Στο Παπαστράτειο Αγρινίου πέφτει η αυλαία της θεατρικής παράστασης «Μια φορά στις …15»

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, πλατεία Ανδρέα Παναγοπούλου, γνωστή ως «σιντριβάνι», δόθηκε χθες Τετάρτη 7 Ιούνη και θα δωθεί πάλι σήμερα το βράδυ η θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Μια φορά στις 15….»

Η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα-που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αντίστοιχες επαγγελματικές-λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γ.Ε.Α. (Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου) στα πλαίσια των εκδηλώσεών της με Πολιτιστικά, καλλιτεχνικά  και πνευματικά θέματα.

Σήμερα Πέμπτη 8 Ιούνη πέφτει η αυλαία της εξαιρετικής, από σενάριο και εκτέλεση, κωμικής θεατρικής παράστασης.

Για το ανέβασμα του έργου εργάστηκαν τους περασμένους έξι μήνες πολύ σκληρά και πέρα από τις εργασίες τους, θυσιάζοντας αμέτρητες ώρες, όλοι οι συντελεστές αυτού του επιτεύγματος.

Πίσω από τις δυο ευχάριστες  ώρες που περνάμε εμείς οι θεατές, κρύβονται εκατοντάδες ώρες προετοιμασίας με εργασία φυσική αλλά περισσότερο πνευματική. Η μάθηση της πλοκής του έργου, η αποστήθιση των διαλόγων και η απόδοσή τους, χωρίς να κοντοστέκονται οι ηθοποιοί και να ακούμε οι θεατές παρατεταμένα «εεεεεεεεεε» για να κερδίσουν χρόνο να θυμηθούν τα λόγια, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Οι άνθρωποι αυτοί που δίνουν την παράσταση μέσα από την καρδιά τους γιατί αγαπάνε αυτό που κάνουν, τους τελευταίους έξι μήνες, ακόμα και όταν κοιμότανε, τα λόγια των διαλόγων τριβέλιζαν το μυαλό τους.

Από τον κωδικό που φρόντισε να τοποθετηθεί σε επίκαιρα σημεία της εισόδου στο Παπαστράτειο Μέγαρο ο κύριος Παναγιώτης Χατζηγεωργίου, υπεύθυνος του Θεατρικού τμήματος της Γ.Ε.Α., πληροφορούμαστε άμεσα, χάρη στις νέες τεχνολογίες της εποχής μας, τα στοιχεία του έργου και τα ονόματα όλων όσων εργάστηκαν για το ανέβασμά του. 

Η είσοδος είναι δωρεάν, στις 21.30 το βράδυ.  

Σαρώνοντας με το κινητό τον κωδικό εμφανίζονται στην οθόνη του όλες οι πληροφορίες. Αυτές είναι οι παρακάτω:

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΔΙΑΝΟΜΗ

(με σειρά εμφάνισης)

Σύλβια:  Ειρήνη Κουθούρη, Κλάιβ: Βασίλης Παπακαμμένος, Τζέμμα:   Ιωάννα Νικολάου, Γουόλτερ:   Γιώργος Ρόμπολας, Έντυ:  Βασίλης Καραγεώργος.

Το έργο, που αναφέρεται  στην σύγχρονη εποχή, διαδραματίζεται στο διαμέρισμα της Σύλβια, που έχει θέα και πρόσβαση στο ποτάμι, σε ένα μοντέρνο προάστιο του Λονδίνου.

1ο μέρος: Ένα καλοκαιρινό απόγευμα Παρασκευής.

2ο μέρος: 5 λεπτά αργότερα.

Ο Ντέρεκ  Μπένφιλντ (11 Μαρτίου 1926 – 10 Μαρτίου 2009) ήταν Βρετανός θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Μπράντφορντ του Γιόρκσιρ. Συμμετείχε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές παραγωγές.

Έγραψε πάνω από τριάντα θεατρικά έργα και το συγκεκριμένο με τον πρωτότυπο τίτλο «Don’t Lose the Place»  γράφτηκε το 1992.

Η Γιούλη Μαρούση έκανε την μετάφραση του έργου, το διασκεύασε και συμφωνήσαμε να του δώσουμε τον τίτλο «Μια φορά στις 15…»

Σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια:  Γιούλη Μαρούση, Σκηνικά :  Η Ομάδα, Κοστούμια: Δήμητρα Παπαλέξη, Μακιγιάζ: Μαρία Ταρκαζίκη, Φώτα – ήχος: Πάνος Αυγέρης, Φωτογραφία: Νίκη Μπερερή.

Η προετοιμασία της παράστασης ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022. Οι αρχικές πρόβες με το στήσιμο των πρώτων σκηνών γίνονταν σε αίθουσες του Παπαστρατείου Μεγάρου και μεταφέρθηκαν στη σκηνή του μεγάρου, μόλις άρχισαν να αποκτούν διάρκεια και το στήσιμό τους απαιτούσε την προσαρμογή της ομάδας στις διαστάσεις της σκηνής.

Ειδικές ευχαριστίες οφείλουμε στην Δήμητρα Παπαλέξη για τη δημιουργία των κοστουμιών της παράστασης, την Νίκη Μπερερή για την φωτογράφιση της παράστασης, που έγινε και εκτός σκηνής αλλά και κατά τη διάρκεια της γενικής πρόβας, την Τζένη Μαρούση για την δημιουργία της αφίσας και τον Γιάννη Γιαταγάνα, που έκανε το ηλεκτρονικό στήσιμο. Όλοι  οι παραπάνω  πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς, αποδεικνύοντας την αγάπη τους προς το θέατρο.

Επίσης ιδιαίτερα ευχαριστούμε και την εταιρεία «ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ», που πάντα στηρίζει οικονομικά το Θεατρικό τμήμα.

Ο υπεύθυνος του Θεατρικού τμήματος της Γ.Ε.Α. Παναγιώτης Χατζηγεωργίου

 





Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.