Ολοκληρώθηκε το 3ήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου

 


Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή το βράδυ της 9ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Αγρίνιο το τριήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών.



Ήταν η Τρίτη χρονιά που διοργανώθηκε και σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών από Ελληνικές και ξένες χορωδίες.

 Αναμφίβολα ήταν το κορυφαίο στο είδος του φεστιβάλ για την Ελλάδα αλλά και ανάμεσα στα πρώτα που έγιναν στην Ευρώπη αυτή την χρονιά.

 

Οι χορωδίες που έλαβαν μέρος φιλοξενήθηκαν στην πόλη του Αγρινίου αλλά και σε γειτονικές πόλεις γιατί γέμισαν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής από τους πλέον των 900 χορωδών και περίπου άλλων τόσων συνοδών τους. Για τρεις ημέρες, τις ώρες πριν και μετά τις εκδηλώσεις που έγιναν στον Δημοτικό κινηματογράφο «Άνεσις», οι χιλιάδες των επισκεπτών περιηγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης του Αγρινίου. Επισκέφθηκαν το  Μουσείο, την γλυπτοθήκη, την πινακοθήκη, ναούς και πολλά άλλα αξιοθέατα. Η εκπαιδευτικός κυρία Λένα Ζαμπάρα ξενάγησε πολλές ομάδες χορωδών με τους συνοδούς τους στην πανέμορφη γύρω περιοχή, ειδικά στα παράλια της μεγαλύτερης λίμνης της Ελλάδας της Τριχωνίδας. (έκταση 96 τετρ. χιλ. μήκος 18 χιλ. πλάτος 8 χιλ. και βάθος 58 μέτρα).

Η διοργάνωση του 3ου φεστιβάλ Χορωδιών έγινε, όπως και τα προηγούμενα δύο, από την ιδρύτρια του κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου. Το διευθύνει η ίδια καλλιτεχνικά και το διοργανώνει μαζί με την Αγρινιώτικη Χορωδία «Αγία Σκέπη», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. Μια τέτοιου μεγέθους διοργάνωση και ο συντονισμός τόσων χορωδιών απαιτούν ικανότητες «ζογκλέρ», για να διαχειριστεί κανείς τόσο επιδέξια το τριήμερο πρόγραμμα τόσων καλλιτεχνών, επί σκηνής και όχι μόνο. Η κυρία Τασολάμπρου πληροί όλες τις ικανότητες που απαιτούνται, εργάζεται σκληρά για να το πετύχει και ήδη έχει ανεβάσει σε Ευρωπαϊκές πλατφόρμες τον προγραμματισμό και τις ημερομηνίες διεξαγωγής του 4ου Διεθνούς φεστιβάλ που θα γίνει στο Αγρίνιο το 2023!

Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον έναν θεσμό για την πόλη του Αγρινίου, είναι πόλος έλξης για κάθε φιλότεχνο της περιοχής Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο.  Το φεστιβάλ αποτελεί σημαντική τομή για την εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Τέχνη και τη Μουσική.

 

Ο χαρισματικός και καταξιωμένος επί 61 συναπτά χρόνια στον χώρο, καλλιτεχνικός αφηγητής και παρουσιαστής του κλασικού θεάτρου και του καλλιτεχνικού αθλητισμού Αλέξης Κωστάλας ήταν για Τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο παρουσιαστής. Φίλος του Αγρινίου και γνώστης  από τις προηγούμενες εκδηλώσεις πολλών δημοτών,  τώρα πλέον γνωρίζει «ποιος είναι ποιος», καθώς με πολύ χιούμορ διηγήθηκε για κάποια στο παρελθόν παρουσίαση που μπέρδεψε τον νυν Δήμαρχο κάποιας πόλης με τον πρώην! 

 

Την πρώτη μέρα, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ανέβηκαν στην σκηνή και παρουσίασαν τα έργα τους οκτώ χορωδίες, από τις συνολικά 33 που συμμετείχαν.

Παραβρέθηκαν στην έναρξη της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Μαρία Σαλμά, η Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά θέματα κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κυρία Αμαλία Βούλγαρη, (εντεταλμένη Σύμβουλος του Περιφερειάρχη για θέματα κοινωνικής πολιτικής και άρσης των κοινωνικών ανισοτήτων). Ακόμα παραβρέθηκαν ο κύριος Δημήτριος Τζιώλης, Γενικός γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, ο κύριος Νικόλαος Γκρίζης Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, ο κύριος Γεώργιος Μπέστιας εκπρόσωπος του Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κυρίου Σπήλιου Λιβανού, (Διάβασε χαιρετισμό του πρώην υπουργού ο οποίος απουσιάζει στο Εξωτερικό) και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Τσιχριτζής. Πολλοί φιλότεχνοι κάτοικοι της πόλης του Αγρινίου και όχι μόνο.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Δήμαρχος κύριος Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Σαλμά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας κύριος Τσιχριτζής και η κυρία Τασολάμπρου.

Τον χαιρετισμό που απέστειλε η Πρόεδρος του ΕΟΤ κυρία Άντζελα Γκερέκου τον διάβασε ο παρουσιαστής κύριος Κωστάλας.

Με ειδική βράβευση τιμήθηκε η καλλιτέχνης, φοιτήτρια της σχολής Καλών Τεχνών, Μαρία Πολύζου για την μακέτα του φεστιβάλ που φιλοτέχνησε, όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Την βράβευση έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Παπαναστασίου.

Όλες οι χορωδίες μετά την παρουσίαση των έργων τους έτυχαν βράβευσης από ειδικά κατασκευασμένο βραβείο, δίπλωμα συμμετοχής καθώς και για αναμνηστικούς λόγους όλο το επικοινωνιακό υλικό του 3ου φεστιβάλ. Τα βραβεία επέδωσαν κυρίες και κύριοι που με τον ένα ή άλλο τρόπο εργάζονται για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και συνεισέφεραν στην διοργάνωση του φεστιβάλ, είτε από την πλευρά του Δήμου Αγρινίου είτε σαν μέλη της οργανωτικής επιτροπής ή απλοί ιδιώτες. Κάποιοι από αυτούς πέρα από τον Δήμαρχο κύριο Παπαναστασίου ήταν η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Σαλμά, η Αντιδήμαρχος κυρία Παπαγεωργίου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας κυρία Βούλγαρη, η εκπρόσωπος της «Φλόγας» κυρία Έλενα Παπαγιάννη, η καλλιτέχνιδα κυρία Πολύζου, ο κύριος Κωστάλας, η κυρία Τασολάμπρου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Καλυβίων κύριος Δημήτριος Αναστασίου, οι κυρίες Φρένια Παλιούρα, Χαρά Νταλακούρα, Έφη Χριστοφορίδου, Αγγελική Κοντοδήμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου κύριος Γεώργιος Λουριδάς και άλλοι συνεργάτες της εκδήλωσης.   

Την πρώτη ημέρα, 7 Οκτώβρη, παρουσίασαν τα προγράμματά τους οι χορωδίες:

Η χορωδία του «Πνευματικού Πολιτιστικού Συλλόγου η Αγία Σκέπη» Αγρινίου. Και η χορωδία «Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Φυτειών Ακαρνανικό φως Ξηρομέρου», με μαέστρο την κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου. Συνόδευαν με την μουσική τους οι καλλιτέχνες Νίκος  Πρεβεζάνος (κιθάρα),Γιώργος Τσούμας (μπουζούκι), Χρήστος Ζήσης (ούτι-φωνή) και Γιώργος Λιούλιος (κρουστά).

Η Χορωδία Δήμου Μέσα Γειτονιάς της Κύπρου με μαέστρο την κυρία Μαρίνα Σπύρου.

Η χορωδία «Μαϊστράλι» του Κέντρου λόγου, Τέχνης και Επιστήμης της Αμφιλοχίας, με μαέστρο την κυρία Μικαέλα Παπαχρυσάνθου. (Βράβευση στην χορωδία έκανε η Αντιπεριφερειάρχης Αμφιλοχιώτισα κυρία Μαρία Γ. Σαλμά).

Το Φωνητικό Σύνολο «Αναίρεση» του Πολιτιστικού Συλλόγου Οικισμού Εθνικής Αντίστασης της Ηγουμενίτσας με μαέστρο την κυρία Χρύσα Σιδηροπούλου.

Η χορωδία του «Ορφέα Πατρών» με μαέστρο τον κύριο Φίλιππο Παπαδόπουλο.

Η χορωδία «Gwalia Singers» από την Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου της Βρετανίας με μαέστρο τον κύριο Bryan Myles. Ήταν η χορωδία με τα περισσότερα μέλη, συνολικά συμμετείχαν 48 καλλιτέχνες, και ήρθαν από τόσο μακριά! Την βράβευση στην χορωδία έκανε η κυρία Τασολάμπρου.

Και τέλος στην σκηνή ανέβηκε η γνωστή και αγαπητή σε Αγρίνιο και Θέρμο από πέρυσι χορωδία  «Ho-oponopono» της Θεσσαλονίκης. Μαέστρος ο κύριος Κωνσταντίνος Γκαρίπης. Ήταν η πιο πρωτότυπη εμφάνιση της βραδιάς. Την βράβευση έκανε ο κύριος Κωστάλας. Η χορωδία την επόμενη βραδιά, 8 Οκτώβρη, παραβρέθηκε σε εκδήλωση στην πόλη του Αστακού.

 
































Tην δεύτερη μέρα, 8 Οκτώβρη, παρουσίασαν τα προγράμματά τους οι χορωδίες:

Χορωδία Συλλόγου Πελοποννησίων Ελευσίνας, μαέστρος Σύριος Μάνος.

Χορωδία «Η φωνή των Μακεδόνων» της Θεσσαλονίκης, Μαέστρος Χρόνης Νότας.

Δημοτική Χορωδία Γαλατσίου, Μαέστρος Σπύρος Παπαδάτος.

Χορωδία Cantores Solis Κέρκυρας, μαέστρος Πουλημένου Άρτεμις.

Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής Πολιτιστικού & Κοινωνικού Συλλόγου Ηγουμενίτσας «Ρένα Κώτσιου», μαέστρος Φατούρου Κατερίνα.

Χορωδία Ομίλου Ερευνών Πηλίου Βόλου, μαέστρος Μπακαλέξης Γιάννης.

Χορωδία Irini Pasi Ensemble, Ιταλίας, μαέστρος Irene Rotondale.

Δημοτική χορωδία Γιαννιτσών, μαέστρος Δημήτριος Καμπούρογλου.

Γυναικεία χορωδία Βυζαντινής & Παραδοσιακής μουσικής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» Χωριστής Δράμας, μαέστρος Τσαρούχας Ευάγγελος.

Χορωδία Αντάμωμα Αθήνας, μαέστρος Βαλσαμάς Απόστολος.

Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας Γυναικείο Φωνητικό Σχήμα  «Εμμέλεια» Πατρών, μαέστρος Αλμπένα Πένκοβα.

Ένωση Γυναικών Αγίων Σαράντα Αλβανίας, υπεύθυνη Φυγαλεία Καλογέρη.




















Την τρίτη μέρα, 9 Οκτώβρη, παρουσίασαν τα προγράμματά τους οι χορωδίες:

Φωνητικό Σύνολο Πολιτιστικού Συλλόγου Θυμαιτάδαι Κερατσινίου, μαέστρος Μαρία Κάτσαρη.

Μικτή χορωδία Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, μαέστρος Μαρία Κάτσαρη.

Μικτή Πολυφωνική Χορωδία Δήμου Βέλου Βόχας, (Κορινθίας), μαέστρος Γκρέκα Πετούμενου.

Φωνητικό Σύνολο Άθυρμα Καμινίων Πειραιά, μαέστρος Μαρία Κάτσαρη.

Χορωδία Ενηλίκων Σχολών Μωραΐτη Παλαιού Ψυχικού.

Φωνητικό Σύνολο Δημοτικού Ωδείου Βόλου, μαέστρος Παπαγιαννοπούλου Βάγια.

Χορωδία Καλυβίων Αγρινίου «Ο Άγιος Νικόλαος» μαέστρος Νίκος Στρατόπουλος.

Χορωδία Σταμνάς «Η Αγία Αγάθη», μαέστρος Νίκος Στρατόπουλος.

Παραδοσιακή Χορωδία Λυκείου Ελληνίδων Δράμας.

Παραδοσιακή Χορωδία Κυργίων Δράμας, μαέστρος Γεροντίδης Μιχαήλ.

Μεικτή Χορωδία Ενηλίκων Μελοέσσα Αγρινίου, μαέστρος ο Ανδρέας Φούκας. (Η Αγρινιώτικη χορωδία «Μελοέσσα» ασχολείται κατά κύριο λόγο με το Ελληνικό έντεχνο λόγιο ρεπερτόριο των μεγάλων συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη του Μάνου Χατζηδάκη του Σταύρου Ξαρχάκου του Γιάννη Μαρκόπουλου και άλλων. Ο νεαρός ταλαντούχος μαέστρος Ανδρέας Φούκας είναι πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών και φοιτά στο τμήμα μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μελετά και ασχολείται με την Βυζαντινή, την παραδοσιακή και την λαϊκή μουσική και λαβαίνει μαθήματα λυρικού τραγουδιού. Γράφει μουσική, τραγούδια και θεατρικά έργα. Έχει λάβει μέρος σαν μουσικός και ερμηνευτής σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ και συμμετείχε με την Φιλαρμονική του Δήμου Αμφιλοχίας σε συναυλία στην Κωνσταντινούπολη σαν σολίστ τραγουδιστής. Έχει κυκλοφορήσει δίσκους του. Είναι ένα συνεχώς ανερχόμενο ταλέντο και είναι πολύ αγαπητός από τους Αγρινιώτες).  

Παραβρέθηκαν την Τρίτη βραδιά και οι κυρίες Χριστίνα Σταρακά επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Αγρινίου και η πολιτεύτρια Χριστίνα Φούντζουλα.

Όλες τις εκτελέσεις των χορωδιών και τις βραβεύσεις καταχειροκρότησε το ενθουσιασμένο κοινό και στο τέλος πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν στον χώρο μετά τις παραστάσεις και τις τρεις βραδιές για να συγχαρούν και να φωτογραφηθούν με όλους τους παράγοντες αυτής της θαυμάσιας εκδήλωσης.

Ειδικά με το κλείσιμο του φεστιβάλ την Κυριακή το βράδυ, η χορωδία «Μελοέσσα» παρέμεινε στην σκηνή και μαζί με το όρθιο κοινό από επισκέπτες και μέλη προηγούμενων χορωδιών που έμειναν στον χώρο για το φινάλε, τραγούδησαν όλοι μαζί το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη:

«Στο περιγιάλι το κρυφό, Κι άσπρο σαν περιστέρι, Διψάσαμε το μεσημέρι, Μα το νερό γλυφό, Διψάσαμε το μεσημέρι, Μα το νερό γλυφό. Πάνω στην άμμο την ξανθή, Γράψαμε τ' όνομά της, Ωραία που φύσηξε ο μπάτης, Και σβήστηκε η γραφή, Ωραία που φύσηξε ο μπάτης, Και σβήστηκε η γραφή»

Η κυρία Τασολάμπρου ευχαρίστησε όλες τις χορωδίες που ήρθαν στο Αγρίνιο, όλους όσους συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί το 3ο Διεθνές φεστιβάλ και όλους τους επισκέπτες που το τίμησαν με την παρουσία τους. Ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου. Αυτή και οι συνεργάτες της μετά από λίγες μέρες αφού ταξινομήσουν το υλικό που προέκυψε από την εκδήλωση, θα ξεκινήσουν άμεσα τις προετοιμασίες για το επόμενο, το 4ο κατά σειρά Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου!   





 






Να πούμε ακόμα ότι και τις τρεις βραδιές τον ήχο συντόνισε θαυμάσια ο κύριος Παναγιώτης Αυγέρης. Όλες τις μέρες κατά την διάρκεια της εκδήλωσης στην είσοδο του «Άνεσις» τους επισκέπτες υποδέχονταν και καθοδηγούσαν εθελόντριες κυρίες της «Ακτίνας Εθελοντισμού» του Δήμου Αγρινίου. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια, «Φλόγα» κυρία  Έλενα Παπαγιάννη, χαιρέτισε την εκδήλωση, παραδίδοντας τα βραβεία στις χορωδίες, και ευχαρίστησε για την στήριξη στο έργο της «Φλόγας». Αναφέρθηκε στις δράσεις του συλλόγου στον τομέα της υγείας των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια καθώς και στις οικογένειές τους. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός και τα μόνα έσοδά του είναι οι δωρεές των ευσυνείδητων ανθρώπων. «Η Φλόγα» πραγματοποιεί  «παζάρι» με όμορφα χειροτεχνήματα-ενθύμια δωράκια κτλ. Οι όποιες εισπράξεις από τις πωλήσεις πιάνουν τόπο. Και φυσικά ο Ερυθρός Σταυρός δεν έλειψε από την εκδήλωση. Κυρίες της κορυφαίας αυτής ανθρωπιστικής οργάνωσης βρισκόταν στην είσοδο, έτοιμες να προσφέρουν την βοήθειά τους. 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»