Τελευταίο μηνιαίο ραντεβού της σεζόν των φιλοτελιστών Αγρινίου

 Τελευταία συνάντηση φιλοτελιστών

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το καθιερωμένο μηνιαίο ραντεβού του Φιλοτελικού Συλλόγου Αγρινίου-τελευταίο της σεζόν-πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιούνη στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Ξεκίνησε η συνάντηση με ενημέρωση από τον Πρόεδρο κύριο Γιάννη Σκαρμούτσο για τις τελευταίες κυκλοφορίες των Ελληνικών γραμματοσήμων.

Εκτυπωμένα χαρτιά με στοιχεία των γραμματοσήμων έκαναν τον γύρο από χέρι σε χέρι και μελετήθηκαν με ενδιαφέρον από τους συλλέκτες.

Ακολούθησε ομιλία του Αγρινιώτη συλλέκτη και κορυφαίου μέλους του Συλλόγου κυρίου Βασιλείου  Θεοδωρακοπούλου με θέμα «Γραμματόσημα της Αυτοκρατορικής Αγγλίας».

Ξεκίνησε με επίδειξη των πρώτων Παγκοσμίως γραμματοσήμων που εκτυπώθηκαν στην Αγγλία το 1840. Φωτοτυπίες τους έκαναν πάλι τον γύρο των συλλεκτών και έγινε συζήτηση για τις αξίες και τα χαρακτηριστικά των πρώτων γραμματοσήμων της Βικτωριανής εποχής.

Ο συλλέκτης είχε κάνει προεργασία και η προετοιμασία του για να στηρίξει την ομιλία του ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και πληροφοριακή.


Ξεκίνησε με «γεωγραφική» περιγραφή της πάλε ποτέ κραταιάς Αυτοκρατορίας της Αλβιώνας, (British Empire). Στην ακμή της ήταν η μεγαλύτερη δύναμη Παγκοσμίως. Από τις διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο κτήσεις της δεν «έδυε ποτέ ο ήλιος». 


Με πληθυσμό το ¼ της ανθρωπότητας διάσπαρτη σε Ανατολή και δύση κάλυπτε έκταση 34αρων εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.



Αυτά και πολλές άλλες πληροφορίες μετέφερε στους ακροατές του ο αγαπητός σε όλους συλλέκτης Βασίλης και προχώρησε σε επίδειξη της μοναδικής συλλογής του σε δυο  υπέρ μεγέθη τόμους που περιέχουν γραμματόσημα που εκδόθηκαν τα τελευταία 180 χρόνια από την Αγγλία αλλά και από τις αποικίες της. Για παράδειγμα παρουσίασε γραμματόσημα της Κύπρου υπό Αγγλικής κατοχής, της Νέας Γης (New foundland) του Καναδά και της Βρετανικής Γουιάνας. Μάλιστα εκείνης της αποικίας γραμματόσημο, είναι το πιο ακριβό σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα πουλήθηκε για 9,5 εκατομμύρια Δολάρια σε δημοπρασία στην Νέα Υόρκη.










Όταν ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Βασίλη, ο συλλέκτης κ. Γεώργιος Πριόβολος έδειξε τμήμα της συλλογής του που περιέχει γραμματόσημα της Κρητικής Πολιτείας στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο συλλέκτης έχει στην κατοχή του αυθεντικά γραμματόσημα καθώς και πλαστά που δυστυχώς κυκλοφορούν…

 


Με την πολύχρονη εμπειρία του μελέτησε και αντιπαρέβαλε 2 πρόσφατα αποκτημένα γραμματόσημα εκείνης της εποχής του γράφοντος. (Eπανάστασης Θερίσου-Προσωρινή Κυβέρνησις Κρήτης). Με μεγάλη μου ανακούφιση πληροφορήθηκα ότι δεν την…πάτησα, τα γραμματόσημα είναι αυθεντικά. Τον ευχαρίστησα για την εκτίμησή του αυτή. Τα γραμματόσημα αυτά-σπάνια-έχουν την παραδοξότητα της ανάποδης εκτύπωσης).


Και εδώ αποδεικνύεται γιατί όλοι οι συλλέκτες πρέπει να συμμετέχουν σαν μέλη του συλλόγου. Ότι δεν ξέρει ο ένας το ξέρει κάποιος άλλος. Και αν κανείς από τον σύλλογο δεν το γνωρίζει, μπορεί να ζητηθεί καταλλήλως η εκτίμηση εμπειρογνωμόνων Ελλήνων αλλά και ξένων, μέσα από τα «κανάλια» επικοινωνίας που διατηρεί ο Πρωτοποριακός Φιλοτελικός σύλλογος Αγρινίου με την Ομοσπονδία.

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού που θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνομε σε «φιλοτελική αδράνεια», καθώς θα υπάρχει επικοινωνία μεταξύ του Προέδρου και των μελών με μηνύματα και e-mail πληροφοριακά για τα φιλοτελικά νέα, καθώς και τηλεφωνική επικοινωνία για πιο άμεσα θέματα.

Οι συλλέκτες χώρισαν ευχόμενοι «καλό καλοκαίρι» και «καλές ευκαιρίες» για εμπλουτισμό των συλλογών τους!  

Α.Κ.Κ.

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”