Εκδήλωση τιμής & μνήμης στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου για τους Ηρωικά Πεσόντες Πιλότους

 

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης τίμησε τους ντόπιους Ηρωικά πεσόντες πιλότους, πρωτοστατώντας και συμμετέχοντας στην εκδήλωση για την γιορτή της Ελληνικής Αεροπορίας στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου. 

Οι μαθητές με τον Διευθυντή του Σχολείου κύριο Γεώργιο Πιτταροκοίλη και τους Δασκάλους τους, το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου, εορτής των Αγίων Ταξιαρχών, προσήλθαν στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου όπου ο εφημέριος της ενορίας Μεγάλης Χώρας αιδεσιμότατος πατέρας Κοσμάς Τσιτσιβός τέλεσε την Θεία Λειτουργία.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους δύο πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας που έπεσαν Ηρωικά στο καθήκον τους προασπιζόμενοι την Ελευθερία της Χώρας μας. Οι δύο πιλότοι είναι ο Επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος και ο Υποσμηναγός Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης.

Ακολούθως ο Δάσκαλος του 3ου Δημοτικού Σχολείου κύριος Δημήτριος Μπορμπότσιαλος μίλησε για την γιορτή της Αεροπορίας και αναφέρθηκε με πολλές άγνωστες στους πολλούς ιστορικές πληροφορίες.

(Περίληψη από τον εμπεριστατωμένο λόγο του Δασκάλου, καθώς και βιογραφικά των δύο Πιλότων ακολουθούν πιο κάτω).

Στην  Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και πορεία των μαθητών προς τις προτομές των Πιλότων, συμμετείχαν ο κύριος Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλης Χώρας κύριος Γρηγόριος Χασιώτης και κάτοικοι της περιοχής.

Ακολούθησε πορεία, με τους μαθητές να κρατούν την Ελληνική Σημαία, προς τις προτομές των άξιων και Αθάνατων παιδιών της Μεγάλης Χώρας. Εκεί κατέθεσαν πάνω στην Ελληνική σημαία  από ένα κλαδί Δάφνης, σύμβολο δόξας και τιμής. Η εκδήλωση ήταν λιτή αλλά με μεγάλη βιωματική αξία  και συναισθηματική φόρτιση για όλους όσους παραβρέθηκαν.

Ακολουθεί περίληψη ομιλίας Δάσκαλου κυρίου Δημητρίου Μπορμπότσιαλου.

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία στις 8 Νοέμβρη τιμά την Σύναξη των Αρχαγγέλων με προεξέχοντας τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει προστάτη της τον Αρχάγγελο Μιχαήλ από την 11η Ιουνίου 1954.

Η ιστορία της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ξεκίνησε το 1911, συμμετείχε στους Βαλκανικούς πολέμους, και στην εκστρατεία στην Μικρά Ασία.

Στον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο του 1940-41 πολέμησε ηρωικά απέναντι σε υπεράριθμη δύναμη αεροσκαφών καθώς και κατά της Γερμανικής εισβολής που ακολούθησε.

Μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ιταλό-Γερμανούς τα αξιόμαχα αεροπλάνα επανδρωμένα με Έλληνες πιλότους συμμετείχαν σε επιχειρήσεις των Συμμάχων μας κατά του Άξονα στην Αφρική και αργότερα στην κατάληψη της Ιταλίας.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και την λήξη του Εμφυλίου, η Ελληνική αεροπορία άρχισε να ανακάμπτει και να αναβαθμίζεται.

Στα ειρηνικά χρόνια που ακολούθησαν η αεροπορία μας πέρα από την προάσπιση των συνόρων της χώρας από κάθε εχθρική επιβουλή, συμμετείχε και σε σημαντικές κοινωνικές δραστηριότητες, όπως είναι οι διασώσεις ασθενών, οι έρευνες διάσωσης σε στεριά και θάλασσα και πολλά άλλα.

Πολλοί πιλότοι μας και προσωπικό έπεσαν ηρωικά όλα αυτά τα χρόνια, θυσιασμένοι για την προάσπιση των Ιδανικών της χώρας μας. Δόξα και τιμή για τα άξια Ελληνόπουλα».

Βιογραφικά των 2 πιλότων.

Ο Κωνσταντίνος Καραθάνος γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1969. Από την σχολή Ικάρων αποφοίτησε στις 31 Μαΐου 1991 με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού. Τοποθετήθηκε σε διάφορες βάσεις όπου τελειοποίησε την εκπαίδευσή του. Συμπλήρωσε κοντά 2 χιλιάδες ώρες πτήσεως, υπηρέτησε σαν αρχηγός μοίρας αεροσκαφών, εκπαιδευτής και δοκιμαστής αεροσκαφών.

Στις 15 Ιουνίου 2004, ενώ βρισκόταν σε διατεταγμένη αποστολή υπεραυξημένου κινδύνου, το αεροσκάφος F–4E  κατέπεσε και συνετρίβη στην ορεινή περιοχή Κελάρια Παρνασσού. O επισμηναγός Κωνσταντίνος Καραθάνος έχασε τη ζωή του, καθώς και ο συγκυβερνήτης Εμμανουήλ Σεβαστάκης. Ήταν έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.

Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης γεννήθηκε την 7η Νοεμβρίου 1969. Αποφοίτησε από την σχολή Ικάρων τον Ιούνιο του 1993 με τον βαθμό του Ιπτάμενου Ανθυποσμηναγού. Το 1993 απέκτησε το πτυχίο εκπαιδευτή εδάφους. Έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης πτήσεως, όταν το αεροσκάφος F–4E, του οποίου ήταν κυβερνήτης, κατέπεσε στην Αντίκυρα Βοιωτίας στις 18 Μαΐου 2000. Μαζί του σκοτώθηκε και ο συγκυβερνήτης, υποσμηναγός Πολύκαρπος Μουχτούρης. Προσπάθησε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο να αποτρέψει την πτώση του αεροσκάφους σε κατοικημένο μέρος.

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι υπερήφανη για τους δύο αεροπόρους της. Υπερήφανοι μπορούν  να είναι και οι δικοί τους άνθρωποι για την συνέπεια και το ήθος τους.

Αιωνία η μνήμη τους!

 A.K.K.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.