Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τα Άγραφα στην Επανάσταση, και η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα»

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Κυριακή μεσημέρι απολείτουργα, την 19η Μαρτίου έγινε η παρουσίαση του Ιστορικού βιβλίου  «Τα Άγραφα στην Επανάσταση, και η συμβολή της Εκκλησίας στον Αγώνα» του Πατρός Ευαγγέλου Ιωάννη Φεγγούλη, Πρωτοπρεσβυτέρου και θεολόγου. Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Αγρινίου.

Η ευρύχωρη  αίθουσα Εκδηλώσεων του Κοινοτικού Καταστήματος της Δ.Ε Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου γέμισε από τους καλεσμένους  και πολλοί παρακολούθησαν όρθιοι μέσα και έξω από την αίθουσα.

Συντονιστής ήταν ο Δημοσιογράφος κύριος Παντελής Κούτσικος. Στο πάνελ των ομιλητών παρακάθησαν ο  συγγραφέας του βιβλίου πατέρας Ευάγγελος Φεγγούλης, ο Καθηγούμενος της Σταυροπηγιακής Ι. Μ. Τετάρνας  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας  Δαμασκηνός, ο  Βουλευτής Ευρυτανίας κύριος  Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, ο  Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κύριος Γεώργιος Βαρεμένος και ο κύριος  Ιωάννης Νεραντζής ,Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ιστορικός συγγραφέας.

Ο κύριος Κούτσικος καλωσόρισε με ιδιαίτερη χαρά τους καλεσμένους στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Πατέρα Ευάγγελου Φεγγούλη, Αρχιερατικού Επιτρόπου Αγράφων της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου, τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνό, την Αντιπεριφεριάρχη Ευρυτανίας κυρία Αικατερίνη Καλαντζή, τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, τους Αντιδημάρχους Αγρινίου κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, κύριο Παναγιώτη Μαρνέζο, κύριο Ευθύμιο Γρίβα και κύριο Κωνσταντίνο Ζώη, τους Αντιδημάρχους  Αγράφων κύριο Ηλία Μάκκα και κυρία Ανέτα Κοτρώνα, τον κύριο Δημοσθένη Τσιαμάκη τέως Νομάρχη και βουλευτή  Ευρυτανίας, τον πρόεδρο του Πανευρυτανικού Συλλόγου κύριο Κωνσταντίνο Λιούπρα  και όλους τους παραβρισκόμενους καλεσμένους. Μίλησε για τον συγγραφέα με τα παρακάτω λόγια: 

 «Ο αγαπητός και σεβαστός πατέρας Ευάγγελος, πρωτοπρεσβύτερος και Θεολόγος, τακτικό Μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Προσκυνηματικών περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδας, άξιος εργάτης του αμπελώνα του Κυρίου στην γενέθλια γη μας διακονεί για 34 συναπτά έτη στην Ι.Μ. Καρπενησίου τα περισσότερα από αυτά ως Αρχιερατικός Επίτροπος Αγράφων. Όλα αυτά τα χρόνια έχει επιτελέσει ένα τεράστιο πνευματικό έργο υπηρετώντας με ζήλο και αυταπάρνηση τους ευλογημένους κατοίκους των χωριών μας συνεισφέροντας ταυτόχρονα τα μέγιστα δια της γραφίδας του στην ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής με την συγγραφή οκτώ βιβλίων. Πέρα από το παρών βιβλίο ακόμα δύο βρίσκονται υπό έκδοση. Σήμερα έχομε μεγάλη ευλογία και  τιμή να λαμπρύνει αυτή την εκδήλωση με την πολύτιμη παρουσία του  ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός».

Σεβασμιότατε, συνέχισε, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή πορεία στην ευλογημένη κατά κοινή ομολογία μέχρι τώρα πολύκαρπη ποιμαντορία σας καθότι έχετε καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα της ενθρόνισής σας να ενθρονιστείτε και στις καρδιές του ποιμνίου σας ως στοργικός πατέρας που κλήθηκε να φροντίσει και να μεριμνήσει για όλους και για όλα στην Μητρόπολή μας. 

 

Ο συντονιστής καλωσόρισε και τον Ηγούμενο της Σταυροπηγιακής Μονής της Παναγίας της Τετάρνας τον σεβαστό γέροντα Δαμασκηνό που είναι και εισηγητής στην παρουσίαση. 

Ο Συγγραφέας πήρε τον λόγο και απευθυνόμενος προς τον Μητροπολίτη κκ. Δαμασκηνό τον καλωσόρισε και τον ευχαρίστησε για την παρουσία του, καθώς και όλους όσους παραβρίσκονται στην αίθουσα. Για το παρουσιαζόμενο βιβλίο του είπε ότι ίσως είναι ένα από τα σημαντικότερα που έγραψε έως τώρα γιατί δίνει σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για τους νέους αλλά και για όλες τις ηλικίες σχετικά με τους ήρωες και τους αγώνες που έγιναν για την ελευθερία του τόπου μας. Συνέχισε για την μεγάλη προσφορά των Ιερωμένων την εποχή της Τουρκοκρατίας και των θυσιών που έγιναν. Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κκ. Δαμασκηνό για την Παρουσία του που λαμπρύνει την εκδήλωση και για την εμπιστοσύνη του. Ευχαρίστησε όλους τους εισηγητές που θα μιλήσουν για το βιβλίο του. Τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, την Αντιδήμαρχο πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου και όλους όσους συνέδραμαν από καρδιάς για την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. Ευχαρίστησε και τους εφημέριους της Εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου πατέρες Βασίλειο και  Δημήτριο και  το εκκλησιαστικό συμβούλιο. Ευχαρίστησε ακόμα τον Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Πανευρυτανικού  Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας που βοήθησαν και του έκαναν την τιμή να γίνει η παρουσίαση του βιβλίου στο Αγρίνιο, έναν τόπο όπου κατοικούν πάνω από δέκα χιλιάδες Ευρυτάνες! Συνέχισε λέγοντας ότι με τις ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κκ. Δαμασκηνού και της Πατρικής συγκατάθεσης  του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καρπενησίου  πολύ σύντομα θα συν διακονήσει στην Ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, στον τόπο που ζουν και εργάζονται τα παιδιά του, και πολλοί συγγενείς και πατριώτες του. Ευχαρίστησε τον συντονιστή κύριο Κούτσικο, την τηλεόραση του Αχελώου, όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της περιοχής, τους παρισταμένους Προέδρους Συλλόγων Συμβουλίων και Οργανώσεων, τους Εθελοντές Πυροσβέστες καθώς και δωρητές κερασμάτων και αναψυκτικών για τους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση.  Και τέλος ευχαρίστησε την Πρεσβυτέρα και τα πέντε παιδιά του που είναι πάντα δίπλα του. Και έκλεισε την ομιλία του για το βιβλίο με τα λόγια: «Λαοί που δεν έχουν ιστορική μνήμη γρήγορα εξαφανίζονται και χάνονται από την ιστορία».   

Ο κύριος Κωνσταντίνος Λιούπρας εκ μέρους του Πανευρυτανικού Συλλόγου καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην αίθουσα σαν συν διοργανωτής με τον πατέρα Ευάγγελο της εκδήλωσης. Σαν σύλλογος δεν διστάσαμε ούτε λεπτό να υποστηρίξουμε την ιδέα της παρουσίασης του βιβλίου είπε. Τόνισε την ανάγκη της ιστορικής μνήμης. Και αυτό το επιτυγχάνομε με τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Βεβαίωσε τον συγγραφέα ότι ο Πανευρυτανικός Σύλλογος θα είναι αρωγός σε κάθε συγγραφική του προσπάθεια.

Την εκδήλωση χαιρέτισε εκπρόσωπος του Αγρινιώτικου Εκδοτικού Οίκου «Αφοι Ι. Βοϊδή». Περιέγραψε το ιστορικό περιεχόμενο του βιβλίου για τα γεγονότα της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Ευχαρίστησε τον Πατέρα Ευάγγελο για την τιμή να εκτυπώσει ο εκδοτικός τους οίκος τα βιβλία του και πρόσθεσε: «Εγώ μόνο ένα θα σας πω, ο Πατέρας Ευάγγελος έχει πολλά καλά να δώσει προς όλους!».

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου χαιρέτισε την εκδήλωση. Συνεχάρη τον συγγραφέα πατέρα Ευάγγελο Φεγγούλη και του ευχήθηκε να του δίνει θεός υγεία για να συνεχίσει να γράφει και να μας δίνει αυτή την ιστορική μνήμη που χρειαζόμαστε όλοι. Ευχήθηκε να είναι καλοτάξιδο το βιβλίο.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας η κυρία Κατερίνα Καλαντζή, Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής – Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας, χαιρέτισε την εκδήλωση και επίσης μετέφερε και τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη  κυρίου  Αριστείδη Τασιού. Μίλησε για το νέο βιβλίο του πατέρα Ευάγγελου που αναδεικνύει τον τόπο μας και την ιστορία του που είναι η ιστορία της Ελλάδας. Το έργο του συγγραφέα αποτελεί για την Ευρυτανία ένα σημαντικό κεφάλαιο. Ευχήθηκε να είναι το βιβλίο καλοτάξιδο και να διαβαστεί από πολλούς.

Η Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγράφων κυρία Ανέτα Κοτρώνα χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου κυρίου Αλέξη Καρδαμπίκη που δεν μπόρεσε ο ίδιος να παραβρεθεί. Ευχήθηκε εκ μέρους του στον πατέρα Ευάγγελο να είναι το βιβλίο του καλοτάξιδο. Ο Δήμος Αγράφων  συνέχισε η κυρία Αντιδήμαρχος, συνέβαλε  στην έκδοση αυτού του βιβλίου καθώς αντιλήφθηκε τη μεγάλη ιστορική του αξία μετά από εισήγηση της επιτροπής «Αγραφα 1821-2021» της οποίας μέλος ήταν και ο πατέρας Ευάγγελος Φεγγούλης.  Μέσα από το βιβλίο αναδεικνύεται η ιστορία των Αγράφων και γεμίζει τους κατοίκους του Δήμου με υπερηφάνεια.  Ο Δήμος Αγράφων όπως ξέρετε όλοι, συνέχισε η κυρία Κοτρώνα, είναι ένας μικρός Δήμος ορεινός, απομακρυσμένος. Είναι όμως  ο  Δήμος αυτός  ένας τόπος Ηρώων και Αγίων. Αυτό τον κάνει έναν πολύ μεγάλο και συγχρόνως δίνει σε μας μεγάλη ευθύνη στο να συνεχίσομε να είμαστε εκεί και να μπορέσομε να τον κρατήσομε ζωντανό. Ευχήθηκε στον Πατέρα Ευάγγελο να είναι το βιβλίο καλοτάξιδο και καλή συνέχεια στο συγγραφικό του έργο.


Πρώτος εισηγητής που έλαβε τον λόγο ήταν ο Καθηγούμενος της Σταυροπηγιακής Ι. Μ. Τετάρνας  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης πατέρας  Δαμασκηνός. Μίλησε για τον συγγραφέα και το ιστορικό του βιβλίο. Μετέφερε παραστατικά με την λεπτομερή  ομιλία του το ακροατήριο στα σκλαβωμένα χρόνια της Τουρκοκρατίας και τους αγώνες του κλήρου για την Ελευθερία. Αλλά και για πριν αυτή έρθει, για τις θυσίες που έγιναν. Μίλησε για την Ιερά Μονή της Παναγίας της Τετάρνας όπου υπηρετεί πενήντα χρόνια και για την μεγάλη της ιστορία. Περιέγραψε και την άγνωστη στους πολλούς ιστορίας της δημιουργίας και ύπαρξης ενός από τους μεγαλύτερους ναούς της πόλης του Αγρινίου την Αγία Τριάδα. Σίγουρα πολλοί από τους καλεσμένους άκουσαν για πρώτη φορά ότι πριν πάνω από δυο αιώνες, φωτεινά μυαλά της Θρησκείας μας εργάστηκαν για την ανοικοδόμησή της. Ο Σοφός γέροντας για τα περισσότερα στοιχεία που περιείχε η ομιλία του δεν χρειαζόταν να συμβουλευτεί τα γραφτά του. Τον ευχαριστούμε για τις πολλές άγνωστες ιστορικές λεπτομέρειες που μας μετέφερε.  


Δεύτερος εισηγητής ο  Βουλευτής Ευρυτανίας κύριος  Κωνσταντίνος Κοντογεώργος. Είναι τιμή μου-είπε-να προλογίζω ένα βιβλίο του φίλου μου Παπά Βαγγέλη Φεγγούλη. Μίλησε για την ιστορία της περιοχής των Αγράφων που αναφέρεται ο συγγραφέας και για την συμβολή της εκκλησίας στον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία. Πληροφόρησε ότι τα Άγραφα εκείνα τα χρόνια του αγώνα ήταν μια απέραντη περιοχή με 112 κοινότητες και 245 οικισμούς, έφθανε μέχρι την Φθιώτιδα. Και στα Άγραφα πέρα από την ανεξαρτησία των ορεσίβιων κατοίκων λειτούργησαν σχολές ισάξιες και αντίστοιχες με της Αθήνας, της Χίου της Πάτμου, της Κωνσταντινούπολης, της Ανδριανούπολης ακόμα και αυτής της Αθωνιάδος. Μίλησε και για τους Αγραφιώτες ήρωες του αγώνα του Έθνους. Ευχήθηκε καλό δρόμο στο βιβλίο του Παπά-Βαγγέλη.



Ο  Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κύριος Γεώργιος Βαρεμένος, τρίτος εισηγητής, εξέφρασε την χαρά του που βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου. Με τον Παπά-Βαγγέλη αισθάνεται-είπε-ότι τον συνδέει η ατέλειωτη αγάπη για τα Άγραφα. Τα οποία δεν είναι ένα απλό τοπωνύμιο, τα Άγραφα είναι ένας θρύλος. Το άγριο τοπίο με τα βουνά και τα φαράγγια διαμόρφωσε τον χαρακτήρα των κατοίκων συνυφασμένο με το αδούλωτο και το ανυπόταχτο συναίσθημα.  Μίλησε για τους αδικημένους πρωταγωνιστές της Επανάστασης. Και για τον δολοφονημένο Οδυσσέα Ανδρούτσο.

Τέταρτος εισηγητής ο κύριος  Ιωάννης Νεραντζής ,Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, και ιστορικός συγγραφέας και ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης με τον βαθμό του επί θητεία Παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και επί σειρά ετών Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Νομού Αιτ/νίας. Μίλησε για τον μαθητή του πριν σαράντα χρόνια πατέρα Ευάγγελο Φεγγούλη. Είμαι ευτυχής συνέχισε που παρουσιάζω το βιβλίο του και χαίρομαι ιδιαίτερα που είναι εδώ μαζί του και ο συμμαθητής του ο Δάσκαλος Βασίλης Κόκοτος. Μίλησε για την ιστορία των Αγράφων και την καταγραφή της από τον συγγραφέα. Ο κύριος Νεραντζής παρέδωσε στον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνό σε ηλεκτρονική μορφή ένα ιστορικό κείμενο: «Η Εκκλησία εις τον αγώνα της Ελευθερίας»,  αρχών της δεκαετίας του 1950, που το είχε υπογράψει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κκ. Σπυρίδων. Ακόμα κάποια άρθρα ιστορικά γραμμένα στην εφημερίδα «Φως» του Αγρινίου μεταξύ των ετών 1930 και 1935. Επίσης και το τελευταίο του βιβλίο περί αλληγορικών κειμένων.

Ο φοιτητής Φιλολογίας Ιωάννης Φεγγούλης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «Τα Άγραφα στην Επανάσταση».

Τελευταίος ανέβηκε στο βήμα ο Μητροπολίτης κκ. Δαμασκηνός. Η ιστορία-είπε-είναι ζωντανή, η ιστορία συνδιαλέγεται με τους καλοπροαίρετους και τους κακοπροαίρετους. Η ιστορία διδάσκεται. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Αλλά και πολλές φορές η ιστορία τιμωρεί αυτούς που δεν συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν το περιθώριο να επαναλαμβάνουν λάθη του παρελθόντος. Εμείς είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και το πόνημα αυτό του πατρός Ευαγγέλου Φεγγούλη είναι ένα άλλο λιθαράκι στο μεγάλο οικοδόμημα των σύγχρονων Ελλήνων λαϊκών και κληρικών που θέλουν να στήσουν τον ανδριάντα της Ελληνικής  ιστορίας με σκοπό αυτή να συνεχίσει να εμπνέει και να προβάλλει το Ελληνικό μεγαλείο. Ευχαρίστησε ο Σεβασμιότατος όλους τους παραβρισκόμενους και ιδιαίτερα όσους ήρθαν από μακριά για αυτή την εκδήλωση. Ευχαρίστησε και τους εισηγητές της βιβλιοπαρουσίασης. Επιβεβαιώθηκε-είπε-σήμερα ότι η τοπική μας εκκλησία είναι ιδιαίτερα χαρούμενη διότι μετά το Πάσχα θα υποδεχθεί στους κόλπους της έναν εξαίρετο κληρικό για να υπηρετήσει εδώ στο Αγρίνιο την ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου, έναν τόπο που τον αγαπάει και που αγαπάει και ο ίδιος, έναν τόπο που διαμένει η οικογένειά του. Συνέχισε ο κκ. Δαμασκηνός ευχαριστώντας δημόσια τον Μητροπολίτη Καρπενησίου διότι παρά τα ιερατικά κενά της επισκοπής του-όπως άλλωστε και της δικής μας-δεν αρνήθηκε στον πατέρα Ευάγγελο να μετατεθεί από το Καρπενήσι στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Είναι-συνέχισε-ο Άγιος Καρπενησίου ένας εξαιρετικός Ιεράρχης της Ελληνικής Εκκλησίας με ευρύτητα νου, χωρίς αγκυλώσεις και πράγματι απέδειξε με τον τρόπο αυτό ότι θα στερηθεί έναν πολύτιμο και εκλεκτό συνεργάτη του, εντούτοις όμως του προσφέρει την δυνατότητα να υπηρετήσει εκεί που διαμένει η οικογένειά του, υποδηλώνοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η εκκλησία είναι μία. Συγχαρητήρια πατέρα Ευάγγελε-κατέληξε-θα σε περιμένομε μετά το Πάσχα για να τοποθετηθείς σε αυτή την ενορία, παράλληλα θα έχεις την δυνατότητα να συνεχίσεις το πλούσιο συγγραφικό σου έργο, και σε παροτρύνω και σε προτρέπω «Δεν θα ξεχάσεις τα Άγραφα, μπορεί να υπηρετείς στην Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας αλλά όταν οι περιστάσεις το επιβάλουν θα έχεις την άδεια και την ευλογία του επισκόπου σου για να μεταβαίνεις εκεί σε έναν τόπο που δεν θα σε ξεχάσει αλλά και εσύ ποτέ δεν θα λησμονήσεις. Ευχήθηκε ο Σεβασμιότατος Χρόνια Πολλά σε όλους.

Τους εισηγητές και τον Μητροπολίτη οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα θερμά χειροκρότησαν.

Ο συγγραφέας Παπά-Βαγγέλης με χαμόγελο και ακόπιαστα παρέμεινε στον χώρο και υπέγραψε το βιβλίο του σε πολλούς που το αγόρασαν. Και θέλω να πω εδώ ότι η τιμή του είναι καθαρά συμβολική και προσιτή για όλους.

Ευχόμαστε καλογραμμένα και με την πληθώρα ιστορικών στοιχείων σαν τα «Άγραφα στην Επανάσταση»,  να είναι και τα επόμενα βιβλία του πατέρα Ευάγγελου Φεγγούλη. Και ακόμα του ευχόμαστε Καλώς να έρθει στην νέα του Ενορία τον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου.

Α.Κ.Κ. 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.