Έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών το 2023 στο Αγρίνιο!

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η Δευτέρα 27 Αυγούστου, βραδιά λήξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο έφθασε, αλλά δεν «έφθασε» χρονικά! «Παρατάθηκε» και στις πρώτες ώρες της επόμενης ημέρας!

Ήταν το αποκορύφωμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που έγινε θεσμός για την πόλη του Αγρινίου τα τελευταία χρόνια.

Όλα τα ξένα γκρουπ που ήρθαν στην χώρα μας από μακρινές πατρίδες έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και η ανάμνησή τους θα μας συνοδεύει μέχρι το επόμενο φεστιβάλ!

Και φέτος γενική ήταν η παραδοχή ότι ήταν το καλύτερο που έγινε ποτέ! Οι ποικιλία των χωρών που συμμετείχαν κάλυπτε όλον τον κόσμο!














Μεσογειακές χώρες, Ισπανία-Ιταλία-Κύπρος.  Ασιατικές χώρες Ιαπωνία και Ταιβάν. Της Αμερικανικής ηπείρου από το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη. Από την βόρεια Ευρώπη η Πολωνία. 




Και από την μεταξύ Ευρώπης και Ασίας η  ορεινή χώρα Αρμενία, (Ευρασία) που έκανε την παρουσία της πολύ έντονη, με την τεράστια σημαία της και την γρηγοράδα και ευλυγισία των χορευτών της!



 











Η παρέλαση-«κάθοδος» των συγκροτημάτων στην  ανακαινισμένη Παπαστράτου και η άφιξή τους στην πλατεία, ήταν θέαμα που χειροκροτήθηκε από τους κατοίκους που κατέκλυσαν τα πεζοδρόμια της οδού.



Όπως και την Πέμπτη βράδυ οι δυο χιλιάδες καρέκλες δεν έφθασαν για την κοσμοσυρροή που έγινε στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας.

 

Η ανυπέρβλητη παρουσιάστρια κυρία Έβελιν Τριανταφύλλου, αναγνωρισμένη από όλους σαν η ψυχή της εκδήλωσης, με το διάχυτο χαμόγελό της καλωσόριζε σε…ποικιλία γλωσσών τους καλλιτέχνες, τους προλόγιζε και τους καλούσε στην φωταγωγημένη σκηνή για να εκτελέσουν τις παραστάσεις τους.


Η εκδήλωση του «φινάλε» ξεκίνησε με το μουσικό σύνολο, απαρτιζόμενο από νέα ταλαντούχα παιδιά, με πολυφωνικό τραγούδι.

Όλα τα γκρουπ, ενθουσιασμένα από την διάχυτη στην ατμόσφαιρα αγάπη μικρών και μεγάλων, χόρεψαν και απέδωσαν σε ανώτερο βαθμό την τέχνη τους. Το περιβάλλον τους ήταν πλέον γνώριμο και κινούνταν με μεγάλη άνεση στα «παρασκήνια» και στην σκηνή!

Όλοι πλέον γνώριζαν κάθε σημείο της πλατείας, και μπορούμε να πούμε και τους θεατές! Αυτό ήταν φανερό από τις κινήσεις τους ανάμεσα στον κόσμο, ειδικά των Ιαπώνων που «κυκλοφόρησαν» με διπλάσια όρεξη και χαρά ανάμεσα στον κόσμο της πλατείας! Η χαρά όλων των «τυμπανιστών» ήταν μεγάλη που ξαναείδαν τα γελαστά πρόσωπα των παιδιών που τους περίμεναν με μίνι χάρτινο «πανό» που έγραφε «Ιαπωνία»!  







Όλα τα γκρουπ εντυπωσίασαν με τον τρόπο τους! Ανεπανάληπτοι οι Κύπριοι με τον χορό των ποτηριών! Ζήτησαν από τον Δήμαρχο και πρόσθεσε ακόμα ένα ποτήρι-το ένατο! Και η παρουσιάστρια κυρία Έβελιν το δέκατο και το ενδέκατο! Συνολικά ο Κύπριος χορευτής ισορρόπησε 17 γυάλινα ποτήρια στο κεφάλι του! Για την τοποθέτησή τους μετά το ενδέκατο ποτήρι χρησιμοποιήθηκε…σκάλα!















Οι Ιταλοί με τα μαστίγιά τους που κροτάλιζαν στον αέρα, σε συνδυασμό με την μουσική και με τον άγνωστο στην Ελλάδα ήχο τους, διέχυσαν διαφορετικές νότες στον αέρα!



Οι οκτώ χορευτές από την Ταιβάν στον χορό των φωτιών, πρόσθεσαν περισσότερα «εφέ», από την πρώτη τους εμφάνιση. Καταπληκτική ήταν η κίνηση του χορευτή, που πέταξε ψηλά την φλεγόμενη μπάλα και την ξανάπιασε στον αέρα όταν έπεφτε! Και με άλλη κίνηση αμόλησαν δύο φλεγόμενες μπάλες που έλαμψαν στην σκηνή για δευτερόλεπτα πριν σβήσουν ανεβαίνοντας ψηλά!






Οι ιπτάμενοι λυγερόκορμοι-άνδρες και γυναίκες-χορευτές της Αρμενίας μας μετέφεραν τις καλύτερες εντυπώσεις για την βασανισμένη χώρα τους που για χρόνια παλεύει για την ύπαρξή της.







Οι εντυπωσιακές ποικιλόχρωμες στολές των Εκουαντοριανών τράβηξαν όλα τα βλέμματα.

Οι  χοροί των "αεράτων" Ουρουγουανών σε ρυθμούς της Λατινικής Αμερικής και οι χορευτικές  φιγούρες τους, με λιγότερες από την πρώτη φορά συμβολικές παραστάσεις, πρόσθεσαν ομορφιά στην εκδήλωση. 



 









Οι μαζορέτες από την Κροατία μάγεψαν το…μισό κοινό με τις συγχρονισμένες κινήσεις τους! Αλλά και το άλλο…μισό τις αγάπησε και πολλές γυναίκες τις συνεχάρησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί τους κρατώντας μια ανάμνηση από τους χορούς τους που είναι «απόντες» από τα Ελληνικά γήπεδα.


Οι Πολωνοί και οι Ιταλοί χόρεψαν τους θαυμάσιους παραδοσιακούς τους χορούς και το κοινό τους χειροκρότησε χωρίς να χρειαστεί η «υπενθύμιση» από την παρουσιάστρια! 




Οι Πολωνοί μάλιστα πριν αποχωρήσουν από την σκηνή τραγούδησαν στα Ελληνικά το πασίγνωστο τραγούδι του Τσιτσάνη «Απόψε στις ακρογιαλίες» που ενθουσίασε τους θεατές.


Το Αγρινιώτικο χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Αγρινίου χόρεψε σε ρυθμούς Κρήτης στα γαλάζια! Τα «ζωηρά» πατήματα στο πάλκο με τις μαύρες, άσπρες και καφέ μπότες τους…ξεκάρφωσαν τα σανίδια! Και ο πανταχού παρών Μίλτος Γρηγορόπουλος με το σφυρί του τα ξανακάρφωνε!

Η παρουσιάστρια, ενδιάμεσα των χορών, υπενθύμιζε στους θεατές ότι μπορούν να στέλνουν τα μηνύματά τους, μέσω όλων των σύγχρονων γνωστών τρόπων. Ζήτησε από τον Γιώργο, που συνεχώς παρακολουθούσε την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, να αναγνώσει κάποια από αυτά επί σκηνής! Πράγματι διάβασε πολλά εγκωμιαστικά σχόλια των Αγρινιωτών, που σε μεγάλο ποσοστό όλη την βραδιά, με τα έξυπνα τηλέφωνά τους είτε φωτογράφιζαν τους χορούς, είτε αντάλλασσαν μηνύματα με τους φίλους τους.  

Η κυρία Έβελιν ευχαρίστησε τον Διασώστη κύριο Βασίλη Καραμάνη και την ομάδα του, καθώς και την εθελόντρια κυρία Βίκυ Στασινού που είχαν την υγειονομική κάλυψη της βραδιάς(όπως και της Τετάρτης και Πέμπτης), καθώς παρείχαν τις πρώτες βοήθειες όπου χρειάστηκε. Και ευτυχώς χρειάστηκε σε λίγες μόνο περιπτώσεις. 




















Και κάποια στιγμή μετά τα μεσάνυχτα φθάσαμε στο τέλος της εξαήμερης εκδήλωσης στον Δήμο Αγρινίου. Ο Δήμαρχος κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου δήλωσε ότι το φετινό φεστιβάλ δεν είναι απλώς το μεγαλύτερο αλλά είναι και το ποιοτικότερο! Έδωσε ένα μεγάλο «μπράβο» σε πολλούς, γιατί είναι μία ομαδική δουλειά. Συνεχάρη όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όλους τους εθελοντές,  Ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και πρόεδρο της ΚΕΔΑ, κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, αλλά και όλα τα παιδιά που τρέξανε παντού όλες αυτές τις ημέρες!   

τους οργανωτές κ. Μπάμπη Τσιάμη, μαζί με τον Φάνη τον Τσιάμη τον αρχηγό και χοροδιδάσκαλο,  την παρουσιάστρια κυρία Έβελιν Τριανταφύλλου που με την εξαιρετική της παρουσία δίνει το χρώμα της εκδήλωσης, είπε θα συνεχίσουμε τις επόμενες χρονιές και θύμισε ότι του χρόνου θα έχουμε και το πάρκο! Ευχήθηκε να είμαστε καλά, να ανταμώνουμε, να διασκεδάζουμε! Κήρυξε την λήξη του φεστιβάλ, και την έναρξη της προετοιμασίας για του χρόνου! Έκλεισε με τα λόγια: «Του χρόνου πάλι όλοι εδώ μαζί!». Η λήξη όμως δεν έγινε αμέσως, αλλά…παρατάθηκε από τους χορευτές επί σκηνής και το ενθουσιασμένο κοινό που έσπευσε να συγχαρεί από κοντά τους διοργανωτές και τους χορευτές, που ήρθαν από τις πατρίδες τους να μας μεταφέρουν δείγμα του πολιτισμού τους. 






Συγχρόνως άναψαν τα βεγγαλικά στην σκηνή, ενώ από την ταράτσα του «Λητώ» φωτεινές ρουκέτες πετούσαν στον ουρανό και έσκαγαν σε εκατομμύρια πολύχρωμα φωτεινά αστέρια, εκατό μέτρα πάνω από την πλατεία Δημοκρατίας, σίγουρα ορατά από όλη την πόλη του Αγρινίου!



 Στα συμμετέχοντα συγκροτήματα επιδόθηκαν «πιστοποιητικά συμμετοχής» από τον Δήμο Αγρινίου με τις υπογραφές του Δημάρχου και της για πολιτιστικά θέματα αρμόδιας αντιδημάρχου. 

Ήταν μια υπέροχη βραδιά και προσδοκούμε στην επανάληψή της, σε ένα χρόνο, αυτό που ο Δήμαρχος υποσχέθηκε μέσα από την καρδιά του!

Α.Κ.Κ.

 

Ακολουθούν τα κείμενα-πρόλογοι-της παρουσιάστριας κυρίας Έβελιν Τριανταφύλλου.

Μουσικό Σύνολο

Ξεκινάμε την βραδιά τιμώντας την παράδοση μουσικά. Και όχι απλά με τραγούδι αλλά με πολυφωνικό τραγούδι. Βλέπετε ήδη στημένα μικρόφωνα και μια ομάδα μουσικών να περιμένει να σας δείξει αυτό που έχει προετοιμάσει! Θα μου επιτρέψετε πριν σας πω όμως τι θα ακούσουμε να σας τους συστήσω ξεκινώντας από το μουσικό σύνολο που απαρτίζεται από νέα ταλαντούχα παιδιά την Αντιγόνη Γκόγκη και την Ναταλία Ντίνα που ταξίδεψαν (από Θεσσαλονίκη) για να έρθουν να μας παρουσιάσουν αφιλοκερδώς αυτό θα ακούσετε και τις ευχαριστούμε… τα δικά μας παιδιά την Μαρία Μπλέτσα, την Κλεοπάτρα Στούμπου και την Βασιλική Μήτσου αλλά και τον Γεώργιο Παπασπύρου που έχει την μουσική διδασκαλία και την διεύθυνση του συνόλου που  αποτελεί το συνδετικό κρίκο καθώς η Αντιγόνη ,η Ναταλία και ο Γιώργος είναι από το τμήμα Μουσικών σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου και την Διεύθυνση Παιδικής και Νεανικής Χορωδίας.  Αυτά τα νέα, όμορφα ταλαντούχα παιδιά που αγαπούν και τιμούν την παράδοση έχουν ετοιμάσει για εμάς 4 μουσικά κομμάτια

Θα ξεκινήσουν με το Νανούρισμα  -παραδοσιακό της Μικράς Ασίας σε διασκευή της Ελεονόρα Ζαχαριά

(Όσα άστρα είναι στον ουρανό, μαργαριταρένια μου,

και λάμπουν ένα ένα, τόσες φορές τα μάτια μου, μαργαριταρένια μου,

δακρύσανε για σένα.)

 

Θα ακολουθήσει το «Κοιμάσαι κόρη», παραδοσιακό της Ανατολικής Ρωμηλίας σε διασκευή της Μάρθας Μαυροιδή

Στην συνέχεια θα ακούσουμε το Βουλγάρικο παραδοσιακό τραγούδι Izgryala e Mesechina (Ιζγκριαλά ε Μέσετσίνα)  με τίτλο «ένα φεγγάρι ανέτειλε» σε διασκευή του δικού μας Γεώργιου Παπασπύρου

Σε αυτό το σημείο να σας παρουσιάσω και το Σύνολο Παραδοσιακών κρουστών του Δήμου Αγρινίου που θα συνοδεύσουν τόσο αυτό όσο και το τελευταίο παραδοσιακό τραγούδι και απαρτίζονται από τους: Μάκη Φεγγούλη, Λιάσκο Λάζαρο, Καράνη Βαγγέλη, Ιατρίδου Σοφία , Γίδα Αλέκο και τον Παντιώρα Θωμά.

Κλείνουμε με το αγαπημένο μου τον Αλεξανδρή – το Παραδοσιακό Θράκης σε διασκευή Μάρθας Μαυροϊδή.

Κύπρος

Η Κύπρος, της αγάπης και του ονείρου! Και ναι της αγάπης καθώς φέτος μας το αποδεικνύουν και εμπράκτως με την ανακοίνωσή τους πως  η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο. Γι’ αυτό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα!!

Είναι κοντά μας σήμερα ο Προσφυγικός Λαογραφικός Όμιλος «Οι Αδούλωτοι» Σιακαλλή  … Ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1975 ένα χρόνο μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 από κάποιους νεαρούς πρόσφυγες, κυρίως από την επαρχία Κερύνειας, συναντήθηκαν ξανά στα ελεύθερα εδάφη του νησιού κι αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή την ανάμνηση της κατεχόμενης γης, μέσα από την παράδοση, μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής. με σκοπό να  κρατήσει το πνεύμα της κυπριακής παράδοσης ζωντανό μέσα από τους χορούς και τη μουσική. Να διατηρήσει τη μνήμη των παλαιότερων και να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά ώστε να έρθει πιο κοντά στην παράδοση. Η ιδέα για τη δημιουργία του ανήκει στον εκλιπών χοροδιδάσκαλο και χορογράφο Μίκη Σιακαλλή εξόν και το όνομα.

Αρμενία

Σειρά έχει ένα χορευτικό συγκρότημα που είμαι σίγουρη πως θα σας ενθουσιάσει! Το Αρμένικο συγκρότημα (Barekamutsun) Μπαρέκαμουτσουν  που σημαίνει φιλία γιατί χορεύουν χορούς από όλο των κόσμο και διάφορα είδη, ιδρύθηκε το 1987 με την πρωτοβουλία του Αρμένιου καλλιτέχνη Norayr Mehrabyan (Νοράηντ Μεχραμπιάν)  ο οποίος είναι 85 χρονών και συμμετέχει ενεργά ! Είναι πολύ βραβευμένο συγκρότημα και πρέπει να ειπωθεί πως είναι το μόνο κρατικό συγκρότημα στην Αρμενία! Αυτό το χορευτικό συγκρότημα θα δούμε απόψε! Ανήκει στο υπουργείο εκπαίδευσης, επιστήμης, πολιτισμού και αθλητισμού και όπως καταλαβαίνετε ξεχωρίζει για την επαγγελματική του προσέγγιση, την σκληρή δουλειά και την αγάπη για την τέχνη του χορού.

Όσοι έχετε μπει στα ΜΚΔ του φεστιβάλ ifdfagrinio σίγουρα θα έχετε δει τις υπέροχες φωτογραφίες αλλά και γενικά όσοι φωτογράφοι παραβρίσκονται εδώ μπορούν να το επιβεβαιώσουν καθώς έχουν τραβήξει υπέροχα στιγμιότυπα. Μόνο μην ξεχνάτε να ταγκάρετε  ifdfagrinio ή να βάζετε τα κατάλληλα #.

3 χορούς θα δούμε απόψε τον Ζάρτονγκ που σημαίνει αφύπνιση, ένας χαρούμενος χορός για την νέα ζωή την νέα μέρα, το νέο συναίσθημα.

Το Μεριντί  ο ήχος της μουσικής που δείχνει τον τρόπο που η μουσική διαχέεται, ταξιδεύει μέσα από τα λουλούδια γι’ αυτό και φοράνε και λουλούδια οι χορεύτριες.

Και τέλος το Κοτσάρι που είναι ο πιο παραδοσιακός χορός της Αρμενίας, εκπροσωπεί την χώρα στο εξωτερικό και ενισχύει / ξεσηκώνει το Αρμένικο συναίσθημα

Κροατία

Και τώρα ήρθε η σειρά για το πιο πολυβραβευμένο συγκρότημα! Τις μαζορέτες από την Κροατία! Και αν σκέφτεστε πως οι μαζορέτες μπορούν να εκπροσωπούν τον Κροατικό πολιτισμό θα σας πω πως η εθνική Κροατική τηλεόραση τις αποκαλεί ως το μόνο ζωντανό σουβενίρ του Ζάγκρεμπ  και πως  ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ τις θεωρεί τις καλύτερους εκπροσώπους και ως ένα ορόσημο της πόλης.

Οι Κροάτισσες μαζορέτες  που ιδρύθηκαν το 1993  είναι ένα πολυβραβευμένο γκρουπ καθώς έχει κερδίσει τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης 18 φορές ! Οι μαζορέτες της Ευρώπης είναι κάτι περισσότερο από απλές χορεύτριες, είναι αθλήτριες και  είναι το σύμβολο του Ζάγκρεμπ!

Δεν είναι ένα τυχαίο συγκρότημα καθώς όπως προ είπα είναι πολυβραβευμένο έχουν κερδίσει 18 φορές τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης! 22 φορές τον τίτλο των πρωταθλητών Κροατίας! ….. έχουν παίξει 50 φορές μπροστά στον πρόεδρο της Κροατικής δημοκρατίας , έχουν ανοίξει παγκόσμια πρωταθλήματα, έχουν γραφεί 1500 άρθρα για εκείνες στις εφημερίδες έχουν δώσει  πάνω από 4600 παραστάσεις σε όλο τον κόσμο σε 267 πόλεις καθώς επίσης έχουν δώσει και πάνω από 3000 παραστάσεις για την τηλεόραση και για ξένες τηλεοπτικές σειρές.

Κάνουν συνολικά 2.407 ώρες εκπαίδευσης ετησίως

Ιταλία   Manghîn e Manghina

Θα σας πάω στην Ιταλία τώρα και στο συγκρότημα Manghîn e Manghina.  Το Ιταλικό γκρουπ από την Νοβάρα ιδρύθηκε το 1971 και τα μέλη του είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Ιταλικού φολκλόρ γι’ αυτό το λόγο κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να διατηρήσουν τις Ιταλικές λαϊκές παραδόσεις.  Συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο αλλά και διοργανώνουν το δικό τους διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ Raduno Folkloristico Internazionale di Galliate το οποίο και μάλιστα διοργανώνουν για 18ο χρονιά όπως και εμείς. Σήμερα θα μας παρουσιάσουν  4 χορούς θέλω να σας πω δυο λόγια για να καταλάβετε καλλίτερα αυτό που βλέπετε.

Ο 1ος χορός αντιπροσωπεύει τη συγχώνευση της νότιας και βόρειας λαογραφίας σε έναν κύκλο. Και πόσο ταιριάζει με το δικό μας λογότυπο την τον κύκλο των χορών

ο 2ος χορός  είναι αφιερωμένος στον ποταμό Τιτσίνο που, με το γλυκό και καθαρό νερό του, λούζει το Galliate, που είναι ένα από τα σημαντικότερα ιταλικά τουριστικά κέντρα του ποταμού, στο οποίο διοργανώνονται και πολλά φεστιβάλ

O 3ος λέγεται ο κόκορας από το Γκαλιάτε. Ο χορός αφηγείται την ιστορία ενός κόκορα, σύμβολο και έμβλημα της Galliate. Λέγεται ότι μια μέρα, κουρασμένος απηυδησμένος, αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο αναζητώντας την ευτυχία. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, όμως, συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος ήταν γεμάτος κακία και πίκρα, έτσι απογοητευμένος επέστρεψε στη χώρα του. Με τον ερχομό του, η χαρά ήταν τόσο μεγάλη που ήπιε τόσο πολύ που έγινε κότα, γέννησε ένα αυγό, το εκκόλαψε και γεννήθηκε ένα κοτοπουλάκι ένα κοτοπουλάκι όμως ήδη μεθυσμένο. Προφανώς τα νοήματα είναι συμβολικά

Και κλείνουμε με τον  4ο χορό. Ένα χορό που γεννήθηκε από ένα αρχαίο τραγούδι του Πιεμόντε. Έχει γρήγορο ρυθμό και επιτρέπει την εκτέλεση χορογραφικών περασμάτων γεμάτα άλματα, πιρουέτες και διάφορες φιγούρες. Στο χορό δεν υπάρχει διάταξη σταθερών ζευγαριών αλλά κάθε χορευτής αλλάζει συνεχώς. Σε αυτή τη συνεχή εναλλαγή μόνο ένας τέλειος συγχρονισμός όλων των συμμετεχόντων καθιστά δυνατή την επιτυχία του χορού.

Εκουαδόρ

CUNIBURO CULTURAL – FUNDACIÓN ÑANPI! Το γκρουπ από το Εκουαδόρ είναι ένα έμπειρο συγκρότημα το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση της κουλτούρας του Εκουαδόρ και της ευρύτερης περιοχής του Cayambe. Μια περιοχή που βρίσκεται στους πρόποδες της 3ης ψηλότερης κορυφής στο Εκουαδόρ και του ομώνυμου ηφαιστείου  το μόνο μέρος όπου ο Ισημερινός διέρχεται μέσα από παγετώνα. Επίσης, είναι το υψηλότερο σημείο  του Ισημερινού στον κόσμο.

Βλέπουμε και τους κατοίκους της περιοχής να είναι ντυμένοι με έντονα χρώματα και να τα χρώματα όπως μας είπαν αντιπροσωπεύουν το εύρος των χρωμάτων της χώρας. Βλέπετε και το σαμάρο την προβειά που τους προστατεύει από τους βαρείς χειμώνες

Θα δούμε 3 χορούς : ο πρώτος είναι αφιερωμένος στην σύμπραξη των τοπικών θρησκειών όπως η Ινδιάνικη και η Καθολική θρησκεία

Ο 2ος λέγεται η λατρεία του ήλιου και είναι ένας φόρος τιμής προς τον ήλιο

Και τέλος ο 3ος χορός είναι αφιερωμένος στις γυναίκες

Μας έρχονται από το Εκουαδόρ, τον Ισημερινό, και πιο συγκεκριμένα από την περιοχή Cayambre το μέρος που οι ίδιοι αποκαλούν Tierra sin sombra δηλαδή την γη, το μέρος που δεν έχει σκιά.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την ανθοκομία καλλιεργώντας λουλούδια και ιδιαιτέρως τριαντάφυλλα. που εξάγονται σε πάνω από 100 χώρες στο εξωτερικό.

 Ιταλία

Gruppo Folkloristico Frustatori Ferno! Το Ιταλικό γκρουπ από το Φέρνο ιδρύθηκε το 1984. Η τέχνη τους δεν είναι και τόσο συνηθισμένη μιας και βασίζεται σε μια αρχαία δεξιότητα αυτή που δημιούργησαν οι παλιοί καροτσέρηδες αφού κρατούσαν το μαστίγιο για πολλές ώρες. Το συγκρότημα σήμερα έχοντας ως αποστολή του να ανακαλέσει στην μνήμη αυτή την αρχαία παράδοση -δεξιότητα χρησιμοποιεί το μαστίγιο με όχημα την κίνηση και τον ήχο. Μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά στην ουσία είναι μια πολύ κοπιώδης διαδικασία ειδικά για τα μπράτσα.

 Χρειάζεται προπόνηση και να έχουν καλή αθλητική κατάσταση.

Σήμερα θα μας παρουσιάσουν 3 κομμάτια: La pizzicata, amici della note, και alla casadei.

Ιαπωνία

Ένα διαφορετικό πολιτιστικό στοιχείο θα μας παρουσιάσει το συγκρότημα που ανεβαίνει τώρα στην σκηνή.  Θα γίνουμε μάρτυρες μιας καλλιτεχνικής έκφρασης που έχει  ιστορία άνω των 2000 χρόνων . Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Ιαπωνικού πολιτισμού ίσως όχι τόσο γνωστό όσο άλλες πολιτιστικές της εκφάνσεις.  Είναι η τέχνη του taiko ή wadaiko, η τέχνη των τυμπάνων. Υπάρχουν κείμενα 1500 ετών που περιγράφουν την χρήση των τυμπάνων ως μέρος θρησκευτικών λειτουργιών  όπως σε δεήσεις για βροχή. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται ως όργανα στους ναούς Shinto,  σε Ιαπωνικά φεστιβάλ όπως αυτά των ευχαριστιών αλλά και στην τέχνη Gagagu. Η αρχαία αυτή τέχνη αναβιώνει στις μέρες μας σε μια πιο σύγχρονη μορφή καθώς οι νέοι της χώρας την φέρνουν στο σήμερα και μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί και αυτό που λέμε σε άπταιστα «Ελληνικά»  trend ή νέα τάση.

Έχω να σας πω και άλλα πως φτιάχνονται τα τύμπανα, την τεχνική τους , σχετικά με την προετοιμασία των μουσικών αλλά ήρθε η ώρα να τους απολαύσουμε.

Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Ελλάδα γι’ αυτό ας τους καλωσορίσουμε με ένα ενθουσιώδες και ζεστό χειροκρότημα!

Ισπανία

Τι γνωρίζετε για τον Φρανθίσκο Γκόγια. Όσοι αγαπάτε την ιστορία της τέχνης θα μου πείτε ζωγράφος και μάλιστα από τους σημαντικότερους Ισπανούς καλλιτέχνες του 18ου και 19ου αιώνα! Αλλά θα μου πείτε μήπως βγήκα εκτός θέματος; Tο θέμα μας είναι η μουσική και ο χορός όχι η ζωγραφική. Κι όμως έχει σχέση καθώς οι χοροί που πρόκειται να μας παρουσιάσουν ονομάζονται  Goyescas. Προκειται για μουσικά κομμάτια τα οποία δημιουργήθηκαν με σκοπό να δημιουργήσουν μια παλέτα συναισθημάτων  όπως αποτυπώνονται στα έργα Του Γκόγια  αλλά και με τις αντίστοιχες κατάλληλες ενδυμασίες όπως αυτές αποτυπώνονται στους πίνακες. Μιλάμε για την εποχή του 18ου και 19ου αιώνα θα ακούσουμε μαντολίνο, λάουτο και κιθάρα.

Ουρουγουάη

Συνεχίζουμε με νέα, όμορφα κορίτσια αλλά και όμορφα αγόρια τώρα. Έρχεται το  συγκρότημα το οποίο έκανε τα περισσότερα χιλιόμετρα  για να έρθει στην πόλη μας. το συγκρότημα της Ουρουγουάης που ταξίδεψε 11,263 xχιλιόμετρα για να μας δείξουν αυτό που με κόπο αλλά και με χαρά ετοίμασαν για μας!

Muchas gracias por venir de tan lejos!!!

 Ένα συγκρότημα με πολύ όμορφη αισθητική και πολύ αγάπη για την παράδοση. Το σημερινό τους show το αποκαλούν Reminiscencias  (ρεμινισένσιας) και είναι μια πρόσκληση στις παλιές θύμισες, μας προσκαλούμε να θυμηθούμε την παιδική μας ηλικία, τα παλιά παραδοσιακά παιχνίδια. Kαι όλα αυτά θα γίνουν μέσα από τις ιστορίες που θα μας διηγηθούν με το σώμα και την φωνή

Γενικά τους αρέσει πολύ να μεταμορφώνουν τις εμπειρίες σε κινήσεις, σε ήχους. Θέλουν οι ιστορίες τους να αποτυπώνουν το  χθες  έχοντας όμως το αποτύπωμα του σήμερα. Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε και αυτό το συγκρότημα να διατηρήσουν την παράδοση δίνοντάς της μια πιο φρέσκια ματιά φέρνοντάς την στο σήμερα. Και  παρότι ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα το 2017 είναι ένα πολύ ενεργό συγκρότημα με άπειρες εμφανίσεις τόσο στην χώρα τους την Ουρουγουάη, όσο και στο εξωτερικό

Πολωνία 

Και από το Εκουαδόρ στην Πολωνία! Το επόμενο χορευτικό συγκρότημα μας έρχεται από την ιστορική πόλη Zamość μια πόλη της νοτιοανατολικής Πολωνίας. Σας είχα πει την Πέμπτη πως η πόλη ιδρύθηκε το 1580 από τον τότε μονάρχη της Πολωνίας ο οποίος οραματιζόταν μια ιδανική πόλη  και που κατάφερε το 1992 πλέον, να μπει στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς της Ουνέσκο! Σήμερα θα μας χορέψουν χορούς από την νότια Πολωνία. Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι τα διάφορα είδη polka  και τα οποία είναι κατά κύριο λόγο  δυναμικά και γεμάτα ζωντάνια.

Παρατηρήστε τις γυναίκες καθώς είναι ντυμένες με τις νυφιάτικες φορεσιές. Το μαντίλι/αξεσουάρ στο κεφάλι τους είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία. Τα πολύ νεαρά κορίτσια μπορεί να μην φορούσαν τίποτε στο κεφάλι ή να είχαν ένα στεφάνι με λουλούδια. Πριν σας αφήσω να τις απολαύσετε πρέπει να σας πω πως οι ίδιες οι χορεύτριες έχουν κεντήσει τις ενδυμασίες τους! Μια πραγματικά ολοκληρωμένη εμφάνιση μας προσφέρει η Πολωνία.

Ταιβάν

Όσοι βρεθήκατε την Πέμπτη εντυπωσιαστήκατε με το συγκρότημα που ακολουθεί γιατί βάλανε φωτιά στην σκηνή κυριολεκτικά και μεταφορικά! Ναι είναι το Ταιβανέζικο συγκρότημα!!! Ξερετε η φωτιά στην Ταιβάν έχει πολλούς συμβολισμούς, είναι έκφραση ευλάβειας, είναι ευλογία, αναζήτηση καλής τύχης και αποφυγή του κακού. Η φωτιά συμβολίζει τον πολιτισμό.  Έχουν ετοιμάσει και σήμερα μια ιδιαίτερη παράσταση για εσάς! Αυτό που πρέπει να ξέρετε όμως είναι πως ανάμεσα στα σημερινά μουσικά τους κομμάτια θα ακούσουμε και το κλασσικό Ταιβανέζικο κομμάτι «Το φεγγάρι εκπροσωπεί την καρδιά μου» με συνοδεία του αρχαίου μουσικού οργάνου ερχού. Ένα όργανο κατά 1000 χρόνια πιο παλιό και από το Ευρωπαϊκό βιολί!

Λογότυπο φεστιβάλ

Κυρίες και κύριοι ο χορός δεν διαχωρίζει, γένος, θρήσκευμα, τόπο καταγωγής ή ηλικία και αυτό το απέδειξαν με τις χορευτικές τους δεινότητες οι καλεσμένοι  μας.

Για μας αυτό ήτανε στόχος καθώς το επίσημο λογότυπο του φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από την σφαίρα, τον κύκλο, ένα σχήμα χωρίς αρχή και τέλος που συνεχίζει στην αιωνιότητα και έχει αποδείξει ότι ενώνει λαούς και έθνη. Από τον  κύκλο των χορών στο χαρτί μεταφερόμαστε στο κύκλο των χορών στην σκηνή! Εκπρόσωποι όλων των χορευτικών συγκροτημάτων, εκπρόσωποι 12 συγκροτημάτων από 11 διαφορετικές χώρες του κόσμου σχηματίζουν αυτή την στιγμή  το λογότυπό μας σαν μια ένδειξη ενωτικής κίνησης. Σε ένα κύκλο πιασμένοι όλοι, σε ένα κύκλο χέρι-χέρι μικροί και μεγάλοι μας δείχνουν ότι μπορούμε να ζήσουμε και να διασκεδάσουμε μαζί αγαπημένοι σεβόμενοι ο ένας τον άλλον.

Από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο. Ο χορός είναι πολιτισμός.

Τα παραπάνω κείμενα είναι από τα χειρόγραφα της κυρίας Έβελιν Τριανταφύλλου την οποία θερμά ευχαριστούμε.

A.K.K.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.