Εγκαίνια στο αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Μετά το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα και πριν βγει το γεμάτο φεγγάρι, στην Αρχαία Πλευρώνα, έγιναν τα εγκαίνια την Πέμπτη βράδυ της 31 Αυγούστου, για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου».
Μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο από τρία χρόνια) ολοκληρώθηκε το απαιτητικό έργο της αναστήλωσης ενός εμβληματικού μνημείου του νομού και δόθηκε για πρώτη φορά στο κοινό, για μια μουσική εκδήλωση μετά από πολλές δεκαετίες. Και φυσικά η ολοκλήρωση του έργου της επίπονης, προσεκτικής και επιστημονικής εργασίας, βασίστηκε στον καλό συντονισμό και προγραμματισμό της ομάδας επίβλεψης καθώς και στην εμπειρία και τεχνογνωσία του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού!
Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν σιωπηλά και υπομονετικά, στην ανάδειξη του μικρού αλλά ίσως ομορφότερου Αρχαίου θεάτρου της Αιτωλοακαρνανίας!
Η τοποθεσία του τόσο σοφά επιλεγμένη, εντός των τειχών, από τους Αρχαίους προγόνους μας, δεσπόζει στα δυτικά της αρχαίας οχυρωμένης Πλευρώνας. Από τα τείχη της το βλέμμα ταξιδεύει πολύ μακριά μέχρι εκεί που δύει ο ήλιος πέρα από την λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Τον επισκέπτη στην Αρχαία Πλευρώνα μόνο και μόνο αυτή η θέα τον «αποζημιώνει».
Το θέατρο σκαμμένο στον βράχο και κτισμένο με τόση τέχνη από τους αρχαίους, χάρις στις εργασίες που είναι οι πρώτες που έγιναν μέσα στο διάβα των χιλιετιών, πήρε παράταση ζωής για τους επόμενους αιώνες.
Η μικρή απόσταση από τον εθνικό δρόμο, μόλις 1,8 χιλιόμετρα μέχρι το πάρκινγκ, ο άνετος χώρος για παρκάρισμα, η ωραία ταιριαστή με το τοπίο είσοδος και χώρος ξεκούρασης, θα φέρει χιλιάδες επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο, Έλληνες και ξένους.
Την Πέμπτη βράδυ, με την δεύτερη πανσέληνο μέσα σε ένα μήνα, (η επόμενη διπλή πανσέληνος το 2037), Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως κάθε χρόνο, διοργάνωσαν και φέτος εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία. Περίπου 50 τέτοιοι χώροι σε όλη την Ελλάδα έμειναν ανοιχτοί στο κοινό μέχρι τα μεσάνυχτα.
Έτσι η 31 Αυγούστου, επελέγη από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των προγραμμάτων «Δυτική Ελλάδα» σαν ταιριαστή συγκυρία για το άνοιγμα στο κοινό του Αρχαίου Θεάτρου και τα εγκαίνια του.
(Το όλο έργο θα ολοκληρωθεί σε τέσσερες μήνες, την 31 Δεκεμβρίου του 2023).
Η Περιφέρεια διέθεσε λεωφορεία που μετέφεραν εκατοντάδες επισκέπτες από το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο στην Πλευρώνα. Ακόμα περισσότεροι ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους.
Η απόσταση από το πάρκινγκ στην νότια κύρια πύλη του αρχαίου κάστρου είναι 200 μέτρα και από εκεί έως το θέατρο άλλα 150 μέτρα.
Το προσωπικό υποδοχής εργάστηκε παραδειγματικά στην καθοδήγηση, πληροφόρηση και συνδρομή σε ανθρώπους που χρειάζονταν κάποια βοήθεια.
Η ομάδα διάσωσης του Μεσολογγίου με τις κόκκινες φανέλες και τα πρόθυμα να συνδράμουν μέλη της, αναπτύχθηκε από την αρχή της εκδήλωσης σε επίκαιρα σημεία του χώρου. Έφεραν μαζί τους σακίδια με όλα τα απαραίτητα για πρώτες βοήθειες ακόμα και απινιδωτή. Είναι πολύ παρήγορο για πολλούς να ξέρουν ότι θα τύχουν συνδρομής και βοήθειας, αν τους συμβεί κάτι.
Το «μικρό» θέατρο γέμισε γρήγορα και ενώ ο ήλιος έγερνε στον ορίζοντα ξεκίνησε η εκδήλωση.
Η συντονίστρια της εκδήλωσης προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ. Ολυμπία Βικάτου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία τους στα εγκαίνια του Αρχαίου θεάτρο της Πλευρώνας, τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνό, την κυρία Υπουργό Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνο Λύρο, τον Δήμαρχο Θέρμου κ. Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα, την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα» κα. Ιωάννα Φαναριώτου, τους εκπροσώπους όλων των φορέων, όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των εγκαινίων καθώς και όλους τους συνεργάτες της.
Πληροφόρησε το κοινό για την εκδήλωση και για την μουσική βραδιά που θα επακολουθήσει.
Κάλεσε στο βήμα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ο οποίος χαιρέτισε την εκδήλωση. Μεταξύ των άλλων είπε:
«Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα, εδώ, ανάμεσά σας σε αυτή την υπέροχη βραδιά του Αυγούστου, που σε λίγο θα γεμίσει με ήχους και τραγούδια για το φεγγάρι. Σε αυτόν τον πανέμορφο αρχαιολογικό χώρο που ακροβατεί κυριολεκτικά πάνω από τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και ομολογώ, ότι έχω ενθουσιαστεί με την ομορφιά του τοπίου και την εκπληκτική θέα που προσφέρεται από εδώ.
Είναι αλήθεια, ότι από την πρώτη ημέρα της Ενθρονίσεώς μου ως νέου Ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και μέχρι σήμερα έχω επισκεφθεί πολλά μέρη της επαρχίας μας, ασκώντας τα ποιμαντικά μου καθήκοντα και έχω γνωρίσει μοναδικά μνημεία και τόπους που συνθέτουν το «παλίμψηστο» της βιωτής των Αιτωλών και των Ακαρνάνων.
Με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση των εγκαινίων του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου της Πλευρώνας που μας φιλοξενεί θα ήθελα να συγχαρώ την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και όλες τις Γενικές Διευθύνσεις του Υπουργείου για τη μέριμνα που επιδεικνύουν στην προστασία, έρευνα και συντήρηση των μνημείων, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την ένταξη του έργου, ιδιαιτέρως την Προϊσταμένη της Εφορείας Δρ. Ολυμπία Βικάτου, που ανέλαβε με τους εξαιρετικούς της συνεργάτες να φέρουν εις πέρας αυτό το ομολογουμένως δύσκολο και απαιτητικό έργο της αναστήλωσης ενός αρχαίου μνημείου, που χρειάζεται εμπειρία, τεχνογνωσία, σεβασμό προς το μνημείο, προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα στα σφικτά χρονοδιαγράμματα.
Αξίζουν επίσης θερμά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του έργου που καθημερινά υπό οιεσδήποτε καιρικές συνθήκες εργάζεται και θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι την ολοκλήρωσή του».
Tον Σεβασμιότατο ακολούθησε στο βήμα ο Δήμαρχος της Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος. Στον χαιρετισμό του είπε ενδιαφέροντα πράγματα, όπως το ότι ο αρχαίος αγωγός νερού για το υδραγωγείο στο κάστρο της Πλευρώνας, ερχόταν από πολύ μακριά, τμήματα του οποίου εντόπισε όταν σαν νέος Μηχανικός πριν 35 χρόνια επιμελήθηκε έργα του Δασαρχείου. Τον παρομοίωσε ίδιον με αυτόν που εκτίθεται στον υπόγειο σταθμό του Μετρό της Αθήνας στην στάση του Ευαγγελισμού. Τόνισε την υποστήριξη της ανάδειξης της Αρχαίας Πλευρώνας από την Υπουργό, (επισκέφθηκε τον χώρο 2 φορές αυτόν την μήνα) και πολλές άλλες τον τελευταίο καιρό, του Περιφερειάρχη, αλλά και της επίμονης κυρίας Βικάτου και των συνεργατών της. Της «συμπατριώτισσας» όπως την αποκάλεσε, καθότι την έχει ανακηρύξει Επίτιμη Δημότη Μεσολογγίου πριν ένα χρόνο. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει μια ειδική εκδήλωση προς τιμή όσων εργάστηκαν για αυτή την ανάδειξη του Θεάτρου και άλλων έργων συντήρησης και αποκατάστασης στην Πλευρώνα. Ευχαρίστησε όλους τους υπεύθυνους για τα έργα που έκαναν αλλά και για τα έργα που θα κάνουν καθώς δημοπρατούνται έργα πολλά στον τόπο.
Η κυρία Βικάτου έκανε παρουσίαση του έργου της αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου Θεάτρου. Συγχρόνως σε μεγάλη οθόνη προβαλλόταν εικόνες. Ομοίως σε τεράστια οθόνη γινόταν προβολή στον χώρο αναψυχής, στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, για πολλούς επισκέπτες που προτίμησαν να καθίσουν εκεί στις αναπαυτικές καρέκλες.
Από την ιστορία της Πλευρώνας και την εξαιρετική περιγραφή, με τεχνικούς επιστημονικούς τρόπους που εκτελέστηκαν οι εργασίες στον χώρο, θα επισυνάψω λίγα λόγια της επιγραμματικά.
«Η αρχαία Πλευρώνα μνημονεύεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα του Ομήρου, έστειλε πλοία στον πόλεμο της Τροίας. Το όνομά της βρέθηκε σε πήλινες πινακίδες της Γραμμικής γραφής Β στο ανάκτορο της Πύλου».
«Το κάστρο γνωστό σαν κάστρο της κυρά Ρήνης επισκέφθηκαν Ευρωπαίοι περιηγητές τον 19ο αιώνα, την ανέφεραν σαν «τα ερείπια μιας αρχαίας πόλης κοντά στο Μεσολόγγι».
«Η Πλευρώνα των ελληνιστικών χρόνων καταλαμβάνει δύο λόφους στις νότιες πλαγιές του Αρακύνθου…. Το αρίστης διατήρησης τείχος της εντυπωσιάζει…. Είναι κτισμένο κατά το ψευδοϊσόδομο τραπεζιόσχημο σύστημα, από ντόπιο ασβεστόλιθο… Αναφέρεται ως ιδρυτικό μέλος της Αιτωλικής Συμπολιτείας…. Έχει δέκα πύλες, δύο μικρότερες και τριάντα έξι πύργους…. Στο εσωτερικό της τειχισμένης πόλης σώζονται σημαντικά μνημεία, όπως η αγορά με το «στάδιο», η μεγάλη λαξευμένη στον φυσικό βράχο δεξαμενή, πληθώρα κτηρίων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα…. Η τοποθεσία της δεσπόζει στην γύρω πεδιάδα και τη λιμνοθάλασσα, σε εξαιρετικά στρατηγική θέση…»
«Το μικρό θέατρο είναι από τα πιο ενδιαφέροντα της Αιτωλίας. Προσφέρει μοναδική θέα προς τη λιμνοθάλασσα, τις ακτές και τις εκβολές του Αχελώου.
Παρουσιάζει κατασκευαστική ιδιαιτερότητα. Το προσκήνιό του εφάπτεται του τείχους.
Ανασκαφές έγιναν πρώτη φορά το 1898 από Γερμανούς αρχαιολόγους».
Η ομιλήτρια περιέγραψε αναλυτικά την δομή του θεάτρου και τα έργα αποκατάστασης.
Η παράδοση του έργου θα γίνει στις 31-12-2023. θα υλοποιηθούν: διοργάνωση ημερίδας παρουσίασης και προβολής του έργου στο ευρύ κοινό. Θα γίνουν ειδικές σημάνσεις στον χώρο.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κυρία Βικάτου ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την ένταξη του έργου και την στήριξη, την Διαχειριστική Αρχή, την Προϊσταμένη της κα. Ιωάννα Φαναριώτου και τα στελέχη για την εξαιρετική συνεργασία, αλλά και για την συν διοργάνωση της εκδήλωσης, τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου μας, τον Προϊστάμενο κ. Ιωάννη Μυλωνά και τα στελέχη της ΕΥΤΟΠ, το διοικητικό προσωπικό της Εφορείας (Σώκος, Πλυταριά, Σιδέρη), το φυλακτικό προσωπικό του χώρου, καθώς και οποιονδήποτε συνέβαλε στο έργο.
Ευχαρίστησε ακόμα από καρδιάς τον αρχιτέκτονα κ. Ανδρέα Τεγούση, τα μέλη της ομάδας επίβλεψης, τον τοπογράφο μηχανικό κ. Γεώργιο Λώλο και τη συντηρήτρια κα. Αφροδίτη Τηλιγάδα, τον τεχνικό σύμβουλο αρχιτέκτονα κ. Νεοπτόλεμο Μιχαηλίδη. τους συντηρητές κυρίους Δημήτρη Πιλάλη και Νικόλαο Βασιλείου, τον εξωτερικό συνεργάτη κ. Χρήστο Στεφανίδη, του οποίου η συμβολή στο τελευταίο στάδιο των εργασιών υπήρξε καθοριστική.
Στις ονομαστικές ευχαριστίες της δεν πρέλειψε το εργατοτεχνικό προσωπικό που στην κυριολεξία σήκωσε στα χέρια του το έργο: τις κυρίες Αφροδίτη Κοκώνη και Κωνσταντούλα Ντούνη, τους κυρίους Γρηγόρη Διαμαντόπουλο, Γεώργιο Τουμπουλίδη, Αριστείδη Αναγνωστόπουλο, Αριστοτέλη Σταμούλη, Ηλία Πέτρου και Ευθύμιο Αναστασίου.
Ιδιαίτερα με πολύ συγκίνηση ευχαρίστησε τον αγαπητό της συνάδελφο και στενό συνεργάτη, τον αρχαιολόγο Γεώργιο Σταμάτη. Την ψυχή του έργου όπως τον χαρακτήρισε με τον οποίο είχε καθημερινή συνεργασία.
Και τελευταία εξέφρασε τις ξεχωριστές και ιδιαίτερες ευχαριστίες της στην Υπουργό Πολιτισμού, Δρ. Λίνα Μενδώνη, που ήταν πάντα δίπλα τους και ειδικά σε αυτό το έργο από την αρχή του προγραμματισμού ένταξής του μέχρι τώρα. Επιπλέον την ευχαρίστησε για την τιμή που παραβρέθηκε στα εγκαίνια και μοιράστηκε μαζί με όλους τη μεγάλη χαρά για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης αυτού του κομψού θεάτρου.
Και θύμησε και τα αξιομνημόνευτα έργα σαν κι αυτό, όπως το μουσείο «Ξενοκράτειο», και το Βενετσιάνικο λιμάνι της Ναυπάκτου. Έργα αναστηλωτικά με καλές συνεργασίες που δίνουν δύναμη για συνέχεια, νέους σχεδιασμούς και κάνει όλους να νοιώθουν υπερήφανοι που υπηρετούν στο Υπουργείο Πολιτισμού, συμβάλλοντας στην προστασία και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το θέατρό μας και σύντομα να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κοινωνικής συναναστροφής και ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, όπως ήταν για τους αρχαίους Αιτωλούς.
Η κυρία Φαναριώτη με την σειρά της χαιρέτησε την εκδήλωση. Μίλησε για τον εγκαινιασμό του Θεάτρου, ένα έργο μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς, και για την παραμονή σταθερά προσηλωμένων όλων στην υπηρεσία του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στα προηγούμενα κοινοτικά τρία πλαίσια στήριξης του έργου. Όλα μαζί αποτέλεσαν μία ολοκληρωμένη παρέμβαση. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά-τόνισε-όχι μόνο για όσους είναι εδώ αλλά και για όλους όσους θα το απολαύσουν στον χρόνο. Ευχαρίστησε όσους στο παρελθόν και στο παρόν εργάστηκαν και συνεργάστηκαν άψογα για να φθάσουμε στην αποπεράτωση του έργου. Ευχήθηκε σε όλους μια απολαυστική βραδιά.
Ο Περιφερειάρχης κύριος Φαρμάκης μίλησε «από καρδιάς», νοιώθοντας όπως είπε χαρούμενος και συγκινημένος. Παραδίδεται σήμερα για χρήση στο κοινό ένα ανυπέρβλητο μνημείο. Ο Πολιτισμός, είπε, είναι η αιχμή του δόρατος αυτού που επιδιώκουμε όλοι, της ανάπτυξης. Διαθέτουμε είπε ένα πλούσιο και θαυμάσιο περιβάλλον στην Αιτωλοακαρνανία. Είμαστε εδώ όχι για να τιμήσουμε το παρελθόν, αυτός είναι ένας τρόπος αντίληψης του πολιτισμού, αλλά υπάρχει και ένας άλλος τρόπος. Αναδεικνύοντας τον πολιτισμό μπορείς να τον κάνεις και πάλι πυρήνα ανάπτυξης, πυρήνα οικονομικής ευρωστίας. Είμαστε εδώ όχι για να τιμήσουμε το παρελθόν αλλά για να χτίσουμε το μέλλον. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλοι οργανισμοί συνεργαστήκαμε για να «ποντάρουμε» στον Πολιτισμό. Επενδύσαμε σε έργα Πολιτισμού. Επενδύσαμε πάνω σε αυτήν την υπεραξία που έχουμε. Την ανάδειξη τουλάχιστον τριών αρχαίων θεάτρων. Αλλά δεν μένουμε μόνο εδώ, ας μην ξεχνάμε το «Ξενοκράτειο» Μουσείο, το κτήριο «Χρυσόγελου», αλλά και στο Αγρίνιο τις αποθήκες Παπαπέτρου που είναι ένα μεγάλο στοίχημα και με την βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού θα γίνει πραγματικότητα. Ο κύριος Φαρμάκης δήλωσε ότι είναι πολύ υπερήφανος γιατί είναι κρίκος αυτής της μεγάλης αλυσίδας ανθρώπων που μπορέσαμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτόν τον τόπο που μας γέννησε.
Η κυρία Βικάτου κάλεσε στο βήμα την Υπουργό Πολιτισμού Δρ. Λίνα Μενδώνη.
H Υπουργός χαιρέτισε τους καλεσμένους στην εκδήλωση και είπε ότι «Είμαστε εδώ για να χαρούμε και να απολαύσουμε την εκδήλωση η οποία ακολουθεί. Θα ήθελα να επισημάνω 2-3 πράγματα. Πρώτον την παρουσία όλων μας σήμερα εδώ που από ότι είπε η κυρία Βικάτου, είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που περίμενε. Αυτό δείχνει πως η αποκατάσταση του συγκεκριμένου μνημείου και η απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και πως το Υπουργείο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημα. Η συγκεκριμένη απόδοση του μνημείου είναι μια πράξη που έρχεται να καλύψει εργασίες στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο σε μια από τις σημαντικότερες οχυρωμένες πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας που ξεκίνησε είκοσι χρόνια πριν από τον Λάζαρο Κολώνα. Τον οποίο οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε γιατί όταν πρωτοξεκίνησε εδώ ήταν πολλοί αυτοί που είπαν «μα τώρα στα βουνά…τι πας να κάνεις…». Τα είχαμε ζήσει-είπε-με τον Λάζαρο αυτά τότε, και σας μιλάω σαν αυτήκοος μάρτυρας αυτών των συζητήσεων. Συνέχισε για τον Πολιτισμό για «τις ρίζες που χωρίς αυτές δεν μπορούμε να έχουμε μέλλον». Στόχος όλων συνέχισε είναι η προστασία του μνημείου που ξεκινάει τώρα με την αποκάλυψή του στο κοινό.
Ευχαρίστησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων για το έργο. Το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την συνεργασία που είχαν για να φθάσουν στην ολοκλήρωση του έργου αυτού σήμερα. Ευχαρίστησε την Περιφέρεια, την Ειδική Υπηρεσία, προσωπικά τον Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριο Φαρμάκη, με τον οποίο είχε και είναι σίγουρη ότι θα συνεχίσει να έχουν και τα επόμενα χρόνια την ίδια συνεργασία, γιατί έκαναν πολλά, θέλει όμως να κάνουν πολύ περισσότερα και κυρίως αυτό που έχουν ξεκινήσει μαζί τον σχεδιασμό τους να τα τελειώσουμε, και το Αγρίνιο είναι μέσα σε αυτούς τους στόχους. Ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στον χώρο και ευχήθηκε σε όλες τις εκδηλώσεις που θα συντονίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων και θα πραγματοποιεί το θέατρο, να υπάρχει πάντα ο ίδιος ενθουσιασμός και η ίδια αγάπη για το μνημείο που δείχνετε σήμερα.
Η κυρία Βικάτου ευχαρίστησε όλους, ανακοίνωσε πεντάλεπτο διάλλειμα πριν την έναρξη της μουσικής βραδιάς με την κα. Φωτεινή Δάρρα και τίτλο «Με ένα κομμάτι φεγγαριού στα χέρια».
Οι μουσικοί έλαβαν τις θέσεις τους, έστησαν τα όργανά τους και σε μερικά λεπτά έκανε την είσοδό της η καλλιτέχνιδα κυρία Δάρρα στο πέτρινο και χωμάτινο χώρο της ορχήστρας, εισερχόμενη από την πύλη με το τόξο της βόρειας παρόδου του θεάτρου. Το οποίο αποτελεί και το πιο εντυπωσιακό τμήμα της αναστήλωσης. Το ύψος του τόξου είναι 3,7 μέτρα.
Στο κατάμεστο θέατρο με πάνω από 500 καθισμένους θεατές το ποιοτικό τραγούδι συνοδευόμενο από την εξαιρετική μουσική κυριάρχησε την επόμενη ώρα. Ακούστηκαν μοναδικά τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών. Οι θεατές συμμετείχαν σιγοτραγουδώντας στα πιο γνωστά. Πολλές φορές και παρατεταμένα χειροκρότησαν την γνωστή Ζακυνθινή τραγουδίστρια.
Στα ενδιάμεσα των τραγουδιών της οι προβολείς φώτιζαν διακριτικά τον χώρο.
Και κάποια στιγμή ανέτειλε και το φεγγάρι! Πρώτη το είδε η καλλιτέχνιδα πού κοίταζε ανατολικά, ενώ οι θεατές καθισμένοι στο κοίλο δεν το έβλεπαν ακόμα. Η «μπλέ» πανσέληνος ταξίδευσε μέσα στα σύννεφα και σε λίγο φώτισε όλον τον αρχαιολογικό χώρο.
Ήταν μια βραδιά που έλεγες να μην τελειώσει. Ευχόμαστε τα επόμενα καλοκαίρια να ξανα-απολαύσουμε παρόμοιες εκδηλώσεις στην Πλευρώνα αλλά και στα υπόλοιπα αρχαία θέατρα του απέραντου νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας.
Το γεγονός είναι ότι όλοι οι φορείς συνεργάζονται για την πρόοδο της περιοχής μας και γίνονται σταθερά πολιτιστικά βήματα, ένα από αυτά είναι η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Πλευρώνας.
Συγχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, τους γνωστούς στα φώτα της δημοσιότητας και πολλούς άγνωστους μακριά από αυτά.
Α.Κ.Κ.