια εκδήλωση με αγώνες σκοποβολής στα 200 μέτρα.

Το ιστορικό υπόβαθρο υπάρχει και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Αγρίνιο!

Ο Πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης, στην σκοποβολή με πολεμικό όπλο στα 200 μέτρα στους Ολυμπιακούς αγώνες που αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα, ήταν ο Αιτωλοακαρνάνας Παντελής Καρασεβδάς. (28 Μαρτίου 1896)

Δεν τον ξέρουν πολλοί, γιατί επισκιάστηκε από τον Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη μια ημέρα αργότερα. (29 Μαρτίου 1896).  (οι ημερομηνίες είναι με το παλιό-Ιουλιανό-ημερολόγιο).

Πολλοί δεν ξέρουν ότι ο χρυσός πρώτος Ολυμπιονίκης Καρασεβδάς μετά από μια τρικυμιώδη ζωή και μάχες που γέμισαν το κορμί του με μολύβι, πέθανε στο Αγρίνιο πριν 80 περίπου χρόνια.

Στην ζωή του πολέμησε σε όλα τα επίπεδα, πολεμικά, κοινωνικά και πολιτικά.

Έλαβε μέρος στα πολεμικά μέτωπα της Κρητικής Επανάστασης και του Ελληνοτουρκικού Πολέμου. Γνώρισε τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής. Συναναστράφηκε με σημαντικές προσωπικότητες όπως τον Βενιζέλο. Το 1910 εκλέχθηκε βουλευτής με το νεοσύστατο κόμμα των Φιλελευθέρων. Στον Βαλκανικό πόλεμο του 1912 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή. Μέσα στα  επόμενα δέκα χρόνια, από απλός Δεκανέας έφθασε στον βαθμό του Υποστρατήγου, όλες του οι προαγωγές έγιναν στα πεδία των μαχών επ’ ανδραγαθία. Συμμετείχε στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ευχάριστα και δυσάρεστα. Διετέλεσε πρόεδρος του Πανελληνίου δυο φορές, πρόεδρος του Παναθηναϊκού και μέλος της επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν αντίπαλος στις δικτατορίες του μεσοπολέμου, που του στέρησαν μέχρι και την σύνταξή του. Αντιστασιακός στην κατοχή. Εθνοσύμβουλος στις Κορυσχάδες, σαν ένας από τους 22 προ-Μεταξικούς αριστερούς βουλευτές. Το 1945 δημοσίευσε την πολιτική του παρακαταθήκη με τίτλο: «Σκέψεις για την ανασυγκρότηση του κράτους και για το πρόγραμμα του Φιλελεύθερου, Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Δυστυχώς παραμερίστηκε από την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και έφθασε στον θάνατό του ξεχασμένος από όλους, εδώ στο Αγρίνιο στις 14 Μάρτη 1946. Πέθανε φτωχός και φορώντας στο χέρι του το βραχιόλι με τις σφαίρες που «έφαγε» στους πολέμους.  Η κηδεία του έγινε στον Αστακό.

Εκεί τιμήθηκε πρόσφατα με προτομή που φιλοτεχνήθηκε από Αγρινιώτη γλύπτη. Μήπως θα πρέπει να στηθεί και στο Αγρίνιο ένας ανδριάντας, ας πούμε κάπου στην Αγία Τριάδα, εκεί στο προαύλιο της εκκλησίας που εκτελέστηκαν και οι 120 δυο χρόνια πριν τον θάνατό του;

Όταν στηθεί ο ανδριάντας και γίνουν τα αποκαλυπτήρια είναι σίγουρο ότι θα έρθουν στο Αγρίνιο πολλοί Ολυμπιονίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε παρόμοια αποκαλυπτήρια ανδριάντα στον Μαραθώνα πήγαν 12 πρώην Ολυμπιονίκες! Και η εκδήλωση προβλήθηκε από όλα τα κανάλια και το CNN στην Αμερική και άλλες χώρες.

Ακόμα η πόλη του Αγρινίου σε αναγνώριση του θα μπορούσε να φιλοξενήσει αγώνες προς τιμή του. Σκοπευτικούς όλων των κατηγοριών και αποστάσεων με κυριότερο τον αγώνα βολών στα 200 μέτρα.

Και ως έπαθλο στους νικητές θα μπορούσε να είναι μια μινιατούρα από ορείχαλκο του Ολυμπιονίκη και του όπλου του,  αντίγραφο αυτής που βρίσκεται στο Ολυμπιακό Μουσείο στο Μαρούσι.  

Η ζωή και οι αγώνες του Παντελή Καρασεβδά καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο που έγραψαν δυο καταξιωμένοι ιστορικοί συγγραφείς, ο κ. Κωστής Τσιακανίκας και o κ. Νικόλαος Χούτας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Παντελής Καρασεβδάς (1876-1946) Τρεις ζωές» και παρουσιάστηκε και στο Αγρίνιο στις 4 Μαρτίου. 

Στην χώρα μας ο «Σκοπευτής» έκανε  την «πρωτιά» διοργάνωσης Πανελληνίου αγώνα σκοποβολής τυφεκίου στα 400 μέτρα! Διεξήχθη με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, στο κοντινό Μεσολόγγι στο πεδίο βολής του ιστορικού 2/39 Συντάγματος, το Σάββατο απόγευμα της 17 Ιουνίου 2023. Τέτοιος αγώνας έγινε πρώτη φορά στην Ελλάδα!






















Πιστεύω ότι αγώνες προς τιμή του ξεχασμένου Ολυμπιονίκη Παντελή Καρασεβδά-κάπου εκεί στο τέλος Μαρτίου-θα ήταν το έναυσμα των καλοκαιρινών δρώμενων στην περιοχή του Αγρινίου!

Για πληροφορίες και εγγραφές νέων μελών απευθυνθείτε στο Πρόεδρο του Συλλόγου «Σκοπευτής» κύριο Βασίλη Κωσταρέλλο στο τηλέφωνο: 693 237 7811

Α.Κ.Κ.  

           

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”