Εορτασμός της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου.

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. Φωτογραφίες Δ. Νταβαρίνος-Κ. Ντάϊκος

Όπως κάθε χρόνο τα τελευταία 15 χρόνια, έτσι και φέτος το βράδυ της Παρασκευής ξημερώματα Σαββάτου 1ης Οκτώβρη, τελέσθηκε με θρησκευτική κατάνυξη Ιερά Αγρυπνία για την Παναγία της Γοργοϋπηκόου, στον Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου.



Με μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών κατοίκων της Μεγάλης Χώρας και της ευρύτερης περιοχής, τιμήθηκε η Υπεραγία Θεοτόκος της οποίας η θαυματουργή εικόνα βρίσκεται στην  Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Δοχειαρίου, στο Άγιο Όρος εδώ και πολλούς αιώνες.



Μαζί με τον δραστήριο εφημέριο της ενορίας αιδεσιμότατο Πατέρα Κοσμά Τσιτσιβό συμμετείχαν στην Αγρυπνία οι σεβαστοί Πατέρες, εφημέριοι στην περιοχή, Ιωάννης Κολοβός, Νικόλαος Αποστολόπουλος, Φώτιος Σοφρώνης και Δημήτριος Πατσιαλός ο οποίος μίλησε για την Παναγία την Γοργοϋπήκοο, της οποίας η Εικόνα κοσμεί το αριστερό προσκυνητάρι του Ναού.

Οι εξαίρετοι Ιεροψάλτες κύριοι Λεωνίδας Γαρουφαλής, Κωνσταντίνος Καραχάλιος , Θεόδωρος Αυγέρης και Ιωάννης Τασολάμπρος, έψαλαν κατανυκτικά στα αναλόγια. (το θαυμάσιο απολυτίκιο της Παναγίας Γοργοϋπηκόου παραθέτετε στο τέλος του κειμένου).


Στο τέλος τελέσθηκε μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά για τούς εννέα μήνες από την εκδημία του. Ο Μακαριστός ποιμενάρχης αγαπούσε ιδιαίτερα την κοινότητα και πάντα έδινε τις ευλογίες και ευχές του τα προηγούμενα χρόνια, για την τέλεση της Αγρυπνίας στην Μεγάλη Χώρα.

Στους προσκυνητές με το πέρας της  ακολουθίας προσφέρθηκε, από τις κυρίες της Ενορίας κέρασμα που ετοίμασαν οι ίδιες, στο προαύλιο του Ι.Ν. Αποστόλου Παύλου και στην παρακείμενη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Να θυμίσουμε εδώ ότι το έτος 1568 χτίστηκε και τοιχογραφήθηκε ο κεντρικός ναός της χιλίων ετών Ι. Μονής Δοχειαρίου στο Άγιο Όρος, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο όνομα των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Η Εικόνα της Παναγίας έγινε βάσει της παλιάς τοιχογραφίας, μετά από το θαύμα του 1646 που η Θεοτόκος εισάκουσε τις προσευχές του μοναχού Νείλου και του έδωσε την όρασή του. Από εκεί πηγάζει και το Όνομά της, που σημαίνει ότι «ακούει γρήγορα» και θαυματουργεί ανταποκρινόμενη άμεσα, στους ειλικρινά προσευχόμενους πιστούς. Το Θαύμα της αυτό διαδόθηκε και η Εικόνα της στο Μοναστήρι έγινε προσκύνημα.

Τέλος να πούμε ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με την ορθογραφία του Ονόματος της Παναγίας, Γοργοεπήκοος ή Γοργοϋπήκοος είναι το ίδιο. Εκείνο που μετράει είναι η πίστη σ αυτήν.

Για όσους δεν ήταν τυχεροί να ακούσουν την θαυμάσια Βυζαντινή ψαλμωδία του απολυτίκιου της Παναγίας Γοργοϋπηκόου μπορούν να το διαβάσουν :

«Ως θεόβρυτον κρήνη των αύλων χαρίτων σου την θαυματουργόν Σου εικόνα Θεοτόκε πλουτίσαντες εκ ταύτης των θαυμάτων τας ροάς αντλούμε δαψιλώς ως εξ Εδέμ συ γαρ Γοργοϋπήκοος βοηθός πέλεις των εκβοώντων σοι Δόξα τοις σοις χαρίσμασιν Αγνή,δόξα τη παρθενία Σου ,δόξα τη προς ημάς Σου ανεκφράστω προνοία Άχραντε.»

Ή να το ακούσουν από ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=wikgSRc0nXQ&t=26s

Ή ΕΔΩ: https://www.facebook.com/watch/?v=1742245432572728

Ο εφημέριος της Μεγάλης Χώρας πατέρας Κοσμάς Τσιτσιβός εύχεται σε όσους διαβάσουν τα παραπάνω, καλή υγεία και τους καλεί αν θέλουν, στην επόμενη αγρυπνία, σε ένα χρόνο από τώρα, ας κάνουν μια αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, κι ας τιμήσουν με την παρουσία τους την εκκλησία, περνώντας από εκεί, έστω και για λίγες στιγμές.  


















 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.