Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τα πιο εμβληματικά και ιστορικά Εκπαιδευτήρια της πόλεως του Αγρινίου-και όχι μόνο-είναι αναμφισβήτητα τα Παπαστράτεια.

Στα ενενήντα χρόνια της λειτουργίας τους μαθήτευσαν δεκάδες χιλιάδες νέοι της πόλης. Μαθητές από όλες τις Επαρχίες της Αιτωλοακαρνανίας και αλλά και από όμορους Νομούς όπως Λευκάδας, Ευρυτανίας και από την περιοχή Αργιθέας Καρδίτσας.

Κτίστηκαν στο διάστημα του μεσοπολέμου, όπως και η Δημοτική αγορά (εγκαίνια 13 ημέρες μετά των Παπαστρατείων στις 18 Νοεμ. 1933), πολλές καπναποθήκες και εκκλησίες στο Αγρίνιο, με κύριο υλικό την τοπική πέτρα.

Στο φύλλο της 8ης Φεβρουαρίου 1931 της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Φώς» του Αγρινίου, δημοσιεύτηκε το παρακάτω κείμενο με τίτλο «Αι μεγάλαι χειρονομίαι», καθώς και η φωτογραφία των κτηρίων, πιθανόν η παλιότερη σωζόμενη.

«ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΑΚΟΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ» Δαπάναις κυρίων Αδελφών Παπαστράτου. ΑΘΗΝΑΙ (ταχυδρομικώς) «Οι συμπολίται κ.κ. Αδελ. Παπαστράτου, προσφερθέντες, ως προ καιρού εγράφη, να δωρήσουν εις την γεννέτειράν των ένα δημοτικόν Σχολείον και ένα Γυμνάσιον, κατήρτησαν τα σχετικά σχέδια και προεκήρυξαν δημοπρασίαν μειοδοσίας μεταξύ ανεγνωρισμένων εργοληπτικών εταιρειών, τεχνικών Γραφείων και εργολάβων παρεχόντων τα εχέγγυα καλής εκτελέσεως. Τα εν λόγω κτίρια θα στοιχίσουν περί τα 4 ½ εκατομύρια μετά των παρακολουθημάτων των, Γυμναστηρίων, υποστέγων, λουτρών, πάρκων κ.λ.π. και θα ανεγερθούν εις το δωρηθέν παρ’ αυτών εις την πόλιν γήπεδον «Αγία Σωτήρα». Διά της ανεγέρσεως τούτων λύεται το ζήτημα των σχολικών κτιρίων Αγρινίου η οποία τοσάκις εγνώρισε το ενδιαφέρον των εκλεκτών συμπολιτών της, πρέπει να σεμνύνεται διότι εξέθρεψε τόσον καλούς πατριώτας».

Δυο χρόνια αργότερα στις 5 Νοεμβρίου του 1933 έγιναν τα εγκαίνια των «Διδακτηρίων Αδελφών Παπαστράτου».

«Εορτάσιμον εμφάνισιν και πανηγυρικήν όψιν παρουσίαζεν η πόλις του Αγρινίου»!  Ο κεντρικός δρόμος και τα μπαλκόνια κατάμεστα από κόσμο. Στο Αγρίνιο ήρθαν άνθρωποι από τα γύρω χωριά. Από το Κεφαλόβρυσο (Θέρμο) «κατήλθεν» ο Σύλλογος των Καθηγητών με επί κεφαλής τον Γυμνασιάρχη  Αλεξόπουλο. Όλοι οι εκπαιδευτικοί της περιοχής έδωσαν το παρόν. 

Στα υπόστεγα των Παπαστρατείων στήθηκε μεγάλη εξέδρα. Στις 11.15 κατέφθασε ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ο Ιωάννης Παπαστράτος, ο Διοικητής της χωρ/κής Θούας, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι λοιπές αρχές της πόλεως.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παναγόπουλος επέδωσε στον παραβρισκόμενο στα εγκαίνια Ιωάννη Παπαστράτο μεμβράνη με τυπωμένο το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της πόλης και ονόμαζε την προς τα διδακτήρια κεντρική οδό εις οδόν «Αδελφών Παπαστράτου»!

Στον Ευεργέτη Παπαστράτο προσέφεραν ανθοδέσμες οι μαθήτριες Μαρίνα Μεγαπάνου και Λίτσα Σωτηροπούλου. 

Τελέστηκε αγιασμός από τον Μητροπολιτικό Επίτροπο αιδ. Απ. Φαφούτη. Μίλησαν ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος, ο Γυμνασιάρχης Χαβέλλας και ο επιθεωρητής Μέσης εκπαίδευσης Δρομάζος. Ο Παπαστράτος ευχαρίστησε τους ομιλητές και στρεφόμενος προς τους παραταγμένους μαθητές τους είπε ότι τους παραδίνει τα κτήρια και τόνισε τον σκοπό της εκπαίδευσης. Η φιλαρμονική του Δήμου «επαιάνιζε» διάφορα εμβατήρια.

Με την λήξη της τελετής, 150 συνολικά επίσημοι παρακάθησαν σε γεύμα. Έγιναν προπόσεις και ο ποιητής Αθ. Γεράκης απήγγειλε ποίημα εγκωμιαστικό για τους δωρητές Παπαστραταίους. Απουσίασε ο «Επί της Παιδείας και των Θρησκευμάτων υπουργός» Θεόδωρος Τουρκοβασίλης και οι βουλευτές Τριχωνίδας Νικολίτσας και Παπαθανάσης οι οποίοι απέστειλαν τηλεγραφικώς ευχαριστίες και συγχαρητήρια.

Τις επόμενες δεκαετίες σπούδασαν πολλές γενιές παιδιών στο 5ο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου όπως ήταν γνωστό. Δίδαξαν αξιόλογοι δάσκαλοι και καθηγητές και συνεχίζουν τα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση και μόρφωση στους νέους μας.




Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”