Με σκοπευτικούς αγώνες τιμήθηκε η 11η Ιουνίου στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 11 Ιούνη, 202α επέτειο της πολιορκίας-άλωσης και απελευθέρωσης του Βραχωριού, στον Δήμο Αγρινίου έγιναν οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις.

Ο Αιτωλοακαρνανικός Σκοπευτικός όμιλος με έδρα το Αγρίνιο «Σκοπευτής», διοργάνωσε για πρώτη φορά σκοπευτικό φιλικό αγώνα των μελών του, τιμώντας την επέτειο του επιτεύγματος των ηρώων αγωνιστών προγόνων μας πριν δυο αιώνες. Όταν με τα πενιχρά τους όπλα ξεσηκώθηκαν και κατανίκησαν τους οργανωμένους και εφοδιασμένους στρατιωτικά Τουρκαλβανούς.

Τότε, με την κατάληψη του πιο ισχυρού προπυργίου των Τούρκων στην Αιτωλοακαρνανία, χάραξαν την ανεπίστρεπτη πορεία προς την ελευθερία. Η Επανάσταση ήταν «μπροστά γκρεμός και πίσω ρέμα». Αν δεν πολεμούσαν τον εχθρό με αυτοθυσία, χάνανε πέρα από την ζωή τους, την ελευθερία της πατρίδας για πάντα.

Η κατάληψη του Βραχωριού και  40 μέρες μετά του Ζαπαντιού, παρακίνησε στην εξέγερση πολλούς οπλαρχηγούς, που περίμεναν να δουν προς τα που θα «γύρει η παλάντζα» και αναλόγως να πράξουν. 

Ο Πρόεδρος του «Σκοπευτή» Βασίλης Κωσταρέλλος μίλησε στα μέλη του συλλόγου, που το πρωί προσήλθαν στον χώρο του σκοπευτηρίου. Μαζί τους και πολίτες της περιοχής, ανταποκρινόμενοι στην ανοιχτή πρόσκληση του Προέδρου. Μίλησε για την επέτειο που γιορτάζει το Αγρίνιο και για την δική τους συμβολή με την συμμετοχή τους σε φιλικό αγώνα. Πληροφόρησε όλους τους αθλητές για τα στάδια του αγωνίσματος που θα διεξαχθεί. Είπε, και το επανάλαβε πολλές φορές στις επόμενες ώρες, για το άκρως υψηλό επίπεδο ασφαλείας, και τους κανόνες που όλοι πρέπει να ακολουθούν.

Κάθε αθλούμενος στην σκοποβολή, παρέλαβε τις ωτοασπίδες του και τα προστατευτικά γυαλιά του μαζί με τον οπλισμό του και περπάτησαν 100 μέτρα πιο πέρα από τις εγκαταστάσεις, φθάνοντας στο ασφαλές από κάθε άποψη πεδίο βολής.

Στον αγώνα αυτόν χρησιμοποιήθηκαν τρία πεδία, με αυξανόμενη διαβάθμιση επιπέδου δυσκολίας. Οι προ-τοποθετημένοι στόχοι βρίσκονταν μέσα σε χωμάτινα αναχώματα σε σχήμα Π και οι διαγωνιζόμενοι έριχναν τα πυρά τους από το ανοιχτό μέρος του πεδίου βολής. Τα αναχώματα από μαλακό χώμα που είναι ψηλά, απορροφούν τα βλήματα που με ευκολία διαπερνούν τους χάρτινους στόχους. Ο Πρόεδρος επαναλάμβανε ακούραστα οδηγίες στους σκοπευτές, με πιο συχνή το να έχουν πάντα στραμμένα τα όπλα τους προς την κατεύθυνση των στόχων μπροστά τους και ποτέ προς τα πίσω, προς τους συντρόφους τους. 

Οι επόπτες του αγώνα χρονομετρούσαν τους αθλητές από την ώρα που τους έδιναν ηχητικό σήμα έναρξης, μέχρι να ολοκληρώσουν την σκοποβολή χρησιμοποιώντας τα καθορισμένα στον αριθμό φυσίγγια.  Πριν επιστρέψει ο διαγωνιζόμενος στην αφετηρία/γραμματεία, βεβαιωνότανε ότι το όπλο του ήταν άδειο, με βγαλμένο τον γεμιστήρα και φυσικά με έλεγχο της θαλάμης.

Κάθε σκοπευτής έφθανε στην προκαθορισμένη θέση βολής πάντα με άδειο όπλο, γέμιζε όταν λάβαινε το παράγγελμα και ξεκινούσε όταν έπαιρνε το ΟΚ από τον συντονιστή της βολής. Μαζί του έφερε μόνο τα καθορισμένα για την περίπτωση του εκάστοτε επιπέδου πυρομαχικά.

Ειδικά στο τρίτο στάδιο, ο αθλητής λάβαινε θέση με τα χέρια στην ανάταση μέχρι να του δοθεί το σύνθημα της έναρξης του αγώνα. Και είχε να ακολουθήσει πορεία ζίκ-ζάκ πυροβολώντας 11 διαφορετικούς στόχους από δυο φορές, συνολικά χρησιμοποιώντας 22 φυσίγγια. 

Μετά από κάθε συμμετοχή, επόπτες επιθεωρούσαν τους στόχους και σημείωναν τις επιτυχημένες βολές αναλόγως, στο κέντρο με «Α» έξω από αυτό με «Β» και στα περιθώρια με «C». Συγχρόνως με ειδικά αυτοκόλλητα «επούλωναν» τα τρυπημένα χαρτόνια, ετοιμάζοντας τα για τον επόμενο σκοπευτή. 

Όταν μετά από δύο ώρες κάτω από τον ήλιο, ολοκληρώθηκαν οι τρεις κύκλοι του αγωνίσματος, όλοι επέστρεψαν στην Βάση. Εκεί έγινε εισαγωγή όλων των βαθμών που πέτυχαν οι αθλούμενοι σε ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή. Δηλαδή οι χρόνοι που έφερε ο καθένας, οι πόντοι από τους στόχους, ενώ αφαιρέθηκαν πόντοι από ατυχείς σκοπεύσεις. Το πρόγραμμα κατέταξε τους διαγωνιζόμενους σε βαθμολογική σειρά και οι τρεις «υψηλόβαθμοι» ανέβηκαν με την σειρά τους στο βάθρο των νικητών!

Φυσικά προηγήθηκαν οι κυρίες, και έτσι η πρώτη νικήτρια έλαβε το χρυσό μετάλλιο και το πιστοποιητικό συμμετοχής της στον αγώνα.

Ακολούθησε η βράβευση των ανδρών σκοπευτών με χρυσό, ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο.

Ο Πρόεδρος κύριος Κωσταρέλλος συνεχάρη τους νικητές, όλους τους συμμετέχοντες σκοπευτές και όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του χωρίς προβλήματα αγώνα. Ενημέρωσε όλους τους αθλητές για το πρόγραμμα των αμέσως επόμενων ημερών. Και αυτό το πρόγραμμα είναι το πιο ενδιαφέρον, όχι μόνο για τον διοργανωτή σύλλογο «Σκοπευτής», αλλά για όλη την Ελλάδα!

Στην χώρα μας ο «Σκοπευτής» κάνει την «πρωτιά» διοργάνωσης αγώνα σκοποβολής τυφεκίου στα 400 μέτρα! Ο όμιλος εργάζεται καιρό για να προγραμματίσει αυτή την κορυφαία αθλητική εκδήλωση.

Θα διεξαχθεί στο κοντινό Μεσολόγγι στο πεδίο βολής του ιστορικού 2/39 Συντάγματος σε λίγες μέρες. Το Σάββατο απόγευμα της 17 Ιουνίου.

Θα συμμετέχουν αθλητές του Ολυμπιακού αθλήματος της σκοποβολής από πολλά αντίστοιχα σωματεία όλης της χώρας. Τα 400 μέτρα δεν είναι «παίξε-γέλασε»…Απαιτεί μεγάλη σκοπευτική ικανότητα, καθαρό μυαλό, συγκέντρωση, ψυχική ηρεμία και πάνω απ’ όλα υψηλό αθλητικό φρόνημα, από όποιον παίρνει την σημαντική απόφαση της συμμετοχής, στον Πανελλήνιο αυτό διαγωνισμό σκοποβολής.

Αυτή η κορυφαία οργάνωση αγώνα προάγει Πανελληνίως το υψηλό αγωνιστικό φρόνημα των Αιτωλοακαρνάνων και όχι μόνο,  που συμμετέχουν στον σύλλογο «Σκοπευτής».

Ευχόμαστε νίκη των αθλητών μας που θα διαγωνιστούν στο Μεσολόγγι, και είναι σίγουρο ότι πολλοί θα πάμε για να τους συμπαρασταθούμε στις αθλητικές τους επιδόσεις. 

Και ας μην ξεχνάμε και τον μεγάλο Αιτωλοακαρνάνα νικητή, των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Ελλάδας το 1896, στην σκοποβολή με στρατιωτικό όπλο στα 200 μέτρα, Παντελή Καρασεβδά.


Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια από τον θάνατό του στο Αγρίνιο. Επιτέλους η Αιτωλοακαρνανία τον τίμησε όπως του άξιζε με προτομή στην γενέτειρά του στον Αστακό. Οι σκοπευτική του δεινότητα και οι αγώνες που έδωσε στην ζωή του, καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλίο που έγραψαν δυο καταξιωμένοι ιστορικοί συγγραφείς, ο Κωστής Τσιακανίκας και ο Νίκος Χούτας.  Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Παντελής Καρασεβδάς (1876-1946) Τρεις ζωές» και παρουσιάστηκε και στο Αγρίνιο στις 4 Μαρτίου. 

Α.Κ.Κ.  

            

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”