Αυγουστιάτικες ποικιλόμορφες εκδηλώσεις στο Χαλκιόπουλο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας [i]

Το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου επιλέγουν όλοι οι Πολιτιστικοί σύλλογοι για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην περιοχή τους.

Μια βδομάδα πριν το 15αύγουστο και 2-3 μέρες μετά, παντού διοργανώνονται  πανηγύρια και κάθε είδους διασκεδάσεις.

Από χρόνια ο Πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης», με έδρα στην Αθήνα, διοργανώνει πολυήμερες εκδηλώσεις στο Χαλκιόπουλο.

Με ζήλο και κόπο ξεκινάει τις προετοιμασίες εγκαίρως, ώστε να  προσφέρει στους καλοκαιρινούς επισκέπτες και στους μόνιμους κατοίκους του χωριού ένα πολύ ενδιαφέρον και ποικίλο πρόγραμμα.

Η οργάνωση πολυήμερων εκδηλώσεων είναι μεγάλος «πονοκέφαλος» για τους οργανωτές. Δεν είναι μια απλή διοργάνωση μιας μουσικής εκδήλωσης που κρατάει μια βραδιά.

Και τα ποιοτικά «στάνταρτ» που ο σύλλογος προσπαθεί να πετύχει απαιτούν πολύ εργασία. Οι οργανωτές για μέρες «χάνονται» από την οικογένειά τους και το κεφάλι τους γίνεται «καζάνι» προσπαθώντας να ρυθμίσουν χιλιάδες λεπτομέρειες, για να πετύχουν μια σωστή και άψογα διοργανωμένη εκδήλωση.

Μια εκδήλωση που προσπαθούν να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, και να περιέχει θεματικές ενότητες που θα ικανοποιήσουν μικρούς και μεγάλους.

Η σκέψη τους και ο στόχος τους είναι πάντα ιδεαλιστικός. Κυριαρχούν οι έννοιες της διατήρησης της παράδοσης, της Θρησκείας και του Πολιτισμού. Προσπαθούν για την σύνδεση της νέας γενιάς με τον ιστορικό τόπο των προγόνων τους. Στις προσπάθειές τους συγκαταλέγεται η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, προαγωγής των τοπικών προϊόντων, αναβίωσης παλιών εθίμων, χάραξη και σηματοδότηση των εγκαταλειμμένων μονοπατιών που ένωναν τα χωριά και πολλών άλλων δραστηριοτήτων.

Ο πρόεδρος του συλλόγου και τα μέλη του συμβουλίου, όλον τον χρόνο πριν την καλοκαιρινή εκδήλωση στο χωριό, συσκέπτονται τακτικά προγραμματίζοντας την επόμενη. Είναι πάντα πρόθυμοι να συζητήσουν καινούργιες ιδέες, από όπου κι αν προέρχονται, μέλη του συλλόγου ή όχι.

Έτσι διοργάνωσαν και φέτος μια από τις καλύτερες εκδηλώσεις όλων των προηγούμενων ετών.

Και αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει για πολλούς λόγους. Ο κυριότερος είναι γιατί «σηκώνουν τα μανίκια» και εργάζονται ανεξαρτήτου χρόνου, μέρα ή νύχτα, καθημερινές και αργίες, ο καθένας σύμφωνα με τον τομέα στον οποίο είναι ο πιο κατάλληλος.  

Ο μεγάλος τους σύμμαχος είναι η τοπική συνεργασία με τους συλλόγους του χωριού, πολιτιστικούς και αθλητικούς και περισσότερο απ’ όλα η υποστήριξη των κατοίκων και η αθρόα συμμετοχή τους σε όλες τις μορφές της εκδήλωσης.






Το δροσερό ημι-ορεινό περιβάλλον της περιοχής και η φυσική και ανεπανάληπτη ομορφιά της ορθοπλαγιάς της Καλάνας, πάνω από το χωριό, συμβάλλουν στις αξέχαστες εντυπώσεις των επισκεπτών. Και όσοι «τυχεροί» (400 με 500 άτομα) συμμετείχαν και στο κλείσιμο των εκδηλώσεων την Πέμπτη 17 Αυγούστου στην «Αγραπιδούλα», θα έχουν αλησμόνητες αναμνήσεις για πάντα!





Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν από όλα! Γιορτή μελιού και τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, ομιλίες επιστημόνων σχετικά, συζήτηση με τους επισκέπτες, προβολή θεματικών εικόνων και ντοκιμαντέρ για τις μέλισσες και την ωφελιμότητα του μελιού στον άνθρωπο.







Έκθεση χιλιάδων φωτογραφιών των τελευταίων εκατό χρόνων με ανθρώπους που έφυγαν. Και με τοπία όπως τα ξέραμε οι παλιότεροι.

Αναβίωση ξεχασμένων στον χρόνο παραδοσιακών παιγνιδιών της προ- ηλεκτρονικής εποχής! Σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα οι γεροντότεροι του χωριού που διηγήθηκαν τις παιδικές τους αναμνήσεις στους διοργανωτές. 


Έγινε προβολή ντοκιμαντέρ για τον με Χαλκιοπουλίτικη καταγωγή διανοητή και ποιητή Κωσταντίνο Χατζόπουλο. [ii]  (το 2020 το Αγρίνιο γιόρτασε το «Έτος Χατζόπουλου» στα εκατό χρόνια από τον θάνατό του). [iii]

Πεπειραμένοι Χαλκιοπουλίτες ορειβάτες και εθελοντές μέλη του συλλόγου-όπως κάνουν κάθε χρόνο-καθάρισαν και κατέγραψαν με Gps [iv] το μονοπάτι από το Παλιό Χαλκιόπουλο στην θέση Αγραπιδούλα, στο ξέφωτο όπου διοργανώνονται κάθε χρόνο στις 15 Μάη οι γιορτές για τον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη. [v] Ευχόμαστε οι επόμενοι «ξένοι» επισκέπτες να βαδίσουν στα μονοπάτια του χωριού, που με τόσο κόπο και θυσίες, δαπανώντας τον χρόνο των διακοπών τους, σηματοδότησαν οι αγνοί λάτρεις του τόπου καταγωγής τους.

Διοργανώθηκε βραδιά κινηματογράφου και Καραγκιόζη για τους πολλούς μικρούς αλλά και μεγαλύτερους θεατές. 


Στους καθιερωμένους πλέον αγώνες δρόμου πολλαπλών κατηγοριών, έλαβαν μέρος αθλητές όλων των ηλικιών. Όλοι οι συμμετέχοντες έφυγαν με την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, ανεξάρτητα αν τους απονεμήθηκαν κύπελα και μετάλλια. Η συμμετοχή είναι που μετράει και η ευγενής άμιλλα.

Και το επιστέγασμα των εκδηλώσεων έγινε στις 17 του Αυγούστου στο παραμυθένιο ξέφωτο της Αγραπιδούλας.

Εκατοντάδες ανηφόρησαν το μονοπάτι για το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην δασώδη βόρειο-ανατολική κρημνώδη πλαγιά της Καλάνας στα Όρη του Βάλτου.

Επιστρέφοντας μετά την Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην σπηλιά που μόνασε ο Άγιος αιώνες πριν, ξεκουράστηκαν στην σκιά από τα έλατα και τα σκέπαστρα του περιφραγμένου χώρου των εκδηλώσεων.

Βρήκαν κρύα αναψυκτικά, νερά και καφέδες να τους περιμένουν! Καθώς και την «θελκτική» μυρουδιά από τα φρέσκα σουβλάκια που ψήνονταν! [vi]

Κατέφθασε σε λίγο και το καλλιτεχνικό συγκρότημα και αφού «κούρδισαν» τα όργανά τους, η μουσική τους αντιλάλησε σε Καλάνα και Αντρώνη.

Ο «απαραίτητος» στις εκδηλώσεις Μάρκος Λαβράνος, γνωστός και πέρα από το χωριό για τις «αναρριχητικές» του στα ελάτια ικανότητες, έσυρε τον χορό και γρήγορα μικροί και μεγάλοι ακολούθησαν.

Τα ποικίλα εδέσματα που διατέθηκαν, με συμβολική τιμή ώστε να καλυφθεί μέρος των εξόδων, ικανοποίησαν όλα τα γευστικά γούστα των εκατοντάδων επισκεπτών.

Και πριν ολοκληρωθεί η φετινή εκδήλωση, ιδέες άρχισαν να πέφτουν στο «τραπέζι» για την επόμενη το 2024, καθώς και για απαραίτητες εργασίες υποδομής στον χώρο.

Ευχόμαστε οι φιλότιμες προσπάθειες των Πολιτιστικών Συλλόγων, της κοινότητας και του Δήμου Αμφιλοχίας να συνεχιστούν και να φθάσουμε σε επίπεδα συμμετοχής χιλιάδων επισκεπτών!

Ο τόπος το αξίζει, διαθέτει μοναδικά τοπία, Ιερές Μονές και Αρχαία κατάλοιπα του πολιτισμού των Αγραίων. Δάση, βουνά, σπηλιές, [vii] ποτάμια πετρογέφυρες και συρματο-γέφυρες [viii]

Εκείνο πού λείπει είναι η κατάλληλη υποδομή για να δεχθεί ο τόπος πολλούς επισκέπτες, όπως χώροι υγιεινής, στάθμευσης, οδικής πρόσβασης όλο τον χρόνο, σηματοδότησης και βασικότερο όλων χώρο κατασκήνωσης.

Μια οργανωμένη από την κοινότητα/Δήμο τοποθεσία με τουαλέτες, νερό, περίφραξη και διαμόρφωση χώρου στησίματος αντίσκηνων θα έφερνε πολλούς κατασκηνωτές. Ειδικά το καλοκαίρι. Αλλά και την άνοιξη που τα καθαρά νερά του Ινάχου διατηρούν γρήγορη ροή.

Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια που ήρθαν 40 αθλητές Γερμανοί με κανό και κατέβηκαν το ποτάμι. Οι εντυπώσεις τους ήταν οι καλύτερες για την ροή του νερού, την έλλειψη επικίνδυνων βράχων που θα μπορούσαν να σκίσουν τις πνευστές σχεδίες, το καταπράσινο περιβάλλον και πάνω απ΄ όλα την φιλικότητα των κατοίκων! Διατύπωσαν όμως και λίγα παράπονα…Για την έλλειψη οργανωμένου κάμπινγκ με τουαλέτες και λουτρά σε όλη την περιοχή. Και το μεγαλύτερο ήταν η οικολογική εικόνα του ποταμιού με τα πολλά πλαστικά σκουπίδια…

Τους θαύμασα όταν περνούσαν με τα κανό τους, αγόρια και κορίτσια, κάτω από την γέφυρα της Βέργας. Κατασκήνωσαν λίγο πιο κάτω στο χωράφι του μακαρίτη Παναγιώτη Εμ. Κουρέτση.

Πολλά μπορούν να γίνουν για τον τόπο που θα φέρουν ζωή και δουλειές. Και το βασικότερο θα φέρουν αισιοδοξία στην εποχή που ζούμε, ότι μπορεί το αύριο να ξαναγίνει καλύτερο.

Α.Κ.Κ.

 


[i] Μερικές φωτογραφίες είναι από  εκδηλώσεις προηγούμενων ετών, καθώς λόγοι υγείας και προσωπικοί, με ανάγκασαν να στερηθώ το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων.

[ii] Ο ποιητής και συγγραφέας έγραφε το όνομά του χωρίς «ν», δηλαδή : Κωσταντίνος.

[iv] Ο κ. Δημήτριος Μπούσγος που επιμελώς κατέγραψε την διαδρομή θα παραδώσει τα στοιχεία στον Πρόεδρο του συλλόγου. Ακολούθως θα γίνει επεξεργασία και προσπάθεια ανάρτησης του μονοπατιού στο διαδίκτυο.

[vi] Πρωί-πρωί στις επτά η ώρα ο Πρόεδρος και ο κ. Μάρκος Πιστιόλης τα προμηθεύτηκαν κατ’ ευθείαν από τον κατασκευαστή!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”