Τέλος ταλαιπωρίας των ταξιδιωτών στον Ορεινό Βάλτο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Μια ευχάριστη έκπληξη περιμένει τους καλοκαιρινούς επισκέπτες και περαστικούς από τον Ορεινό Βάλτο του Δήμου Αμφιλοχίας. 

Η ταλαιπωρία τελείωσε για επιβάτες και οχήματα στο ρήγμα που έγινε πριν πέντε χρόνια στο Μπαμπαλιό. Τώρα πλέον η διαδρομή έγινε ασφαλής και ευχάριστη για τους διερχόμενους οδηγούς.


Από την εμφάνιση του περίπου 150 μέτρων ρήγματος, στο οδόστρωμα το 2018, φθάσαμε μετά από μελέτες του ΕΑΓΜΕ και των Μηχανικών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην τελειότερη αποκατάσταση που θα μπορούσε να γίνει.


Τις πρώτες μέρες, που ήταν ακόμα άγνωστο αν θα συνεχιζόταν η κατολίσθηση, η κυκλοφορία προς και από το Αγρίνιο γινόταν μέσω Αμφιλοχίας. Περίπου 40 χιλιόμετρα επί πλέον διαδρομή.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση το επόμενο διάστημα της Περιφέρειας και του Δήμου Αμφιλοχίας, Με ταχτικές επιθεωρήσεις από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών και μελέτες καθορίστηκε ο τρόπος για μόνιμη επισκευή του κατεστραμμένου τμήματος.


Ο Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Ευάγγελος Νικολάου ήρθε ο ίδιος από την Αθήνα  στην περιοχή του Βάλτου, συνοδευόμενος από τον Δόκτορα Γεωλογίας κ. Παναγιώτη Πάσχο.


Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης οδήγησε την ομάδα των εμπειρογνωμόνων στο ρήγμα πάνω στην πλαγιά του λόφου και στην συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία όπου τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ρήγματα στο έδαφος κάτω από τον δρόμο, μέχρι και περίπου 50 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Η ομάδα επιθεώρησε και τα τεχνικά έργα κατά μήκους του οδοστρώματος που κατασκευάστηκαν προ πενήντα ετών.

Οι κύριοι Νικολάου και Πάσχος κατατοπίστηκαν πλήρως από τον μηχανικό κ. Πέτρα για την προϊστορία του ρήγματος στο σημείο αυτό και για τις εργασίες που έγιναν για την ασφαλή αποκατάσταση της συγκοινωνίας, στον μοναδικό αυτό άξονα που συνδέει την μεγαλύτερη πόλη του Νομού το Αγρίνιο με την ενδοχώρα.




Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αρμόδιος για το έργο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Μαυρομάτης, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Αντιδήμαρχοι και τοπικοί Πρόεδροι Κοινοτήτων συναντήθηκαν επί τόπου και μίλησαν με τους Μηχανικούς για την λύση του προβλήματος.

Και με την συνεργασία όλων των φορέων «μπήκε το νερό στο αυλάκι» και φθάσαμε στο σήμερα.




Οι εργασίες αποκατάστασης πήραν χρόνο και άρχισαν όταν ολοκληρώθηκαν οι γεωτρήσεις σε βάθος 20 μέτρων και η λήψη δειγμάτων του στερεού πέτρινου υποστρώματος μελετήθηκαν στα γεωλογικά εργαστήρια.



Πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν για την αποκατάσταση του ρήγματος, με κρύο τον χειμώνα και ζέστη το καλοκαίρι, τους αξίζουν συγχαρητήρια για την εργασία τους. Και για το ότι κράτησαν πάντα ανοιχτή την κυκλοφορία. Η αμοιβή τους, το μεροκάματο τους  για να ζήσουν τις οικογένειές τους, δεν μπορεί να καλύψει την προσφορά τους σε ένα έργο που ωφελεί τους χιλιάδες κατοίκους των ορεινών περιοχών Βάλτου-Άρτας-Αγράφων-και Αργιθέας. Τα ονόματά των τεχνιτών και εργατών  θα μπορούσαν να γραφτούν στον τεράστιο τσιμεντένιο τοίχο/ανάχωμα για προστασία από μπάζα του οδοστρώματος. Ως αναγνώριση της εργασίας τους, πριν ο τοίχος καλυφθεί από ανούσια συνθήματα κάθε λογής και…χρώματος!













Για το τι προηγήθηκε της αποκατάστασης του κατεστραμμένου τμήματος του δρόμου, μπορείτε να διαβάσετε σε προηγούμενα δημοσιεύματα του blog gefyravergas.gr

Α.Κ.Κ.

 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”