Η Ιστορική Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας έκοψε την πίτα της

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Συνεχίζοντας την παράδοση, με διακοπή δυο εκδηλώσεων λόγω της πανδημίας, η  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. την Κυριακή 29 Ιανουαρίου έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτά της στην  Πιτσαρία Ρόμα, στον πεζόδρομο της Χαριλάου Τρικούπη στο κέντρο του Αγρινίου.  

Η ευρύχωρη σάλα, ο εξώστης και το αίθριο γέμισαν  από τα  μέλη και τους φίλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Όλοι έδωσαν το παρών μετά από την «αποχή» δυο ετών από παρόμοιες εκδηλώσεις.

Στην είσοδο υποδέχονταν και καλωσόριζαν τους καλεσμένους οι κυρίες  Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας, η Γενική  Γραμματέας Νατάσσα Σκιαδά, ο Ταμίας Ηλίας Λαΐνας, και η Σοφία Μιμηγιάννη της Γραμματείας. 


Ο Πρόεδρος της  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. Αρχαιολόγος κύριος Γεώργιος Σταμάτης παραχώρησε συνέντευξη στην τηλεόραση του «Αχελώου» και από το βήμα στο κέντρο της αίθουσας, καλωσόρισε  τους επισήμους τα μέλη και τους φίλους της εταιρείας με τα λόγια: «Aγαπητά μέλη και φίλοι της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εταιρείας μας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή σας παρουσία και να σας καλωσορίσω στην κοπή της Βασιλόπιτας, έναν θεσμό που έχει αγκαλιάσει και αγαπήσει ο κόσμος και αποτελεί μια ευκαιρία να βρεθούμε ξανά μαζί μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να ενημερωθούμε για τις δράσεις μας και να ανταλλάξουμε ευχές για μια ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά, να συζητήσουμε και να προβληματιστούμε γύρω από θέματα προβολής και ανάδειξης της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».





Συνέχισε κάνοντας απολογισμό των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Εταιρείας που τα τελευταία 49 χρόνια αναδεικνύει μέσα από αυτές την Μνημειακή κληρονομιά της Δυτικής Ελλάδας αλλά και όλης της χώρας. Μίλησε για τα κορυφαία δύο Διεθνή Συνέδρια,(1998 & 2002), για πολλά σημαντικά βιβλία που έχουν εκδοθεί και  για εκδρομές και εκπαιδευτικά ταξίδια που έγιναν εντός και εκτός Ελλάδας. 

Παρουσίασε  τα μέλη του νέου Δ.Σ., το οποίο αποτελείται πέρα από τον ίδιο σαν Πρόεδρό του, από την κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά στη θέση της Αντιπροέδρου, την κυρία Νατάσσα Σκιαδά στη θέση της Γενικής Γραμματέως, τον κύριο Ηλία Λαΐνα στη θέση του ταμία, τον κύριο Λευτέρη Τηλιγάδα και τις κυρίες Κωνσταντία Ζαφείρη και  Θεώνη Λειβαδίτη ως τακτικά μέλη. 

Μίλησε για τις  λυπηρές απώλειες, του αείμνηστου Προέδρου Νικολάου Σκιαδά και της Αγάθης Αναγνωστοπούλου-Μελισσινού   συζύγου του αείμνηστου Προέδρου Τάκη Μελισσινού και Μεγάλη Ευεργέτιδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Ακόμα αναφέρθηκε στην πρόσφατη απώλεια της Σπυριδούλας Αλεξανδροπούλου, τέως Λυκειάρχη, η οποία υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως Επιμελήτρια Αρχαιοτήτων στο πλευρό σπουδαίων αρχαιολόγων.




 Συνέχισε με τις δραστηριότητες εν μέσω  πανδημίας. Ωστόσο καταφέραμε-είπε- να μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα Leader της Α.Ε. Τριχωνίδα Αναπτυξιακή με γενικό τίτλο: «Διαχρονική εξέλιξη παραδόσεων και εθιμικών δρώμενων στον αγροτικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας» και να πραγματοποιήσουμε δύο, ομολογουμένως πολύ πετυχημένες, από τις τέσσερις θεματικές ημερίδες του προγράμματος. Την πρώτη  ημερίδα στις 28 Νοεμβρίου 2021 σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό, Μορφωτικό Σύλλογο Παντάνασσας «Πυγμαίος ο Τριχώνιος»  στη Δογρή Τριχωνίδας  με το ειδικό θέμα: «Διαχρονικές διατροφικές συνήθειες: τροφικά παρασκευάσματα και προϊόντα καθημερινής χρήσης στον αγροτικό χώρο» και την δεύτερη στις 23 Οκτωβρίου 2022 στη Γαβαλού Μακρυνείας  σε συνεργασία με τον Προοδευτικό, Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς «Δημήτριος Μακρής» με ειδικό θέμα: «Λαϊκή ιατρική και θεραπευτική και παραδοσιακή κοσμητολογία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». 


Η Εταιρεία μας-συνέχισε- σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος» διοργανώνει σε λίγες μέρες, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, την τρίτη κατά σειρά ημερίδα του προγράμματος με το θέμα: «Γενέσια, γαμήλια και νεκρικά έθιμα στον αγροτικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Με την  σημερινή ευκαιρία  απηύθυνε  σε όλους  ανοιχτή πρόσκληση να  τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση της Εταιρείας  στο Παναιτώλιο, και την επόμενη που ακολουθεί- τελευταία- που θα γίνει στα τέλη Μαΐου στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου με θέμα «Καπνός και προσφυγιά». 



Πέρα από τις Ημερίδες-συνέχισε ο κύριος Σταμάτης-η Εταιρεία συμμετείχε σε πολλές δράσεις. Μερικές από αυτές επιγραμματικά είναι το «Έτος Χατζόπουλου», προτάσεις προς την Περιφέρεια για εκδόσεις Λευκωμάτων για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία του Ορεινού Βάλτου με θέματα την «Κοιλάδα και Πετρογέφυρα του Αχελώου», εκδόσεις φυλλαδίων, εκδόσεις πρακτικών του Β’ Διεθνούς Συνεδρίου, συμμετοχή σε Προ φεστιβαλικές Εκδηλώσεις το 2022 που περιλάμβαναν ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Πώς οι αρχαιότητες επιδρούν στην τέχνη», έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας art8 με θέμα «Αρχαία θέατρα Αιτωλοακαρνανίας στη δίνη του χρόνου». Τέλος, η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας δια του προέδρου και των μελών της συμμετείχε σε όλες τις δράσεις του «Δικτύου Παρατριχώνιων Φορέων για τη Φύση και τον Πολιτισμό» του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας, Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου (Ι.Δ.Ε.Α.Π.Θ.).

Ο Πρόεδρος δεν παράλειψε  να  απευθύνει εγκάρδιες ευχαριστίες στα μέλη και τους φίλους της Εταιρείας, για την εμπιστοσύνη τους στις  δράσεις και την αμερόληπτη υποστήριξη και τιμητική παρουσία  σε όλες τις εκδηλώσεις. Ευχαρίστησε  όσους δωρίσανε βιβλία και αρχειακό υλικό για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης. Ευχαρίστησε  για την μεγάλη δωρεά της αδελφής του αείμνηστου αρχαιολόγου Νικολάου Καπώνη, Βέρας, η οποία στη μνήμη του αδελφού της παραχώρησε υλικό από τη διδακτορική του διατριβή στην Εταιρεία.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Δήμαρχο κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, και στον Γενικό Γραμματέα κύριο Δημήτριο Τζιώλη για τη μέριμνά τους να επισκευαστεί και να βαφτεί ο χώρος της βιβλιοθήκης-εκθετηρίου της Εταιρείας. Επίσης τους αδελφούς Βοϊδή για τη σχεδίαση και εκτύπωση της πρόσκλησης της  εκδήλωσης και  τους δημοσιογράφους του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου για τη δημοσίευση και προβολή των δράσεων της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.  

Κατέληξε ευχόμενος ολόψυχα σε όλους ευτυχισμένη και δημιουργική χρονιά με υγεία. 


Μετά τον Πρόεδρο κύριο Σταμάτη χαιρέτισε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου. Ευχήθηκε Χρόνια Πολλά και μια καλή και ευτυχισμένη χρονιά για όλους. Αναφέρθηκε στις επιτυχίες της Αρχαιολογικής Εταιρείας που πολλές από τις επιδιώξεις της έχουν πάρει τον δρόμο τους, όπως το αρχαίο θέατρο Στράτου, οι αποθήκες Παπαπέτρου, η αναστύλωση του Στρατίου Διός και του σπιτιού του Σοχωρίτη. 

Ο επόμενος που χαιρέτησε την εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής του Νομού κύριος Σπήλιος Λιβανός. Ευχήθηκε καλή υγεία για όλους, καλή χρονιά και συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη της Εταιρείας για το σπουδαίο έργο που κάνουν τις τελευταίες δεκαετίες. Υπάρχει-είπε-μία πολιτιστική άνθηση στο Αγρίνιο σε όλα τα επίπεδα, ειδικά στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς έχομε εξελίξεις που όλοι ελπίζαμε ότι θα έρθουν, αλλά δεν ερχόντουσαν τα προηγούμενα χρόνια. Και τόνισε ότι ευχαριστεί προσωπικά τον Δήμαρχο Αγρινίου γιατί η συμβολή του είναι πολύ σημαντική σε αυτή την κατεύθυνση και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την κυρία Βικάτου που κοσμεί την Εφορία Αρχαιοτήτων του Νομού καθώς και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και  όλους τους αρχαιολόγους. Νομίζω-συνέχισε-ότι σιγά-σιγά το Αγρίνιο και η Αιτωλοακαρνανία καταλαμβάνουν στον Αρχαιολογικό χάρτη την θέση που τους αξίζει. Και εσείς στην Αρχαιολογική Εταιρεία μπορείτε να είσαστε ευτυχείς γιατί η συνδρομή σας ήτανε σπουδαία. Ευχήθηκε ξανά καλή χρονιά με υγεία για όλους.

Το μικρόφωνο πήρε στην συνέχεια ο λαλίστατος Δήμαρχος Θέρμου κύριος Σπυρίδων Κωνσταντάρας. Καλημέρισε και δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενος που μετά από 2-3 χρόνια ξαναβρίσκεται στον ίδιο χώρο. Συνεχάρη τον κύριο Σταμάτη καθώς και τον Δήμαρχο Αγρινίου για όλα αυτά που μεριμνούν και αγωνιούν για το πολιτιστικό αύριο της περιοχής. Ευχαρίστησε όλους για την στήριξη που παρέχουν στις πολιτιστικές δράσεις  του Δήμου Θέρμου, άλλωστε-είπε-είμαστε μία ενότητα Γεωγραφική, το Αγρίνιο στηρίζει το Θέρμο και το Θέρμο στηρίζει το Αγρίνιο. Συνεχάρη και καλημέρισε όλους, σας βλέπω-είπε- κάθε μέρα γιατί το Αγρίνιο είναι το επαγγελματικό  μου σπίτι και το Θέρμο είναι εκεί που ζω και αγωνίζομαι για τον τόπο και τον πολιτισμό. Καλή χρονιά, καλή δύναμη, ευχήθηκε κλείνοντας, σε όλους, στον Πρόεδρο και στο Δ.Σ.  

Ο κύριος Σταμάτης διάβασε Χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση η κυρία Μόλη Βότση Πρόεδρος του Συλλόγου Αγρινιωτών της Αθήνας. Φωτογραφίες και κείμενο για την κοπή της Βασιλόπιτας θα δημοσιευτούν στο προσεχές τεύχος του περιοδικού του Συλλόγου «Ρίζα Αγρινιωτών». 

Ο Πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον  Πανεπιστημιακό καθηγητή Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας κύριο Ιωάννη Νεραντζή (Αναπληρωματικό μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.) ο οποίος έκανε δωρεά στην εταιρεία ενός σπανίου συγγράμματος του 1937 του Γάλλου Ιστορικού Robert Flaceliere, πρώην μέλος της Γαλλικής σχολής Αθηνών, λέκτορος στο πανεπιστήμιο της Λυών με τίτλο Les Aitoliens a Delphes”, ( Οι Ατωλοί στους Δελφούς, Συμβολή στην ιστορία της κεντρικής Ελλάδας τον 3ο αιώνα π.Χ.)

Ο κύριος  Νεραντζής μίλησε για την μοναδικότητα του συγγράμματος του οποίου υπάρχει μόνο ένα έντυπο στην Αμερική. Πρότεινε η Αντιπρόεδρος κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά ως καθηγήτρια Γαλλικής να κάνει την μετάφραση από τα Γαλλικά και η Εταιρεία να αναλάβει την εκτύπωση. 

Ακόμα επέδωσε στην κυρία Νατάσα Σκιαδά, στην μνήμη του αείμνηστου Πατέρα της, την Διδακτορική του Διατριβή «Η χώρα των Αιτωλών. Συμβολή στη γεωπολιτική της οργάνωση. Αρχαιολογική και Ιστορικο-Γεωγραφική έρευνα» (2001 [2003]). Εκδόσεις Ίφιτος, Αγρίνιον, [2003].

Ο Κύριος Σταμάτης αποδέχθηκε την δωρεά του καθηγητού και τον ευχαρίστησε θερμά. Οι παραβρισκόμενοι στην αίθουσα καλεσμένοι χειροκρότησαν τον κύριο Νεραντζή για την ευγενή χειρονομία του.


Ακολούθως στο βήμα πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος του Συνδέσμου  Φιλολόγων  Αιτωλοακαρνανίας, συγγραφέας  και διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου κύριος Ηλίας (Λίνος) Υφαντής.  Ευχαρίστησε την Αρχαιολογική Εταιρεία γιατί ήταν η μόνη που στάθηκε απέναντι στο να φύγει το τμήμα της Ιστορίας και Αρχαιολογίας από την πόλη του Αγρινίου. Θα πρέπει όλοι να το γνωρίζουν αυτό κατέληξε. Πολλοί χειροκρότησαν τον κύριο Υφαντή.

Ο επόμενος και τελευταίος ομιλητής ο κύριος Παύλος Θεοδωρίδης ευχήθηκε καλή χρονιά και πρότεινε όταν γίνει το Μουσείο Καπνού κοντά στην αερογέφυρα να πάρει το όνομα «Νίκος Σκιαδάς» γιατί ο εκλιπών Πρόεδρος της Εταιρείας αν και άρρωστος τα τελευταία χρόνια έκανε πολλούς αγώνες για την ίδρυση του μουσείου.

Ο Πρόεδρος αφού ευχήθηκε καλή χρονιά για όλους προχώρησε στο κόψιμο της Βασιλόπιτας. Έτοιμα κομμάτια μοιράστηκαν σε όλους τους καλεσμένους και το τυχερό νόμισμα  βρήκε η κυρία  Πιπίνα Μποκόρου, κόρη του Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.


Στην πετυχημένη εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Αγρινιώτες και Αγρινιώτισες, μεταξύ αυτών που με την παρουσία τους την τίμησαν είναι και οι παρακάτω.

Ο κύριος Σπήλιος Λιβανός, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην Υπουργός. Ο κύριος  Γεώργιος Παπαναστασίου, Δήμαρχος Αγρινίου. Ο κύριος Σπυρίδων Κωνσταντάρας, Δήμαρχος Θέρμου. Ο κύριος  Tζιώλης Δημήτριος, Γενικός Γραμματέας Δήμου Αγρινίου. Οι κύριοι  Κωνσταντίνος Ζώης, Παναγιώτης Μαρνέζος, Βασίλειος Φωτάκης  και Γεώργιος Καραμητσόπουλος, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Αγρινίου. Ο κύριος Νικόλαος Καζαντζής, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου. Ο κύριος  Λευτέρης Τηλιγάδας, Επικεφαλής Παράταξης "Ανυπότακτο Αγρίνιο" και μέλος του Δ.Σ. της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Η κυρία  Κωνσταντίνα Κατσαρή, πρώην Αντιδήμαρχος Αγρινίου και Περιφερειακή Σύμβουλος. Η κυρία  Βαγγελιώ Κραβαρίτη, Δημοτική Σύμβουλος Αγρινίου. Η κυρία  Χριστίνα Φούντζουλα, Πολιτευτής Ν.Δ. Νομού  Αιτωλοακαρνανίας. Ο κύριος  Κωνσταντίνος Λιούπρας, Πρόεδρος Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας. Ο κύριος Παύλος Θεοδωρίδης, Μέλος Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ. Ο κύριος  Παναγιώτης Τσιχριτζής. Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Ο κύριος  Ιωάννης Βαϊνάς, πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Νομάρχης και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας. Η κυρία  Πιπίνα Μποκόρου, κόρη του Ιδρυτή και πρώτου Προέδρου της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Αγωνιστού της Αντίστασης, εφευρέτου, (κατείχε αξιόλογα διπλώματα ευρεσιτεχνίας) και συγγραφέα Ιστορικών Βιβλίων για τον τόπο της Αιτωλοακαρνανίας, αειμνήστου  Θωμά Δ. Μποκόρου.[i] Η κυρία Μαρία Τσούτσου, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του "Παναγία Ελεούσα".  Ο κύριος  Ηλίας Ντζάνης, πρώην Διευθυντής του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου, Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού, Περιβαλλοντικού, Μορφωτικού Συλλόγου Παντάνασσας "Πυγμαίος ο Τριχώνιος". Η κυρία  Μαίρη Χρυσικοπούλου, Ιδρύτρια και  Πρόεδρος Λαογραφικού Μουσείου και Συλλόγου Γυναικών, (η κυρία Μαίρη είναι η μόνη εν ζωή από τα ιδρυτικά μέλη του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Κωσταντίνος Χατζόπουλος το 1959). Η κυρία  Βασιλική Καραπαπά, Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Αιτωλοακαρνανίας. Η κυρία Μαρία Ψηλού, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου "Χρήστος Καπράλος". Ο κύριος Κωνσταντίνος Λιούπρας, Πρόεδρος του Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας. Η κυρία  Σοφία Υφαντή, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημιουργικότητας, Έρευνας, Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου. Ο κύριος  Παναγιώτης Καλτσάς, από την ομάδα της art8. Ο κύριος Βασίλης Ντελής πρώην Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου (1995-2007) και συγγραφέας της «Ιστορίας του Ορειβατικού Συλλόγου Αγρινίου». Ο διακεκριμένος Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Σχισμένος με την επίσης Οδοντίατρο σύζυγό του κυρία  Έφη και τον Ορθοδοντικό γιό τους Χρήστο Σχισμένο. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου  Φιλολόγων  Αιτωλοακαρνανίας, συγγραφέας  και διευθυντής του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου κύριος Ηλίας (Λίνος) Υφαντής.  Ο Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Νομού Αιτωλ/νίας λογοτέχνης/ποιητής κύριος Γεώργιος Σαψάκης. Η κυρία  Ευγενία Καπράλου-Γιαννούτσου, ανιψιά του καταξιωμένου Αγρινιώτη γλύπτη του 20ου αιώνα Χρήστου Καπράλου. Η κυρία Δήμητρα Κων. Μαραγιάννη-Ντόβα, Ιατρός Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος (κόρη του αείμνηστου Κώστα Μαραγιάννη, συμβολαιογράφου και πολυγραφότατου συγγραφέα). Ο γιατρός κύριος Κωνσταντίνος Μιχ. Ντόβας, απόγονος των Ντοβαίων Αγωνιστών του Ζυγού. Ο Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Παλμός Αιτωλοακαρνανίας κύριος Θεόδωρος Σβέρκας. Η  κυρία Ειρήνη Τριανταφύλλου καθηγήτρια Αγγλικής φιλολογίας και συγγραφέας. Η κυρία Δήμητρα Τσιρώνη, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Τμήματος Αγρινίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Η κυρία Κατερίνα Κιτσάκη, Δικηγόρος, Πολιτεύτρια ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Οι κυρίες Μαρία Τσαμπάζη και Μαρία Χρονοπούλου, μέλη του Δ.Σ. του "Εργαστηρίου Παναγία Ελεούσα".

Όλοι οι φίλοι της Αρχαιολογικής Εταιρείας προσδοκούν στις επόμενες δύο εκδηλώσεις. Στο κοντινό Παναιτώλιο σε 20 περίπου ημέρες και τέλος Μαίου στον Άγιο Κωνσταντίνο, που από δεκαετίες  είναι ενσωματωμένος με την πόλη του Αγρινίου.  





[i] (Ο αείμνηστος Θωμάς Μποκόρος και ο γράφων-μαθητής τότε-1965-66-67, με ένα 50αρι μηχανάκι Ζούνταπ, γυρίζαμε στους χωματόδρομους στα περίχωρα του Αγρινίου και «τραβούσαμε» φωτογραφίες με Ρωσικές μηχανές Ζενίθ, από πνιγμένες στα βάτα «αρχαίες πέτρες» και κρατούσαμε σημειώσεις, σε πακέτα τσιγάρων σκέτων, πλακέ σχήματος, ιδανικά για σημειώσεις «επί του πεδίου» και στην επιστροφή ο Θωμάς στο μαγαζί του-καθαριστήριο-δίπλα στην πλατεία Μπέλλου, αρχές της Πάνου Σούλου, τα καθαρόγραφε σε σημειωματάρια. Αργότερα κατάφερε κόντρα σε πολλές αντιξοότητες να εκδώσει τα  τρία τομίδια,  «Αιτωλία Ακαρνανία» (Ι) το 1968, «Η Χώρα των Φαιάκων» (2ο βιβλίο) το 1969 & «Αιτωλία-Ακαρνανία» (Αχελώος-Στράτος & τάφος του Οδυσσέως)-3ο βιβλίο-το 1969.)

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”