Κέντρο Διά Βίου Μάθησης, η μεγάλη του προσφορά στην κοινωνία του Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Διαβάζομε ταχτικά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, για «Ενημέρωση για τα προγράμματα του Κ.Δ.Β.Μ. Αγρινίου», «Υποβολή αιτήσεων στο Κ.Δ.Β.Μ.», «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος στα τμήματα του Κ.Δ.Β.Μ.», «Πρόγραμμα μαθημάτων στο Κ.Δ.Β.Μ.», «Προγράμματα επιμόρφωσης», «Εκπαίδευση Ενηλίκων στα Κ.Δ.Β.Μ.» και άλλες παρεμφερείς ανακοινώσεις.

Παρατήρησα ότι κανείς δεν έχει γράψει για την αποπεράτωση των προγραμμάτων αυτών και για την ωφελιμότητά τους στους εκπαιδευόμενους ενήλικες πολίτες.

Προσωπικώς έχω συμμετάσχει τα τελευταία οκτώ χρόνια σε πολλά σεμινάρια που το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης στο Αγρίνιο διοργανώνει. Θα μεταφέρω εδώ κάποιες από τις εντυπώσεις μου σχετικά. 

Πριν την «εποχή» του κορονοϊού τα μαθήματα γινότανε με φυσική παρουσία των εκπαιδευόμενων σε αίθουσες. Απογευματινές ώρες συνήθως και με μεγάλη προσέλευση χωρίς πολλές απουσίες, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μαθημάτων. Οι εκπαιδευτές πέρα από την επιστημονική τους γνώση διαθέτουν και άριστη κοινωνική και ευγενική συμπεριφορά καθώς και μεγάλη κατανόηση για πιο ηλικιωμένα από τους ίδιους άτομα. Διδάσκουν με μεγάλη υπομονή και με πολλές επαναλήψεις σε ορισμένα «δύσκολα» στην κατανόηση θέματα, κυρίως ηλεκτρονικών. Μεταδίδουν επιστημονική γνώση σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, σε άτομα που έχουν αποχωρίσει από τα μαθητικά θρανία πριν πολλές δεκαετίες. Οι διδασκόμενοι απορροφούν την σύγχρονη γνώση και η διαφορά φαίνεται όσο προχωράνε οι ώρες διδασκαλίας. Σιγά-σιγά όλοι μαζί γίνονται μία ομάδα. Όταν κάποτε τα μαθήματα τελειώνουν όλοι τους επιθυμούν μία τελευταία συνάντηση με τον «Δάσκαλό» τους, πριν ο καθένας τραβήξει τον δρόμο του. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν θα χρησιμοποιηθούν στα επαγγέλματά τους και οι βεβαιώσεις παρακολούθησης που λαμβάνουν μετά την αποπεράτωση των μαθημάτων θα είναι ένα επιπρόσθετο πιστοποιητικό. Και σίγουρα  αυτό θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο στην επαγγελματική τους πρόοδο και ποιοτική καλυτέρευση της απόδοσής τους στους τομείς των δραστηριοτήτων τους.

Τα τελευταία χρόνια με κύρια αιτία την πανδημία κάποια από τα σεμινάρια γίνονται διαδικτυακά. Είναι αυτός ο τρόπος πολύ ασφαλής αλλά και πολύ οικονομικός. Πολλοί συμμετέχοντας στα δια ζώσης μαθήματα ήταν αναγκασμένοι να διανύουν πολλά χιλιόμετρα για να κατέβουν στην πόλη του Αγρινίου. Και με τις τιμές των καυσίμων στα ύψη η ωφελιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Αλλά και για τους κατοίκους του Αγρινίου η προσέλευση στα μαθήματα και η επιστροφή σπίτι τρώει κατά μέσο όρο μία ώρα. Και φυσικά μέσω του υπολογιστή-τάμπλετ ή κινητού, ο κάθε σπουδαστής βρίσκεται στον χώρο του έχοντας την σπιτίσια άνεσή του.

Θα περιγράψω με λίγα λόγια την τελευταία εκπαίδευση του Κ.Δ.Β.Μ. Αγρινίου στο πρόγραμμα «Ηλεκτρονική εφημερίδα» διάρκειας 50 ωρών όπου συμμετείχα.

Ακολουθώντας με απλά βήματα τις οδηγίες του ΚΔΒΜ,  που όλοι λάβαμε με e-mail λίγες μέρες πριν την έναρξη, μέσα από την ειδική πλατφόρμα zoom «βρεθήκαμε» και γνωριστήκαμε με τον εκπαιδευτή μας.

Είναι καθηγητής Φυσικός-Οικονομολόγος-Πληροφορικός Ειδ. Αγωγής M.Sc. Δικτ Υπολογιστική-Ηλ Εμπόριο-Εκπαιδευτής Ενηλίκων και εργάζεται σαν καθηγητής στην μακρινή από το Αγρίνιο Νίσυρο των Δωδεκανήσων. Από εκεί τα απογεύματα Τετάρτης και Πέμπτης, μισό Φλεβάρη, τον Μάρτη και μισό Απρίλη μας καθοδήγησε με ζήλο στην δημιουργία της Ηλεκτρονικής εφημερίδας. Μεγάλη σύμπτωση ήταν ότι στο ίδιο κτήριο του γυμνασίου Νισύρου, υπηρέτησε σαν καθηγήτρια πρωτοδιορισμένη πριν κάποια χρόνια, μία Αγρινιώτισσα που συμμετείχε στην τηλεκπαίδευση!    

Μας συστήθηκε και σαν πρώτη ενέργεια μας οργάνωσε μέσω του Viber σε μια ομάδα. Ο κάθε εκπαιδευόμενος είπε δυο λόγια για τον εαυτό του και την εργασία του. Ανταλλάξαμε ηλεκτρονικές διευθύνσεις μαζί του. Πήρε παρουσίες-είμασταν 17 μαζί με τον δάσκαλο. Η πρώτη ώρα και ημέρα μαθήματος κύλησε χωρίς να την καταλάβομε. Από την πρώτη στιγμή το μάθημα της δημιουργίας ηλεκτρονικής εφημερίδας έδειξε ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Και η αλήθεια είναι ότι στους επόμενους δυο μήνες κάθε μάθημα πρόσθετε περισσότερη γνώση και άνοιγε καινούργιες σελίδες στην «εφημερίδα» της τάξης! Ο κάθε εκπαιδευόμενος έφτιαξε δική του «εφημερίδα» και όλοι μαζί εμπλουτίζαμε με ιδέες, φωτογραφίες, κείμενα, ειδήσεις την «κεντρική» εφημερίδα, που ο δάσκαλος προς τιμή των Αγρινιωτών σπουδαστών την ονόμασε «Αγρίνιο νιούς», μη γνωρίζοντας ότι ήδη υπάρχει το Agrinio News από πολλά χρόνια!

Στο τελευταίο μάθημα που κάναμε όλοι μας οι εκπαιδευόμενοι ευχαριστήσαμε τον δάσκαλό μας τον Μπάμπη, που μέσα από τα μαθήματα, τους διαλόγους μαζί του, την ενημέρωση που μας έκανε ανελλιπώς στα κινητά μας, και την καλοσυνάτη του συμπεριφορά γίναμε φίλοι του. Όλοι ανταλλάξαμε υποσχέσεις για διατήρηση επαφής μαζί του. Και μας υποσχέθηκε την βοήθεια και συνδρομή του σε τυχόν προβλήματα θα αντιμετωπίζαμε με τις «ηλεκτρονικές μας εφημερίδες»! Πρόσφατα μας ευχήθηκε για τις «πολυπόθητες» βεβαιώσεις που λάβαμε! Δυστυχώς λόγω της απόστασης δεν μπορούμε να συναντηθούμε για έναν καφέ μαζί του, αλλά μας υποσχέθηκε αν ποτέ περάσει από το Αγρίνιο θα ήθελε πολύ να μας συναντήσει κάπου εκεί στην όμορφη περιοχή του σταθμού του τρένου, όπου και τα γραφεία του Κ.Δ.Β.Μ. Ας ελπίζομε ότι όταν θα έρθει στην πόλη θα έχει διαμορφωθεί και διακοσμηθεί η οδός Μαβίλη, όπως έχει προγραμματιστεί, με πράσινο και με τις προτομές των ευεργετών του Αγρινίου.

Με κάποια καθυστέρηση λόγω καλοκαιριού όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα   «Ηλεκτρονική εφημερίδα [50 ώρες, τηλε-εκπαίδευση]» λάβαμε τις βεβαιώσεις παρακολούθησης των μαθημάτων.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους φορείς που συνεργάζονται για να οργανωθούν και διεξαχθούν, με επιτυχία κάθε φορά, τα επιμορφωτικά προγράμματα του Κ.Δ.Β.Μ.

Και θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το Κ.Δ.Β.Μ. στεγάζεται στο παλιό και διατηρητέο κτήριο του  πρώην σταθμού του τρένου στην οδό Μαβίλη στο Αγρίνιο. Τα προσφερόμενα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν ενήλικες ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Για κάθε πληροφορία αποταθείτε  στο τηλέφωνο: 26413-60685 (Υπεύθυνος Παναγιώτης Τούρκας). Email: k.diavioumathisis@agrinio.gr

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό του καθηγητή μας Χαράλαμπου Παπαχαραλάμπους καθώς και φωτογραφία του, (με την έγκρισή του). 

Χαράλαμπος Παπαχαραλάμπους. Φυσικός-Οικονομολόγος-Πληροφορικός Ειδ. Αγωγής M. Sc. Δικτ. Υπολογιστική-Ηλ. Εμπόριο. Εκπαιδευτής Ενηλίκων.

Γεννήθηκε στις Σέρρες. Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Σερρών. Σπούδασε: Special Education στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών MBA - Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στις Σέρρες. Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων / ΔΙ.ΠΑ.Ε.  Δικτυακή Υπολογιστική - Ηλεκτρονικό Εμπόριο στο M.Sc in Advanced IT and Tele-communication systems.  Physics Department στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Εργάσθηκε σαν δάσκαλος στην εταιρεία ΙΔΕΚΕ-ΓΓΔΒΜ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ. Καθηγητής Φυσικής στο Μουσικό Σχολείο Σερρών. Καθηγητής Φυσικής στο 1o ΕΠΑΛ ΣΕΡΡΩΝ. Ειδικός εκπαιδευτικός καθηγητής στο Δημοτικό σχολείο Κοίμησης Σερρών, και στο Μουσικό σχολείο Δράμας. Καθηγητής στο Παλλατίδειο Σιδηροκάστρου. Καθηγητής στην Νίσυρο.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.