Συνάντηση Φιλοτελιστών και παρουσίαση σπάνιας συλλογής λογοκριμένων επιστολών άλλων εποχών

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Τα μέλη της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου, που πρόσφατα γιόρτασε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, συναντήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαρτίου στο Παπαστράτειο Μέγαρο.  

Στις μηνιαίες προγραμματισμένες συναντήσεις του συλλόγου, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. φροντίζουν για την πλήρη ενημέρωση των μελών, στα φιλοτελικά γεγονότα που συνέβησαν τον περασμένο μήνα ή που πρόκειται να συμβούν στο προσεχές διάστημα στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Πέρα από τα γενικά φιλοτελικά νέα, γίνεται λεπτομερής κατατόπιση των νέων μελών, αξιολόγηση γραμματοσήμων, καθώς και μια παρουσίαση, κάθε φορά διαφορετική με φιλοτελικό, ιστορικό και εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον. 

Στην τελευταία συνάντηση συζητήθηκαν τα Φιλοτελικά «γεγονότα» της Πάτρας. Εκεί στις 27 Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε  έκθεση φιλοτελικών αναμνηστικών τεκμηρίων στην «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς». Το θέμα της είναι «Φιλοτελισμός και Ελληνική Λογοτεχνία».

Είναι συν διοργάνωση της Στέγης Γραμμάτων με την «Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών» επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 χρόνων   από τον θάνατο του ποιητή Κωστή Παλαμά την 27η Φεβρουαρίου το 1943. 

 Στην έκθεση παρουσιάστηκε  φύλλο πέντε αναμνηστικών γραμματοσήμων με διαφορετικά θέματα βινιετών, αξίας 0,72 Ευρώ έκαστο.  Στις βινιέτες εικονίζονται πορτραίτα του  ποιητή, το σπίτι που γεννήθηκε, ο φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» και η Στέγη Γραμμάτων «Κωστή Παλαμά». 

 Ακόμα πέντε εικονογραφημένοι  φάκελοι με σφραγίδα της πρώτης ημέρας κυκλοφορίας καθώς και κάρτα maximum. Κεντρικός ομιλητής στα εγκαίνια ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας κύριος Νικόλαος Μαλλούχος. Το θέμα της ομιλίας του ήταν «Οι Έλληνες ποιητές στα Ελληνικά Γραμματόσημα και στις κάρτες maximum».  (Ο Πρόεδρος κ. Μαλλούχος παραβρέθηκε στην μεγαλειώδη Πανελλήνια «Εθνική Συναγωνιστική Έκθεση», στην Παλιά Δημοτική Αγορά-Εκθεσιακό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου-στο Αγρίνιο στις 5 με 12 Νοέμβρη του 2022).

Η Πατρινή έκθεση έγινε στην «Στέγη Γραμμάτων» στην οδό Κορίνθου 241 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι το τέλος της Άνοιξης.

Ακολούθησε η παρουσίαση από τον πρόεδρο της Φιλοτελικής Εταιρείας κύριο Ιωάννη Σκαρμούτσο μιας μοναδικής συλλογής λογοκριμένων φακέλων αλληλογραφίας. Οι πολλές δεκάδες φάκελοι είναι από την προσωπική του πολυποίκιλη συλλογή. Οι περισσότεροι φάκελοι της πρωτότυπης αυτής συλλογής απεστάλησαν ή παρελήφθησαν στην Αιτωλοακαρνανία κυρίως στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Οι  πολλές επιστολές και κάρτες-μέχρι και συλλυπητήρια κάρτα- έκαναν τον γύρο των τραπεζιών από χέρι σε χέρι, μελετήθηκαν από τους συλλέκτες  και επέστρεψαν στον Πρόεδρο ο οποίος τις  επανατοποθετούσε στο ντοσιέ τους. 

Για τον κάθε φάκελο εξηγούσε  πότε-πως-από που-για που και από ποιους ταχυδρομήθηκε και παραλήφθηκε. 

Οι λογοκριμένοι φάκελοι για συνάλλαγμα φέρουν σφραγίδες, ταινίες και υπογραφές των ταχυδρομείων που ανοίχθηκαν και των αρμόδιων υπαλλήλων που τους ελέγξαν. 

Η έναρξη του ελέγχου των επιστολών ξεκίνησε το 1932 με την οικονομική κρίση στην χώρα. Σκοπό είχε την αποτροπή και την πάταξη της λαθραίας εξαγωγής συναλλάγματος σε άλλες χώρες. Και μια μορφή συναλλάγματος είναι και τα γραμματόσημα για τα οποία ο αυστηρός νόμος καθόριζε το μάξιμουμ της επιτρεπόμενης αξίας τους να μην υπερβαίνει τις  400 Δραχμές

Η μελέτη αυτών των φακέλων, που ταχυδρομήθηκαν πριν 80-90 χρόνια, συμβάλει εμπλουτίζοντας με πρόσθετες γνώσεις την νεότερη ιστορία  του Ελληνικού Έθνους. 

Οι φάκελοι είναι μοναδικοί και περιέχουν πολλές πληροφορίες για τις προηγούμενες γενιές και για την τοπική ιστορία. 

Μεταξύ των πολλών υπάρχουν και επιστολές που απλώς αναφέρουν το όνομα του παραλήπτη και την πόλη. Π.χ. Κύριον Παπανδρέου, Αγρίνιον. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι εύκολα. «Όλοι» στην πόλη τον γνώριζαν και περισσότερο οι ταχυδρομικοί, οπότε περίττευε η πλήρης αναγραφή της διεύθυνσης του! 

Ευχόμαστε και στο επόμενο ραντεβού των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου σε ένα μήνα στο Παπαστράτειο μέγαρο να γίνει πάλι μια εξ’ ίσου σημαντική παρουσίαση σαν αυτή των «Λογοκριμένων για συνάλλαγμα επιστολών».

Και μια ακόμα «μεγαλύτερη» ευχή. Κάποτε να γίνει στο Αγρίνιο το Μουσείο που θα στεγάσει τον πλούτο του τόπου. Και εκεί σε μια βιτρίνα,  στις αίθουσες της νεότερης ιστορίας της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, να μπορούν μελετητές και επισκέπτες να αντικρίζουν την θαυμάσια «λογοκριμένη» συλλογή που χαρακτηρίζει μια  μακρινή εποχή!  





























A.K.K.
 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”