Απονομή Βραβείων σε εκθέτες της «Εθνικής Συναγωνιστικής Φιλοτελικής Έκθεσης» στο Αγρίνιο

 Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου σε αίθουσα διαλέξεων/παρουσιάσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου, πρώην κτήριο Δημοτικής Αγοράς, έγινε η απονομή στους βραβευμένους εκθέτες που συμμετείχαν στην «Εθνική Συναγωνιστική Φιλοτελική Έκθεση».

 Η έκθεση διοργανώθηκε από την Φιλοτεχνική Εταιρεία Αγρινίου και διήρκεσε από τις 5 έως τις 12 Νοεμβρίου γιορτάζοντας έτσι τα 50 Χρόνια της.

Στην μία εβδομάδα που έμεινε ανοιχτή στο κοινό, την επισκέφθηκαν πολλές εκατοντάδες Αγρινιωτών, αλλά και από άλλα μέρη της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.

Οι συμμετέχοντες, άνω των πενήντα εκθετών, ήρθαν και παρέμειναν-οι περισσότεροι-στην πόλη. Τις ώρες που λειτουργούσε η έκθεση ξεναγούσαν τους επισκέπτες. Εξηγούσαν με λεπτομέρειες και πολλές άγνωστες ιστορικές πληροφορίες για γεγονότα του παρελθόντος. Τα οποία έγιναν η αφορμή για την έκδοση καταπληκτικών σειρών γραμματοσήμων τα τελευταία 160 χρόνια.

Τα εκθέματα ήταν τόσο πολλά και χρειάστηκαν και οι δύο μεγάλες αίθουσες του Πολιτιστικού κέντρου-γλυπτοθήκη & πινακοθήκη-για να χωρέσουν.

Εκτέθηκαν χιλιάδες άγνωστα στους πολλούς γραμματόσημα και μία επίσκεψη δεν αρκούσε για να τα δει ο επισκέπτης. Το κάθε γραμματόσημο κρύβει τόσες πολλές πληροφορίες που μόνο αυτός που κοπίασε να το βρει και να το προσθέσει στην συλλογή του κατέχει τις περισσότερες. Σε κάθε επίσκεψη στην έκθεση ανακαλύπτει κανείς πράγματα που δεν τα φαντάζεται!

Αλλά ας πάμε στα περί βραβεύσεως των εκθεμάτων. Πράγμα που δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η αρμόδια επιτροπή που συνήλθε για αυτόν τον σκοπό μελέτησε όλες τις συμμετοχές τις προηγούμενες ημέρες. Βαθμολόγησαν σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν την αξιολόγηση των εκθεμάτων και βαθμολόγησαν αρμοδίως. Παρατηρητής στην έκθεση ήταν ο κύριος Κώστας Χαζάπης. Την επιτροπή αποτελούσαν οι κριτές Κύριοι Γεώργιος Θωμαρέης Πρόεδρος, Αλέξης Σαββόπουλος Γραμματέας, Νικόλαος Μαλλούχος, Αθανάσιος Πάσχος και  Νικόλαος Καρνιαουτάκης.

Ακολουθώντας το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναρτήθηκαν στον χώρο της εκθέσεως (γλυπτοθήκη), σε κοινή θέα την παραμονή της λήξεως, δηλαδή στις 11 Νοεμβρίου το πρωί. Το βράδυ της ίδιας ημέρας-Παρασκευής-σε μία κατάμεστη αίθουσα σε άλλη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου έγινε η βράβευση των εκθεμάτων.

Το Μεγάλο βραβείο Διακεκριμένης Τάξης απονεμήθηκε στον κύριο Ιωάννη Νταή για το δίτομο έργο του «Οι σφραγίδες των ελληνικών ταχυδρομικών γραφείων (από την προγραμματοσημική εποχή έως την 01.01.2001)». Το έργο αυτό είναι γραμμένο στα Ελληνικά και έχει δίγλωσση εισαγωγή (και Αγγλικά).  Έχει συνολικά 1.235 σελίδες. Είναι εκδόσεως Α. Καραμήτσου.

Το Μεγάλο Βραβείο Συναγωνιστικής Έκθεσης απονεμήθηκε στον κύριο Αλέξανδρο Γαληνό για τα εκθέματά του με τίτλο «Η Αγροτική Ταχυδρομική Υπηρεσία στην Ελλάδα, (1843-20ος Αιώνας)».

Βραβεία πήραν οι παρακάτω πέντε συλλέκτες για τα εκθέματά τους.

Ο Δημήτριος Χαρατσής, τίτλος εκθέματος: «Οι εκδόσεις γραμματοσήμων της Βασίλισσας Βικτωρίας, 1880-1896».

Ο Ιωάννης Σκαρμούτσος, (Πρόεδρος της Φ.Ε.Αγρινίου), τίτλος εκθέματος: «Ταχυδρομική ιστορία Αιτωλοακαρνανίας 1840-1950».

Ο Ανδρέας Νικολαΐδης, τίτλος εκθέματος: «Ταχυδρομική ιστορία του Πόντου μέχρι το 1923».

Ο Γεώργιος Περίν, τίτλος εκθέματος: «Δωδεκάνησα-Ιταλικά Πολιτικά Ταχυδρομεία 1912-1945».

Και ο Χρήστος Γκίκας, τίτλος εκθέματος: «Το θείο ποτό».

Τα εκθέματα, οι μη γνώστες των φιλοτεχνικών θεμάτων είναι πολύ δύσκολο να τα «ταξινομήσουν» και να τα αξιολογήσουν. Για τους μη κορυφαίους συλλέκτες, που επισκέφθηκαν την έκθεση στο Αγρίνιο, όλα τα εκθέματα αξίζουν να βραβευτούν! Και αυτή είναι η αλήθεια! Όλα μα όλα τα γραμματόσημα και η έκδοσή τους σε συνδυασμό με εποχές ειρήνης, πολέμου, λοιμού (επιδημίες), καταστροφών, λιμού (πείνας), σεισμών, και πολλών άλλων γεγονότων, συνθέτουν μία πολύπλευρη ιστορία της Ελλάδας και του Κόσμου.

Οι φάκελοι που χρησιμοποιήθηκαν για αλληλογραφία, και οι  σφραγίδες που τέθηκαν σε αυτούς, δίνουν τον χαρακτήρα της κάθε εποχής, και μεταφέρουν στις μέρες μας εικόνες από το παρελθόν.

Κάθε άνθρωπος που επισκέφθηκε την έκθεση απέκτησε μικρή ή μεγάλη γνώση. Ιδιαίτερα ωφέλιμη ήταν για τα νέα παιδιά που οι γονείς τους ή από μόνα τους πέρασαν τις εισόδους και αντίκρυσαν τα τόσο πλούσια και θαυμάσια εκθέματα.

Μακάρι στην πόλη του Αγρινίου να διοργανώνονται παρόμοιες εκθέσεις. Έτσι το πολιτιστικό επίπεδο της μεγαλύτερης πόλης της Δυτικής Ρούμελης γίνεται ακόμα υψηλότερο και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα θα έρχονται εδώ, όχι μόνο για τα πανέμορφα τοπία με τις πολλές λίμνες ποτάμια και βουνά, αλλά και για τα πολιτιστικά γεγονότα.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε χάρις στις ατέλειωτες ώρες προετοιμασίας της Οργανωτικής Επιτροπής της Φιλοτελικής Εταιρείας που αποτελείται από τους κυρίους Ιωάννη Σκαρμούτσο Πρόεδρο, Ευάγγελο Καρρά υπεύθυνο Εκθεμάτων, Νικόλαο Αγγελόπουλο Γενικό Γραμματέα, Γεώργιο Καμμένο Υπεύθυνο Οικονομικών και Παναγιώτη Καλαντζή Υπεύθυνο site Φ.Ε.Α. και επικοινωνίας. 

Ο κύριος Παντελής Σκύλος, Υπεύθυνος Συντονισμού ΕΛΤΑ, παραβρέθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή στην έκθεση στο Αγρίνιο. Με την ειδικά κατασκευασμένη σφραγίδα του Συλλεκτικού τμήματος των Ελληνικών Ταχυδρομείων, σφράγιζε τους φακέλους που πολλοί επισκέπτες προμηθεύτηκαν από την Γραμματεία της Εταιρείας.

Ο κύριος Σκύλος έγινε και αποδέκτης ενός δικαίου παραπόνου δεκάδων εκθετών και επισκεπτών. Περιηγήθηκαν την πόλη του Αγρινίου συλλέκτες και δεν βρήκαν να αγοράσουν κάρτ ποστάλ της πόλης! Ούτε στις υποδοχές των ξενοδοχείων που διέμειναν ούτε στα περίπτερα…Όλοι οι επισκέπτες επιθυμούν να έχουν σε κάρτες τις ομορφιές της πόλεως που έμειναν για λίγο ή πολύ. Ειδικά οι άνθρωποι που ταξίδεψαν από την Κύπρο και μακρινές πόλεις της χώρας μας θέλανε να πάρουν κάρτες, να κολλήσουν σε αυτές τα απαραίτητα γραμματόσημα και να τις σφραγίσουν με την αναμνηστική σφραγίδα των ΕΛΤΑ, (μοναδική και μόνο για την περίοδο της έκθεσης). Όλοι θέλανε να στείλουν κάρτες στους φίλους τους συλλέκτες, από την πόλη όπου γιορταζότανε τα 50 Χρόνια της Φιλοτελικής Εταιρείας. Ας ελπίσουμε ότι θα ξανά-κυκλοφορήσουν  κάρτες στην πόλη! Μέχρι τότε ας έχομε στην μνήμη μας τις παλιές νοσταλγικές των περασμένων δεκαετιών. Αυτές που πολλοί επισκέπτες θαύμασαν στα πλαίσια που φιλοξένησαν την συλλογή του πρώην Προέδρου κυρίου Χαράλαμπου Δημάδη.

Η «Εθνική Συναγωνιστική Φιλοτελική Έκθεση» στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε χάρις στην στήριξη από τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Τα ΕΛΤΑ και τους χορηγούς.

Όλους τους παραπάνω και τους δωρητές ευχαρίστησε ο Πρόεδρος κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος στα εγκαίνια αλλά και στην απονομή των βραβείων.

Απόστολος Κων. Καρακώστας    














































Απόστολος Κων. Καρακώστας      

 

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”