Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο «Οξεία Εγγυτάτη» του Αγρινιώτη συγγραφέα Τριαντάφυλλου Δαράβαλη

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην κατάμεστη αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου, (Παλιά Δημοτική Αγορά) την Δευτέρα βράδυ 13 Μαρτίου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Αγρινιώτη συγγραφέα Τριαντάφυλλου Δαράβαλη.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την  Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αγρινίου και την Εκδοτική Εταιρεία «Άνω Τελεία».

Στο πάνελ των ομιλητών ο συγγραφέας κύριος Τριαντάφυλλος Δαράβαλης πλαισιώθηκε από τους δύο παρουσιαστές του βιβλίου. Τον εκπαιδευτικό και συγγραφέα κύριο Βασίλη Κωστόπουλο και τον Γεωπόνο και ποιητή κύριο Παναγιώτη Πετρίδη. [i]

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου και επικεφαλής της Κ.Ε.Δ.Α. κυρία Μαρία Παπαγεωργίου καλωσόρισε όλους τους καλεσμένους στην εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου, τον Αγρινιώτη συγγραφέα, τους εκλεκτούς παρουσιαστές και τον Εκδότη της εταιρείας «Άνω τελεία» κύριο Παναγιώτη Μπότση. Δήλωσε ότι χάρηκε ιδιαίτερα όταν πληροφορήθηκε την Αγρινιώτικη καταγωγή του Συγγραφέα Τριαντάφυλλου Δαράβαλη καθώς και τους δεσμούς με την πόλη-και εξαιρετικούς κατοίκους της- του παρουσιαστή κυρίου Βασίλη Κωστόπουλου. Ευχήθηκε να είναι το βιβλίο καλοτάξιδο και να χαρίσει ευχάριστες στιγμές στους αναγνώστες του.

Ο κύριος Κωστόπουλος ευχαρίστησε θερμά τους επισκέπτες που ήρθαν για να γνωρίσουν και τιμούν με την παρουσία τους τον συγγραφέα. 

«Η προσωπική μου άποψη-είπε-κρίνοντας από το πρώτο του βιβλίο, αλλά είμαι βέβαιος πως σύντομα θα αποτελέσει και δική σας, πως πρόκειται για ένα δημιουργό εξαιρετικά ταλαντούχο, αλλά και ταυτόχρονα πολλά υποσχόμενο».

Πολύ παραστατικά παρουσίασε τον συγγραφέα. Μίλησε για την συγγένεια μαζί του-δεύτερα ξαδέλφια-και την ιδιαίτερη φιλία που τους συνδέει από τα πολύ παιδικά τους χρόνια. Μαζί οι δυο τους σαν παιδιά πέρασαν στιγμές  αλησμόνητες και καλά χαραγμένες στην μνήμη τους.

Τότε που σαν παιδιά «σκαρώνανε ταξίδια μακρινά», και μπροστά τους  ανοίγονταν καινούριοι δρόμοι θαλασσινοί για ατέλειωτα, φανταστικά «ταξίδια μακρινά ως τη Τζαμάικα». Και κάπου εκεί ίσως να είναι η αρχή της αγάπης του Τριαντάφυλλου για την ιστιοπλοΐα. Και η αγάπη του αυτή μεταφέρεται στο βιβλίο. Στην πραγματικότητα είναι η αφορμή για να εκφράσει και να μοιραστεί με τους αναγνώστες του σκέψεις, στοχασμούς, ανησυχίες αλλά και εμπειρίες, απολαύσεις και εικόνες ανεπανάληπτης ομορφιάς. 

Ο κύριος Κωστόπουλος περιέγραψε με ζωντανό λόγο την γενική εικόνα του βιβλίου, που η μυθιστορηματική του πλοκή διαδραματίζεται στο κοντινό και πολύ αγαπητό για τους Αγρινιώτες σύμπλεγμα των  νησιών του Ιονίου, κοντά στις δυτικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Μίλησε για ονειρικά θαλασσινά ταξίδια στην Λευκάδα-Ιθάκη-Μεγανήσι-Κάλαμο-Καστό-Άτοκο-Μύτικα και Κανδήλα. 

Περιέγραψε την πλοκή της θαλασσινής-και όχι μόνο- ιστορίας του καπετάνιου ενός ιστιοπλοϊκού και των επτά επιβατών του. Τριών  ζευγαριών και μιας «πρασινομάτας» μοναχικής κοπέλας. Διάβασε και τρία χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.    

Ο παρουσιαστής έκλεισε με τα λόγια: «Αν σκεφτούμε αυτό που λένε- Ένα βιβλίο σε ταξιδεύει- η Οξεία εγγυτάτη για εμένα αποτέλεσε το ταξίδι σε όλους εκείνους τους προορισμούς που μόνο ο νους μπορεί να φτάσει. Εύχομαι σύντομα να βρει πολλούς αναγνώστες και να είναι «καλοτάξιδο».

Ο δεύτερος παρουσιαστής ο κύριος Παναγιώτης Πετρίδης καλησπέρισε το ακροατήριο και αποκάλυψε ότι διάβασε και εντυπωσιάστηκε από το βιβλίο πριν γνωρίσει τον συγγραφέα του! 

Μίλησε για το πόσο πολύ τον συνεπήρε το διάβασμα του «Οξεία Εγγυτάτη» και ότι προγραμμάτισε και διέθεσε για να το απολαύσει μία ολόκληρη Κυριακή! Όταν τελείωσε το διάβασμα, αναπόλησε κάθε σελίδα που διάβασε και ξανάζησε κάθε λεπτό της θαλασσινής περιπέτειας σαν να συμμετείχε και ο ίδιος στο ταξίδι. Και πιστέψτε με, είπε, θα ήθελα πάρα πολύ να ήμουν εκεί. Πρόκειται για ένα βιβλίο, συνέχισε την περιγραφή του, έχει τόσο καλά δομημένους τους χαρακτήρες, είναι ανατρεπτικό με περιγραφές και καταστάσεις που δημιουργούν γρήγορα άποψη για τα γεγονότα. Πολλές φορές ο ίδιος ήθελε να φωνάξει να βρίσει ακόμα και να συμμετάσχει στον χειρισμό του σκάφους! Το διάβασμα-συνέχισε- σε κάνει να θέλεις να ακούσης την μουσική που περιγράφεται, να γευτείς έναν καφέ εν πλώ, να  θέλεις να νοιώσεις τον άνεμο καθώς ταξιδεύεις στην «Οξεία Εγγυτάτη». Σκεφτόταν τελειώνοντας το βιβλίο πόσα θα μπορούσε να πει για αυτό. Πόσα συναισθήματα θα ήθελε να εκφράσει. Ακόμα και τώρα-είπε-μέσα από αυτές τις λέξεις προσπαθώ να σας μεταφέρω τον ενθουσιασμό μου. Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο.

Ο Συγγραφέας κύριος Δαράβαλης πήρε τον λόγο τελευταίος. Ευχαρίστησε τον κύριο Πετρίδη και συνέχισε λέγοντας ότι από τα λόγια του Πάνου αντιλαμβανόμαστε γιατί είναι ποιητής. Συνέχισε με ευχάριστο λόγο μιλώντας για τα συνήθη «στερεότυπα» ενός συγγραφέα. Ότι στο μυαλό των αναγνωστών πιθανόν να είναι τα στρογγυλά γυαλιά, το τσιμπούκι, η τραγιάσκα και ίσως οι τιράντες όπως του αγαπητού του εκδότη Παναγιώτη!

«Όχι, δεν υπάρχει κάποιο στερεότυπο, συνέχισε, αρκετοί με γνωρίζετε πριν γίνω συγγραφέας. Είμαι ο ίδιος όπως πάντα, απλά ανακάλυψα ένα καινούργιο τρόπο έκφρασης. Και αυτό είναι για μένα η λογοτεχνική γραφή. Ένας τρόπος να εκφράζεις σκέψεις και συναισθήματα. Και αν αυτά αφορούν περισσότερους αυτό αποτυπώνεται στο χειροκρότημα. Μικρός έγραφα στοίχους και ονειρευόμουν την δόξα του ροκ σταρ. Μπορεί να με έχασε η μουσική αλλά αρκετά χρόνια αργότερα με κέρδισε η συγγραφή.  Ευτυχώς στην ζωή μου υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι που με βοήθησαν να εξωτερικεύσω αυτή την έκφρασή μου. Και τα γραφτά μου δεν κατέληξαν σκόρπιες σελίδες σε συρτάρια, πατάρια και υπόγεια όπως οι παιδικοί μου στίχοι. 

Άρχισα να γράφω πριν τέσσερα χρόνια. Το να γράφεις για κάτι που σου αρέσει αναμφίβολα έχει το ενδιαφέρον του, για σένα τουλάχιστον. Το να γίνεις όμως συγγραφέας πρέπει πρώτον να γράψεις για κάτι ευρύτερα ενδιαφέρον. Δεύτερον να το γράφεις με ενδιαφέροντα τρόπο. Και τέλος να υποκινείς το ενδιαφέρον με κάποιους όρους και διαδικασίες του μάρκετιγκ». 

Ευχαρίστησε την Αντιδήμαρχο κυρία Παπαγεωργίου, την υπεύθυνη της ΚΕΔΑ κυρία Έφη Τσιακανίκα, τον Εκδότη Πάνο Μπότση που συνεργάζονται ένα χρόνο και ακολουθώντας τις συμβουλές του τα χειρόγραφα κατέληξαν στο τυπογραφείο. Τους παρουσιαστές Βασίλη και Παναγιώτη για την παρουσίαση και τα καλά τους λόγια. Ευχαρίστησε την επιμελήτρια της έκδοσης κυρία Άννα Κοντοθανάση και την εικαστικό κυρία Ζωγραφιά Ποπώλη που ζωγράφισε το εξώφυλλο. 

Τους ομιλητές χειροκρότησαν θερμά οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα Αγρινιώτες και κάτοικοι της  ευρύτερης περιοχής. Μεταξύ αυτών παραβρέθηκαν στην σεμνή εκδήλωση πέραν της Αντιδημάρχου κυρίας Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος  με αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Ζώης, πολλοί εκπαιδευτικοί όπως ο κύριος Δημήτριος Ρηγογιάννης διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου, ο κύριος Γεωργίου Προϊστάμενος ΔΕΔΔΗΕ Δυτικής Ελλάδας, ο Διευθυντής των Ελληνικών Αλυκών κύριος Πέτρος Κωστόπουλος, (αδελφός του παρουσιαστή Βασίλη Κωστόπουλου), και πολλοί ακόμα φιλαναγνώστες και πνευματικοί άνθρωποι του τόπου.  

Ο συγγραφέας παράμεινε στην αίθουσα πέραν της μισής ώρας υπογράφοντας το βιβλίο του και συνομιλώντας με γνωστούς και άγνωστους. Δυστυχώς κάποιοι δεν πρόλαβαν, καθώς τα έντυπα δεν έφθασαν για όλους λόγω της μεγάλης ζήτησης, αν και υπήρχε αρκετό απόθεμα βιβλίων σύντομα εξαντλήθηκε. 

Ευχόμαστε το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και να χαρίσει ευχάριστες στιγμές, σε όσους θα το πάρουν μαζί τους, σε κάποια παραλία της Αιτωλοακαρνανίας «το καλοκαίρι ετούτο»!


[i] Από τον Εκδοτικό Οίκο «Άνω Τελεία» κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Πετρίδη  «Άλογη Λογική» (68 σελίδες).






A.K.K.
 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.