Αρχαία θέατρα Αιτωλοακαρνανίας, έκθεση φωτογραφιών και συζήτηση για την τέχνη

 

Αρχαία θέατρα Αιτωλοακαρνανίας, έκθεση φωτογραφιών και συζήτηση για την τέχνη

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το Σαββατόβραδο 4 Ιουνίου στην μεγάλη αυλή των καπναποθηκών Παπαστράτου, στο κέντρο του Αγρινίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με κύριο θέμα: «Πως οι αρχαιότητες επιδρούν στην τέχνη».


Από την Παρασκευή ξεκίνησε η  έκθεση φωτογραφιών των θεάτρων, αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας 13 Αγρινιωτών φωτογράφων. Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν Το Photopolis Agrinio με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας &  Λευκάδας,  την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και με τον Δήμο Αγρινίου.

 

Τις φωτογραφίες των αρχαίων θεάτρων θαύμασαν πολλοί επισκέπτες το τριήμερο, αλλά το αποκορύφωμα της επισκεψιμότητας της έκθεσης ήταν το Σάββατο το απόγευμα που οι Αγρινιώτες το συνδύασαν με την παρακολούθηση, στην συνέχεια, των ομιλιών που ακολούθησαν. Εκλεκτοί επιστήμονες μίλησαν για τα 25 αιώνων θέατρα που βρίσκονται στην περιοχή μας, την ιστορία της τέχνης και όχι μόνο.  

Ο πρόεδρος του “Πολιτιστικού Συλλόγου Photopolis” κ. Παναγιώτης Καλτσάς, καλωσόρισε στα εγκαίνια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Photopolis Agrinio Photo Festival τους καλεσμένους. Ευχαρίστησε τον Δήμο Αγρινίου και όλους όσους συμμετείχαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στο έργο των φωτογράφων και στην κυρία Φωτεινή Παπαχατζή που επιμελήθηκε την έκθεση. Πληροφόρησε το κοινό για την συνέχεια των φεστιβαλικών εκδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες, με έναρξη στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν 15 ημέρες με «ένα πλήθος δράσεων που θα υλοποιηθεί». (12 εκθέσεις φωτογραφικές, θα συμμετάσχουν 40 φωτογράφοι από Ελλάδα και εξωτερικό με κύριο φωτογραφικό θέμα τις εκβολές του Αχελώου!).

Η Δημοτική Αγορά, που μέχρι τώρα αρκούσε να στεγάσει παρόμοιες εκθέσεις, τώρα πλέον αδυνατεί. Ο Δήμος Αγρινίου παραχωρεί την γλυπτοθήκη Καπράλου αλλά και την κεντρική πλατεία της πόλης για τις ανάγκες της μεγαλειώδους αυτής εκθέσεως! Και ακόμα για ένα διήμερο θα διατεθεί και ο χώρος του θερινού κινηματογράφου «Ελληνίς», για προβολή ταινιών μικρού μήκους Αιτωλοακαρνάνων σκηνοθετών. Ειδική γιορτή θα γίνει την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου προς τιμή της ομάδας art8, που συμπληρώνει τα δέκα χρόνια συμμετοχής της στα πολιτιστικά δρώμενα του Αγρινίου. Το φεστιβάλ θα κλείσει με μια εκδήλωση όπου ζωγράφοι, μαθητές του εργαστηρίου «MyheART”, θα παρουσιάσουν έργα τους που θα εμπνευστούν από τις 15ημερες δραστηριότητες! Αυτό την τελευταία ημέρα του φεστιβάλ Κυριακή 25η Σεπτεμβρίου. Παράλληλα θα διοργανωθεί μία συζήτηση για το πως η ζωγραφική και η φωτογραφική τέχνη συνδέονται και πως αλληλοεπηρεάζονται. Στην συνέχεια ο κ. Καλτσάς ενημέρωσε για αλλαγές που έγιναν στο πρόγραμμα, ειδικά ως προς τους ομιλητές.

Η Φιλόλογος δόκτωρ Μουσειολόγος και διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Πατρών κυρία Σπυριδούλα Πυρπύλη, αντικατέστησε ως συντονίστρια την κυρία Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός τέχνης, Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που λόγω της πανδημίας/καραντίνας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Η κυρία Πυρπύλη καλωσόρισε τους περίπου 200 επισκέπτες και  κάλεσε στο βήμα των ομιλητών τον Δήμαρχο  Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου για έναν χαιρετισμό.

Ο Δήμαρχος καλωσόρισε τους επισκέπτες και ομιλητές «σε μία κυριολεκτικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα πως οι Αρχαιότητες επιδρούν στην τέχνη». Μίλησε για την ομορφιά και ακτινοβολία  της Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης και την συμβολή της στην εξέλιξή της στους επόμενους αιώνες. Έχομε-είπε-το προνόμιο να ζούμε σε μια περιοχή που κάθε γωνιά κρύβει πολιτισμό και ιστορία. Κάποιες περιοχές μας κρύβουν ακόμα μυστικά. Είμαστε ευτυχείς που πλέον θα αναδειχθεί το Αρχαίο Θέατρο Στράτου, και η Αρσινόη. Τα μνημεία του τόπου μας πραγματικά συγκινούν και επιδρούν σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ανάδειξη και η προστασία τους αποτελεί ηθική μας υποχρέωση. Με ξεχωριστή χαρά αναμένομε να ακούσομε τους διαπρεπείς επιστήμονες και τα εξέχοντα στελέχη της Ακαδημαϊκής κοινότητας που συμμετέχουν στην εκδήλωση. Συνεχάρη θερμά την Εφορία Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας και Λευκάδος και την προϊσταμένη κυρία Βικάτου, την Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία της Δυτικής Στερεάς Ελλάδος και το Photopolis Agrinio Photo Festival για την διοργάνωση. Ευχήθηκε «καλή συνέχεια».

Η συντονίστρια κυρία Πυρπύλη αναφέρθηκε στην κάλυψη του σημερινού θέματος, που όπως είπε είναι πολύ ευρύ και θα καλυφθεί από ομιλητές με φυσική παρουσία, αλλά και από δύο επιστήμονες που λόγω πανδημίας αδυνατούν να παραβρεθούν και έχουν αποστείλει μαγνητοσκοπημένες εισηγήσεις τους.

Έδωσε τον λόγο στην κυρία Ολυμπία Βικάτου, Δρ. Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτ/νίας (από το 2010) και Λευκάδος (από το 2014) αφού διάβασε το πολύ σημαντικό-προσφορά μιας ζωής-βιογραφικό της.

Το βασικό θέμα της κα. Βικάτου ήταν τα σημαντικά έργα για τον καθαρισμό-αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων Πλευρώνας, Οινιάδων και Στράτου.

Συνεχάρη την ομάδα των φωτογράφων για τις εξαιρετικές φωτογραφικές προσεγγίσεις τους στα αρχαία θέατρα. Εξέφρασε την χαρά της που πολλοί από τους εργαζόμενους στα εργοτάξια  παραβρίσκονταν στον χώρο της εκδήλωσης και τους συνεχάρη για την επιμελή εργασία τους.

Επειδή το θέμα είναι ένα τεράστιο έργο ζωτικής σημασίας και έχει πολλές ενότητες, είναι αδύνατον -είπε- να δώσομε απάντηση στο ερώτημα, μέσα στην λίγη ώρα της ομιλίας. Οπότε θα γίνει μία μικρή προσέγγιση, ο κάθε ομιλητής όσο μπορεί από την πλευρά του.

Αναφέρθηκε στις επίπονες εργασίες όλων, και για την προσεγμένη και επιστημονική προσέγγιση των αρχαιοτήτων, ειδικά στα υλικά που απαιτήθηκαν για αντικατάσταση τμημάτων που δεν βρέθηκαν και χρειάστηκε να κατασκευαστούν εκ νέου.

Επόμενος ομιλητής, μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, ο κ. Δημήτριος Πλάντζος, Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ, με θέμα  "Σύγχρονη τέχνη, αρχαιότητα και αρχαιότητες στον 21ο αιώνα».

Ακολούθησε, πάλι με μαγνητοσκοπημένη ομιλία, ο κ. Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ., με θέμα  «Η κλασσική παράδοση στη ζωή μας».

 

Η κυρία Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου μίλησε με θέμα  «Από την Ισιδα στις Μαρίες: Αναπαραστάσεις της ιερής γυναίκας στην τέχνη».

Τελευταίος ομιλητής αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας βραδιάς ήταν ο κ Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc., της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδος και πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με θέμα  «Οι αρχαιότητες ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας του Χρήστου Καπράλου». Περιέγραψε το μεγάλο έργο που άφησε πίσω του ο μεγαλύτερος Έλληνας γλύπτης του 20ου αιώνα. Αναφέρθηκε-όπως και ο καθηγητής κ. Λαμπρινουδάκης- στο μεγαλειώδες έργο του, την ζωοφόρο με παραστάσεις από την εποποιία της Πίνδου. Την κατασκεύασε στην Αίγινα στην δεκαετία του 1950. Το 2002 μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε στο περιστύλιο της Βουλής των Ελλήνων.  Μπορούμε να θεωρήσουμε το έργο του αυτό σαν ένα από τα σπουδαιότερα της Νεοελληνικής γλυπτικής.

Όλοι οι ομιλητές χειροκροτήθηκαν από το φιλότεχνο Αγρινιώτικο κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Η συντονίστρια κα Πυρπύλη ρώτησε αν υπάρχουν ερωτήματα από το ακροατήριο ή αν κάποιος επιθυμεί να κάνει μια τοποθέτηση για τα όσα ειπώθηκαν από τους ομιλητές.

Η αλήθεια είναι ότι η ώρα είχε περάσει και πολλοί συμμετέχοντες δεν θέλησαν να παρατείνουν την εκδήλωση. Έτσι μόνον δύο κυρίες ζήτησαν τον λόγο. Η πρώτη κυρία διατύπωσε το ερώτημα περί του πόσο ανεξάρτητη είναι ή θα μπορούσε να είναι η τέχνη, αν δεν είχε τόσο πολύ επηρεαστεί από την Αρχαιοελληνική κλασσική εποχή. Δύσκολο ερώτημα και εξίσου δύσκολη η απάντηση. Οι ομιλήτριες από το πάνελ απάντησαν αυτό που και εγώ έχω σκεφθεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Πολιτισμοί στα βάθη της Αφρικής, της Κέντρο-Λατινικής και Νοτίου Αμερικής και της άπω Ανατολής που δεν είχαν ποτέ έρθει σε επαφή με Ευρωπαϊκό πολιτισμό, ανέπτυξαν τέχνες σύμφωνες με το περιβάλλον που έζησαν. Έχω δει καλλιτέχνες αγράμματους και ειδωλολάτρες στα βάθη της Υπο-σαχάριας  Αφρικής που κάνουν αριστουργήματα με ερεθίσματα από το φυσικό τους περιβάλλον και από μυθοπλασίες του χωριού τους. Ενώ όσοι ζουν στα παράλια ή στις πόλεις δέχονται επηρεασμό από την Ελλάδα! Ναι, παρακολούθησα μια τάξη σχολείου στο Μουσείο του Takoradi της Ghana που αγόρια και κορίτσια σχεδίαζαν τον Ηνίοχο των Δελφών. Ορειχάλκινο αντίγραφο σε φυσικό μέγεθος, δωρεά Έλληνα στο εκεί Μουσείο πριν 40 χρόνια.

Η δεύτερη κυρία που τοποθετήθηκε για το θέμα της αποκατάστασης/αντικατάστασης τμημάτων στα αρχαία θέατρα ήταν η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου. Εξέφρασε την ανησυχία της για την διαφορά που σε ορισμένες αντικαταστάσεις-κυρίως μαρμάρινες-έχει παρατηρήσει σε διάφορα Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η κυρία Βικάτου διαβεβαίωσε την ερωτούσα ότι στην αποκατάσταση των αρχαίων θεάτρων που η Εφορία Αρχαιοτήτων επιμελείται, λαμβάνονται υπ’ όψη όλες οι σύγχρονες επιστημονικές τεχνοτροπίες και ο χρωματισμός, όπου απαιτείται, γίνεται ακολουθώντας  αυστηρούς κανονισμούς. Ακόμα πρόσθεσε ότι κι αν υπάρξει μία διαφοροποίηση στην επιφάνεια των πετρών, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η πατίνα του χρόνου, (τα ίχνη που αφήνει η πάροδος του χρόνου στα αντικείμενα) θα κάνει το θαύμα της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι: Γεώργιος Παπαναστασίου Δήμαρχος Αγρινίου, Γεώργιος Βαρεμένος Βουλευτής Αιτωλ/νιας, Μαρία Παπαγεωργίου Αντιδήμαρχος Αγρινίου για Πολιτιστικά θέματα, Γεώργιος Καραμητσόπουλος  Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Κωνσταντίνος Ζώης Αντιδήμαρχος Αγρινίου για Αρμοδιότητες Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Κωστακόπουλος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θέρμου, κα. Αμαλία Βούλγαρη περιφερειακή σύμβουλος, κα. Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά Αντιπρόεδρος Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ελλάδος,  κα. Νατάσα Σκιαδά Γενική Γραμματέας Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ελλάδος, Ιωάννης Νεραντζής Δρ. Ιστορικής Γεωγραφίας και μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ελλάδος, Κωνσταντίνα Ζαφείρη μέλος Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ελλάδος, κα. Φρόσω Κιτσάκη-Βλασόπουλου το αρχαιότερο μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ελλάδος και πρώην πρόεδρος της Εταιρείας, κα. Θεώνη Λειβαδίτη μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ., οι κυρίες Λαμπρινή Αντωνάτου και Χριστίνα Κακαβιά, κα. Ευγενεία Γιαννούτσου ανηψιά του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, και ακόμα 200 φιλότεχνοι Αγρινιώτες.  

Οι 13 φωτογράφοι της ομάδας ART8 είναι οι παρακάτω:

Γρηγορίου Γιάννης, Δημητριάνου Αλέκα, Καλτσάς Πάνος, Καραχρήστου Γεωργία, Λειβαδίτη Θεώνη, Μυλωνάς Δημήτρης, Παπαβασιλείου Άρης, Παπαντώνης Δημήτρης, Πεφάνης Κώστας, Σελιμάς Μιχάλης, Τσόλκας Κώστας, Τσώνη Ελένη και Φραγκούλης Λεωνίδας.






















 

Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.