Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός επισκέφθηκε χωριά στον Ορεινό Βάλτο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός μετά από πρωινή Ποιμαντική Επίσκεψη στην Αρχιερατική Περιφέρεια Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 1ης Αυγούστου επισκέφθηκε τις κοινότητες Αμοργιανών και Μαλεσιάδας του Δήμου Αμφιλοχίας.

Οι κάτοικοι των χωριών, οι Τοπικοί Πρόεδροι και οι Ιερείς τον υποδέχθηκαν στις κεντρικές εκκλησίες.

Στους Αμοργιανούς στον Ι.Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου, στο κέντρο της όμορφης  κοινότητας που έχει ρυμοτομηθεί πριν εξήντα χρόνια.

Στην Μαλεσιάδα στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης που επίσης ρυμοτομήθηκε το 1970.[i]

Σε αμφότερους τους ναούς τελέστηκε η Ακολουθία του Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο.[ii]

Εισερχόμενος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης στον Εκκλησία της Μαλεσιάδας, για πρώτη φορά, εντυπωσιάστηκε από την μεγαλοπρεπή μεγάλου μεγέθους και εξαιρετικής εικονογράφησης εικόνα του Αγίου Νικολάου. Ζήτησε από τον εφημέριο του Ι. Ναού πληροφορίες για την εικόνα. Εκείνος πληροφόρησε τον Μητροπολίτη σχετικά. [iii]

Στην Ακολουθία του (Μικρού) Παρακλητικού κανόνος χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος πλαισιωμένος από τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Αμβρόσιο, τον εφημέριο Μαλεσιάδας πατέρα Ευστάθιο Καραδήμα, τον Μαλεσιαδίτη Ιερέα πατέρα Ανδρέα Μπακασίνη και τον αρχιδιάκονο Στέφανο Καππέ. Στο δεξιό αναλόγιο ο Μαλεσιαδίτης Ιεροψάλτης κ. Νικόλαος Πιστικός. 

Με το πέρας της Ακολουθίας ο Μητροπολίτης στον λόγο του προς τους πιστούς εστίασε και επεξήγησε την έννοια των Ακολουθιών που τελούνται τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου.

Μεταξύ των άλλων στην 15λεπτη εμπνευσμένη ομιλία του είπε και τα παρακάτω: «Σεβαστοί μου Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί μπήκε η Ιερά περίοδος του 15αύγουστου. Μία περίοδος μέσα στην οποία η Αγία μας Εκκλησία θα μας προετοιμάσει, σωματικά και πνευματικά, έτσι ώστε να εορτάσομε την κορυφαία θεομητορική εορτή του καλοκαιριού την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και την εις τους ουρανούς Μετάστασης της. [iv] Και μέσα στο πλαίσιο αυτής της πνευματικής και σωματικής προετοιμασίας μας, η Αγία μας Εκκλησία μας προσφέρει την δυνατότητα να προσευχηθούμε το εσπέρας της κάθε ημέρας τελώντας την ακολουθία του Μικρού και του Μεγάλου Παρακλητικού κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Ένα υπέροχο πνευματικό έργο που η Αγία μας Εκκλησία μας έχει προσφέρει δια του ιερού υμνογράφου. Που εμείς πολλές φορές ψάλουμε και απευθύνομε προσευχητικά  και παρακλητικά προς την Παναγία μας κάθε φορά που έχουμε ανάγκη να της ζητήσουμε κάτι και κάθε φορά που αισθανόμαστε την ανάγκη να την ευχαριστήσουμε για κάτι που εκείνη κατά θεϊκό τρόπο δημιούργησε στην ζωή μας. Και θέλω να επιλέξω έναν ύμνο για να καταθέσω λίγες σκέψεις τούτη την ώρα της αγάπης.  Λέει λοιπόν ο Ιερός υμνογράφος απευθυνόμενος προς την Παναγία: «Ουδείς προστέχων επί Σοι, κατησχυμένος από Σου εκπορεύεται, αγνή Παρθένε Θεοτόκε, αλλά αιτείται την χάριν, και λαμβάνει το δώρημα, προς το συμφέρον της αιτήσεως».


Ο Σεβασμιότατος ανέλυσε στο πιστό ακροατήριο τον παραπάνω ύμνο με απλά κατανοητά σε όλους λόγια. Κανείς που προσέφυγε με τις προσευχές του στην Μητέρα του Χριστού δεν έμεινε απογοητευμένος. Δεν υπάρχει άνθρωπος που στην ζωή του να μην έχει χρειαστεί, έστω και μία φορά, την ανάγκη Θεϊκής επέμβασης για κάποιο πρόβλημά του.

Και η Θεοτόκος πάντα ανταποκρίνεται στις ανθρώπινες παρακλήσεις, το αποδεικνύουν αυτό τα αναρίθμητα θαύματα στο διάβα των αιώνων. Και οι αναρίθμητοι Ιεροί Ναοί στον Χριστιανικό κόσμο που κτίστηκαν από ευγνωμοσύνη για την Παναγία που απάλυνε τον ανθρώπινο πόνο.

 

Αυτά και πολλά άλλα σοφά παραδείγματα ανέφερε ο Μητροπολίτης και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και καλό 15αύγουστο.



Μετά το «δι’ ευχών» οι εκκλησιαζόμενοι προσήλθαν προς τον Μητροπολίτη ο οποίος ευλόγησε όλους και συνομίλησε και με πρεσβύτερους πιστούς ενορίτες. 

 

Ο εφημέριος πατέρας  Ευστάθιος, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο Τοπικός Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Θωμάς Σκόντζος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλεσιάδας πρόσφεραν κέρασμα στον Μητροπολίτη με ντόπια χειροποίητη ραβανί και κρύο νερό.

Όλοι οι ενορίτες χάρηκαν με την τιμητική για το χωριό τους επίσκεψη του σεβαστού Ιεράρχη.


[i] Και τα δυο χωριά μέχρι την δεκαετία του εξήντα, ήταν «σκαρφαλωμένα» από πολλούς αιώνες στις δασώδεις πλαγιές των λόφων και σε αποστάσεις 2-3 χιλιομέτρων από την σημερινή τους θέση. Η μετακίνησή τους κρίθηκε απαραίτητη λόγω κινδύνων από κατολισθήσεις. Έτσι μεταφέρθηκαν οι κάτοικοι σε επίπεδα-«καμπίσια»-εδάφη όπου σχεδιάστηκαν τα σύγχρονα χωριά που είναι τώρα με δρόμους, πλατείες, σχολεία και εκκλησίες.

 

[ii] Από την 1η Αυγούστου και μέχρι την 13η, εκτός Σαββάτων και παραμονής της γιορτής της Μεταμορφώσεως, κατά τον Εσπερινό ψάλλονται μια μέρα ο ένας και μια μέρα  ο άλλος, ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Παναγία. Η αρχή γίνεται με τον Μικρό. Τις Κυριακές ψάλλεται ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας ανεξαρτήτου σειράς.

 

[iii] Η Αγιορίτικη εικόνα του Αγίου Νικολάου μέχρι το 2018 βρισκόταν στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στην Παλιά Μαλεσιάδα. Από «θαύμα» δεν κλάπηκε από ιερόσυλους. Με προτροπή του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά μεταφέρθηκε για ασφάλεια στον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην Νέα Μαλεσιάδα. Οι Αδελφοί  Αποστόλη Γ. Αυφαντή ανέλαβαν τα έξοδα αποκατάστασης συντήρησης και ασφαλούς τοποθέτησης σε ειδικά κατασκευασμένη προθήκη της εικόνας. Φέρανε τον γνωστό Συντηρητή Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης κ. Δημήτριο Γούλα στο χωριό. Ο εξαιρετικός τεχνικός εργάστηκε επί δυο εβδομάδες πάνω στην διαστάσεων 1,5 χ 1,0 περίπου μέτρων εικόνα.  Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.  Ο κ. Γούλας εικάζει ότι η εικόνα φιλοτεχνήθηκε στο Άγιο Όρος γύρω στα 1825-1830. Πάνω της φέρει μπρούτζινη επιγραφή που αναφέρει τα εξής:  «ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΘ. ΣΚΟΝΤΖΟΥ ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΣΤΗΣ ΔΙΑΣΩΣΕΩΣ ΑΥΤΟΥ ΕΚ ΛΗΣΤΩΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1860-1870».

 

[iv] Μετάσταση της Παναγίας σημαίνει ταυτόχρονη ανάσταση και ανάληψη. Το νεκρό  σώμα της  συνδέθηκε πάλι με την ψυχή της και ανελήφθη στους ουρανούς.




Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”