Ο Άγιος Νικόλαος ο εν Βουνένοις εορτάστηκε στην Στάνου Αμφιλοχίας
Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Την Τρίτη 23 Μάη στην αιώνων παλιά εκκλησία του Αγίου Νικολάου του εν Βουνένοις [i] γιορτάστηκε από τους κατοίκους της Κοινότητας Στάνου ο Άγιος.
Η επίσημη ημερομηνία εορτασμού του Αγίου είναι η ημέρα θανάτωσής του στις 9 του Μάη, με το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Τα τελευταία εκατό χρόνια καθώς η Εκκλησία της Ελλάδος στις 23 Μαρτίου 1924 αποφάσισε τον συνταυτισμό του εκκλησιαστικού ημερολογίου προς το πολιτικό (Γρηγοριανό), υπάρχει μία ιδιαιτερότητα στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου που γίνεται στις 23 Μάη με το παλιό. [ii]
Έτσι την Τρίτη το πρωί στο εξωκλήσι που βρίσκεται λιγότερο από χιλιόμετρο νότια του χωριού, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία την οποία παρακολούθησαν πιστοί μέσα και έξω από τον Ναό.
Ο άτυπος «Σύλλογος Πανηγυριωτών Αγίου Νικολάου», ακολουθώντας την παμπάλαια παράδοση του χωριού διοργάνωσε και φέτος την εκδήλωση έξω από τον περίβολο της εκκλησίας, κάτω από την σκιά των αιωνόβιων πουρναριών.
Οι συνεργαζόμενοι διοργανωτές, ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καραδήμας, ο εκπαιδευτικός κ. Σπύρος Καρακώστας και ο κ. Θωμάς Ζαρκάδας, ακολουθούμενοι από 15 εθελοντές/μέλη, προετοίμασαν με προσωπική τους εργασία τον χώρο, υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα τους εκατοντάδες επισκέπτες.
Πλούσια και νόστιμα εδέσματα, αναψυκτικά, μπύρες και κρασιά-όλα προσφορά των φιλόξενων κατοίκων του χωριού- προσφέρθηκαν δωρεάν στους πάνω από τριακόσιους επισκέπτες από την γύρω περιοχή, την Αμφιλοχία, το Αγρίνιο και από τα χωριά του Βάλτου ψηλά μέχρι το Σακαρέτσι.
Η ορχήστρα με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως ο κ. Μπέκος στο κλαρίνο και ο κ. Νίκος Βλαχοδήμος στο τραγούδι διασκέδασαν με την ποιοτική μουσική τους μικρούς και μεγάλους. Τους καλλιτέχνες ευχαρίστησαν για την προσφορά τους και τους τίμησαν με αναμνηστικές πλακέτες οι διοργανωτές.
Την εξαιρετική ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης προσέφεραν οι τεχνικοί-χειριστές των μηχανημάτων ήχου της εταιρείας «Audio Ιωάννου» από το Αγρίνιο.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών κα. Λαμπρινή Χαρδαλιά, η Πρόεδρος ΚΕΚΑΔΑ κα. Ζωή Ντρούτση, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Αμφιλοχίας κα Μαγδαληνή Μέλου-Μπαρλά, ο κ. Κωνσταντίνος Κοπίδης Δημοτικός Σύμβουλος Αρχηγός της Μείζωνος Αντιπολίτευσης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κκ. Λεωνίδας Κατσαντάς, Μάρκος Κατσούλης και Γρηγόρης Παπούλιας, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών στην Αθήνα «’Αγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» κ. Ευάγγελος Τσιούνης, ο ταμίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βάλτου (ΟΣΥΒΑ) κ. Χρήστος Λαυρέντζος, Οι εκπαιδευτικοί του 3θέσιου Δημοτικού Σχολείου Στάνου, ο καθηγητής Λυκείου Αμφιλοχίας κ. Θεόδωρος Θεοδωρέλος, εκπαιδευτικοί, Αστυνομικοί, και τοπικοί σύμβουλοι της κοινότητας.
Ο «παλαίμαχος» λιανοπωλητής των πανηγυριών, γνωστός σε όλους για τις «ατάκες» του Λάκης, χάρισε άφθονο γέλιο στους επισκέπτες της εκδήλωσης, και εισέπραξε πολλά χειροκροτήματα, όταν από μεγαφώνου ανακοίνωσε την «υποψηφιότητά» του για Δήμαρχος του Αγρινίου στις προσεχείς εκλογές του φθινοπώρου!
Όλοι ευχηθήκαμε να ξαναβρεθούμε και του χρόνου στο όμορφο αυτό πανηγύρι, στην πλαγιά του λόφου βορειοδυτικά της λίμνης Αμβρακίας.
[i] Ο Άγιος Νικόλαος εν Βουνένοις γεννήθηκε στην Ανατολή τον 6ο μ.Χ. αιώνα, τα χρόνια που ήταν αυτοκράτορας του Βυζαντίου ο Λέων ο Στ΄. Υπηρέτησε στον Αυτοκρατορικό Στρατό σαν ανώτερος αξιωματικός. Μετά από μάχη που νικήθηκε, αποσύρθηκε στα Βούνενα της Θεσσαλίας και ασκήτεψε. Συνελήφθη από Αβάρους και βασανίστηκε. Δεν κατάφεραν να τον κάνουν να αρνηθεί την Χριστιανική του πίστη. Τον αποκεφάλισαν στις 9 Μάη του 720 μ.Χ. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον εορτάζει την ημέρα του Θανάτου του κάθε χρόνο.
[ii] Με βασιλικό διάταγμα στις 25 Ιανουαρίου του 1923 η Ελλάδα υιοθέτησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, μόνο για τις πολιτικές σχέσεις του κράτους, ενώ η Εκκλησία διατήρησε το Ιουλιανό ημερολόγιο στις θρησκευτικές εορτές. Η Εκκλησία της Ελλάδας συναίνεσε στο Νέο ημερολόγιο ένα χρόνο μετά.