Γιορτή της Παναγίας στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

 Κείμενο-φωτογραφίες  Απόστολος Κων. Καρακώστας,

Με θρησκευτική κατάνυξη, σεμνότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πρωτοχριστιανικό ναό στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου. (6ος αιώνας μ.Χ.)


Την Κυριακή 14 Αυγούστου το απόγευμα, τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, εψάλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου και ακολούθως έγινε η λιτάνευση του Επιταφίου. Συμμετείχαν οι αιδεσιμότατοι πατέρες Κοσμάς Τσιτσιβός, Κωνσταντίνος Μπρέσιακας και Δημήτριος Πατσιαλός.

 

Ο πατήρ Δημήτριος, στο θείο κήρυγμά του που ακολούθησε για την Θεία χάρη της Μητέρας του Χριστού, το ξεχωριστό αυτό πρόσωπο που δεσπόζει στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αναφέρθηκε και στον Μακαριστό Μητροπολίτη Κοσμά. Θύμισε στους πιστούς πόσο εκείνος αγαπούσε την Κοινότητα και την εκκλησία της Παναγίας, όπου ήταν λειτουργός ο πατέρας του και ο ίδιος ερχόταν να προσευχηθεί, στον παμπάλαιο  Ιερό Ναό.

 

Παραβρέθηκαν ο Δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγάλης Χώρας κ. Γρηγόρης Χασιώτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κύριος Παναγιώτης Τσιχριτζής ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων  Δημ. Σχολείου Μεγάλης Χώρας κ. Δημήτρης Νταβαρίνος, ο πρώην πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Γεώργιος Μέρκος και πλήθος πιστών.

 

Την Δευτέρα πρωί 15 Αυγούστου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Λειτουργός ο εφημέριος Μεγάλης Χώρας αιδεσιμότατος Κοσμάς Τσιτσιβός.

Ιεροψάλτες οι κύριοι Λεωνίδας Γαρουφαλής, Γιάννης Κατσαούνης, Γιάννης Τασολάμπρος και Θεόδωρος Αυγέρης.

Διαβάστηκε μήνυμα του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ιερόθεου.

Παραβρέθηκαν στην Θεία Λειτουργία πλήθος πιστών ενοριτών της Μεγάλης Χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

 

Συγχαρητήρια αξίζουν στα νεαρά παιδιά της κοινότητας και στον Πρόεδρο κ. Χασιώτη που εργάστηκαν εθελοντικά για την προετοιμασία της εκδήλωσης και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

 

Και να προσθέσομε εδώ λίγες πληροφορίες σχετικά με την εκκλησία της Παναγίας που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν. Οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας δικαίως νοιώθουν περήφανοι γιατί στον τόπο που ζουν υπάρχει αυτός ο παλαιοχριστιανικός ναός για κοντά χίλια πεντακόσια χρόνια. Είναι ο πιο παλιός ναός στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και ένας από τους πολύ λίγους στο είδος του που στέκουν όρθιοι στο πέρασμα των αιώνων. Μπορεί εδώ πολλοί από εμάς να θεωρούμε δεδομένο την ύπαρξή του και να περνούμε αδιάφορα απ’ έξω. Η ιστορία του είναι μεγάλη και πολλοί χριστιανοί στην υπόλοιπη Ελλάδα και στον κόσμο, ανατολής και δύσης, θα τον ήθελαν να τον έχουν στολίδι και κόσμημα στον τόπο τους. Και εκείνοι θα ήξεραν πως να τον αξιοποιήσουν και να τον κάνουν πόλο έλξης για καθημερινές οργανωμένες  επισκέψεις. Σκεφθείτε τις νέες χώρες, που δεν έχουν ιστορικό παρελθόν, πόσο ζηλεύουν την Ελλάδα μας, που όπου κι αν κάποιος σταθεί, υπάρχουν απομεινάρια του αρχαίου και του Βυζαντινού παρελθόντος, όπως είναι ο μεγαλοπρεπής Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, μία σημαντική πρωτοβουλία από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Κιτσοπάνο βρήκε ευνοϊκή ανταπόκριση. Σε συνεργασία του Δήμου με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, εκπονείται μελέτη για την συντήρηση και αποκατάσταση του Ναού. Ευχόμαστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες που απαιτούνται και να δώσουν ζωή για πολλούς αιώνες στο μνημείο αυτό. Και να θυμήσουμε εδώ ότι αυτό ήταν και μία από τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες του Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά. Η άλλη του επιθυμία πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι, με την κατασκευή και τοποθέτηση του εντυπωσιακού ανδριάντα του επισκόπου Ιωσήφ Ρωγών και Κοζύλης, στον τόπο της Θυσίας του, κατά την Έξοδο των Ελεύθερων Πολιορκημένων.

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Ένα Βίντεο αφιερωμένο στην μνήμη όσων χάθηκαν στα Τέμπη…