Στα σταυροδρόμια του Ορεινού Βάλτου.
Εν όψη των καλοκαιρινών διακοπών, η σηματοδότηση στο οδικό δίκτυο του Ορεινού Βάλτου θα βοηθούσε πολλούς επισκέπτες να βρουν τον προορισμό τους.
Κείμενο-φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Στα μέσα Μάη ασφαλτοστρώθηκε το νέο-κατασκευασμένο τμήμα του οδικού άξονα του Ορεινού Βάλτου, κοντά στο Μπαμπαλιό, στο σημείο που πριν πέντε χρόνια σημειώθηκε κατολίσθηση.
Πολλά άλλα τμήματα του δρόμου πριν και μετά το Μπαμπαλιό ασφαλτοστρώθηκαν και πολλές λακκούβες επισκευάστηκαν.
Δυστυχώς το «γερασμένο» οδόστρωμα, μετά από κάθε δυνατή βροχή, παρουσιάζει καινούργιες, ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό που επιβαρύνεται από την διέλευση μεγάλων φορτηγών, που μεταφέρουν βαριά οικοδομικά φορτία για τα έργα στην Πετρώνα-Αλευράδα.
Μέχρι την Γέφυρα Βέργας έγινε σηματοδότηση πού βοηθάει πολύ τους ταξιδιώτες προς Άγραφα-Ευρυτανία. Οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας κύριος Γεώργιος Κατσούλας και Αγράφων κύριος Αλέξανδρος Καρδαμπίκης συνεργάστηκαν. Έδωσαν προτεραιότητα στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων, που καθηλώνουν την πρόοδο, σε μια μεγάλη εδαφική περιοχή που έχει μεγάλη ανάγκη την ανάπτυξη.
Τα προηγούμενα χρόνια όποιος οδηγούσε για πρώτη φορά στην περιοχή, ταξιδεύοντας προς Ευρυτανία, προσπερνούσε την νέα γέφυρα της Βέργας, χωρίς να στρίψει προς την Πετρώνα-Αλευράδα και γέφυρα Τετάρνας. Έφθανε στο Νέο Χαλκιόπουλο και τότε αναγκαστικά ακολουθούσε τον ανηφορικό δρόμο προς το Παλιό Χαλκιόπουλο-Τρίκλινο και γέφυρα Τετάρνας. Έτσι στην διαδρομή προσθέτονταν δέκα χιλιόμετρα συν η ταλαιπωρία των στροφών του δρόμου.
Από εκεί και πάνω-Γέφυρα Βέργας- για οδηγούς που κατευθύνονται σε χωριά των ορεινών περιοχών του Δήμου, δεν υπάρχει ικανοποιητική πληροφόρηση.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για ταξιδιώτες προς την Αργιθέα και τον Δήμο Καραϊσκάκη της Άρτας.
Μεγάλα φορτηγά διέρχονται πάνω από την γέφυρα του Εμπεσού που όταν κατασκευάστηκε δεν υπήρχαν οχήματα σε τέτοια μεγέθη…
Και ο δρόμος στενεύει απελπιστικά μέσα στο χωριό…Τα προβλήματα αυτά είναι γνωστά σε όλους, αλλά σκοντάφτουν σε «μελέτες» κλειδωμένες σε «συρτάρια»…
Η γέφυρα της Τέμπλας έγινε. Όταν αποπερατωθούν οι προσβάσεις θα λύσει ένα τεράστιο πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει πολλά έργα στον απέραντο νομό της Αιτωλοακαρνανίας, και οι αρμόδιοι επιθεωρητές δεν προλαβαίνουν να τρέχουν επιστατώντας τα. Πολλά από αυτά δίνονται αμέσως στην χρήση των πολιτών, χωρίς καθυστερήσεις για να κοπούν «κορδέλες».
Παράλληλα με τα κατασκευαστικά έργα στους δρόμους, που προάγουν την οδική ασφάλεια, χρήσιμες για τους οδηγούς-ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο-είναι οι πληροφοριακές πινακίδες για τα ορεινά χωριά.
Στην περιοχή της Αργιθέας υπάρχουν 20 χωριά,[i] που οι κάτοικοι από τα μισά τουλάχιστον, επικοινωνούν ταχτικά με το Αγρίνιο.
Απαραίτητη κρίνεται η τοποθέτηση χάρτη της Αργιθέας σε διασταυρώσεις, όπως αυτή του Εμπεσού, τουλάχιστον.
Μία πινακίδα με χάρτη που θα περιλαμβάνει τα χωριά και σημεία όπως Εμπεσό-Περδικάκι-Πηγάδια-Βρουβιανά-Γέφυρα Τέμπλας-Αυλάκι-Γέφυρα Αυλακίου-θα είναι ενημερωτική για τους ταξιδιώτες στην ακραία αυτή περιοχή του νομού.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο για εκδρομείς, επισκέπτες μοναστηριών, εκκλησιών και ιστορικών τοποθεσιών.
Αμέτρητες
φορές με ρωτάνε οι οδηγοί, στην διασταύρωση της Βέργας, από που θα πάνε στον
Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη στο Παλιό Χαλκιόπουλο,
στον Άγιο Νικόλαο στην Αρωνιάδα,
στον άγιο Θωμά του Εμπεσού, στην Παναγία την Σπηλιώτισσα της Στεφανιάδας, στο φαράγγι του Μπουζονίκου στα Άγραφα και στα πετρόκτιστα γεφύρια της Τέμπλας και του Αυλακίου.
Θα ήταν πολύ ωφέλιμο για τον τόπο, και πολύ ευγενικό για τους επισκέπτες της περιοχής μας, που έρχονται από την Πελοπόννησο και άλλες περιοχές της χώρας, να υπάρχει ικανοποιητική πληροφόρηση. Με πινακίδες και χάρτες με σημειωμένα τα ενδιαφέροντα σημεία του τόπου. Στις κεντρικές τουλάχιστον διασταυρώσεις, όπως της Ποδογοράς, Γέφυρας Βέργας, Χαλκιόπουλο, Γέφυρα Τετάρνας και Εμπεσό.
Μία πρόταση είναι να τοποθετηθεί πινακίδα με χάρτη της κυκλικής διαδρομής μεταξύ Ινάχου και Αχελώου. Είναι αναμφίβολα από τις ομορφότερες του Ορεινού Βάλτου. Ο χάρτης να δείχνει τα σημεία: Πετρώνα-Αλευράδα-Κρεμαστά-γέφυρα Τετάρνας-Τρίκλινο-Παλιό Χαλκιόπουλο-Νέο Χαλκιόπουλο.
Ο ταξιδιώτης που θα κάνει μια ημερήσια εξόρμηση στην περιοχή θα μπορούσε να δει πολλά αξιοθέατα σε μία μοναδική διαδρομή.
Από τα 200 μέτρα υψόμετρο που είναι η γέφυρα Βέργας, η διαδρομή αυτή ανεβαίνει στην Πετρώνα στα 550 μέτρα, Άνεμο-διασταύρωση προς Κατσιάδα στα 630 μέτρα, Αλευράδα στα 550 μέτρα, Γέφυρα Τετάρνας στα 280 μέτρα, Τρίκλινο στα 550 μέτρα, Αγραπιδόκαμπο/Ρίγανη [ii] στα 700 μέτρα. Η διαδρομή περνάει από το ορεινό Παλιό Χαλκιόπουλο στα 800 μέτρα και παίρνει τον κατήφορο προς το Νέο Χαλκιόπουλο στα 240 μέτρα υψόμετρο. Όποιος ταξιδιώτης έχει χρόνο, περνώντας από το Παλιό Χαλκιόπουλο, δεν θα πρέπει να αμελήσει να επισκεφθεί την σπηλιά του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη σε υψόμετρο 1.100 μέτρα στην βορειο-ανατολική πλαγιά της Καλάνας.
Από τους επισκέπτες της Γέφυρας Βέργας, που με πολλούς έχω συνομιλήσει, οι μισοί τουλάχιστον θέλουν να πάνε στον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη και οι υπόλοιποι σε άλλα αξιοθέατα γύρω από την κοιλάδα του Αχελώου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακό Σύστημα Πολυεπίπεδης Ανάδειξης της Ιστορίας και του Πολιτιστικού Αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», το portal Westerngreece2021. Το οποίο παρουσίασε στην Αμφιλοχία την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Ανδρέας Φίλιας.
Είναι σίγουρα το πιο κατατοπιστικό μέσο για σωστή, τεκμηριωμένη και υπεύθυνη πληροφόρηση για κάθε ενδιαφερόμενο.
Ο κάθε πολίτης που μπορεί και χειρίζεται τα ηλεκτρονικά μέσα αποκτάει άμεσα τις πληροφορίες που θέλει και με «τυφλοσούρτη», ακόμα και το πιο φτηνό smartphone, μπορεί να βρει τον δρόμο του για τα μέρη που θέλει να επισκεφθεί.
Οι πολίτες όμως που είτε λόγω μιας κάποιας ηλικίας δεν «ενέδωσαν» στα ηλεκτρονικά μέσα, είτε λόγω των-σεβαστών-επιλογών τους, και δεν χρησιμοποιούν ένα κινητό που κάνει «τα πάντα», επιθυμούν να βλέπουν μια πινακίδα που και που στην διαδρομή τους, που να τους βεβαιώνει ότι είναι στον σωστό δρόμο για τον προορισμό τους.
Στον Ορεινό Βάλτο υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα μέρη για να επισκεφθεί κανείς. Στο Χαλκιόπουλο μόνο, υπάρχουν 6 αρχαία κάστρα της εποχής των Αγραίων. Πολλές εκκλησίες και ερημοκλήσια με κορυφαίο το σπήλαιο που ασκήτεψε ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης στην Καλάνα, (Όρη Βάλτου).
Βαλτινοί που ζούν σε άλλες πόλεις μιλάνε στους φίλους τους για τα πολλά αξιοθέατα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας που είναι πλούσιος σε φυσικές ομορφιές και ιστορικές τοποθεσίας.
Επειδή πολλοί επιθυμούν να επισκεφθούν τα ωραία αυτά μέρη αλλά δεν ξέρουν που…βρίσκονται, ζητάνε την συνδρομή και καθοδήγηση από φίλους τους που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή.
Η κυρία Σοφία Ριζογιάννη που ζει στην Πάτρα, κόρη του μακαριστού πατέρα Ανδρέα Ριζογιάννη (παπά Λιάκου όπως τον ξέραμε όλοι), συνόδεψε και ξενάγησε στην περιοχή μας πρόσφατα τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Πατρών πατέρα Κύριλλο Κωστόπουλο, (Δρος Θεολογίας και συγγραφέας), την Ηγουμένη και μια Αδελφή της Ιεράς Γυναικείας Κοινοβιακής Μονής Αγίου Νικολάου (Παλαιομονάστηρο) Πατρών.
Σε προηγούμενα ταξίδια της η κυρία Σοφία έφερε και άλλους επισκέπτες στον αγαπημένο της τόπο καταγωγής. Και πολλούς από αυτούς τους οδήγησε και πέρα απ’ το ποτάμι, στην Ιερά Μονή της Παναγίας της Τεταρνιώτισσας.
Ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Κορίνθου, Χαλκιοπουλίτης στην καταγωγή, κύριος Χριστόφορος Καραγεώργος διοργάνωσε πολλές εκδρομές στην περιοχή.
Οδήγησε και ξενάγησε εκατοντάδες ορειβάτες στα χωριά, βουνά, σπηλιές και εκκλησίες στον Ορεινό Βάλτο. Φέρνοντας λεωφορεία από άλλες περιοχές, με οδηγούς που έρχονταν για πρώτη φορά, από το Αγρίνιο και πάνω, τους καθοδηγούσε για να φθάσουν στον προορισμό τους. Θυμάμαι πριν 3-4 χρόνια που συνδύασε αφίξεις από δύο πόλεις, (Κόρινθο και Άρτα), με λεωφορεία και ιδιωτικά αυτοκίνητα, δίνοντας τηλεφωνικά κατευθυντήριες οδηγίες.
Ο Σύλλογος Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» σε συνεργασία με τον Ορειβάτη Χριστόφορο σηματοδότησαν με προσωπική εργασία τους και δαπάνη δυο πολύ ενδιαφέροντα περιπατητικά μονοπάτια. Το ένα οδηγεί από το Νέο Χαλκιόπουλο στο Παλιό, και το άλλο από την Αρωνιάδα, (οικισμό κοντά στο Νέο Χαλκιόπουλο), στο εγκαταλειμμένο χωριό Ξερακιά. (Ακμάζων τους προηγούμενους αιώνες, κάνει αναφορά σε αυτό ο Πουκεβίλ πριν 200 χρόνια).
Με πρωτοβουλία (και δαπάνη) του προέδρου Τ.Κ. Χαλκιοπούλων Βασίλη Ταλιούρα, τοποθετήθηκε πινακίδα στο Παλιό Χαλκιόπουλο που δείχνει τον δρόμο προς την σπηλιά του Κατσαντώνη.[iii] (Στην εργασία της τοποθέτησης της πινακίδας) βοήθησε τον πρόεδρο και ο Μάριος Θωμά Μαργαρίτης). Βλέπετε εδώ : https://www.agrinionews.gr/spilia-katsantoni-sti-kalana/
Οι άνθρωποι αυτοί και τα μέλη των συλλόγων τους, προσπαθούν ο καθένας με τον τρόπο του, για το καλό του τόπου εργαζόμενοι αφιλοκερδώς, όπως και θα πρέπει να γίνεται.
Ευχόμαστε σύντομα να υπάρξει θετική ανταπόκριση από αρμόδιους και να τοποθετηθούν οι κατάλληλες πινακίδες σε κομβικά σημεία, για ασφαλή πληροφόρηση των ξένων επισκεπτών, που σιγά-σιγά «ανακαλύπτουν» τον Ορεινό νομό Αιτωλοακαρνανίας και την «πέρα του Αχελώου άγνωστη ηπειρωτική ενδοχώρα».
Απόστολος Κων. Καρακώστας
[i] Τα χωριά της Αργιθέας: Ανθηρό, Αργιθέα, Αργύρι, Βλάσι, Βραγκιανά, Δροσάτο, Ελληνικά, Θερινό, Καληκώμη, Καρυά, Καταφύλλι, Κουμπουριανά, Λεοντίτο, Μάραθος, Μεσοβούνι, Πετρίλο, Πετροχώρι, Πετρωτό, Στεφανιάδα, Φουντωτό.
[ii] Εκεί στην κατοχή μεταξύ των ετών 1942-44 γίνονταν οι «ρίψεις» από τα Συμμαχικά αεροπλάνα για τους αντάρτες της αντίστασης του ΕΔΕΣ. Όπλα, εφόδια, εκρηκτικά, πολεμοφόδια, ρούχα, άρβυλα και χρυσές λίρες! Όλα ήταν χρήσιμα, τα βαρέλια ακόμα τώρα τα χρησιμοποιούμε στα χωριά, τα μεταξωτά μώβ αλεξίπτωτα γίνονταν ωραία πουκάμισα. Και τα μεταξωτά πολύ ανθεκτικά κορδόνια των αλεξιπτώτων τριχιές στα σαμάρια των γαϊδορομούλαρων.
[iii] Βικιπαίδεια-Μονή Τατάρνας: Ονομαζόμενη «σπηλιά του Κατσαντώνη» όπου σύμφωνα με τοπική παράδοση διέμεινε αρκετές ημέρες τραυματισμένος και κυνηγημένος από τους Τούρκους ο Κατσαντώνης, βρίσκεται σε δύσβατη μεριά του όρους Καλάνα στο Παλαιό Χαλκιόπουλο με πρόσβαση από την τοποθεσία Φορτοπός.