«Αντικατοπτρισμοί», έκθεση δυο Αγρινιωτών εικαστικών στο Μεσολόγγι

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Βραδάκι Σαββάτου 27 Μάη ξέσπασε μια παροδική μπόρα που μούσκεψε την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου και την γύρω περιοχή. Περπατώντας στους νοτισμένους δρόμους της, κατευθύνθηκα προς το στολίδι-ένα από τα πολλά που έχει-το κτήριο Χρυσόγελου μόλις 150 μέτρα από την κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. 

Ανακαινισμένο πριν δέκα χρόνια το 140χρονο κτήριο στο κέντρο της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, φιλοξενεί στις αρχοντικές του αίθουσες εκδηλώσεις και εκθέσεις, συμβάλλοντας στο υψηλό πολιτιστικό επίπεδο της πόλης και των κατοίκων της. 

Περνώντας την επιβλητική του είσοδο, ανέβηκα την στριφογυριστή σκάλα και έφθασα στον πρώτο όροφο όπου φιλοξενείται η εικαστική έκθεση «Αντικατοπτρισμοί», δυο Αιτωλοακαρνάνων καλλιτεχνών, της Ίνας Καραγεώργου και του Λάμπρου Κατσαντώνη. Από το κεφαλόσκαλο προχώρησα  στην μεσαία αίθουσα που έχει το όνομα «Αρετή». Μπροστά μου αντίκρυσα την γλυπτική, ποιητική σύνθεση της  εικαστικού Ίνας, το «Δένδρο αναμνήσεων» στην μέση του χώρου. Το βλέμμα μου στάθηκε και «κόλλησε» στην «λιμνούλα» από νερό δίπλα του, ίδια εικόνα που είχα από τους βρεγμένους δρόμους της ανοιξιάτικης βροχής. Σηκώνοντας τα μάτια μου στο φύλλωμα του δένδρου, αντίκρυσα περιμετρικά στους τοίχους τις ζωγραφικές δημιουργίες του Λάμπρου Κατσαντώνη. Εστιάζοντας στα υαλωμένα, καθώς και στα κατασκευασμένα με υγρό γυαλί φύλλα, διέκρινα κομμάτια παλιών φωτογραφιών, αναμνήσεις ανθρώπινες που έχουν αποτυπωθεί κάποια στιγμή και που μοιραία θα χαθούν στον αδυσώπητο χρόνο, όπως τα πεσμένα φύλλα…Κάνοντας το γύρω του δένδρου, δεν είχαν έρθει ακόμα οι πολλοί επισκέπτες της έκθεσης, το βλέμμα μου αντίκρυσε, μέσα από τα περίτεχνα δενδρόφυλλα, τους κοντινούς πίνακες του Λάμπρου. Αλλά και μέσα από τις πόρτες των διπλανών αιθουσών «Ελευθερία» και «Τόλμη», τα υπόλοιπα εικαστικά δημιουργήματα των εξαιρετικών καλλιτεχνών. 

Στην αίθουσα  «Ελευθερία» τις «Πτήσεις». Εννιά πουλιά σε μέγεθος περιστεριού, που αιωρούνται εντυπωσιακά. Ακόμα και στο παραμικρό ρεύμα αέρα που προκαλείται από το πέρασμα επισκεπτών δίπλα τους. Στους τοίχους τον πίνακα της Μήδειας και των αδικοχαμένων τέκνων της με τον Ιάσωνα, Φέρητα και Μέρμερο. Μοντέλο για τον εξαιρετικό αυτό πίνακα ήταν η κυρία Καλλιόπη Αλεξανδράκη. Στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης παραβρέθηκε η μητέρα της κυρία Δήμητρα.




Στην αίθουσα «Τόλμη» τα έργα της Ίνας ο «Ποδηλάτης» και «ζωή αδέσποτη» συγκινούν με τον τρόπο τους το καθένα. Από τον «αόρατο» ποδηλάτη διακρίνονται μόνο τα μέλη του σώματός του που συμβάλλουν ενεργά στην κίνηση, πόδια και χέρια. 

Η άλλη σύνθεση, παραδίπλα στο ποδήλατο και τον αναβάτη του, είναι η σκελετωμένη σιλουέτα ενός αδέσποτου νηστικού και παρατημένου από το «αφεντικό» του σκύλου…Μορφή που παραπέμπει άμεσα στα άτυχα πλάσματα που παρατούν οι ιδιοκτήτες τους στις άκρες των δρόμων όταν τα βαρεθούν…Πλάσματα νηστικά και αδυνατισμένα από την πείνα που μας κοιτάνε λυπημένα, όταν περνάμε τους δρόμους στις άκρες των πόλεων, με την ελπίδα να τα πάρομε από την μιζέρια τους και να τους δώσουμε λίγο φαΐ και νερό…


Η κάποτε ζεστή, κόκκινη γεμάτη ζωή καρδιά του, έχει πάρει κρύο μπλε χρώμα, δηλώνοντας την ετοιμοθάνατη κατάστασή του…

Ξεκάθαρο χωρίς λόγια, μήνυμα για όλους μας, που αδιαφορούμε για τα βασανισμένα, κάποτε ζωντανά και χαρούμενα πλάσματα, όχι μόνο του ζωικού βασιλείου αλλά και πολλών δυστυχισμένων συνανθρώπων μας και φυσικά για το ταλαιπωρημένο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες περιβάλλον… 



Όσο περνούσε η ώρα πλήθαιναν οι επισκέπτες και αν τα ποικίλα συναισθήματα του καθενός, αντικρύζοντας τα ποιοτικά έργα, είχαν χρώμα και υπόσταση, οι αίθουσες θα ήταν γεμάτες από αμέτρητα αιωρούμενα πολύχρωμα φωτεινά αστεράκια!

Όλοι οι φιλότεχνοι επισκέπτες αντίκρυζαν από την κατάλληλη απόσταση τα δημιουργήματα, πλησίαζαν και διάβαζαν τους τίτλους και τα ξανακοίταζαν πριν προχωρήσουν στα επόμενα.

Όλο αυτό το διάστημα οι υπεύθυνοι του κτηρίου υποδέχονταν τους Μεσολογγίτες κυρίως, αλλά και Αγρινιώτες επισκέπτες καθώς και από άλλα μέρη. Τους καλωσόριζαν και τους πληροφορούσαν για την συνδυασμένη έκθεση προφορικά αλλά και δίνοντάς τους τα πολυτελούς εκτύπωσης τετράφυλλα ενημερωτικά φυλλάδια.

Επικεφαλής της υποδοχής και κατατόπισης η πανταχού παρούσα κυρία Αποστολία Πάστρα, Επιστήμων Παιδοψυχολόγος και εργαζόμενη στο κτήριο Χρυσόγελου.

Συντονίστρια/παρουσιάστρια της εκδήλωσης η φιλόλογος και απόφοιτος Δημιουργικής Γραφής κυρία Μαρία Καρατζογιάννη, επίσης του Πολιτιστικού προσωπικού του κτηρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, η συντονίστρια προσφώνησε τους παραβρισκόμενους στις αίθουσες επισκέπτες με τα παρακάτω λόγια:

«Αξιότιμε Πρόεδρε του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κύριε Νίκο Χαντζή, Πρόεδρε του πολιτιστικού κέντρου «Διέξοδος» κύριε Νίκο Κορδόση, Πρόεδρε της ΕΨΥΠΕΑ της Ι.Π Μεσολογγίου κύριε Παναγιώτη Ζαβιτσανάκη, Εκπρόσωπε της Βυρωνικής Εταιρείας της Ι.Π. Μεσολογγίου κυρία Ελένη Σπίνουλα-Ζαβιτσανάκη, Καλλιτεχνικέ Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου κύριε Νίκο Καραγεώργο, Κυρίες και κύριοι

Ο Τομέας Πολιτισμού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δράσης για την υποστήριξη και ανάδειξη της εικαστικής τέχνης και των δημιουργών της έχει τη χαρά να φιλοξενεί, στις αίθουσες του Κτηρίου Χρυσόγελου που φέρουν το όνομα «Τόλμη», « Ελευθερία» και «Αρετή», τις μοναδικές εικαστικές δημιουργίες του Λάμπρου Κατσαντώνη και της  Ίνας Καραγεώργου, δημιουργώντας μια ξεχωριστή, εικαστική «συνομιλία», με τον τίτλο «Αντικατοπτρισμοί».

Ο Λάμπρος Κατσαντώνης με καταγωγή από το Αγρίνιο, ασχολείται  από το 1997 επαγγελματικά  με τη ζωγραφική και την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους  όπως με τις εκδόσεις Κέδρος, Ελληνικά Γράμματα και Μεταίχμιο, αλλά και με συγγραφείς όπως είναι ο Ευγένιος Τριβιζάς, η Τζέμη Τασάκου και η Τότα Βελισσάρη. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις στο «Παπαστράτειο Μέγαρο» Αγρινίου, στο Μεσολόγγι, στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη.

Αντίστοιχα Η Ίνα Καραγεώργου  που γεννήθηκε και μεγάλωσε  στο Αγρίνιο, ασχολείται με τα εικαστικά από το 2016. Έχει παρουσιάσει εικαστικές της δημιουργίες στο Αγρίνιο, στη Θεσσαλονίκη και στο Μεσολόγγι, ενώ έχει συνεργαστεί, αφιλοκερδώς, με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, δημιουργώντας τα κοστούμια, αλλά και σχεδιάζοντας το σκηνικό περιβάλλον εξαιρετικών παραστάσεων.

Οι δύο αυτοί εικαστικοί καλλιτέχνες θα συνυπάρξουν από σήμερα κι  έως τις 10 Ιουλίου στο Κτίριο Χρυσόγελου. Σ’ αυτή την καλλιτεχνική συνύπαρξη Ο Λάμπρος Κατσαντώνης αποτυπώνει μια ονειρική διάσταση του πραγματικού, επιδιώκει να δώσει υπόσταση σε μνήμες, εντυπώσεις, συγκινήσεις και επιθυμίες , οι οποίες αναδύονται μέσα από τις μορφές ενός άχρονου κόσμου, όπου η ευεργετική δύναμη του φωτός είναι η μόνη βεβαιότητα.

Σε αντιστάθμισμα οι δημιουργίες της Ίνας Καραγεώργου αντικατοπτρίζουν αυτό το φως και τη δυναμικότητα σε τρισδιάστατα δημιουργήματα εξαιρετικής πλαστικότητας. 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός «ψηφιδωτού» φαντασίας, χρωμάτων και έμπνευσης, είναι η δημιουργία των «Αντικατοπτρισμών» δύο καλλιτεχνών ,με ιδιαίτερο εικαστικό πνεύμα που σκοπεύει να αγγίξει με ιδιαίτερη ευαισθησία και τη δική μας ύπαρξη .

Φίλες και φίλοι

Ο Τομέας Πολιτισμού, δίνοντας βήμα σε νέους δημιουργούς , επιδιώκει να καλλιεργεί αδιάκοπα την αισθητική των πολιτών ,να συμβάλλει στην επικοινωνία των δημιουργών με το κοινό που αγαπά την εικαστική τέχνη και επιθυμεί να γνωρίσει νέες εικαστικές δημιουργίες και προτάσεις, διευρύνοντας την πνευματική και αισθητική του αντίληψη».

Κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο του πνευματικού κοινωνικού  και αθλητικού  κέντρου  της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, κύριο Νίκο Χαντζή, για έναν σύντομο χαιρετισμό.

Ο κύριος Χαντζής ανταποκρινόμενος χαιρέτισε και απευθυνόμενος στους επισκέπτες είπε:

«Φίλες και φίλοι. Με χαρά θα ήθελα ως Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να χαιρετίσω την Ίνα Καραγεώργου και τον Λάμπρο Κατσαντώνη, στη γειτονία αυτή του Μεσολογγίου και ειδικότερα σε αυτή την οδό, η οποία, από την αρχή έως το τέλος της, φιλοξενεί ανθρώπους και οικήματα της τέχνης, μουσικούς συλλόγους, αίθουσες θεατρικού παιχνιδιού, το  πολιτιστικό κέντρο της «Διεξόδου», το Πνευματικό Κέντρο και φυσικά το Κτίριο Χρυσόγελου και χαιρόμαστε, ιδιαιτέρως, που απόψε αυτός ο πολιτιστικός δρόμος μας οδηγεί και στην δική σας εικαστική έκθεση, δύο νέων ανθρώπων με μοναδικό ταλέντο που έρχονται από το Αγρίνιο και αντιπροσωπεύουν τον καλλιτεχνικό κόσμο του νομού μας.

Να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για αυτή τη συνάντηση και σας εύχομαι προσωπικά να πορεύεστε πάντοτε σε δρόμους καλλιτεχνικούς, ώστε και εσείς να εκφράζεστε, αλλά και εμείς ως κοινό να βρίσκουμε τον τρόπο να σας συναντάμε και να κερδίζουμε ύψος πνευματικό και ψυχικό. Σας ευχαριστώ πολύ»!

Οι καλλιτέχνες Ίνα και Λάμπρος, που τους κάλεσε να πουν δυο λόγια για τις δημιουργίες τους η κυρία Καρατζογιάννη, πολύ φειδωλά και με σεμνότητα, ευχαρίστησαν το φιλότεχνο κοινό που επισκέπτεται την έκθεση και «άφησαν τα έργα τους να μιλήσουν» για αυτούς!

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Έφορος Τέχνης και επιμελητής της Έκθεσης κύριος Γιάννης Ρόμπολας. Στην συνέχεια μαζί με τον κύριο Χατζή προσέφεραν αναμνηστικά δώρα, λουλούδια και καδραρισμένες φωτογραφίες από έργα τους, στους δυο καλλιτέχνες. 

Από το τοποθετημένο διακριτικά στην γωνία της αίθουσας «Τόλμη» πιάνο, διαχύθηκαν στην ατμόσφαιρα οι ήχοι κλασσικής μουσικής του Σοπέν, που εξαιρετικά απέδωσε ο σπουδαστής Λυκείου Μάνος Πανόπουλος.

Με το ξεκίνημα της εκδήλωσης αλλά και κατά την διάρκεια της βραδιάς, εκατοντάδες ήταν οι επισκέπτες που πέρασαν την πύλη του εμβληματικού κτηρίου Χρυσόγελου. Μεταξύ αυτών πέραν από τα ονόματα που προσφωνήθηκαν από την συντονίστρια ήταν και οι παρακάτω:

H κυρία Ρούλα Καραδήμα γιατρός και Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας. Ο κύριος Βασίλειος Αρτίκος, καθηγητής και πασίγνωστος  καταξιωμένος φωτογράφος που μπροστά του ωχριούν πολλοί «φθασμένοι». Ο Μηχανικός κ. Νίκος Παπαλέξης, που προς μεγάλη του τιμή, αρνήθηκε πριν λίγες δεκαετίες, την εποχή των αντιπαροχών, την επικερδή προσφορά να κατεδαφίσει και ανοικοδομήσει  το εγκαταλειμμένο στην τύχη του-τότε-κτήριο του Χρυσόγελου. Τους γνωστούς,  από ατομικές εκθέσεις τους και από συμμετοχές τους σε ευρύτερες, καλλιτέχνες Χαράλαμπο (Μπάμπη) Ζαχαρόπουλο, Ηλία Κωνσταντινίδη, Νικόλαο Ντούμα, Βασίλη Ραμμόπουλο, Ντίνα Ζορμπά. Η κυρία Βησσαρία Ζορμπά-Ραμμοπούλου συγγραφέας, Ο γνωστός σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ και ταινιών μικρού μήκους με πάνω από 250 ταινίες στο ενεργητικό του κύριος Νώντας Σαρλής. Η κυρία Ανθή Παπαθανάση, συγγραφέας, ιστορικός και ερευνήτρια. Η ταλαντούχα στο τραγούδι κυρία Ελισσάβετ Αναστασίου με την κόρη της. Όλοι οι επισκέπτες είναι αξιόλογοι άνθρωποι της κοινωνίας μας και όλοι ενδιαφέρονται για την ανοδική πολιτιστική εξέλιξη της Αιτωλοακαρνανίας. Όλοι φιλότιμα και με ανιδιοτέλεια συμβάλλουν,  βάζοντας το «λιθαράκι» τους σ’ αυτήν την προσπάθεια. Λυπάμαι που δεν γνωρίζω όλους όσους έδωσαν και δίνουν το παρών σε παρόμοιες εκδηλώσεις στον τόπο μας.  



Κλείνοντας την εκδήλωση η συντονίστρια ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης της έκθεσης, για την πολύτιμη βοήθειά τους,  καθώς και όλα τα μέσα ενημέρωσης που στηρίζουν την πολιτιστική δραστηριότητα του Κτηρίου Χρυσόγελου.

 

Μπορούμε να πούμε ότι η «μασκώτ» της έκθεσης ήταν η σκυλίτσα «Luna» του κυρίου Σαρλή, που πάντα βρισκόταν ένα βήμα δίπλα του. Απέσπασε πολλά χάδια και τα ανταπέδωσε με χαρούμενες γκριμάτσες!




Ευχόμαστε την έκθεση αυτή των δύο εικαστικών να την επισκεφθούν μικροί και μεγάλοι φίλοι της τέχνης, στις 45 περίπου ημέρες που θα παραμείνει ανοιχτή.






 




Να θυμίσουμε ότι τα ωράρια είναι καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:30 μ.μ. Σάββατα και Κυριακές από τις 11:00 έως τις 14:00 μ.μ.




















Α.Κ.Κ.

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.