Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία πραγματοποίησε Πανελλαδική τηλεδιάσκεψη με θέμα την Αιτωλοακαρνανία!

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με θέμα την Αιτωλοακαρνανία και το πολύ ενδιαφέρον φιλοτελικό της παρελθόν τα τελευταία 180 χρόνια, η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία με έδρα την Αθήνα,[i] πραγματοποίησε Πανελλήνια τηλεδιάσκεψη των μελών της την Δευτέρα 26 Ιουνίου.

 

Την διαδικτυακή παρουσίαση έκανε από το Αγρίνιο ο Πρόεδρος της 50χρονης Φιλοτελικής Εταιρείας της πόλης κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος με θέμα «Ταχυδρομική ιστορία Αιτωλοακαρνανίας 1840 – 1950».

Να θυμίσουμε εδώ ότι πέρυσι πραγματοποιήθηκε εβδομαδιαία έκθεση, (5 έως 12 Νοέμβρη), η οποία διοργανώθηκε από την  Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου γιορτάζοντας την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Η έκθεση υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα ΕΛΤΑ. Η σημαντική Πανελληνίως για τα φιλοτελικά δρώμενα «Εθνική Συναγωνιστική Έκθεση», λειτούργησε στην Παλιά Δημοτική Αγορά-Εκθεσιακό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου-στο Αγρίνιο.

Στην τηλεδιάσκεψη πήραν μέρος συλλέκτες και Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα και διήρκησε δύο ώρες. 

Ο Πρόεδρος και ειδικός συλλέκτης θεμάτων Αιτωλοακαρνανίας-και όχι μόνο-παρουσίασε πάνω από 200 διαφάνειες με φακέλους ταχυδρομημένους από και προς την Αιτωλοακαρνανία από το μακρινό 1840 έως το…πρόσφατο 1950!

Για κάθε φάκελο εξηγούσε από που, πότε, μέσω ποιου Ταχυδρομικού Γραφείου και προς που, «ταξίδεψαν» φάκελοι αλληλογραφίας εκείνα τα χρόνια.

Ο κάθε φάκελος είναι μια ξεχωριστή και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Και δεν μιλάμε για το περιεχόμενό του…Φάκελοι πραγματοποίησαν διαδρομές μυστήριες, ακαταλαβίστικες για τα σημερινά δεδομένα. Φάκελος για παράδειγμα από την Βόνιτσα πήγε στην Κέρκυρα, σφραγίστηκε εκεί, πήγε στην Πάτρα, και από εκεί στον παραλήπτη στο Μεσολόγγι μετά από δυο μήνες. Πολλοί φάκελοι δεν έγραφαν διευθύνσεις, μόνο το όνομα του παραλήπτη και την πόλη. Φάκελος έφθασε από την  Νέα Υόρκη στην Ρίγανη Ξηρομέρου χωρίς άλλα στοιχεία! Φάκελοι πήγαν και ήρθαν από εμπόλεμα κράτη της Ανατολής στην Ελλάδα. 

Πολλοί φάκελοι δεν έχουν γραμματόσημα καθώς ταχυδρομήθηκαν χρόνια πριν κυκλοφορήσουν τα πρώτα στην Ελλάδα.  Τις επιστολές αυτές τις ονομάζουμε « Προγραμματοσημικές».

Πολλές επιστολές είναι τόσο σπάνιες που τυλίγονται μέσα σε πέπλο μύθου, κάποιες είναι μοναδικές, κάποιες όπως η «Προγραμματοσημική» επιστολή γραμμένη «Εν Άρτα την 10 Οκτωβρίου 1856», [ii] χωρίς σφραγίδα Άρτας, διαμέσου «ΒΟΝΙΤΖΑ 18.ΟΚΤΩΒ.1856», άφιξη «ΠΑΤΡΑΙ 23.ΟΚΤΩΒ.1856». Εισπράχθηκαν 40 λεπτά τέλη στην άφιξη. Φέρει σφραγίδα «ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΟΝ ΒΟΝΙΤΣΗΣ» και είναι μόνο δύο αποτυπώματα της συγκεκριμένης σφραγίδας γνωστά έως τώρα.

(Στη Βόνιτσα, ως λιμάνι εισαγωγής στο τότε βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, λειτουργούσε λοιμοκαθαρτήριο, ώστε οι εισερχόμενες στην Ελλάδα επιστολές περνούσαν από ατμό και θειάφι για να τις απολυμάνουν από το βακτήριο της χολέρας). 

Πολλοί συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη-πολύ χρήσιμο κατάλοιπο της «εποχής covid»-ζήτησαν από τον παρουσιαστή διάφορες πληροφορίες ειδικά για κάποιους σπάνιους φακέλους.

Το ενδιαφέρον όλων ήταν αμείωτο για την παρουσίαση τόσο πολυποίκιλου υλικού που ο Πρόεδρος συλλέγει επί δεκαετίες.

Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα και παλιότερα, τέτοιες πολύτιμες συλλογές που «διηγούνται» το ταχυδρομικό παρελθόν της Αιτωλοακαρνανίας, θα πρέπει να βρουν την αρμόζουσα θέση τους στο προγραμματισμένο από τον Δήμο Αγρινίου Μουσείο στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου, όταν λειτουργήσει.

Ένα σημαντικό νέο που ειπώθηκε στην συνάντηση είναι ότι προγραμματίζεται η μεγάλη έκθεση της Ε.Φ.Ε. στην Θεσσαλονίκη για τον Νοέμβριο του 2024. 

Με την τηλεδιάσκεψη αυτή ήρθαμε όλοι «κοντά» στο σπουδαίο αυτό θέμα των φακέλων από και προς τον νομό μας, που ο Πρόεδρος ανέπτυξε.

Όλοι προσδοκούμε στην επόμενη τηλεδιάσκεψη τον άλλο μήνα.

Α.Κ.Κ.  


[i] Φιλοτελικό, επιστημονικό, πολιτιστικό σωματείο. Έτος ιδρύσεως 1925. Είναι το μεγαλύτερο και αρχαιότερο φιλοτελικό σωματείο της χώρας.

[ii] Η Άρτα μέχρι το 1881 ήταν στο «Τούρκικο».















 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”