Με χορευτικά συγκροτήματα δέκα χωρών συνεχίστηκε το Διεθνές Φεστιβάλ στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η επίσημη έναρξη του Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στο Αγρίνιο, με συμμετοχή χορευτών και από άλλα κράτη, για τέταρτη συνεχή χρονιά, έγινε το βράδυ της Πέμπτης 24 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία της πόλης. (την προηγούμενη βραδιά χόρεψαν τα Αγρινιώτικα χορευτικά συγκροτήματα).

Από τις επτά το απόγευμα  κάτοικοι του Αγρινίου, καθώς και πολλοί επισκέπτες από άλλες περιοχές του νομού, άρχισαν να καταλαμβάνουν τις δυο χιλιάδες καρέκλες που τοποθέτησε ο Δήμος Αγρινίου στην πλατεία Δημοκρατίας.

Οι δέκα ξένες χώρες που συμμετείχαν, με πάνω από 300 χορευτές έφεραν την τέχνη τους από τις μακρινές πατρίδες τους στο Αγρίνιο.

Οι πρωτότυποι παραδοσιακοί χοροί γέμισαν με ενθουσιασμό τους θεατές που τους καταχειροκρότησε. Παραβρέθηκαν Ο Δήμαρχος κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, η κυρία Αμαλία Βούλγαρη–Πολονύφη - Εντεταλμένη Σύμβουλος/Βοηθός Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες  σε  θέματα κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, (παραβρέθηκε και τις δυο βραδιές), Αντιδήμαρχοι και πολλοί υποψήφιοι για τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές.

Η αψεγάδιαστη διοργάνωση του Δήμου Αγρινίου, ο συντονισμός όλων που εργάστηκαν φανερά, αλλά και στο παρασκήνιο και η ταλαντούχα παρουσιάστρια κυρία Έβελιν Τριανταφύλλου προκαθόρισαν την επιτυχία της όμορφης και αλησμόνητης εκδήλωσης.

Μετά τις οκτώ και ενώ η πλατεία γέμισε κόσμο και οι όρθιοι άρχισαν να πληθαίνουν, τα χορευτικά συγκροτήματα κατηφόρισαν τον κεντρικό δρόμο της πόλης, την οδό Παπαστράτου, σε παράταξη.
















Στην μέση της πλατείας, που την στολίζει το τεράστιο ψηφιδωτό που αναπαριστά την πάλη του Ηρακλή με τον Θεό ποταμό Αχελώο-σήμα της πόλης που όλοι οι ξένοι το περιεργάστηκαν-τους περίμενε η κυρία Έβελιν και τους καλωσόρισε μιλώντας στις γλώσσες τους. Συγχρόνως πληροφορούσε το κοινό για την χώρα προέλευσης του κάθε γκρουπ.









Η ομάδα της Κροατίας, αποτελούμενη από μουσικούς και δεκάδες μαζορέτες, που παρέλασαν και χόρεψαν με τα χαρακτηριστικά τους μπαστούνια, εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους. Είναι σίγουρο πως αν τελικά αυτό το  ομαδικό καλλιτεχνικό άθλημα συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά αθλήματα, η ομάδα του Ζάγκρεπ της Κροατίας θα κερδίσει πολλά μετάλλια!



















Η κυρία Τριανταφύλλου ζήτησε από τον Δήμαρχο του Αγρινίου να κηρύξει την επίσημη έναρξη του φεστιβάλ.












Απευθυνόμενος στις χιλιάδες κόσμου που πλημμύρισαν την πλατεία ο κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου είπε τα παρακάτω ενθουσιώδη λόγια.

«Καλησπέρα σας, όπως κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, εδώ μαζευόμαστε κάθε τέτοια εποχή, για να κάνουμε αυτό το μοναδικό φεστιβάλ. Το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών του Αγρινίου που πραγματικά είναι πρώτο στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους όσους έτρεξαν για αυτή την διοργάνωση. Είναι πολλά τα παιδιά αυτά που δούλεψαν, πολλοί εθελοντές, γιατί όλο αυτό γίνεται εθελοντικά. Και βέβαια να ευχαριστήσω την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, την κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου, τα χορευτικά μας αλλά και όλους τους ανθρώπους γύρω-γύρω που βοήθησαν πολύ. Και φυσικά και την Έβελιν που κάθε χρόνο μας βοηθάει, το στηρίζει πραγματικά και το χαίρεται. Να είστε όλοι καλά, καλή αρχή, απολαύστε το!».    





Η παρουσιάστρια ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και πέρασε το μικρόφωνο στον επικεφαλής της Κυπριακής ομάδας με την οποία ξεκίνησε η βραδιά κύριο Σιακαλλή. Εκείνος μίλησε για το ιστορικό του χορευτικού συγκροτήματος τον επόμενο χρόνο της Τουρκικής εισβολής στην μεγαλόνησο.(1975). Το όνομα της ομάδας είναι «Αδούλωτοι» και ιδρύθηκε από τον πατέρα του. Ξεκίνησαν σαν Λαογραφικός προσφυγικός όμιλος και συνεχίζουν δυναμικά να διατηρούν και να αγαπάνε και να διαδίδουν την Κυπριακή παράδοση. Ξεκίνησαν με παραστάσεις για τον Ερυθρό Σταυρό σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων για βοήθεια στους ξεσπιτωμένους πρόσφυγες. Τα επόμενα χρόνια δεν σταμάτησαν την προσπάθεια, και διατήρησαν την ομάδα συνεχίζοντας την παράδοση. Στην ερώτηση της παρουσιάστριας «τι θα δούμε σήμερα» εξήγησε για τα είδη των χορών που θα χορέψουν, ατομικούς και ομαδικούς, όπως τον χορό με τα δρεπάνια που αναπαριστά τον θερισμό.  















(Πολλά στοιχεία με την ιστορία των συγκροτημάτων που συμμετέχουν, τα τραγούδια, τους χορούς και άλλες πληροφορίες, που στους προλόγους της ανέφερε η κυρία Έβελιν Τριανταφύλλου, ακολουθούν στο τέλος του κειμένου. Η παρουσιάστρια ευγενώς παραχώρησε τα πληροφοριακά της χειρόγραφά  προς ενημέρωση των αναγνωστών που δεν είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά την μοναδική αυτή εκδήλωση).






































Την Κύπρο διαδέχθηκαν στο πάλκο συγκροτήματα από την Ιταλία, (δύο Ιταλικά γρουπ),  το Εκουαδόρ, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Κροατία, την Αρμενία, την Πολωνία, την Ουρουγουάη και την Ταϊβάν.










































































































Ενδιάμεσα των ξένων συγκροτημάτων χόρεψαν Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς πολυμελή τμήματα του Πνευματικού ΚέντρουΑγρινίου.

 
















































Όλα τα συγκροτήματα έδωσαν πολύ εντυπωσιακές μοναδικές και πρωτότυπες χορευτικές παραστάσεις.

 


















































Μικροί και μεγάλοι τους χειροκρότησαν με ενθουσιασμό. Ο κόσμος έμεινε στην πλατεία μέχρι το τέλος της εκδήλωσης τα μεσάνυχτα.

Το επόμενο ραντεβού, ξανά στην πλατεία, είναι για την Κυριακή βράδυ της 27 Αυγούστου, για την τελετή λήξης του φεστιβάλ. 


























Υπεύθυνος διοργάνωσης είναι ο Θεοφάνης Τσιάμης.

Η παρουσιάστρια ευχαρίστησε τον Διασώστη κύριο Βασίλη Καραμάνη και την ομάδα του, καθώς και την εθελόντρια κυρία Βίκυ Στασινού που είχαν την υγειονομική κάλυψη της βραδιάς, καθώς παρείχαν τις πρώτες βοήθειες όπου χρειάστηκε.

(Η παρουσία, εγρήγορση και προσφορά της παραπάνω ομάδας έγινε εθελοντικά και πέρα από τα συνήθη επαγγελματικά τους ωράρια. Η προσφορά τους προς τους συνανθρώπους μας γίνεται γιατί το πιστεύουν ότι όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε για μια καλύτερη ζωή, αρκεί να το θελήσουμε πραγματικά).






























Α.Κ.Κ.

Ακολουθούν τα κείμενα-πρόλογοι-της παρουσιάστριας κυρίας Έβελιν Τριανταφύλλου. (Με την σειρά που χόρεψαν τα συγκροτήματα).

Κύπρος

Η Κύπρος, της αγάπης και του ονείρου! Και ναι της αγάπης καθώς φέτος μας το αποδεικνύουν και εμπράκτως με την ανακοίνωσή τους πως  η Κύπρος θα αναλάβει το κόστος αναδάσωσης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φωτιές στη Ρόδο. Γι’ αυτό το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε ένα πολύ ζεστό χειροκρότημα!!

Είναι κοντά μας σήμερα ο Προσφυγικός Λαογραφικός Όμιλος «Οι Αδούλωτοι» Σιακαλλή  … Ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε το 1975 ένα χρόνο μετά την Τουρκική εισβολή του 1974 από κάποιους νεαρούς πρόσφυγες, κυρίως από την επαρχία Κερύνειας, συναντήθηκαν ξανά στα ελεύθερα εδάφη του νησιού κι αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή την ανάμνηση της κατεχόμενης γης, μέσα από την παράδοση, μέχρι να έρθει η ώρα της επιστροφής. με σκοπό να  κρατήσει το πνεύμα της κυπριακής παράδοσης ζωντανό μέσα από τους χορούς και τη μουσική. Να διατηρήσει τη μνήμη των παλαιότερων και να εκπαιδεύσει τη νέα γενιά ώστε να έρθει πιο κοντά στην παράδοση. Η ιδέα για τη δημιουργία του ανήκει στον εκλιπών χοροδιδάσκαλο και χορογράφο Μίκη Σιακαλλή εξόν και το όνομα.

Ιταλία

Θα σας πάω στην Ιταλία τώρα και στο συγκρότημα Manghîn e Manghina.  Το Ιταλικό γκρουπ από την Νοβάρα ιδρύθηκε το 1971 και τα μέλη του είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Ιταλικού φολκλόρ γι’ αυτό το λόγο κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να διατηρήσουν τις Ιταλικές λαϊκές παραδόσεις.  Συμμετέχουν σε διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο αλλά και διοργανώνουν το δικό τους διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ Raduno Folkloristico Internazionale di Galliate το όποίο και μάλιστα διοργανώνουν για 18ο χρονιά όπως και εμείς. Σήμερα θα μας παρουσιάσουν  4 χορούς θέλω να σας πω δυο λόγια για να καταλάβετε καλλίτερα αυτό που βλέπετε.

Ο 1ος χορός έχει να κάνει με το πάτημα των σταφυλιών και αυτό γιατί η περιοχή παράγει το δικό της κρασί το "Baragiêu" είναι κόκκινου χρώματος και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ο 2ος χορός αντιπροσωπεύει τη συγχώνευση της νότιας και βόρειας λαογραφίας σε έναν κύκλο. Και πόσο ταιριάζει με το δικό μας λογότυπο την τον κύκλο των χορών, ο 3ος λέγεται ο κόκορας από το Γκαλιάτε Ο χορός αφηγείται την ιστορία ενός κόκορα, σύμβολο και έμβλημα της Galliate. Λέγεται ότι μια μέρα, κουρασμένος  απηυδισμένος , αποφάσισε να γυρίσει τον κόσμο αναζητώντας την ευτυχία. Κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του, όμως, συνειδητοποίησε ότι ο κόσμος ήταν γεμάτος κακία και πίκρα, έτσι απογοητευμένος επέστρεψε στη χώρα του. Με τον ερχομό του, η χαρά ήταν τόσο μεγάλη που ήπιε τόσο πολύ που έγινε κότα, γέννησε ένα αυγό, το εκκόλαψε και γεννήθηκε ένα κοτοπουλάκι ένα κοτοπουλάκι όμως ήδη μεθυσμένο. Προφανώς τα νοήματα είναι συμβολικά. Και κλείνουμε με τον  4ο χορό την Μονφερινα που κρατάει από το 1600 είναι χορός ζευγαριών με άλματα και φιγούρες 

Εκουαδόρ

CUNIBURO CULTURAL – FUNDACIÓN ÑANPI αυτό είναι το επίσημο όνομα του γκρουπ από το Εκουαδόρ. Είναι ένα έμπειρο συγκρότημα το οποίο έχει ως στόχο την προώθηση της κουλτούρας του Εκουαδόρ και της ευρύτερης περιοχής του Cayambe

Το μέρος Cayambe βρίσκεται στους πρόποδες της 3ης ψηλότερης κορυφής στο Εκουαδόρ και του ομώνυμου ηφαιστείου  το μόνο μέρος όπου ο Ισημερινός διέρχεται μέσα από παγετώνα. Επίσης, είναι το υψηλότερο σημείο  του Ισημερινού στον κόσμο. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την ανθοκομία καλλιεργώντας λουλούδια και ιδιαιτέρως τριαντάφυλλα. που εξάγονται σε πάνω από 100 χώρες στο εξωτερικό

Τα τριαντάφυλλα του Εκουαδόρ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ίσως και διπλάσια από τα Ελληνικά. Γενικά θα λέγαμε πως τα τριαντάφυλλα του Ισημερινού είναι γνωστά ως τα πιο όμορφα και υψηλής ποιότητας τριαντάφυλλα που με τα φωτεινά χρώματα και αρώματα, απλώνουν ομορφιά και αγάπη σε όλο τον κόσμο. Κάπως έτσι βλέπουμε και τους κατοίκους της περιοχής να έχουν πάνω τους έντονα χρώματα, λουλούδια και να απλώνουν ομορφιά και αγάπη σε όλο τον κόσμο. Τα χρώματα όπως μάς είπαν αντιπροσωπεύουν το εύρος των χρωμάτων της χώρας. Βλέπετε και το σαμάρο την προβιά που τους προστατεύει από τους βαρείς χειμώνες

Ιαπωνία

Ένα διαφορετικό πολιτιστικό στοιχείο θα μας παρουσιάσει το συγκρότημα που ανεβαίνει τώρα στην σκηνή.  Θα γίνουμε μάρτυρες μιας καλλιτεχνικής έκφρασης που έχει  ιστορία άνω των 2000 χρόνων . Είναι ένα σημαντικό κομμάτι του Ιαπωνικού πολιτισμού ίσως όχι τόσο γνωστό όσο άλλες πολιτιστικές της εκφάνσεις.  Είναι η τέχνη του taiko ή wadaiko, η τέχνη των τυμπάνων. Υπάρχουν κείμενα 1500 ετών που περιγράφουν την χρήση των τυμπάνων ως μέρος θρησκευτικών λειτουργιών  όπως σε δεήσεις για βροχή. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιούνται ως όργανα στους ναούς Shinto,  σε Ιαπωνικά φεστιβάλ όπως αυτά των ευχαριστιών αλλά και στην τέχνη Gagagu. Η αρχαία αυτή τέχνη αναβιώνει στις μέρες μας σε μια πιο σύγχρονη μορφή καθώς οι νέοι της χώρας την φέρνουν στο σήμερα και μάλιστα μπορεί να θεωρηθεί και αυτό που λέμε σε άπταιστα ελληνικά  trend ή νέα τάση.

Έχω να σας πω και άλλα πως φτιάχνονται τα τύμπανα, την τεχνική τους , σχετικά με την προετοιμασία των μουσικών αλλά ήρθε η ώρα να τους απολαύσουμε..  Ευτυχώς την Κυριακή στην τελετή λήξη θα έχω την ευκαιρία να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες

Είναι η πρώτη φορά που έρχονται στην Ελλάδα γι’ αυτό ας τους καλωσορίσουμε με ένα ενθουσιώδες και ζεστό χειροκρότημα!

Ισπανία

Η χορωδία και χορευτικό γκρουπ "Φρανσίσκο ντε Γκόγια" ξεκίνησαν το ταξίδι τους το 1950 και ιδρύθηκε ως Οργάνωση το 1973, με στόχο να κρατήσει ζωντανή την τέχνη της παράδοσης, τα ήθη και τα έθιμα της Μαδρίτης αλλά και της Ισπανίας γενικότερα. Απαρτίζεται από 30 άτομα, χορευτές, τραγουδιστές και μουσικούς, κυρίως εγχόρδων. Απόψε θα μας παρουσιάσουν ένα μικρό απόσπασμα από χορούς της Ανδαλουσίας, από το νότιο μέρος της Ισπανίας. Θα συγκεντρώσουν την παράδοση διαφόρων μερών της περιοχής, που φημίζεται για τον ήλιο και την ομορφιά της. θα παρακολουθήσουμε ένα φαντανγκο (fandango) από την Ουέλβα, ένα Τανκιγιο (tanquillo) από το Κάντιθ και ένα Σεβιγιανας (sevillanas).

Κροατία

ZAGREB MAJORETTES! Οι Κροάτισσες μαζορέτες  που ιδρύθηκαν το 1993  είναι ένα πολυβραβευμένο γκρουπ καθώς έχει κερδίσει τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης 18 φορές ! Οι μαζορέτες της Ευρώπης είναι κάτι περισσότερο από απλές χορεύτριες  είναι το σύμβολο του Ζάγκρεμπ!

Και αν σκέφτεστε πως οι μαζορέτες μπορούν να εκπροσωπούν τον Κροατικό πολιτισμό θα σας πω πως πολλοί τις αποκαλούν ως το μόνο ζωντανό σουβενίρ του Ζάγκρεμπ  και πως  ο δήμαρχος του Ζάγκρεμπ τις θεωρεί τις καλύτερους εκπροσώπους και ένα ορόσημο της πόλης. Δεν είναι ένα τυχαίο συγκρότημα καθώς όπως σας είπα και πιο πριν είναι πολυβραβευμένο 18 φορές τον τίτλο των πρωταθλητών Ευρώπης,  έχουν παρουσιάσει προγράμματά τους γύρω στις  50 φορές μπροστά στον πρόεδρο της Κροατικής δημοκρατίας  έχουν γραφεί 1000 άρθρα για εκείνες στις εφημερίδες , έχουν δώσει εκατοντάδες παραστάσεις σε όλο τον κόσμο καθώς επίσης έχουν δώσει παραστάσεις για την τηλεόραση και για ξένες τηλεοπτικές σειρές. Φαίνεται πως η σκληρή δουλειά αποδίδει  καθώς κάνουν συνολικά 2.407 ώρες εκπαίδευσης ετησίως

Αρμενία

Δεν μου λέτε εσείς έχετε πάει Γιερεβάν εγώ πάλι δυστυχώς όχι και κρίμα γιατί δεν μπορώ να πω «έχω πάει» και να ταυτιστώ με την γνωστή διαφήμιση… όπως καταλάβατε σειρά έχει η Αρμενία και το χορευτικό συγκρότημα Barekamutyun”. Το Αρμένικο γκρουπ ιδρύθηκε το 1987 με την πρωτοβουλία του Αρμένιου καλλιτέχνη Norayr Mehrabyan και είναι πολύ βραβευμένο από την πόλη του Γιερεβάν.  Είναι κρατικό συγκρότημα και ανήκει στο υπουργείο εκπαίδευσης, επιστήμης, πολιτισμού και αθλητισμού. Το συγκρότημα ξεχωρίζει για την επαγγελματική του προσέγγιση, την σκληρή δουλειά και την αγάπη για την τέχνη του χορού. Θα δούμε χάρη, αλλά και την έκφραση της λυρικής φιλαρέσκειας στις χορεύτριες όσο και την ανδρική ορμή

Ιταλία

Gruppo Folkloristico Frustatori Ferno! Το Ιταλικό γκρουπ από το Φέρνο ιδρύθηκε το 1984. Η τέχνη τους δεν είναι και τόσο συνηθισμένη μιας και βασίζεται σε μια αρχαία δεξιότητα αυτή που δημιούργησαν οι παλιοί καροτσέρηδες αφού κρατούσαν το μαστίγιο για πολλές ώρες. Το συγκρότημα σήμερα έχοντας ως αποστολή του να ανακαλέσει στην μνήμη αυτή την αρχαία παράδοση -δεξιότητα χρησιμοποιεί το μαστίγιο με όχημα την κίνηση και τον ήχο. Μπορεί να φαίνεται εύκολο αλλά στην ουσία είναι μια πολύ κοπιώδης διαδικασία ειδικά για τα μπράτσα.

 Χρειάζεται προπόνηση και να έχουν καλή αθλητική κατάσταση.

Σήμερα θα μας παρουσιάσουν 3 κομμάτια: La pizzicata, amici della note , και alla casadei

Πολωνία

Το επόμενο χορευτικό συγκρότημα μας έρχεται από την ιστορική πόλη Zamość μια πόλη της νοτιοανατολικής Πολωνίας. Η οποία ιδρύθηκε το 1580 από τον τότε μονάρχη της Πολωνίας ο οποίος οραματιζόταν μια ιδανική πόλη  και που κατάφερε το 1992 πλέον, να μπει στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμια κληρονομιάς της Ουνέσκο! Το συγκρότημα που υποδεχόμαστε  είναι το μόνο στην περιοχή το οποίο καλλιεργεί και προωθεί  την παράδοση σε τέτοιο επίπεδο. Μάλιστα διοργανώνουν και οι ίδιοι φολκλορικό φεστιβάλ. Σήμερα θα μας χορέψουν χορούς από την νοτιοανατολική περιοχή της Πολωνίας. Θα δούμε χορούς αγροτικούς, καθώς η περιοχή έχει μια μακριά αγροτική παράδοση, χορούς που συνόδευαν διάφορους οικογενειακούς εορτασμούς κυρίως τον 19ο αιώνα θα δούμε "polka", "waltz", "kozak" and "oberek". Και μάλιστα ο χορός "oberek" έδινε την ευκαιρία στα αγόρια  να δείξουν τόσο τις χορευτικές τους ικανότητες αλλά και την καλή φυσική τους κατάσταση .

Ταιβάν

Η σκηνή πρόκειται να πάρει φωτιά κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Το επόμενο συγκρότημα έχει σαν στόχο να δείξει τα ποικίλα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της χώρας  του. Ο λόγος για το συγκρότημα της Ταιβάν που ενσωματώνει τον παραδοσιακό χορό, την παραδοσιακή μουσική και τον χορό της φωτιάς στις παραστάσεις του Συνοδεία του μουσικού οργάνου erhu, ένα δίχορδο όργανο το οποίο είναι κατά 1000 χρόνια αρχαιότερο από το βιολί!  Εύχονται αυτό το ταξίδι να δημιουργήσει σπίθες και να σφυρηλατήσει φιλίες ..και εμείς με την σειρά μας ευχόμαστε το άσβεστο πάθος τους για την παράδοση , την μουσική τον χορό και  τα ιδιαιτέρα πολιτιστικά στοιχεία της χώρα τους να σμίξει με των υπολοίπων και να δημιουργήσει όμορφες φιλίες μιας που και οι ίδιοι το επιθυμούν αλλά και μια βραδιά που θα αποτελέσει εφαλτήριο για μια φρέσκια ματιά στην παράδοση.

Αυτή τους την προσέγγιση, την φρέσκια ματιά στην παράδοση, έχουμε την χαρά και την τιμή να δούμε απόψε στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών Αγρινίου. Κυρίες και κύριοι οι Yun Fire Arts από την Ταιβάν!!

Ουρουγουάη

 Το Ουρουγουανό συγκρότημα ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να κρατήσει ζωντανές τις ρίζες της παράδοσης φέρνοντάς τες όμως στο σήμερα προσθέτοντας το σύγχρονο αίσθημα. Θέλουν πολύ να μεταδώσουν  τις αξίες της Ουρουγουανής κουλτούρας μέσω των παραδοσιακών χωρών  και μουσικής. Στις παραστάσεις τους αποτίνουν φόρο τιμής σε διάφορες παραδόσεις τις χώρας τους όπως το πάτημα των σταφυλιών η συγκομιδή των φρούτων, παραδοσιακά παιχνίδια ανάμεσα σε πολλά άλλα. Είναι ένα νεανικό συγκρότημα με όμορφη αισθητική και χάρη.

Τα παραπάνω κείμενα είναι από τα χειρόγραφα της κυρίας Εβελιν Τριανταφύλλου την οποία θερμά ευχαριστούμε.

Α.Κ.Κ.

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”